O zvyšné potraviny je lepšie sa podeliť, než ich vyhodiť. Ako fungujú komunitné chladničky?

O chladničku pre svoju komunitu môžete požiadať aj vy.

Spomínate si ešte na projekt verejných chladničiek, ktorý minulý rok stopla hygiena? Občianske združenie Free Food získalo tri chladničky, ktoré chcelo umiestniť na verejne prístupné miesta v Rači, Novom Meste a v Karlovej Vsi.

Z projektu nakoniec zišlo, keďže ministerstvo pôdohospodárstva organizátorom projektu povedalo, že na to, aby mohli takéto niečo zrealizovať, museli by byť potravinárskym podnikom, akým sú výrobcovia či spracovatelia potravín.

Proti bol aj ÚVZ, ktorý hovoril, že potraviny musia mať známy pôvod, dodacie listy a podobne, a manipulovať s nimi môžu iba odborne spôsobilí ľudia. Také riziko však na seba organizátori nemohli zobrať, preto hľadali iné riešenie.

Článok pokračuje pod video reklamou

Stali sa ním komunitné chladničky.

Komunitná chladnička na rozdiel od verejnej nie je dostupná pre širokú verejnosť, len pre určitú komunitu, nemusí preto spĺnať spomínané prísne požiadavky. V sobotu 11. novembra v Novej Cvernovke na Račianskej ulici otvorilo občianske združenie Free Food prvú komunitnú chladničku v Bratislave, ktorá bude slúžiť tamojšej komunite. Ľudia do nej môžu priniesť jedlo, ktoré nestihli spotrebovať, a ostatní si ho odtiaľ môžu zobrať.

Chladnička je určená pre ľudí, ktorí žijú a pracujujú v priestoroch Cvernovky. "Novú Cvernovku tvorí kreatívna komunita, sú to ľudia naklonení novým myšlienkam. Pracuje tu viac ako 100 ľudí, z hľadiska počtu ľudí sa teda určite jedná o komunitu, kde umiestnenie chladničky má zmysel," hovorí Katarína Kučáková z o. z. Free Food.

Cieľom projektu je obmedziť plytvanie potravinami a podporiť ich v tom, aby ich na komunitnej úrovni zdieľali. Ľudia často nakúpia alebo navaria viac, než vedia spotrebovať, prípadne odchádzajú na víkend či na dovolenku a jednoducho to spotrebovať nestíhajú. Práve komunitné chladničky, ktoré sú v mnohých krajinách celkom bežné, sú jedným z riešení tohto problému.

Ľudia však do nej nemôžu dať len tak hocičo.

"Chladnička sa riadi pravidlami, ktoré zabezpečujú jej bezpečné užívanie. Vítané sú všetky druhy zeleniny a ovocia, trvanlivé potraviny, dokonca i varené jedlo, ak je v uzatvárateľnej nádobe a správne označené (dátum vloženia, meno, alergény). Naopak, do komunitnej chladničky nepatrí surové mäso, ryby, vajcia, otvorené mliečne produkty. V rámci pravidiel sa užívateľ dozvie i kam má potraviny ukladať tak, aby vydržali čo najdlhšie," upresňuje Katarína.

Údržbu chladničky bude mať na starosť vybraný dobrovoľník. Ten ju bude týždenne čistiť a kontrolovať jej obsah. K lepšiemu fungovaniu chladničky prispeje aj spätná väzba od používateľov.

Pri snahe obmedziť plytvanie potravinami je veľmi dôležité aj ich skladovanie.

Ku chladničke preto prislúcha aj systém políc, kam patria potraviny, ktoré netreba chladiť. O dizajn projektu sa postaral architekt Karol Filo. Ten sa k projektu dostal ešte na začiatku, keď sa zakladatelia združenia Free Food začali venovať problematike plytvania potravinami.

"Samotné oslovenie zakladateľmi o.z. Free Food prebehlo veľmi prirodzene – počas prebiehajúcej spolupráce na projekte fasády ateliéru Časopriestor v Starej Cvernovke," hovorí Karol. Pri dizajne bral ohľad aj na ekologické hľadisko.

