Prečo sa vieme sústrediť na prácu v kaviarni, ale v open space kancelárii s tým máme problém?

Prečo sa vieme sústrediť na prácu v kaviarni, ale v open space kancelárii s tým máme problém?

Vydané 21.11.2017 o 15:55

Nie je hluk ako hluk.

Ak ste už niekedy pracovali v open space kancelárii, dôverne poznáte jej nevýhody. Hádky o nastavenie klimatizácie, neustále vyzváňanie telefónov, hlasné ťukanie do klávesnice z každej strany, žiadne súkromie a večný hluk. Nie je ľahké sústrediť sa v takomto prostredí. Aj napriek tomu však väčšina z nás nemá problém sústrediť sa v kaviarni plnej ľudí a mnoho ľudí tam chodieva pracovať.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež:12 typov kolegov, pri ktorých sa ti otvára nožík vo vrecku

Čím to je?

Ľuďom, ktorí pracujú v open space, úplne najviac prekáža to, že nemajú "zvukové súkromie", teda nemajú vplyv na to, či ich spolupracovníci počujú, a či počujú oni spolupracovníkov. Záleží aj na tom, o aký open space ide a ako sú jednotlivé pracovné stanice oddelené. Väčšina ľudí pracuje pri stoloch oddelených nízkymi priečkami.

Čo prekáža ľuďom v práci najviacČo prekáža ľuďom v práci najviac (zdroj: hbr.com)

Výskum však poukazuje na to, že istá úroveň hluku je pre našu pracovnú produktivitu prospešná. Ideálne prostredie pre kreatívnu prácu nie je úplne tiché, ale s trochou ambientného hluku. Pokiaľ sa nezapájame do rozhovorov v pozadí, pomôže nám lepšie sa sústrediť.

Výkumníci z Univerzity Illinois Urbana-Champaign skúmali, aký vplyv na kreatívne myslenie majú rôzne úrovne hluku. Účastníci štúdie boli vystavení najprv úplnému tichu, a potom rôznym úrovniam hluku (50, 70 a 85 decibelov).

Jednoznačne najlepšie sa darilo tým, ktorí boli vystavení 70 decibelom, čo je podobná úroveň hluku ako v kaviarni. Správna úroveň hluku nás môže podnietiť k tomu, aby sme mysleli kreatívnejšie, keďže naruší naše bežné vzorce myslenia práve tak, aby podnietila našu predstavivosť a tvorivosť, a pritom nás nerušila. Pre prácu na kreatívnych úlohách je to ideálne.

V ďalšej štúdii použili výskumníci EEG prístroj, aby vedeli odsledovať mozgové vlny účastníkov, zatiaľ čo ich vystavovali rôznym hlukom. Výsledky boli podobné ako pri predchádzajúcej štúdii. Zistilo sa totiž, že istá úroveň hluku je pre kreatívnu prácu prospešná.

V čom je teda rozdiel medzi kanceláriou a kaviarňou?

V open space kanceláriách úroveň hluku často prekračuje tú, pri ktorej sa ešte vieme sústrediť, navyše je ťažké nenechať sa vyrušiť rozhovormi na pracovisku, ktoré sa vás môžu týkať. Zapájanie sa do rozhovorov (pochopiteľne) tiež narúša sústredenie.

V kaviarni nám žiadne podobné vyrušenia nehrozia. Podobne je to aj v coworkingových centrách, ktoré sa stávajú čoraz populárnejšími. Aj keď ide väčšinou o open space, pracujú tam rôzni jednotlivci, ktorí robia na svojich vlastných projektoch. Hluk v pozadí preto vnímame podobne ako v kaviarni, keďže nás nerušia rozhovory týkajúce sa našej práce. Vhodné sú aj pre freelancerov, ktorým prekáža prílišné ticho domova. V súčasnosti sú už v mnohých slovenských mestách, prehľad nájdete tu.

Open space kanceláriám nefandia ani psychológovia.

Oproti štandardným kanceláriám v nich totiž pracovníci majú viac vyrušení, horšie sústredenie a produktivitu, sú vystresovanejší a zároveň sú so svojím pracovným prostredním menej spokojní. Fyzické bariéry (v tomto prípade steny) navyše podporujú pocit súkromia, čo pozitívne vplýva na produktivitu.

Okrem psychologických účinkov vplýva takéto prostredie nepriaznivo aj na zdravie. Oproti ľuďom, ktorí pracujú v uzavretých kanceláriách, sú tí, čo pracujú v open space, častejšie chorí.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež:Máte aj vy syndróm Open Space?

Najčítanejšie na Fičí.sk

Ďalšie na Fičí.sk

Čo tak ešte jeden článok ?