Fičí logo Fičí
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Koren(i)e streetfoodu: Ako vznikli párance?

Poznáte pôvod obľúbených streetfood jedál? Ich históriu sa dozviete v tomto seriáli.

Dobrým príkladom toho, že streetfood jedlo nemusí pochádzať z ďalekých krajín, sú slovenské párance.

Párance pripomínajú niečo medzi cestovinami a haluškami. Robia sa z dobre vypracovaného cesta. Z neho sa "párajú" kúsky, ktoré sa uvaria vo vriacej vode.

Pochádzajú z pomedzia Nitrianskeho a Banskobystrického kraja, kde boli obľúbené hlavne medzi drevorubačmi a uhliarmi v Štiavnických vrchoch. Pre nich bolo jednoduché zobrať si do hory len cesto či múku, zemiaky a slaninku. Tradične ich dochucovali práve pečenými zemiakmi, a vzniklo tak jednoduché, no sýte jedlo, ktorého vedeli pripraviť veľké množstvá.

Skryť Vypnúť reklamu

Rodiskom párancov sú najmä obce Pukanec a Uhliská. Pred niekoľkými rokmi sa dokonca zvažovalo, či pukanské párance nezaradiť do Európskeho zoznamu výrobkov s chráneným zemepisným označením, to sa však nakoniec nestalo. Dnes už párance ťažko vymedziť v jednej lokalite, pretože sa tento recept rozšíril do viacerých kútov Slovenska.

Párance možno dochutiť na množstvo spôsobov.

Tradične sa pripravujú na slano s pečenými zemiakmi, slaninou či tvarohom. Môžu byť však aj sladké - taktiež s tvarohom alebo s orechami či makom.

So strúhankou a marhuľovým džemom ich podáva trnavský stánok Trhance jak párance, ktorý môžete pravidelne nájsť aj v Bratislave na akcii Street Food Park pred Starou tržnicou.

Okrem toho párance nájdete na rôznych jarmokoch a podujatiach nielen v Nitrianskom kraji, kde ich zvyknú pripravovať ženy z Pukanca.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Koren(i)e streetfoodu: Odkiaľ sa vzali pirôžky gyoza? Čítajte 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Zelená Bratislava
  1. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  2. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  6. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  7. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  8. Bezbariérové vozidlo
  9. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 691
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 666
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 355
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 384
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 12 274
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 594
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 556
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 469
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 336
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 109
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Jedlo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Street food
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus: Slovensko má nové denné maximum nakazených (minúta po minúte)

Nakazených koronavírusom na Slovensku je 25 100 osôb. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Premiér Igor Matovič.
Ilustračné foto.
CYNICKÁ OBLUDA

V bubline pritakávačov

Začína byť celkom jasné, koho presne Matovič myslí, keď hovorí o múdrosráčoch.