SME
Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Koren(i)e streetfoodu: Aký je pôvod burrita?

Burrito si hľadá cestu do slovenských sŕdc.

(Zdroj: Matej Ohrablo)

Keď sa povie mexická kuchyňa, mnohí si predstavia burrito.

Je však toto jedlo skutočne mexické? Odpoveď nie je jednoznačná. Mexická kuchyňa ako taká veľmi rýchlo absorbovala a prispôsobila si rôzne prisťahovalecké vplyvy, a že ich na území tejto krajiny nebolo za jej históriu málo.

Takto si napríklad obyvatelia Mexika adoptovali pšeničnú tortillu, hoci tradičnou miestnou plodinou je skôr kukurica. Tá však veľmi nevoňala španielskym kolonizátorom, ktorí by ju dávali len hospodárskym zvieratám. Preto si so sebou priniesli pšenicu, ktorá mala v sebe aj kresťanskú symboliku. Len z nej totiž mohli robiť hostie. Dnes je už pšeničná tortilla rovnakou súčasťou mexickej kuchyne ako tá kukuričná, hoci niektorým kukuričná pripadá "mexickejšia".

Skryť Vypnúť reklamu

Burrito však vlastne nie je rýdzo mexické jedlo. Mexičania uprednostňujú skôr tacos alebo enchiladas, burrito pripravujú hlavne pre turistov v reštauráciách. Burrito sa zvyčajne zaraďuje skôr do tex-mex kuchyne, teda texasko-mexickej. Tieto jedlá pripravovali mexické rodiny v Texase a okolí, teda na severe Mexika a v iných amerických oblastiach.

Nápad baliť jedlo do placky je starý stovky až tisíce rokov.

Robili to rôzne civilizácie, obľúbené to je napríklad na Blízkom východe. Možno práve odtiaľ to mohli do Mexika priniesť prisťahovalci, napríklad tí židovskí.

Názov "burrito" je odvodený od slova "burra", čo v preklade zo španielčiny znamená somár či osol. Burrito je teda vlastne somárik, malý oslík. Ale neľakajte sa, nijako to nesúvisí s mäsom tohto zvieraťa, to sa v burrite nikdy nepoužívalo.

Skryť Vypnúť reklamu

O vzniku názvu sa tradujú viaceré historky. Asi najznámejšia je tá o cestujúcom predavačovi jedla, ktorý pochúťky namiesto obrúska začal baliť do pšeničnej placky a predával ich z chrbta svojho oslíka. Pravdepodobne je to však len legenda, lebo kým tento muž menom Juan Mendez mal žiť v období Mexickej revolúcie okolo rokov 1910-1920, slovo burrito sa objavilo už v slovníku Diccionario de Mexicanismos z roku 1895.

Tento slovník ho definuje ako "zrolovanú tortillu s mäsom alebo inými ingredienciami vo vnútri, nazývané 'coçito' v Yucatáne a 'taco' v meste Cuernavaca a v Mexico City".

Tradičné burrito pozostáva z veľkej pšeničnej tortilly, v ktorej je zabalená ryža, fazule a mäso. Postupne doň však začali pribúdať ingrediencie a zväčšilo sa, hlavne keď získalo masívnu popularitu v USA a začali ho predávať aj rôzne fastfoody. Dnes tak už v burrite môžete čakať aj syr, zeleninu, rôzne pikantné omáčky či salsy, ale aj smotanu a avokádové guacamole.

Skryť Vypnúť reklamu

Takéto burrito už zoženiete aj v Bratislave, hoci mexická kuchyňa si hľadá cestu na Slovensko len pomaly.

Na burrito sa zameriavajú Burrito Fellas, ktorých pravidelne nájdete na Streetfood Parku pre Starou Tržnicou, a robia to naozaj dobre. Len nedávno na Kamennom námestí otvorili malú prevádzku Ty Somaru, kde tiež robia burrito, ešte to však potrebujú trochu vyladiť. Burrito stabilne a už dlhšie nájdete aj v El Gato vo Freshmarkete.

Prečítajte si tiež: Koren(i)e streetfoodu: Ako vznikli párance? Čítajte 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  2. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  5. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  6. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 106
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 308
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 310
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 465
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 756
  6. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 620
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 263
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 104
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 5 990
  10. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 5 880
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Jedlo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Street food
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér obhajuje testovanie aj dátami, ktoré neexistujú

Hrozbou pre testovaných môže byť britská mutácia koronavírusu.

Plošné testovanie na Covid: Premiér Matovič oznámil plán Zachráňme spolu životy.
Dobré ráno

Dobré ráno: Štát ani neverí, že otestuje každého

Slovensko si vyskúša skríningové pretestovanie krajiny.

Na Slovensku prebieha plošné skríningové testovanie.
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Výtery bez pointy

Vláda vyhodí milióny na testy, keď svet už beží preteky v očkovaní.

Peter Schutz

Neprehliadnite tiež

Načo sú nám mimovládky? A ovláda ich Soros? (video)

Vyvraciame najväčšie mýty o mimovládkach.