SME
Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Ako si fotiť jedlo, aby vyzeralo chutne

Zvládnete to, aj keď sa nechystáte stať foodblogerom.

Patríte medzi ľudí, čo sa občas radi podelia o tip na dobré jedlo alebo pochvália vlastným výtvorom? Pri fotení myslite na zopár zásad, aby jedlo pripadalo príťažlivo aj tým, ktorí ho vidia iba na fotke.

1. Využite prirodzené svetlo

Ak doma práve nemáte mini fotografické štúdio, len ťažko dosiahnete to správne nasvietenie pomocou umelého osvetlenia. Pod obyčajnými žiarovkami dostáva jedlo zvyčajne zvláštne, nie príliš vábne odtiene. Ak môžete, využite denné svetlo a jedlo si odfoťte na balkóne či v blízkosti okna.

Skryť Vypnúť reklamu

To platí aj v prípade, že máte v úmysle fotiť si jedlo v reštaurácii. Keď to ide, vyberte si miesto vonku alebo pri okne, prípadne si jedlo zoberte so sebou von.

Nebojte sa experimentovať aj s tým, ako sa svetlo počas dňa mení.

2. Nepoužívajte blesk

Je fotka príliš tmavá a chceli by ste si ju prisvietiť bleskom? Nie je to až taký dobrý nápad, lebo silný prúd svetla, ktorým jedlo ožiarite, zničí všetky tiene a vábivé krivky, ako ich vidíte voľným okom.

Skúste radšej nájsť lepšie miesto na fotenie alebo tmavú fotku zosvetlite pri záverečných úpravách.

Loading

...

3. Skúste viacero uhlov

Postaviť sa na stoličku a jedlo odfotiť zhora nie je jediná cesta. Dokonca to zvyčajne nie je ani ten najlichotivejší uhol. Vezmite do úvahy štruktúru jedla a čo na ňom má vyniknúť. Napríklad pizza vyzerá dobre pri pohľade zhora, na burger by ste mali zaostriť z bočnej strany pri drinkoch platí pravidlo 45-stupňového uhla.

Skryť Vypnúť reklamu

Ak máte šancu, spravte viacero záberov z rôznych uhlov, a potom vyberte ten, na ktorom vyzerá jedlo najchutnejšie.

4. Pridajte dekorácie...

Chcete sa pochváliť cez víkend upečeným koláčom alebo s láskou pripravenou večerou? Doma máte šancu viac sa pohrať so stylingom jedla a kompozíciou záberu.

Siahnite po pekných príboroch, zaujímavých textíliách alebo si odložte trochu z čerstvých ingrediencií a byliniek, ktoré ste používali pri varení. Intuícia a cit pre estetiku vám snáď poradí, ktoré farby či vzory by sa k jedlu mohli hodiť, aby fotku ozvláštnili.

Loading

...

5. ... ale neprežeňte to

V jednoduchosti je krása. Nechajte zažiariť jedlo a nechajte doplnky robiť to, čo majú - dopĺňať. Keď záber prekombinujete, samotné jedlo sa v ňom stratí.

Nie všetko musí byť dokonalé - niekedy vyzerajú dobre aj náhodne roztrúsené omrvinky či cukor.

Skryť Vypnúť reklamu

Loading

...

6. Nečakajte pridlho

Jedlo najlepšie vyzerá chvíľu po uvarení. Hlavne pri čerstvých ingredienciách platí, že čím dlhšie ich necháte odstáť, tým menej príťažlivo vyzerajú. Cheesecake s čerstým ovocím teda odfoťte skôr, než ho dáte odložíte na niekoľko hodín do chladničky, a chrumkavý šalát zvečnite, kým sa leskne od dressingu.

Loading

...

7. Fotku jemne vylaďte

Instagram ponúka celkom slušné možnosti úpravy fotiek. Zabudnite však na filtre a skúste sa vyhrať s jasom, kontrastom, tieňmi či sýtosťou farieb. Aj nepatrné úpravy vedia fotku významne vylepšiť. Pomôcť vám môžu aj externé apikácie, ako napríklad VSCO.

Aj v tomto prípade si však ustrážte, aby ste to neprehnali a aby sa vám aj po úprave na zachytené jedlo zbierali slinky.

Prečítajte si tiež: Koren(i)e streetfoodu: Aký je pôvod burrita? Čítajte 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  10. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  6. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  9. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  10. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 28 912
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 26 220
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 785
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 731
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 237
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 890
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 457
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 356
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 290
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 113
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Facebook

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Instagram
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Britský variant už u nás zrejme dominuje. Nemusí to byť nevyhnutne zlá správa

Britskú mutáciu odhalili vo väčšine vzoriek Trenčanov z decembra.

Ilustračné foto
Očkovanie v UNLP.
Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO).
Komentár Petra Schutza

Na vaše prianie, madam

Opäť sa bude aj Kremeľ otriasať. Nie obavami, ale rehotom Putina.

Peter Schutz

Neprehliadnite tiež

Načo sú nám mimovládky? A ovláda ich Soros? (video)

Vyvraciame najväčšie mýty o mimovládkach.