SME
Sobota, 19. jún, 2021 | Meniny má AlfrédKrížovkyKrížovky

Koren(i)e streetfoodu: Aký je pôvod burrita?

Burrito si hľadá cestu do slovenských sŕdc.

(Zdroj: Matej Ohrablo)

Keď sa povie mexická kuchyňa, mnohí si predstavia burrito.

Je však toto jedlo skutočne mexické? Odpoveď nie je jednoznačná. Mexická kuchyňa ako taká veľmi rýchlo absorbovala a prispôsobila si rôzne prisťahovalecké vplyvy, a že ich na území tejto krajiny nebolo za jej históriu málo.

Takto si napríklad obyvatelia Mexika adoptovali pšeničnú tortillu, hoci tradičnou miestnou plodinou je skôr kukurica. Tá však veľmi nevoňala španielskym kolonizátorom, ktorí by ju dávali len hospodárskym zvieratám. Preto si so sebou priniesli pšenicu, ktorá mala v sebe aj kresťanskú symboliku. Len z nej totiž mohli robiť hostie. Dnes je už pšeničná tortilla rovnakou súčasťou mexickej kuchyne ako tá kukuričná, hoci niektorým kukuričná pripadá "mexickejšia".

Skryť Vypnúť reklamu

Burrito však vlastne nie je rýdzo mexické jedlo. Mexičania uprednostňujú skôr tacos alebo enchiladas, burrito pripravujú hlavne pre turistov v reštauráciách. Burrito sa zvyčajne zaraďuje skôr do tex-mex kuchyne, teda texasko-mexickej. Tieto jedlá pripravovali mexické rodiny v Texase a okolí, teda na severe Mexika a v iných amerických oblastiach.

Nápad baliť jedlo do placky je starý stovky až tisíce rokov.

Robili to rôzne civilizácie, obľúbené to je napríklad na Blízkom východe. Možno práve odtiaľ to mohli do Mexika priniesť prisťahovalci, napríklad tí židovskí.

Názov "burrito" je odvodený od slova "burra", čo v preklade zo španielčiny znamená somár či osol. Burrito je teda vlastne somárik, malý oslík. Ale neľakajte sa, nijako to nesúvisí s mäsom tohto zvieraťa, to sa v burrite nikdy nepoužívalo.

Skryť Vypnúť reklamu

O vzniku názvu sa tradujú viaceré historky. Asi najznámejšia je tá o cestujúcom predavačovi jedla, ktorý pochúťky namiesto obrúska začal baliť do pšeničnej placky a predával ich z chrbta svojho oslíka. Pravdepodobne je to však len legenda, lebo kým tento muž menom Juan Mendez mal žiť v období Mexickej revolúcie okolo rokov 1910-1920, slovo burrito sa objavilo už v slovníku Diccionario de Mexicanismos z roku 1895.

Tento slovník ho definuje ako "zrolovanú tortillu s mäsom alebo inými ingredienciami vo vnútri, nazývané 'coçito' v Yucatáne a 'taco' v meste Cuernavaca a v Mexico City".

Tradičné burrito pozostáva z veľkej pšeničnej tortilly, v ktorej je zabalená ryža, fazule a mäso. Postupne doň však začali pribúdať ingrediencie a zväčšilo sa, hlavne keď získalo masívnu popularitu v USA a začali ho predávať aj rôzne fastfoody. Dnes tak už v burrite môžete čakať aj syr, zeleninu, rôzne pikantné omáčky či salsy, ale aj smotanu a avokádové guacamole.

Skryť Vypnúť reklamu

Takéto burrito už zoženiete aj v Bratislave, hoci mexická kuchyňa si hľadá cestu na Slovensko len pomaly.

Na burrito sa zameriavajú Burrito Fellas, ktorých pravidelne nájdete na Streetfood Parku pre Starou Tržnicou, a robia to naozaj dobre. Len nedávno na Kamennom námestí otvorili malú prevádzku Ty Somaru, kde tiež robia burrito, ešte to však potrebujú trochu vyladiť. Burrito stabilne a už dlhšie nájdete aj v El Gato vo Freshmarkete.

Prečítajte si tiež: Koren(i)e streetfoodu: Ako vznikli párance? Čítajte 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 714
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 741
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 9 081
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 591
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 137
  6. Po Slovensku na motorke 6 284
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 288
  8. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 4 954
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 4 865
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 4 113
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Irena Matová počas pojednávania.

V kauze ostala jedna obžalovaná obeť.


5 h
Premiér Eduard Heger.

Najvyšší súd roztrhal verdikt Sabovej senátu na márne franforce.


17. jún
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


5 h
Znížiť regionálne rozdiely v očkovaní môže aj otvorenie čakárne pre deti nad 12 rokov. Čaká ich v nej už vyše desaťtisíc.

Rozdiely spôsobuje dostupnosť vakcín.


16. jún

Neprehliadnite tiež

Opýtali sme sa za vás.


21 h

Vypočujte si nový diel humorného podcastu.


11. jún

Pýtali sme sa Čechov, či nechcú jeden Sputnik.


4. jún

A prezradila aj to, či vyhráme v hokeji.


28. máj