"Pri riešení zadania som sa snažil naplniť nároky utilitárnosti diela, udržatelnosti rozvoja planéty a nároky na hodnotný výraz hotového produktu. Pri návrhu bolo treba brať do úvahy omnoho viac faktorov než samotnú chladničku (napríklad jedlo, ktoré do chladničky nepatrí)," vraví architekt. Výsledkom je komplexný systém políc, závesných prvkov, osvetlenia, samotnej chladničky a integrovanej možnosti pripomienkovať fungovanie užívateľmi.

Na prototype, ktorý je zároveň prvým funkčným produktom testovaným v Novej Cvernovke na Račianskej ulici v Bratislave, sa podarilo zrecyklovať všetku použitú oceľ aj sklo zo znehodnoteného nábytku.

"Kupovaný 3-vrstvový drevený masív bol lepený bez formaldehydu a do budúcna chceme viac optimalizovať samotný výrobný proces v prospech ekológie. Okrem úrovne utilitárnosti a udržateľnosti výrazne riešim vyváženosť proporcií, svetelnosť a farebnosť," vysvetľuje Karol.

"Forma je veľmi dôležitá – viem si dobre predstaviť, že fungovanie projektu by mohlo byť ohrozené tým, že prvý pohľad na zrecyklovanú vyradenú, ale funkčnú chladničku nekoreluje s pohľadom do jej vnútra, a tak človeka odradí. Rád by som na záver využil priestor a dovolil si malé klišé: „Nejeme len ústami" a je dôležité aby sme sa k chuti, vôni a tónom prostredia, v ktorom žijeme, snažili pristupovať s vážnosťou, akú si zaslúži," podotýka.

Projekt sa chladničkou v Cvernovke nekončí.

Free Food sa o zavedenie verejných chladničiek v Bratislave pokúša už od roku 2014. Vtedy boli umiestnené na ulici v rámci festivalu Ekotopfilm. Projekt bol úspešný, úrady a legislatíva však neumožnili, aby tam zostali natrvalo. Navyše združeniu ukradli dve z pôvodných troch chladničiek. Komunitná chladnička sa však nachádza v uzavretom priestore a nie je prístupná širokej verejnosti, navyše jej váhu zvýšila aj spomínaná konštrukcia z biodosiek.

"Komunitná chladnička je akýmsi kompromisom, jej užívanie sa vzťahuje na komunitu ľudí a je založené na jej dôvere," hovorí Katarína. Združenie zároveň uvíta podnety pre ďalšie komunitné chladničky. "V prípade, že niekto má záujem o umiestnenie chladničky vo svojej komunite/prevádzke, odporúčame, aby nás kontaktoval a dohodneme sa na ďalšom postupe," uzatvára.

Prečítajte si tiež: Žiadny Brusel, ale naša povrchnosť: Prečo hádžeme do koša bezchybné potraviny?

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  5. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  6. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  2. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  3. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  4. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  5. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  6. Keď Slováci krotia morský vietor
  7. Ochrana pred tropickou horúčavou
  8. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  9. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  10. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 18 364
  2. Vizuálny smog je problém 9 561
  3. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 6 446
  4. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 3 136
  5. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 082
  6. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 2 851
  7. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 2 365
  8. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 2 246
  9. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate 1 905
  10. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 1 794

Téma: Inšpirujúce


Neprehliadnite tiež

Ako by vyzerali úprimné logá našich politických strán?

Zlizla si to koalícia, opozícia aj extrémisti.

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTO

Vývojár palív v F1 pre SME: Niekedy vieme viac ako technici

Benoit Poulet už začína vyvíjať benzín na budúci rok.

ŠPORT

Namiesto starého hotela kúpil Trenčín. A prišiel futbalový zázrak

Futbalisti Trenčína zahanbili oveľa bohatší klub.

DOMOV

Spor o Ústavný súd sa opakuje. Zmeny možno ani nebudú

Kiska zatiaľ vymenil štyroch sudcov z trinástich.