Koren(i)e streetfoodu: Ako vznikli párance?

Poznáte pôvod obľúbených streetfood jedál? Ich históriu sa dozviete v tomto seriáli.

Dobrým príkladom toho, že streetfood jedlo nemusí pochádzať z ďalekých krajín, sú slovenské párance.

Párance pripomínajú niečo medzi cestovinami a haluškami. Robia sa z dobre vypracovaného cesta. Z neho sa "párajú" kúsky, ktoré sa uvaria vo vriacej vode.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pochádzajú z pomedzia Nitrianskeho a Banskobystrického kraja, kde boli obľúbené hlavne medzi drevorubačmi a uhliarmi v Štiavnických vrchoch. Pre nich bolo jednoduché zobrať si do hory len cesto či múku, zemiaky a slaninku. Tradične ich dochucovali práve pečenými zemiakmi, a vzniklo tak jednoduché, no sýte jedlo, ktorého vedeli pripraviť veľké množstvá.

SkryťVypnúť reklamu

Rodiskom párancov sú najmä obce Pukanec a Uhliská. Pred niekoľkými rokmi sa dokonca zvažovalo, či pukanské párance nezaradiť do Európskeho zoznamu výrobkov s chráneným zemepisným označením, to sa však nakoniec nestalo. Dnes už párance ťažko vymedziť v jednej lokalite, pretože sa tento recept rozšíril do viacerých kútov Slovenska.

Párance možno dochutiť na množstvo spôsobov.

Tradične sa pripravujú na slano s pečenými zemiakmi, slaninou či tvarohom. Môžu byť však aj sladké - taktiež s tvarohom alebo s orechami či makom.

So strúhankou a marhuľovým džemom ich podáva trnavský stánok Trhance jak párance, ktorý môžete pravidelne nájsť aj v Bratislave na akcii Street Food Park pred Starou tržnicou.

Okrem toho párance nájdete na rôznych jarmokoch a podujatiach nielen v Nitrianskom kraji, kde ich zvyknú pripravovať ženy z Pukanca.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Koren(i)e streetfoodu: Odkiaľ sa vzali pirôžky gyoza? Čítajte 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu