Koren(i)e streetfoodu: Ako vznikli párance?

Poznáte pôvod obľúbených streetfood jedál? Ich históriu sa dozviete v tomto seriáli.

Dobrým príkladom toho, že streetfood jedlo nemusí pochádzať z ďalekých krajín, sú slovenské párance.

Párance pripomínajú niečo medzi cestovinami a haluškami. Robia sa z dobre vypracovaného cesta. Z neho sa "párajú" kúsky, ktoré sa uvaria vo vriacej vode.

Pochádzajú z pomedzia Nitrianskeho a Banskobystrického kraja, kde boli obľúbené hlavne medzi drevorubačmi a uhliarmi v Štiavnických vrchoch. Pre nich bolo jednoduché zobrať si do hory len cesto či múku, zemiaky a slaninku. Tradične ich dochucovali práve pečenými zemiakmi, a vzniklo tak jednoduché, no sýte jedlo, ktorého vedeli pripraviť veľké množstvá.

Článok pokračuje pod video reklamou

Rodiskom párancov sú najmä obce Pukanec a Uhliská. Pred niekoľkými rokmi sa dokonca zvažovalo, či pukanské párance nezaradiť do Európskeho zoznamu výrobkov s chráneným zemepisným označením, to sa však nakoniec nestalo. Dnes už párance ťažko vymedziť v jednej lokalite, pretože sa tento recept rozšíril do viacerých kútov Slovenska.

Párance možno dochutiť na množstvo spôsobov.

Tradične sa pripravujú na slano s pečenými zemiakmi, slaninou či tvarohom. Môžu byť však aj sladké - taktiež s tvarohom alebo s orechami či makom.

So strúhankou a marhuľovým džemom ich podáva trnavský stánok Trhance jak párance, ktorý môžete pravidelne nájsť aj v Bratislave na akcii Street Food Park pred Starou tržnicou.

Okrem toho párance nájdete na rôznych jarmokoch a podujatiach nielen v Nitrianskom kraji, kde ich zvyknú pripravovať ženy z Pukanca.

Prečítajte si tiež: Koren(i)e streetfoodu: Odkiaľ sa vzali pirôžky gyoza?

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 31 761
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 21 439
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 285
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 881
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 8 010
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 786
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 539
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 657
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 813
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 176

Téma: Street food


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo

Neprehliadnite tiež

Potrebujete vypnúť? Okúpte sa v atmosfére lesa

Oddýchnite si od mestského ruchu.

Ako ovplyvnili futbalové MS sledovanie videí pre dospelých?

Čo dokáže odtrhnúť Chorvátov od porna? Predĺženie s Anglickom.

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.