Koren(i)e streetfoodu: Ako vznikli párance?

Poznáte pôvod obľúbených streetfood jedál? Ich históriu sa dozviete v tomto seriáli.

Dobrým príkladom toho, že streetfood jedlo nemusí pochádzať z ďalekých krajín, sú slovenské párance.

Párance pripomínajú niečo medzi cestovinami a haluškami. Robia sa z dobre vypracovaného cesta. Z neho sa "párajú" kúsky, ktoré sa uvaria vo vriacej vode.

Pochádzajú z pomedzia Nitrianskeho a Banskobystrického kraja, kde boli obľúbené hlavne medzi drevorubačmi a uhliarmi v Štiavnických vrchoch. Pre nich bolo jednoduché zobrať si do hory len cesto či múku, zemiaky a slaninku. Tradične ich dochucovali práve pečenými zemiakmi, a vzniklo tak jednoduché, no sýte jedlo, ktorého vedeli pripraviť veľké množstvá.

Článok pokračuje pod video reklamou

Rodiskom párancov sú najmä obce Pukanec a Uhliská. Pred niekoľkými rokmi sa dokonca zvažovalo, či pukanské párance nezaradiť do Európskeho zoznamu výrobkov s chráneným zemepisným označením, to sa však nakoniec nestalo. Dnes už párance ťažko vymedziť v jednej lokalite, pretože sa tento recept rozšíril do viacerých kútov Slovenska.

Párance možno dochutiť na množstvo spôsobov.

Tradične sa pripravujú na slano s pečenými zemiakmi, slaninou či tvarohom. Môžu byť však aj sladké - taktiež s tvarohom alebo s orechami či makom.

So strúhankou a marhuľovým džemom ich podáva trnavský stánok Trhance jak párance, ktorý môžete pravidelne nájsť aj v Bratislave na akcii Street Food Park pred Starou tržnicou.

Okrem toho párance nájdete na rôznych jarmokoch a podujatiach nielen v Nitrianskom kraji, kde ich zvyknú pripravovať ženy z Pukanca.

Prečítajte si tiež: Koren(i)e streetfoodu: Odkiaľ sa vzali pirôžky gyoza?

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  2. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  3. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  4. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  5. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  6. Najužitočnejšia appka
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  8. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  9. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  10. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  1. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  2. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  3. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  4. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  5. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  6. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  7. Dexis Slovakia má nového generálneho riaditeľa
  8. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  9. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  10. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  1. Najužitočnejšia appka 16 188
  2. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 14 405
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 706
  4. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 13 407
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 671
  6. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 333
  7. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 7 182
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 067
  9. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 4 275
  10. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu 2 401

Téma: Street food


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo

Neprehliadnite tiež

Kvíz: Poznáte spevákov známych slovenských kapiel?

Čo viete o známych tvárach našich skupín?

Náhodný požiarca. Horiaci vlak rozohnil cestujúcich aj vtipkárov

Jeden prešľap ešte neodznel, už je tu ďalší.

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Matúša Krčmárika

Nemusí to vyzerať ako brexit

Odísť z Únie sa dá aj nenápadne. Ako v krajinách Visegrádu.

DOMOV

Hlavnú stanicu v Bratislave opravia. Pozrite sa, ako sa rokmi menila

Vizualizácie aj historické fotografie.