Fičí logo Fičí
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Ako si fotiť jedlo, aby vyzeralo chutne

Zvládnete to, aj keď sa nechystáte stať foodblogerom.

Patríte medzi ľudí, čo sa občas radi podelia o tip na dobré jedlo alebo pochvália vlastným výtvorom? Pri fotení myslite na zopár zásad, aby jedlo pripadalo príťažlivo aj tým, ktorí ho vidia iba na fotke.

1. Využite prirodzené svetlo

Ak doma práve nemáte mini fotografické štúdio, len ťažko dosiahnete to správne nasvietenie pomocou umelého osvetlenia. Pod obyčajnými žiarovkami dostáva jedlo zvyčajne zvláštne, nie príliš vábne odtiene. Ak môžete, využite denné svetlo a jedlo si odfoťte na balkóne či v blízkosti okna.

Skryť Vypnúť reklamu

To platí aj v prípade, že máte v úmysle fotiť si jedlo v reštaurácii. Keď to ide, vyberte si miesto vonku alebo pri okne, prípadne si jedlo zoberte so sebou von.

Nebojte sa experimentovať aj s tým, ako sa svetlo počas dňa mení.

2. Nepoužívajte blesk

Je fotka príliš tmavá a chceli by ste si ju prisvietiť bleskom? Nie je to až taký dobrý nápad, lebo silný prúd svetla, ktorým jedlo ožiarite, zničí všetky tiene a vábivé krivky, ako ich vidíte voľným okom.

Skúste radšej nájsť lepšie miesto na fotenie alebo tmavú fotku zosvetlite pri záverečných úpravách.

Loading

...

3. Skúste viacero uhlov

Postaviť sa na stoličku a jedlo odfotiť zhora nie je jediná cesta. Dokonca to zvyčajne nie je ani ten najlichotivejší uhol. Vezmite do úvahy štruktúru jedla a čo na ňom má vyniknúť. Napríklad pizza vyzerá dobre pri pohľade zhora, na burger by ste mali zaostriť z bočnej strany pri drinkoch platí pravidlo 45-stupňového uhla.

Skryť Vypnúť reklamu

Ak máte šancu, spravte viacero záberov z rôznych uhlov, a potom vyberte ten, na ktorom vyzerá jedlo najchutnejšie.

4. Pridajte dekorácie...

Chcete sa pochváliť cez víkend upečeným koláčom alebo s láskou pripravenou večerou? Doma máte šancu viac sa pohrať so stylingom jedla a kompozíciou záberu.

Siahnite po pekných príboroch, zaujímavých textíliách alebo si odložte trochu z čerstvých ingrediencií a byliniek, ktoré ste používali pri varení. Intuícia a cit pre estetiku vám snáď poradí, ktoré farby či vzory by sa k jedlu mohli hodiť, aby fotku ozvláštnili.

Loading

...

5. ... ale neprežeňte to

V jednoduchosti je krása. Nechajte zažiariť jedlo a nechajte doplnky robiť to, čo majú - dopĺňať. Keď záber prekombinujete, samotné jedlo sa v ňom stratí.

Nie všetko musí byť dokonalé - niekedy vyzerajú dobre aj náhodne roztrúsené omrvinky či cukor.

Skryť Vypnúť reklamu

Loading

...

6. Nečakajte pridlho

Jedlo najlepšie vyzerá chvíľu po uvarení. Hlavne pri čerstvých ingredienciách platí, že čím dlhšie ich necháte odstáť, tým menej príťažlivo vyzerajú. Cheesecake s čerstým ovocím teda odfoťte skôr, než ho dáte odložíte na niekoľko hodín do chladničky, a chrumkavý šalát zvečnite, kým sa leskne od dressingu.

Loading

...

7. Fotku jemne vylaďte

Instagram ponúka celkom slušné možnosti úpravy fotiek. Zabudnite však na filtre a skúste sa vyhrať s jasom, kontrastom, tieňmi či sýtosťou farieb. Aj nepatrné úpravy vedia fotku významne vylepšiť. Pomôcť vám môžu aj externé apikácie, ako napríklad VSCO.

Aj v tomto prípade si však ustrážte, aby ste to neprehnali a aby sa vám aj po úprave na zachytené jedlo zbierali slinky.

Prečítajte si tiež: Koren(i)e streetfoodu: Aký je pôvod burrita? Čítajte 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  4. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  8. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  1. Magazín SME Ženy už v predaji
  2. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  5. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  6. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  7. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  8. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 35 562
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 23 850
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 19 656
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 289
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 16 393
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 13 381
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 293
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 309
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 299
  10. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 484
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Facebook

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Instagram
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Žilinská nemocnica varuje pred režimom vojnovej medicíny

Bojnická nemocnica už nevie vyčleniť ďalšie lôžka pre pacientov s Covidom

Väčšina nemocníc má dostatok lôžok. Avšak hlavne tým na severe Slovenska začínajú akútne chýbať zdravotníci.
Dobré ráno

Dobré ráno: V Poľsku sú ľudia už týždeň v uliciach, zúri tam kultúrna vojna

Do protestov sa zapájajú desaťtisíce ľudí.

Podcast Dobré Ráno.

Fico žije v atmosfére strachu, jeho ľudia končia v putách

Šéf Smeru sa zastal viacerých zadržaných.

Predseda Smeru Robert Fico.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Trump patrí do múzea

Trump bol nesmiernou inšpiráciou pre všetkých populistov, ale aj autokratov.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME