Keď teploty horúcich letných dní prekročia príjemnú hranicu, ani zarytí kávičkári neváhajú vymeniť horúcu šálku kávy za studený kávový nápoj. Jednou z alternatív je cold brew.
Keby ste toto slovné spojenie veľmi chceli preložiť do slovenčiny, znamená niečo ako "studený výluh", čo opisuje spôsob, akým sa cold brew pripravuje. Vodu naň totiž vôbec nepotrebujete zohrievať.
Cold brew sa stalo v posledných rokoch veľkým hitom aj na Slovensku.
Za posledný rok či dva sa tento nápoj objavil v letných nápojových lístkoch mnohých slovenských kaviarní, najmä tých s výberovou kávou, ale od minulého leta ho u nás vo veľkom prezentuje napríklad aj sieť Starbucks.
"Je to populárne, lebo je to osviežujúce," vysvetľuje Jakub Ševčík z bratislavskej kaviarne Black., ktorá sa s nami podelila o recept, ktorý sami používajú.
Podľa Jakuba Ševčíka je cold brew voľbou ľudí, ktorí nechcú espresso, ale zároveň nevyhľadávajú ani mliečne kávové nápoje.
Cold brew sa asi najviac podobá na filtrovanú kávu, ktorá sa pripravuje s horúcou vodou. Ich chuťové profily sú však rozdielne. Filter má vyššiu aciditu, čiže môže chutiť ovocnejšie, ale aj jemnejšie telo a sladšiu intenzívnejšiu arómu. Oproti tomu cold brew sa vyznačuje mohutnejším čokoládovým telom, no tiež sviežou chuťou s dlhou, intenzívnou dochuťou.
Kým filter pripravíte za niekoľko minút, extrakcia cold brew trvá hodiny. Možno aj preto po ňom ľudia častejšie siahnu v kaviarňach či ako po hotovom nápoji balenom vo fľaštičke, hoci jeho príprava je pomerne jednoduchá a z hľadiska nákladov pomerne lacná.
Odkiaľ sa tento nápoj vzal?
Hoci sa to tak môže javiť, cold brew nie je žiadny moderný výstrelok. Studený kávový extrakt sa v histórii rôznych podobách objavoval vo viacerých kútoch sveta.
V Japonsku sa prekvapkávanie čaju studenou vodou používalo už dávno. V 17. storočí tam túto metódu objavili holandskí obchodníci, ktorí hľadali spôsob, ako prepravovať a pripravovať kávu bez potreby nebezpečného ohňa. Je pravdepodobné, že s ich prispením začali Japonci pomalým prekvapkávaním pripravovať aj kávu.
Od cold brew, ako ho poznáme, sa japonská, respektíve kjótska príprava kávy líši tým, že káva sa vo vode nelúhuje, ale voda ňou prekvapkáva. Trvá to dlho - kvapku po kvapke aj viac než osem hodín.
Známy je aj studený kávový nápoj mazagran, ktorý vznikol okolo roku 1840 v alžírskej pevnosti Mazagran, okupovanej Francúzmi.