SME
Štvrtok, 30. jún, 2022 | Meniny má Melánia

Koren(i)e streetfoodu: Aký je pôvod burrita?

Burrito si hľadá cestu do slovenských sŕdc.

(Zdroj: Matej Ohrablo)

Keď sa povie mexická kuchyňa, mnohí si predstavia burrito.

Je však toto jedlo skutočne mexické? Odpoveď nie je jednoznačná. Mexická kuchyňa ako taká veľmi rýchlo absorbovala a prispôsobila si rôzne prisťahovalecké vplyvy, a že ich na území tejto krajiny nebolo za jej históriu málo.

Takto si napríklad obyvatelia Mexika adoptovali pšeničnú tortillu, hoci tradičnou miestnou plodinou je skôr kukurica. Tá však veľmi nevoňala španielskym kolonizátorom, ktorí by ju dávali len hospodárskym zvieratám. Preto si so sebou priniesli pšenicu, ktorá mala v sebe aj kresťanskú symboliku. Len z nej totiž mohli robiť hostie. Dnes je už pšeničná tortilla rovnakou súčasťou mexickej kuchyne ako tá kukuričná, hoci niektorým kukuričná pripadá "mexickejšia".

SkryťVypnúť reklamu

Burrito však vlastne nie je rýdzo mexické jedlo. Mexičania uprednostňujú skôr tacos alebo enchiladas, burrito pripravujú hlavne pre turistov v reštauráciách. Burrito sa zvyčajne zaraďuje skôr do tex-mex kuchyne, teda texasko-mexickej. Tieto jedlá pripravovali mexické rodiny v Texase a okolí, teda na severe Mexika a v iných amerických oblastiach.

Nápad baliť jedlo do placky je starý stovky až tisíce rokov.

Robili to rôzne civilizácie, obľúbené to je napríklad na Blízkom východe. Možno práve odtiaľ to mohli do Mexika priniesť prisťahovalci, napríklad tí židovskí.

Názov "burrito" je odvodený od slova "burra", čo v preklade zo španielčiny znamená somár či osol. Burrito je teda vlastne somárik, malý oslík. Ale neľakajte sa, nijako to nesúvisí s mäsom tohto zvieraťa, to sa v burrite nikdy nepoužívalo.

SkryťVypnúť reklamu

O vzniku názvu sa tradujú viaceré historky. Asi najznámejšia je tá o cestujúcom predavačovi jedla, ktorý pochúťky namiesto obrúska začal baliť do pšeničnej placky a predával ich z chrbta svojho oslíka. Pravdepodobne je to však len legenda, lebo kým tento muž menom Juan Mendez mal žiť v období Mexickej revolúcie okolo rokov 1910-1920, slovo burrito sa objavilo už v slovníku Diccionario de Mexicanismos z roku 1895.

Tento slovník ho definuje ako "zrolovanú tortillu s mäsom alebo inými ingredienciami vo vnútri, nazývané 'coçito' v Yucatáne a 'taco' v meste Cuernavaca a v Mexico City".

Tradičné burrito pozostáva z veľkej pšeničnej tortilly, v ktorej je zabalená ryža, fazule a mäso. Postupne doň však začali pribúdať ingrediencie a zväčšilo sa, hlavne keď získalo masívnu popularitu v USA a začali ho predávať aj rôzne fastfoody. Dnes tak už v burrite môžete čakať aj syr, zeleninu, rôzne pikantné omáčky či salsy, ale aj smotanu a avokádové guacamole.

SkryťVypnúť reklamu

Takéto burrito už zoženiete aj v Bratislave, hoci mexická kuchyňa si hľadá cestu na Slovensko len pomaly.

Na burrito sa zameriavajú Burrito Fellas, ktorých pravidelne nájdete na Streetfood Parku pre Starou Tržnicou, a robia to naozaj dobre. Len nedávno na Kamennom námestí otvorili malú prevádzku Ty Somaru, kde tiež robia burrito, ešte to však potrebujú trochu vyladiť. Burrito stabilne a už dlhšie nájdete aj v El Gato vo Freshmarkete.

Prečítajte si tiež: Koren(i)e streetfoodu: Ako vznikli párance? Čítajte 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

          Inzercia - Tlačové správy

          1. Škrty robia aj ľudia s vyššími príjmami. Kto obmedzuje čo?
          2. V slovenskom Atose sa pracuje skvelo. Potvrdil to aj prieskum
          3. Program ENTER vychováva novú digitálnu generáciu Slovenska
          4. Na čo nezabudnúť, ak plánujete na leto malé i väčšie výlety
          5. V zateplenom dome je o päť stupňov menej. Ušetríte stovky eur
          6. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov
          7. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu
          8. Špičková starostlivosť aj pre detských pacientov
          1. WOOD & Company predstavuje po 30 rokoch novú vizuálnu identitu
          2. ŠKODA rozširuje infraštruktúru nabíjačiek
          3. Program ENTER vychováva novú digitálnu generáciu Slovenska
          4. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu
          5. V zateplenom dome je o päť stupňov menej. Ušetríte stovky eur
          6. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov
          7. Stredoškoláci z Trnavy vyražajú na Shell Eco-marathon
          8. Ďalší ekologický krok BILLA
          1. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek 12 471
          2. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine 9 247
          3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 8 381
          4. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 6 286
          5. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 4 013
          6. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 783
          7. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 3 172
          8. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 2 659
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu

          Hlavné správy zo Sme.sk

          Ľuboš Machaj sa ujme funkcie generálneho riaditeľa RTVS 2. augusta.

          Ako prvé bude tiež riešiť financovanie a urobí ekonomický audit.


          a 1 ďalší 1 h
          Benedict Cumberbatch vo filme The Power of The Dog.

          Niektorí herci používajú umelé náhrady údov.


          28. jún
          Nataša Holinová

          Pri pohľade na sebaobranu sudkyne Andrey Haitovej sa dá uvažovať vo dvoch rozmeroch.


          3 h
          Hadí ostrov po útoku ukrajinským dronom.

          Vojna na Ukrajine pokračuje.


          a 6 ďalší 15 h

          Neprehliadnite tiež

          Volali sme do Fekišoviec aj Jánovi Čarnogurskému.


          a 3 ďalší 11. mar

          Konečne poriadny diss!


          a 2 ďalší 7. jan

          Ďakujeme, že ste sa zapojili!


          a 3 ďalší 31. dec

          Vypočujte si nový diel satirického podcastu.


          a 3 ďalší 17. dec
          SkryťZatvoriť reklamu