Fičí logo Fičí
Streda, 24. apríl , 2019

Koren(i)e streetfoodu: Aký je pôvod burrita?

Burrito si hľadá cestu do slovenských sŕdc.

(Zdroj: Matej Ohrablo)

Keď sa povie mexická kuchyňa, mnohí si predstavia burrito.

Je však toto jedlo skutočne mexické? Odpoveď nie je jednoznačná. Mexická kuchyňa ako taká veľmi rýchlo absorbovala a prispôsobila si rôzne prisťahovalecké vplyvy, a že ich na území tejto krajiny nebolo za jej históriu málo.

Takto si napríklad obyvatelia Mexika adoptovali pšeničnú tortillu, hoci tradičnou miestnou plodinou je skôr kukurica. Tá však veľmi nevoňala španielskym kolonizátorom, ktorí by ju dávali len hospodárskym zvieratám. Preto si so sebou priniesli pšenicu, ktorá mala v sebe aj kresťanskú symboliku. Len z nej totiž mohli robiť hostie. Dnes je už pšeničná tortilla rovnakou súčasťou mexickej kuchyne ako tá kukuričná, hoci niektorým kukuričná pripadá "mexickejšia".

Burrito však vlastne nie je rýdzo mexické jedlo. Mexičania uprednostňujú skôr tacos alebo enchiladas, burrito pripravujú hlavne pre turistov v reštauráciách. Burrito sa zvyčajne zaraďuje skôr do tex-mex kuchyne, teda texasko-mexickej. Tieto jedlá pripravovali mexické rodiny v Texase a okolí, teda na severe Mexika a v iných amerických oblastiach.

Nápad baliť jedlo do placky je starý stovky až tisíce rokov.

Robili to rôzne civilizácie, obľúbené to je napríklad na Blízkom východe. Možno práve odtiaľ to mohli do Mexika priniesť prisťahovalci, napríklad tí židovskí.

Názov "burrito" je odvodený od slova "burra", čo v preklade zo španielčiny znamená somár či osol. Burrito je teda vlastne somárik, malý oslík. Ale neľakajte sa, nijako to nesúvisí s mäsom tohto zvieraťa, to sa v burrite nikdy nepoužívalo.

O vzniku názvu sa tradujú viaceré historky. Asi najznámejšia je tá o cestujúcom predavačovi jedla, ktorý pochúťky namiesto obrúska začal baliť do pšeničnej placky a predával ich z chrbta svojho oslíka. Pravdepodobne je to však len legenda, lebo kým tento muž menom Juan Mendez mal žiť v období Mexickej revolúcie okolo rokov 1910-1920, slovo burrito sa objavilo už v slovníku Diccionario de Mexicanismos z roku 1895.

Tento slovník ho definuje ako "zrolovanú tortillu s mäsom alebo inými ingredienciami vo vnútri, nazývané 'coçito' v Yucatáne a 'taco' v meste Cuernavaca a v Mexico City".

Tradičné burrito pozostáva z veľkej pšeničnej tortilly, v ktorej je zabalená ryža, fazule a mäso. Postupne doň však začali pribúdať ingrediencie a zväčšilo sa, hlavne keď získalo masívnu popularitu v USA a začali ho predávať aj rôzne fastfoody. Dnes tak už v burrite môžete čakať aj syr, zeleninu, rôzne pikantné omáčky či salsy, ale aj smotanu a avokádové guacamole.

Takéto burrito už zoženiete aj v Bratislave, hoci mexická kuchyňa si hľadá cestu na Slovensko len pomaly.

Na burrito sa zameriavajú Burrito Fellas, ktorých pravidelne nájdete na Streetfood Parku pre Starou Tržnicou, a robia to naozaj dobre. Len nedávno na Kamennom námestí otvorili malú prevádzku Ty Somaru, kde tiež robia burrito, ešte to však potrebujú trochu vyladiť. Burrito stabilne a už dlhšie nájdete aj v El Gato vo Freshmarkete.

Prečítajte si tiež: Koren(i)e streetfoodu: Ako vznikli párance?

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  2. Od mája sa mení definícia kilogramu
  3. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  4. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  5. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  6. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  7. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  9. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  10. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  1. Od mája sa mení definícia kilogramu
  2. Spready a poplatky pri obchodovaní
  3. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  4. Pivovar Šariš rozdá regiónu 16-tisíc eur
  5. Gemerský expres priblíži nádherný kraj
  6. Takto sa môžete najlepšie chrániť pred výtlkmi
  7. Dokonalá záhrada? Nezabudnite na prísun vody.
  8. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  9. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  10. Women in business
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 23 194
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 9 787
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 269
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 6 512
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 5 582
  6. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 4 420
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 211
  8. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto 3 843
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 854
  10. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 1 551

Téma: Street food


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo

Neprehliadnite tiež

Mémcyklopédia: Ako vznikli vtipy o Vysokej škole života

Čo takto štátnica z toho, ako sa vyhnúť očkovaniu?

Hlavné správy zo Sme.sk

Café Európa: Ako sa zmení Ukrajina a čo čakať od Zelenského (video)

Diskusia o ukrajinských prezidentských voľbách.

Volodymyr Zelenskyj.
Peter Tóth
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Uvedomuje si štát, aká bola hlboká Kočnerova nora?

Nevieme, či sledovanie novinárov bol ojedinelý prípad.

Šéfredaktorka SME Beata Balogová.
Píše Samuel Abrahám

Nie, Fico sa nezmenil. Zala fabuluje

Ad: Fico sa zmenil obsahovo aj ľudsky.

Boris Zala.