Napečte na Vianoce bez masla a vajec. 10 receptov, pri ktorých si to nikto nevšimne

S týmito osvedčenými receptami vás už vaječná ani maslová kríza trápiť nemusí.

(Zdroj: pexels.com)

K predvianočnému zhonu, preplneným obchodom a kolónam pred nákupnými centrami sa tento rok pripojí ešte naháňačka za vajíčkami či kvalitným maslom.

Maslo začalo zdražovať už po lete, bolo za tým niekoľko vecí, v prvom rade však pokles výroby mlieka.

Prečítajte si tiež: Tieto vtipy sú luxusnejšie ako štvrť kila masla. Ľudia si robia srandu z jeho zdraženia Čítajte 

A kvôli fipronilovej kauze sa v novembri vyšplhali do astronomických výšok aj ceny vajec.

Prečítajte si tiež: Po masle zdraželi aj vajíčka. Ľuďom ostáva len kúpiť si vlastné sliepky a robiť si z toho srandu Čítajte 

Skvelé vianočné dobroty si však viete napiecť aj bez týchto dvoch surovín. Prinášame vám 10 pochúťok, za ktoré v obchode nenecháte celú svoju výplatu.

1. Kokosové guľky

Ak vám vianočné (ani iné) pečenie príliš "nevonia", ponúkame vám osvedčenú rýchlovku, ktorú zvládne aj úplný cukrársky antitalent. Okrem rýchlosti a jednoduchosti má tento recept ešte jednu výhodu, postačujú vám naň len tri ingrediencie - strúhaný kokos (200g), sladené kondenzované mlieko (1 plechovka) a lúpané mandle.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Kokos, kondenzované mlieko zmiešať, vytvoriť guľku, do stredu mandľu a ta-dá! Superrýchla maškrta je hotová skôr, ako skončí reklamný blok, ktorý prerušil vašu obľúbenú vianočnú rozprávku.

Loading

...

2. Raw vanilkové rožky

Voňajú po vanilke, sú plné orieškov a ak ich necháte dobre vysušiť, budú rovnako chrumkavé, ako tie babkine, na ktoré si spomínate z detstva. Zdravšia a veľmi chutná alternatíva ku klasickým vanilkovým rožkom vás rozhodne nesklame, naopak, prekvapí jednoduchosťou prípravy.

Recept nájdete tu.

3. Raw zasnežené perníčky

Vôňa škorice, badiánu, anýzu a klinčekov, tradičných prísad perníkového korenia, neodmysliteľne patrí k slovenským Vianociam. Pripravte si zasnežené raw perníčky a ak vám trocha korenia ostane, šup s ním do punču či vareného vína.

SkryťVypnúť reklamu

Recept nájdete tu.

4. Linecké z ovsených vločiek

Tradičný vianočný dvojboj väčšiny našich domácností: medovníčky a vanilkové rožky dopĺňajú linecké koláčiky, ktoré nechýbajú hádam na žiadnom stole. Ak každý rok zápasíte s výčitkami svedomia vždy, keď zo špajze tajne uchmatnete nejaký ten koláčik, vyskúšajte upiecť linecké zo zdravších surovín.

Recept nájdete tu.

5. Gaštanové šuhajdy

Opäť recept pre začiatočníkov, najmä tých, ktorých pri pečení odrádza dlhý zoznam potrebných ingrediencií. Na tieto super rýchle a výborné šuhajdy potrebujete len horkú čokoládu, lyžicu kokosového oleja (alebo Cery) na roztopenie čokolády, gaštanové pyré a cukor.

Lyžičku roztopenej čokolády nalejte do papierového košíka, pridajte pol lyžičky gaštanového pyré a zalejte čokoládou až po vrch košíčka. Dozdobiť môžete kyselkavým sušeným ovocím, napríklad brusnicami.

SkryťVypnúť reklamu

Loading

...

6. Marokánky

Marokánky sú sladké placky pochádzajúce z arabských krajín. Pridáva sa do nich rôzne sušené a kandizované ovocie, orechy alebo kakao. V arabských krajinách sa do nich pridával dokonca i hašiš, ktorý je však u nás, samozrejme, ilegálny.

Prejdime ale k receptu. Šľahačku (250 ml), práškový cukor (80 g), vanilkový cukor a polohrubú múku (50 g) zvaríme do hustej kaše. Po vychladnutí vmiešame drvené orechy (160 g) a sušené ovocie (160 g). Vytvarujeme placky, ktoré sa pečú na 120 - 150 °C približne pol hodinu. Upečené ich môžeme obaliť z jednej strany v roztopenej čokoláde.

Loading

...

7. Vianočné bonbóny

Sú nielen bez vajec či masla, ale i bez cukru, múky i mlieka. Že čo do nich teda ide? Samé dobroty. Presvedčte sa sami!

Recept nájdete tu.

8. Medvedie labky trošku inak

Ak máte radi medvedie labky, vyskúšajte túto nemaslovú verziu. Hotové budú raz-dva, pretože nič nemusíte vážiť, ako odmerky vám postačia šálka a polievková lyžica.

SkryťVypnúť reklamu

Potrebovať budete šálku hladkej múky, šálku mletých orechov, tri lyžice medu, šesť lyžíc oleja, tri lyžice vody a jednu lyžicu karobu (či kakaa). Všetko spolu zmiešajte, odložte na noc do chladničky, aby sa suroviny lepšie prepojili. Odležané cesto naplňte do formičiek na medvedie labky a pečte 8 - 10 minút na 180 °C. Upečené labky môžete obaliť v práškovom cukre.

Loading

...

9. Nepečená kokosová roláda

Prísunu cukru sa počas Vianoc dá ubrániť len veľmi ťažko. Doma, u rodičov, svokrovcov, kamošov, všade vás núkajú sladkým od výmyslu sveta. Pochutnajte si aspoň doma na niečom sladkom bez výčitiek svedomia. Táto nepečená kokosová roláda je ideálnym kandidátom na zdravé maškrtenie.

Recept nájdete tu.

10. Raw truffles

S týmito guličkami sa nebudete babrať dlho, ani keď budete robiť oba druhy. Treba vám na ne len zdravé ingrediencie, dobrý mixér a pár (alebo aj niekoľko) šikovných rúk, ktoré zmes vytvarujú do guliek a obalia ich. Možno sa vám ich dokonca podarí vytvoriť aj zo zvyškov z iného pečenia. Hoci sú raw, vôbec nebudú drahé.

SkryťVypnúť reklamu

Celý recept nájdete tu.

Prečítajte si tiež: Cupcake nie je muffin. 10 skvelých receptov na jednoduché i efektné cupcakes Čítajte 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu