Fičí logo Fičí
Pondelok, 22. apríl , 2019

Petra a Tomáš lovia po svete dobré jedlo. Na Slovensku im chýba streetfood overený časom

Chrobáky ich už nelákajú.

Marákešské námestie Jamma el-Fna a preslávené slimáky. (Zdroj: Streetfood Hunters)

Po svete intenzívne cestujú už roky. Manželská dvojica Petra a Tomáš Kubušovci spojili svoju lásku k cestovaniu a dobrému jedlu, keď založili blog Streetfood Hunters.

Vždy ich lákala miestna kuchyňa a ochutnávanie jedál typických pre rôzne krajiny. Keď si však pred cestami začali vyhľadávať informácie o nich, zistili, že na slovenských weboch je to diera na trhu. Rozhodli sa ju teda vyplniť a už dva roky aj ďalším ľuďom sprostredkujú zaujímavosti o svetových kuchyniach a streetfoode.

Zisťujete si niečo o miestnej kuchyni či podnikoch aj pred cestou, alebo sa necháte "unášať" a improvizujete?

Pred každou našou cestou si spravíme plán toho, čo je typické pre danú krajinu, región či mesto, a potom sa to snažíme pohľadať. Nemusí ísť zákonite len o streetfood, pretože niektoré tradičné jedlá na ulici nenájdeme, ale vždy chceme ochutnať niečo, čo je skutočne typické a lokálne.

Z nás dvoch je práve Peťa tá, ktorá náš plán privedie do dokonalosti, a tak už dopredu poznáme typické podniky či pouličné stánky a vieme, čo v nich hľadať.

Potom berieme cestovanie ako hru, keď si pozrieme pamiatky, nasajeme atmosféru daného miesta, a navyše sa mimoriadne tešíme, keď nájdeme niektoré z jedál, ktoré máme na našom zozname.

Kde vás streetfood oslovil najviac? Ktoré jedlá by podľa vás mal ochutnať každý?

Tu sa veľmi rýchlo zhodneme na piatich najdokonalejších miestach, ktoré sme si zamilovali. Podľa nás je najlepší streetfood v Thajsku (najmä Bangkok), v Indii (Mumbai či Kalkata), v Malajzii (Penang), na ostrove Taiwan a v Istanbule.

Pri otázke, ktoré jedlá by mal človek ochutnať, by sme vedeli stráviť hodiny, ale tie, čo naozaj každý „musí“ zjesť je thajský pad thai, polievka tom yum, indická masala dosa, taiwanské „buchtičky“ xiao long bao alebo istanbulský kumpir.

Prečítajte si tiež:10 najlepších cestovateľsko-kulinárskych zážitkov podľa Lonely Planet

Je naopak niečo, čo by ste už viac do úst nevzali?

Nie sme veľkí fanúšikovia jedál z vnútornosti, tak tieto nás napríklad už vôbec nelákajú, hoci niekedy jedlá z nich vyzerajú na prvý pohľad skvelo.

Pri našich cestách už vieme odhadnúť aj to, či nám niektoré z jedál bude chutiť alebo nie, a preto radšej čas investujeme do tých jedál, ktoré nás nadchnú.

Chuťovky ako chrobáky či kobylky tiež už nemusíme, pretože v tom nevidíme nič zaujímavé. Na prvý moment je to ťažká exotika, ale keďže v danej krajine trávime iba obmedzený čas, radšej ho vyplníme niečím, čo nám bude skutočne chutiť.

Čo najzvláštnejšie ste jedli?

Zopár bizarností by sme v repertoári našli, ale čo je pre niekoho zvláštne, pre iného je delikatesa.

Ak zalovíme v pamäti, tak zvláštne pôsobilo národné jedlo Bruneja zvané ambuyat, čo je kus neforemnej želatíny, ťahajúcej sa ako sopeľ. V skutočnosti ide o ságo z palmy a miestni ho dochucujú omáčkami, no nepatrí to medzi najlepšie jedlá na svete.

Na Taiwane sme v Tamsui ochutnávali a-gei, zvláštne tofu plnené rezancami, ktoré má tiež veľmi rôsolovitú konzistenciu. V Malajzii to bolo karí zo žabacích stehienok.

Pár zvláštnosti sme zažili aj v Indii, keď sme po mesiaci cestovania už veľmi neriešili, kde čo a ako, a raz sme sedeli v tuktuku, keď niekto prišiel s kýbľom na križovatke k nám a do dlaní nám naložil jedlo. Dodnes nevieme, čo to bolo, ale chutilo to perfektne.

Ako je na tom hygiena streetfoodu vo svete? Mali ste niekedy pri ochutnávaní miestnej kuchyne aj nejaké tráviace ťažkosti?

Hygiena sa mení z krajiny do krajiny, ale práve streetfood je na tom pomerne dobre. Ide o to, že ak sa zastavíte pri stánku, kde od rána do večera pripravujú jedlo, tak vidíte, či majú čerstvé suroviny, vidíte, ako to pripravujú, čo sa o reštaurácii povedať nedá, pretože vám jedlo len prinesú na tanieri.

Samozrejme, v Indii je hygiena pre Európana niekedy šokom, ale nič nie je také zlé, ako to vyzerá. Stačí sa riadiť miestnymi, ak oni jedia pri stánku, tak to bude dobré. Za mesiace cestovania a ochutnávania streetfoodu v Indii ani jeden z nás nemal žalúdočné ťažkosti. Možno je to náhoda, pretože sme jedli na takých miestach, kde sme s "istotou" vedeli, že to nemusí dobre dopadnúť.

Raz ma dokonca Peťa v Bangalore zavolala do stánku so slovami "Poď, musíš ochutnať toto jedlo," a po mojej otázke prečo, len so smiechom dodala "Aby nebolo zle iba mne, keďže som tu už dnes obedovala." Nedialo sa však nič, len sme sa tam ešte zopárkrát vrátili.

Na čo by ste cestovateľom odporúčali dať si pozor? Existujú nejaké pravidlá, ktoré sa oplatí dodržiavať, keď človek je v cudzine?

Zlatým pravidlom, ktorým sa my snažíme riadiť, je jesť tam, kde nám odporučia domáci. Vždy sa pýtame ľudí v destinácii, kam sa chodia najesť oni. Či už je to taxikár, človek vo vlaku, s ktorým cestujeme, na recepcii hotela alebo kdekoľvek inde.

Pri streetfoode sa riadime tým, že si pozrieme vytipovaný stánok. Ak pri ňom jedia domáci, vieme, že to bude v poriadku, pretože kto z miestnych by išiel dobrovoľne jesť niečo zlé?

Platí aj jednoduché - ak sa vám miesto nepáči, nejedzte v ňom, dajte na prvý pocit, ktorý je často správny. Ak cestujete do exotickejších krajín s nižším hygienickým štandardom, tak sa nesnažte hneď prvý deň zjesť všetko, ale radšej sa postupne oťukať.

Ako je na tom so streetfoodom Slovensko v porovnaní so zahraničím?

Pred zopár rokmi sme mali pocit, že vôbec neexistuje, no teraz je akoby všade okolo nás, ak sa teda bavíme o Bratislave. Ochutnali sme už aj u nás doma niekoľko dobrých jedál, ale rovnako viackrát sme sa popálili a odchádzali sklamaní.

Vnímame ten rozdiel, že vo svete je streetfood často overený časom, robia ho tam generácie, často na jednom a tom istom mieste, a viete, že to bude zážitok. U nás je to akoby módnym výstrelkom.

Kopec streetfoodov u nás je prebratých zo zahraničia, no podľa nás by bolo najzaujímavejšie mať typický slovenský streetfood, ktorý začne tradíciu, že sa aj kvôli nemu bude niekomu chcieť k nám cestovať. Sme radi, že prvé lastovičky už existujú, a potešíme sa, keď ich uvidíme v budúcnosti viac.

Streetfood Hunters môžete sledovať na ich webe, na facebookovej stránke či na instagramovom profile.

Prečítajte si tiež:Vozičkári môžu navštíviť Andy aj divokú amazonskú prírodu. Vďaka Slovákovi

Téma: Street food


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo, Cestovanie

Hlavné správy zo Sme.sk

Hriešnica, prekliata dcéra či bohyňa. Kto bola Morena

Jarný zvyk odráža krvavé pohanské rituály.

Letiaca zapálená figurína Moreny.

Ukrajinci išli do rizika. Do čela krajiny si vybrali novú tvár

Volodymyr Zelenskyj bude novým ukrajinským prezidentom.

Volodymyr Zelenskyj po zverejnení exit pollov.

Pri Poslednej večeri urobil Leonardo da Vinci fatálnu chybu

O omyle, ktorého sa dopustil maliar, sa hovorí málo.

Slovenský hokejista Richard Pánik v drese Arizony Coyotes.

Neprehliadnite tiež

Filmy, vďaka ktorým si môžete zaspomínať na krásu Notre-Dame

Pukance do ruky a filmový maratón môže začať.