Koren(i)e streetfoodu: Aký je pôvod burrita?

Burrito si hľadá cestu do slovenských sŕdc.

(Zdroj: Matej Ohrablo)

Keď sa povie mexická kuchyňa, mnohí si predstavia burrito.

Je však toto jedlo skutočne mexické? Odpoveď nie je jednoznačná. Mexická kuchyňa ako taká veľmi rýchlo absorbovala a prispôsobila si rôzne prisťahovalecké vplyvy, a že ich na území tejto krajiny nebolo za jej históriu málo.

Takto si napríklad obyvatelia Mexika adoptovali pšeničnú tortillu, hoci tradičnou miestnou plodinou je skôr kukurica. Tá však veľmi nevoňala španielskym kolonizátorom, ktorí by ju dávali len hospodárskym zvieratám. Preto si so sebou priniesli pšenicu, ktorá mala v sebe aj kresťanskú symboliku. Len z nej totiž mohli robiť hostie. Dnes je už pšeničná tortilla rovnakou súčasťou mexickej kuchyne ako tá kukuričná, hoci niektorým kukuričná pripadá "mexickejšia".

Burrito však vlastne nie je rýdzo mexické jedlo. Mexičania uprednostňujú skôr tacos alebo enchiladas, burrito pripravujú hlavne pre turistov v reštauráciách. Burrito sa zvyčajne zaraďuje skôr do tex-mex kuchyne, teda texasko-mexickej. Tieto jedlá pripravovali mexické rodiny v Texase a okolí, teda na severe Mexika a v iných amerických oblastiach.

Nápad baliť jedlo do placky je starý stovky až tisíce rokov.

Robili to rôzne civilizácie, obľúbené to je napríklad na Blízkom východe. Možno práve odtiaľ to mohli do Mexika priniesť prisťahovalci, napríklad tí židovskí.

Názov "burrito" je odvodený od slova "burra", čo v preklade zo španielčiny znamená somár či osol. Burrito je teda vlastne somárik, malý oslík. Ale neľakajte sa, nijako to nesúvisí s mäsom tohto zvieraťa, to sa v burrite nikdy nepoužívalo.

O vzniku názvu sa tradujú viaceré historky. Asi najznámejšia je tá o cestujúcom predavačovi jedla, ktorý pochúťky namiesto obrúska začal baliť do pšeničnej placky a predával ich z chrbta svojho oslíka. Pravdepodobne je to však len legenda, lebo kým tento muž menom Juan Mendez mal žiť v období Mexickej revolúcie okolo rokov 1910-1920, slovo burrito sa objavilo už v slovníku Diccionario de Mexicanismos z roku 1895.

Tento slovník ho definuje ako "zrolovanú tortillu s mäsom alebo inými ingredienciami vo vnútri, nazývané 'coçito' v Yucatáne a 'taco' v meste Cuernavaca a v Mexico City".

Tradičné burrito pozostáva z veľkej pšeničnej tortilly, v ktorej je zabalená ryža, fazule a mäso. Postupne doň však začali pribúdať ingrediencie a zväčšilo sa, hlavne keď získalo masívnu popularitu v USA a začali ho predávať aj rôzne fastfoody. Dnes tak už v burrite môžete čakať aj syr, zeleninu, rôzne pikantné omáčky či salsy, ale aj smotanu a avokádové guacamole.

Takéto burrito už zoženiete aj v Bratislave, hoci mexická kuchyňa si hľadá cestu na Slovensko len pomaly.

Na burrito sa zameriavajú Burrito Fellas, ktorých pravidelne nájdete na Streetfood Parku pre Starou Tržnicou, a robia to naozaj dobre. Len nedávno na Kamennom námestí otvorili malú prevádzku Ty Somaru, kde tiež robia burrito, ešte to však potrebujú trochu vyladiť. Burrito stabilne a už dlhšie nájdete aj v El Gato vo Freshmarkete.

Prečítajte si tiež: Koren(i)e streetfoodu: Ako vznikli párance?

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  2. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  3. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  4. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  5. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  7. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  8. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  9. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  10. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  1. Vyberáme správny názov firmy
  2. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  3. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  4. Manažment a svet v pohybe, výzvy, príležitosti a hrozby
  5. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  6. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  7. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  8. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  9. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  10. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 34 723
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 599
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 21 348
  4. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 12 545
  5. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 10 060
  6. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 4 449
  7. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 4 448
  8. Volkswagen T-Cross má z každého niečo 3 737
  9. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 3 687
  10. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 3 052

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Street food

Neprehliadnite tiež

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Lajčák by bol favoritom prvého kola, ukazuje prezidentský prieskum

Za Lajčákom skončil s odstupom Mistrík.

EKONOMIKA

Fico, Kočner, Bašternák a ďalší. Ľudia, ktorých spája Bonaparte

Komplex vzbudzoval rozruch od začiatku.

Stĺpček Petra Schutza

Plagiátori všetkých krajín, poďte na Slovensko

Danko je na najlepšej ceste zachovať sa na čele Národnej rady.