Koren(i)e streetfoodu: Aký je pôvod burrita?

Burrito si hľadá cestu do slovenských sŕdc.

(Zdroj: Matej Ohrablo)

Keď sa povie mexická kuchyňa, mnohí si predstavia burrito.

Je však toto jedlo skutočne mexické? Odpoveď nie je jednoznačná. Mexická kuchyňa ako taká veľmi rýchlo absorbovala a prispôsobila si rôzne prisťahovalecké vplyvy, a že ich na území tejto krajiny nebolo za jej históriu málo.

Takto si napríklad obyvatelia Mexika adoptovali pšeničnú tortillu, hoci tradičnou miestnou plodinou je skôr kukurica. Tá však veľmi nevoňala španielskym kolonizátorom, ktorí by ju dávali len hospodárskym zvieratám. Preto si so sebou priniesli pšenicu, ktorá mala v sebe aj kresťanskú symboliku. Len z nej totiž mohli robiť hostie. Dnes je už pšeničná tortilla rovnakou súčasťou mexickej kuchyne ako tá kukuričná, hoci niektorým kukuričná pripadá "mexickejšia".

Článok pokračuje pod video reklamou

Burrito však vlastne nie je rýdzo mexické jedlo. Mexičania uprednostňujú skôr tacos alebo enchiladas, burrito pripravujú hlavne pre turistov v reštauráciách. Burrito sa zvyčajne zaraďuje skôr do tex-mex kuchyne, teda texasko-mexickej. Tieto jedlá pripravovali mexické rodiny v Texase a okolí, teda na severe Mexika a v iných amerických oblastiach.

Nápad baliť jedlo do placky je starý stovky až tisíce rokov.

Robili to rôzne civilizácie, obľúbené to je napríklad na Blízkom východe. Možno práve odtiaľ to mohli do Mexika priniesť prisťahovalci, napríklad tí židovskí.

Názov "burrito" je odvodený od slova "burra", čo v preklade zo španielčiny znamená somár či osol. Burrito je teda vlastne somárik, malý oslík. Ale neľakajte sa, nijako to nesúvisí s mäsom tohto zvieraťa, to sa v burrite nikdy nepoužívalo.

O vzniku názvu sa tradujú viaceré historky. Asi najznámejšia je tá o cestujúcom predavačovi jedla, ktorý pochúťky namiesto obrúska začal baliť do pšeničnej placky a predával ich z chrbta svojho oslíka. Pravdepodobne je to však len legenda, lebo kým tento muž menom Juan Mendez mal žiť v období Mexickej revolúcie okolo rokov 1910-1920, slovo burrito sa objavilo už v slovníku Diccionario de Mexicanismos z roku 1895.

Tento slovník ho definuje ako "zrolovanú tortillu s mäsom alebo inými ingredienciami vo vnútri, nazývané 'coçito' v Yucatáne a 'taco' v meste Cuernavaca a v Mexico City".

Tradičné burrito pozostáva z veľkej pšeničnej tortilly, v ktorej je zabalená ryža, fazule a mäso. Postupne doň však začali pribúdať ingrediencie a zväčšilo sa, hlavne keď získalo masívnu popularitu v USA a začali ho predávať aj rôzne fastfoody. Dnes tak už v burrite môžete čakať aj syr, zeleninu, rôzne pikantné omáčky či salsy, ale aj smotanu a avokádové guacamole.

Takéto burrito už zoženiete aj v Bratislave, hoci mexická kuchyňa si hľadá cestu na Slovensko len pomaly.

Na burrito sa zameriavajú Burrito Fellas, ktorých pravidelne nájdete na Streetfood Parku pre Starou Tržnicou, a robia to naozaj dobre. Len nedávno na Kamennom námestí otvorili malú prevádzku Ty Somaru, kde tiež robia burrito, ešte to však potrebujú trochu vyladiť. Burrito stabilne a už dlhšie nájdete aj v El Gato vo Freshmarkete.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Koren(i)e streetfoodu: Ako vznikli párance?

Najčítanejšie na Fičí.sk


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  2. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  3. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  6. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  7. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  9. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  10. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie
  1. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  2. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  3. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  4. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  5. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  6. Šariš obliekol svoje pivá do unikátneho šatu
  7. Chcete zažiť skvelú dovolenku 2018? Na toto netreba zabudnúť!
  8. Events you should not miss during your visit in Bratislava
  9. Modernizácia rozvodov tepla v Medzeve, Slavošovciach a Plešivci
  10. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 49 976
  2. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 22 958
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 17 317
  4. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 16 891
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 11 535
  6. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 6 971
  7. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 6 206
  8. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 6 074
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 5 594
  10. Volkswagen je vďaka bonusom dostupnejší 3 166

Neprehliadnite tiež

Mémcyklopédia #10: Konšpirátor Tibor Eliot Rostás

Ak nemáte čas gúgliť, Tibor a Zem a Vek to urobia za vás.

Internet baví fotka Chmelára so Schusterom a Gašparovičom

Tieňová správa o stave republiky dá človeku zabrať.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Robil radikálnejšie reformy ako Mikloš: Nemali sme inú možnosť

Krajiny, ktoré s trhovými reformami otáľali, sú dnes na tom horšie ako Poľsko, tvrdí Leszek Balcerowicz, autor radikálnych reforiem zo začiatku 90. rokov.

Píše Miroslav Kocúr

Pozvať Kuffu na festival Lumen je problém

Miera nekontrolovanej nenávisti dosahuje stále nové maximá.

PÍŠE PETR ŠABATA

Prečo je také mrzuté, že sa Kiska rozhodol pre odchádzanie

Kiskovo nasadenie v straníckej politike bude skôr symbolické a nedostatočné.