Tequila by mala čoskoro zdražieť. Radšej sa rýchlo zásobte

Tequila is the new maslo.

Ak patríte medzi fanúšikov mexického alkoholu, máme pre vás zlú správu. Popularita tequily natoľko stúpla, že je nedostatok agáve, z ktorého sa alkohol vyrába. Dopyt je väčší ako ponuka a výrobcovia na to neboli pripravení.

Rast priniesol tequilovému priemyslu krízu.

Podľa organizácií Tequila Regulatory Council a National Tequila Industry Chamber by bolo potrebných až 42 miliónov rastlín agáve na to, aby vedeli výrobcovia mexického alkoholu uspokojiť dopyt na tento rok.

Z rastlín, ktoré boli zasadené v roku 2011, je však na zber zatiaľ vhodných len 17,7 milióna. Agáve trvá sedem až osem rokov, kým úplne "dozrie", a priskorý zber na odrazí aj na kvalite výslednej tequily.

Pre nedostatok agáve sa k tomu však aj tak niektorí pestovatelia uchyľujú. Podľa agentúry Reuters sa zbierajú už 4-ročné rastliny, pretože žiadne iné nie sú.

Nedostatok agáve vedie k nedostatku tequily a k zvýšeniu ceny agáve z 21 centov za kilogram v roku 2016 na súčasných 1,18 dolárov. Zvýšený dopyt navyše vedie aj ku krádežiam rastlín a k tomu, že niektoré menšie liehovary a pálenice budú musieť čoskoro skončiť. Nebudú totiž konkurencieschopné.

Ak teda patríte medzi tých, ktorí si v lete radi doprajú margaritu, odporúčame dopredu sa zásobiť tequilou, keďže čoskoro si ju už možno nebudete môcť dovoliť.

Nejde o prvý prípad, kedy zvýšený dopyt vyhnal cenu inak bežnej suroviny do nevídaných výšok.

Ak nerátame maslovú a vajcovú krízu, najznámejším takýmto prípadom je quinoa. V pohorí Andy v Peru a Bolívii to bola bežná rastlina, ktorú ľudia jedli už tisíce rokov. V časoch španielskych dobyvateľov ju Španieli zavrhli ako indiánske jedlo a dokonca zakazovali jej pestovanie.

Spolu s rastúcou popularitou však začiatkom nového tisícročia začala stúpať aj cena quinoy. Medzi rokmi 2006 a 2013 trojnásobne narástla jej cena za kilogram. Už v roku 2011 stál v USA kilogram pšenice len desatinu toho, čo quinoa, pritom jej cena ešte v tej dobe ani nedosiahla svoj vrchol.

Jej popularita v oblastiach, kde bežne predtým nerástla, spôsobila to, že sa začala podporovať expanzia fariem, čo ohrozuje krehké horské ekosystémy. Navyše si ju mnohí obyvatelia Ánd, kde sa jedla tisícročia, už viac nemôžu dovoliť.

Prečítajte si tiež: Čím ste starší, tým horšiu opicu máte po prepitej noci. Prečo je to tak?

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  3. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  4. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  5. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  6. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  7. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  8. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  9. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  10. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  1. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  2. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  3. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  4. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  5. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  6. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  7. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  8. Slovensko spieva koledy
  9. Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave
  10. Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 58 597
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 15 029
  3. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 12 454
  4. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 932
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 8 890
  6. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 781
  7. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 4 420
  8. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 3 907
  9. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 3 881
  10. Volkswagen radí: ako svietiť a čo s hmlovkami? 3 612