SME
Štvrtok, 29. júl, 2021 | Meniny má MartaKrížovkyKrížovky

Ako si fotiť jedlo, aby vyzeralo chutne

Zvládnete to, aj keď sa nechystáte stať foodblogerom.

Patríte medzi ľudí, čo sa občas radi podelia o tip na dobré jedlo alebo pochvália vlastným výtvorom? Pri fotení myslite na zopár zásad, aby jedlo pripadalo príťažlivo aj tým, ktorí ho vidia iba na fotke.

1. Využite prirodzené svetlo

Ak doma práve nemáte mini fotografické štúdio, len ťažko dosiahnete to správne nasvietenie pomocou umelého osvetlenia. Pod obyčajnými žiarovkami dostáva jedlo zvyčajne zvláštne, nie príliš vábne odtiene. Ak môžete, využite denné svetlo a jedlo si odfoťte na balkóne či v blízkosti okna.

Skryť Vypnúť reklamu

To platí aj v prípade, že máte v úmysle fotiť si jedlo v reštaurácii. Keď to ide, vyberte si miesto vonku alebo pri okne, prípadne si jedlo zoberte so sebou von.

Nebojte sa experimentovať aj s tým, ako sa svetlo počas dňa mení.

2. Nepoužívajte blesk

Je fotka príliš tmavá a chceli by ste si ju prisvietiť bleskom? Nie je to až taký dobrý nápad, lebo silný prúd svetla, ktorým jedlo ožiarite, zničí všetky tiene a vábivé krivky, ako ich vidíte voľným okom.

Skúste radšej nájsť lepšie miesto na fotenie alebo tmavú fotku zosvetlite pri záverečných úpravách.

Loading

...

3. Skúste viacero uhlov

Postaviť sa na stoličku a jedlo odfotiť zhora nie je jediná cesta. Dokonca to zvyčajne nie je ani ten najlichotivejší uhol. Vezmite do úvahy štruktúru jedla a čo na ňom má vyniknúť. Napríklad pizza vyzerá dobre pri pohľade zhora, na burger by ste mali zaostriť z bočnej strany pri drinkoch platí pravidlo 45-stupňového uhla.

Skryť Vypnúť reklamu

Ak máte šancu, spravte viacero záberov z rôznych uhlov, a potom vyberte ten, na ktorom vyzerá jedlo najchutnejšie.

4. Pridajte dekorácie...

Chcete sa pochváliť cez víkend upečeným koláčom alebo s láskou pripravenou večerou? Doma máte šancu viac sa pohrať so stylingom jedla a kompozíciou záberu.

Siahnite po pekných príboroch, zaujímavých textíliách alebo si odložte trochu z čerstvých ingrediencií a byliniek, ktoré ste používali pri varení. Intuícia a cit pre estetiku vám snáď poradí, ktoré farby či vzory by sa k jedlu mohli hodiť, aby fotku ozvláštnili.

Loading

...

5. ... ale neprežeňte to

V jednoduchosti je krása. Nechajte zažiariť jedlo a nechajte doplnky robiť to, čo majú - dopĺňať. Keď záber prekombinujete, samotné jedlo sa v ňom stratí.

Nie všetko musí byť dokonalé - niekedy vyzerajú dobre aj náhodne roztrúsené omrvinky či cukor.

Skryť Vypnúť reklamu

Loading

...

6. Nečakajte pridlho

Jedlo najlepšie vyzerá chvíľu po uvarení. Hlavne pri čerstvých ingredienciách platí, že čím dlhšie ich necháte odstáť, tým menej príťažlivo vyzerajú. Cheesecake s čerstým ovocím teda odfoťte skôr, než ho dáte odložíte na niekoľko hodín do chladničky, a chrumkavý šalát zvečnite, kým sa leskne od dressingu.

Loading

...

7. Fotku jemne vylaďte

Instagram ponúka celkom slušné možnosti úpravy fotiek. Zabudnite však na filtre a skúste sa vyhrať s jasom, kontrastom, tieňmi či sýtosťou farieb. Aj nepatrné úpravy vedia fotku významne vylepšiť. Pomôcť vám môžu aj externé apikácie, ako napríklad VSCO.

Aj v tomto prípade si však ustrážte, aby ste to neprehnali a aby sa vám aj po úprave na zachytené jedlo zbierali slinky.

Prečítajte si tiež: Koren(i)e streetfoodu: Aký je pôvod burrita? Čítajte 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

          Inzercia - Tlačové správy

          1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
          2. Jeden deň na Bratislavu nestačí
          3. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
          4. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
          5. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
          6. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
          7. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
          8. Lenivý brunch s Muchom
          9. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
          10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
          1. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
          2. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
          3. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
          4. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
          5. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
          6. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
          7. Jeden deň na Bratislavu nestačí
          8. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
          9. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
          10. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
          1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 710
          2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 125
          3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 369
          4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 366
          5. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 161
          6. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 3 092
          7. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 087
          8. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 521
          9. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 337
          10. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 185
          Skryť Vypnúť reklamu
          Skryť Vypnúť reklamu
          Skryť Vypnúť reklamu
          Skryť Vypnúť reklamu

          Neprehliadnite tiež

          Vypočujte si nový diel humorného podcastu.


          a 3 ďalší 16. júl