Koren(i)e streetfoodu: Ako vznikli párance?

Poznáte pôvod obľúbených streetfood jedál? Ich históriu sa dozviete v tomto seriáli.

Dobrým príkladom toho, že streetfood jedlo nemusí pochádzať z ďalekých krajín, sú slovenské párance.

Párance pripomínajú niečo medzi cestovinami a haluškami. Robia sa z dobre vypracovaného cesta. Z neho sa "párajú" kúsky, ktoré sa uvaria vo vriacej vode.

Pochádzajú z pomedzia Nitrianskeho a Banskobystrického kraja, kde boli obľúbené hlavne medzi drevorubačmi a uhliarmi v Štiavnických vrchoch. Pre nich bolo jednoduché zobrať si do hory len cesto či múku, zemiaky a slaninku. Tradične ich dochucovali práve pečenými zemiakmi, a vzniklo tak jednoduché, no sýte jedlo, ktorého vedeli pripraviť veľké množstvá.

Rodiskom párancov sú najmä obce Pukanec a Uhliská. Pred niekoľkými rokmi sa dokonca zvažovalo, či pukanské párance nezaradiť do Európskeho zoznamu výrobkov s chráneným zemepisným označením, to sa však nakoniec nestalo. Dnes už párance ťažko vymedziť v jednej lokalite, pretože sa tento recept rozšíril do viacerých kútov Slovenska.

Párance možno dochutiť na množstvo spôsobov.

Tradične sa pripravujú na slano s pečenými zemiakmi, slaninou či tvarohom. Môžu byť však aj sladké - taktiež s tvarohom alebo s orechami či makom.

So strúhankou a marhuľovým džemom ich podáva trnavský stánok Trhance jak párance, ktorý môžete pravidelne nájsť aj v Bratislave na akcii Street Food Park pred Starou tržnicou.

Okrem toho párance nájdete na rôznych jarmokoch a podujatiach nielen v Nitrianskom kraji, kde ich zvyknú pripravovať ženy z Pukanca.

Prečítajte si tiež: Koren(i)e streetfoodu: Odkiaľ sa vzali pirôžky gyoza?

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  2. Nový úver na trhu pomôže vášmu biznisu napredovať
  3. Vyznáte sa v novom označovaní palív?
  4. Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV
  5. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  6. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  7. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  8. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  9. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  10. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  1. Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV
  2. Vyznáte sa v novom označovaní palív?
  3. Vyhlásenie Vedeckej rady EU v Bratislave
  4. 5 skvelých interiérových trendov pre rok 2019
  5. Functional spaces for creative dwellers
  6. Nový úver na trhu pomôže vášmu biznisu napredovať
  7. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  8. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  9. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  10. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 20 540
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 15 794
  3. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 12 945
  4. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí 12 564
  5. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 8 807
  6. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 7 736
  7. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 6 266
  8. Jedli ste už ružovú čokoládu? 6 219
  9. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 4 218
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 2 469

Téma: Street food


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo

Neprehliadnite tiež

Fotograf mapoval Rytmusove tréningy na zápas s Marpom

Ako to vyzerá v zákulisí boxu a MMA?

Fotograf zachytil svet MMA a boxu, dostal sa aj do zákulisia Tomiho Kida

Ako sa človek cíti pár centimetrov od mlátiacich sa chlapov?

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Zabije trikrát viac Slovákov ako autonehody

Ako funguje očkovanie a prečo sú antivakcinačné hnutia.

Komentár Zuzany Kepplovej

Prečo si Tóth myslí, že nepochybil

Podľa Kočnerovho informátora žiadny verejný záujem neexistuje.