Sladké objavy na ceste za najlepšími holandskými vafličkami v Amsterdame

Keď jete stroopwafel, ochutnávate Holandsko.

Na vonkajšom trhu Albert Cuyp v Amsterdame láka potulujúcich sa nakupujúcich množstvo stánkov s vafličkami. (Zdroj: Cara Tabachnick pre Washington Post)

S holandskými vafličkami "stroopwafels", lepkavým karamelovým sendvičom z vaflí z Holandska, som sa zoznámila v malej dedine na juhu Španielska, kde žijem. Holanský pár tu otvoril malú pekáreň, zastrčenú medzi kľukatými uličkami s mačacími hlavami.

Jedno ráno som narazila na ich obchod a pozerala sa, ako odkrajujú plátky z valca voňavého cesta, stlačia ich vo vafľovači, oddelia vrchný kruh od spodného, dovnútra natrú karamelovú omáčku a obe časti opäť spoja.

"Čo to je?" spýtala som sa. "To sú stroopwafels," odpovedal majiteľ. "Jedna z obľúbených pochúťok našej krajiny."

Namotala som sa na ne. Celé týždne som jedla holandskú vafličku každé ráno - stroopwafel a šálka kávy stáli menej než dva doláre - a čím ďalej, tým som bola viac presvedčená, že potrebujem ochutnať tieto dobroty aj v ich domovine. Naplánovala som ochutnávací výlet so svojou sestrou, ktorá priletela z New Yorku do Amsterdamu, kde sme sa stretli.

V prvé ráno som ju zobudila z hlbokého jet-lagového spánku. "Je načase nájsť nejaké vafličky," triasla som sa vzrušením.

Predajcovia sa ešte len rozkladali na svojich miestach, keď sme prišli na trh Albert Cuyp Market a vybrali sa k stánku Original Stroopwafels, kde majiteľ Dennis Joinking (41) už obsluhoval hlučný dav.

Postavili sme sa do radu a ja som si objednala klasickú holandskú vafličku. Moja sestra si objednala jednu klasickú a jednu čokoládovú, v záujme výskumu, ako povedala.

Moja prvá lekcia: Stroopwafels sa neservírujú na tanieroch.

Namiesto toho lepkavú vafľu položia na obrúsok a strčia priamo do natiahnutej ruky. "Musíte ju držať vodorovne, aby karamel nekvapkal," vraví Joinking. "Takto sa jedia stroopwafels na holanský spôsob."

Dostala som do dlane mäkkú, teplú vafľu, ktorej obvod mi zakryl celú ruku.

Opatrne som zahryzla do čerstvého povrchu, pripomínajúceho keks, a cítila jeho chrumknutie, kým dole hrdlom mi stekal karamel. Joinking sa na mňa pozeral s očakávaním.

"Chutí vám?" spýtal sa so širokým úsmevom na tvári a červenou šatkou okolo krku. Každý týždeň od pondelka do soboty Joinking pripraví dva prístroje na výrobu vaflí, aby podával stroopwafels vo svojom stánku. S podnikaním začal pred 43 rokmi Joinkingov otec , ktorý bol učňom výrobcu stroopwafels v meste Gouda, považovanom za miesto vzniku vafličiek, a priniesol so sebou tajný recept svojho majstra do Amsterdamu. Joinking biznis prebral v roku 2011, keď opustil svoju prácu vo financiách, aby podával tieto pochúťky, pretože sa mu páčilo, ako spájajú ľudí.

"Chodia k nám ľudia z celého sveta, aby ochutnali našu špecialitu. Len nedávno nás našla skupina z Brazílie," hovorí.

Sladkosť bola akurát; ani presladená, ani cukornatá, so štipkou korenia (Muškátový oriešok? Joinking neprezradí tajomstvá svojho receptu.) Ale čo sa mi na zážitku z jedenia mojej vafličky naozaj páčilo, bolo postávanie na trhu počas slnečného letného rána, pozorujúc davy valiace sa okolo mňa.

Albert Cuyp Market je tradičný holandský trh na severe Amsterdamu, hneď pri vychytenej štvrti De Pijp, ktorej kľukaté ulice sú lemované hip butikmi a reštauráciami. Trh je plný zákazníkov nakupujúcich ovocie a zeleninu, ryby, oblečenie a, samozrejme, stroopwafels. Je tu niekoľko stánkov, ale Original Stroopwafels je ten najlepšie rozpoznateľný, s modro-bielymi kachličkami a červeným pultom. Jeho vintage atmosféra vezme zákazníkov do jednoduchších čias, keď sa nakupujúci zastavovali, aby pokecali so svojimi susedmi a užili si dobroty, kým vybavujú svoje týždenné povinnosti.

Historici, zaoberajúci sa jedlom, vedú spory o pôvode klasických holandských vafličiek.

Všetci však súhlasia, že stroopwafel bol s najväčšou pravdepodobnosťou vymyslený okolo roku 1840 v Goude, meste vzdialenom hodinu cesty na juh od Amsterdamu, ktoré je známe aj svojím syrom.

Niektorí vravia, že tieto sladkosti vyrábali zo zvyškov omrviniek z pekárne, ktoré namočili do sirupu a dávali chudobným deťom, ale historik Peter G. Rose, ktorý skúma dávne holanské varenie a jeho vplyv na americkú kultúru, vraví, že nápad bol jednoduchý. Goudský pekár sa rozhodol spojiť dve oblátky, aby vytvoril sladkosť podobnú sendviču, a naplnil ju sirupom. Cukrovinka bola v Goude okamžitým úspechom a jej verzie sa šírili z trhu na trh, až sa stali bežnou súčasťou holandského jedálnička.

"Aj keď sme malá krajina, naše jedlo je veľmi regionálne a rôzne mestá majú často svoje vlastné sušienky či druhy pečiva," hovorí Rose. "Ale stroopwafel je iný prípad, keďže je to populárne v celom Holandsku a jedia ich všetci."

Keď Holanďania imigrovali na americký kontinent, často si so sebou brali svoj vafľovače a obdoby tejto sladkosti si našli cestu aj do americkej kuchyne. Rose však upozorňuje, že tieto nové verzie neboli rovnaké ako pôvodná holandská pochúťka. Oblátky boli tvrdé, na rozdiel od stroopwafels, a americké verzie boli často servírované bez karamelového sirupu medzi nimi.

Dnes môžete nájsť varianty holandských vafličiek po celom svete.

No ako hovorí Rose, nič sa nevyrovná jedeniu sladkosti tak, ako to robia domáci: horúcej priamo z platne alebo zohriatej tak, že ju položia navrch šálky kávy či čaju.

"Keď jete stroopwafels, ochutnávate našu krajinu," hovorí Rose. "Kým naša kuchyňa nie je taká vychýrená, naše pečivo si to zaslúži; všade máme to najlepšie pečivo. A pozorovať, ako ich pred vami vyrábajú, je súčasťou zábavy."

Mikal Boston (32), Texasanka, ktorú som stretla, kým som do seba tlačila pariacu sa vafličku, súhlasí: "Zacítila som ich už z druhého konca ulice a musela som to vyskúšať," hovorí Boston, ktorá navštívila Amsterdam predtým, než zamierila do Atén. "Je taká dobrá, chrumkavá a teplá."

Povzbudené mojím úspechom na tržnici sme so sestrou zamierili k centru mesta, kde stojí Laskroon, 110-ročná pekáreň na malebnej ulici pri kanáli, ktorej stroopwafels vyhlasujú za najlepšie v Amsterdame. Tajomstvo ich slávneho receptu je to, že oblátky pečú, vraví Maartje Braakman (21), ktorá v pekárni pracuje posledné tri roky. Podávajú dva druhy, medové a s kávovým karamelom, a väčšina zákazníkov si kúpenú sladkosť ohrieva nad svojimi nápojmi.

Tieto stroopwafels majú inú chuť a textúru, než tie na trhu. Sú svetlé a okrúhle a ploché ako plastové dezertné tanieriky, menej chrumkavé a menej lepkavé - hoci náplň je taktiež karamelový sirup. Aj tak bolo príjemné sedieť vonku so šálkou kávy rovno oproti vode s miestnymi a pozorovať člny na rušných kanáloch. Cítila som sa byť súčasťou pulzu mesta.

Naša posledná zastávka bola v srdci mestskej nákupnej štvrte, kde sa zrodila novšia, hipsterskejšia verzia vafličiek. V podniku Van Wonderen Stroopwafels, ktorý otvorili vlani, pridávajú na typickú chrumkavú oblátku rôzne polevy, namáčajú ich do čokolády a posýpajú ich dobrotami ako marshmallows, malinami, orieškami a kokosom. Nádoby s prídavkami vytvárajú lákavú dúhu na pulte predajne. Dvaja zamestnanci - dvadsiatnici rozprávali o influenceroch a Instagrame a ako modelka Gigi Hadid, ktorá má spolovice holandský pôvod, vychválila stroopwafels na Twitteri, kým pripravovali svoj gril, aby mi pripravili špeciálny výtvor. Objednala som si čokoládovú verziu s orieškovým posypom a vafľa dorazila naplnená a teplá. Zaborila som zuby do sladkosti a sirup s čokoládou sa mi rozliali do hrdla. Čakali na moju reakciu.

"Je to dobré," vyhŕkla som, túžiac po pohári mlieka. "No je to veľmi sladké. Nie som si istá, či oblátka potrebuje všetky tie posypy."

Jeden z pracovníkov, Dominique Dijustza, s porozumením prikývol.

"Všetci stále milujú klasiku," povedal.

Original Stroopwafels

Adresa: Albert Cuyp Market, Stall 134

Majiteľ Dennis Joiking s červenou šatkou okolo krku pripravuje pariace sa stroopwafels vo svojom bielo-červenom stánku zastrčenom medzi obchodníkmi s rybami, výkladmi čerstvého ovocia a stojanmi s vintage oblečením v strede rušného vonkajšieho trhu Albert Cuyp Market.

Otvorené majú od jedenástej doobeda do piatej poobede, od pondelka do piatku, v sobotu od 10:0 do 17:30. Cena za jednu vafličku je okolo 1,5 eura.

Lanskroon

Adresa: Singel 385

Dvere do tejto útulnej kaviarne na rohu vypúšťajú teplý závan korenín, kávy a čokolády. Objednajte si jednu z ich slávnych pečeným vafličiek a zjedzte ju vonku popri pozorovaní rušnej premávky na amsterdamských kanáloch z lavičky pred kaviarňou.

Otvorené majú od pondelku do piatku od ôsmej ráno do 17:30, v sobotu od deviatej do 17:30, v nedeľu od desiatej do 17:30. Cena za jednu vafličku je okolo dvoch eur.

Van Wonderen Stroopwafels

Adresa: Kalverstraat 190

Cez veľké presklené výklady obchodu Pútavá Van Wonderen Stroopwafels môžete vidieť pútavú výstavku farebných a kreatívne ozdobených vaflí. Svoju objednávku si môžete prispôsobiť orieškami, čokoládou alebo sirupom.

Otvorené majú každý deň od desiatej rána do desiatej večer. Cena za jednu vafličku je okolo 3,5 eura.

Prečítajte si tiež:10 dôvodov, prečo som sa po prvej návšteve zamilovala do Holandska

Téma: Cestovanie


Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Zabije trikrát viac Slovákov ako autonehody

Ako funguje očkovanie a prečo sú antivakcinačné hnutia.

Komentár Zuzany Kepplovej

Prečo si Tóth myslí, že nepochybil

Podľa Kočnerovho informátora žiadny verejný záujem neexistuje.

Neprehliadnite tiež

Fotograf mapoval Rytmusove tréningy na zápas s Marpom

Ako to vyzerá v zákulisí boxu a MMA?

Fotograf zachytil svet MMA a boxu, dostal sa aj do zákulisia Tomiho Kida

Ako sa človek cíti pár centimetrov od mlátiacich sa chlapov?