Napečte na Vianoce bez masla a vajec. 10 receptov, pri ktorých si to nikto nevšimne

S týmito osvedčenými receptami vás už vaječná ani maslová kríza trápiť nemusí.

(Zdroj: pexels.com)

K predvianočnému zhonu, preplneným obchodom a kolónam pred nákupnými centrami sa tento rok pripojí ešte naháňačka za vajíčkami či kvalitným maslom.

Maslo začalo zdražovať už po lete, bolo za tým niekoľko vecí, v prvom rade však pokles výroby mlieka.

Prečítajte si tiež: Tieto vtipy sú luxusnejšie ako štvrť kila masla. Ľudia si robia srandu z jeho zdraženia

A kvôli fipronilovej kauze sa v novembri vyšplhali do astronomických výšok aj ceny vajec.

Prečítajte si tiež: Po masle zdraželi aj vajíčka. Ľuďom ostáva len kúpiť si vlastné sliepky a robiť si z toho srandu

Skvelé vianočné dobroty si však viete napiecť aj bez týchto dvoch surovín. Prinášame vám 10 pochúťok, za ktoré v obchode nenecháte celú svoju výplatu.

1. Kokosové guľky

Ak vám vianočné (ani iné) pečenie príliš "nevonia", ponúkame vám osvedčenú rýchlovku, ktorú zvládne aj úplný cukrársky antitalent. Okrem rýchlosti a jednoduchosti má tento recept ešte jednu výhodu, postačujú vám naň len tri ingrediencie - strúhaný kokos (200g), sladené kondenzované mlieko (1 plechovka) a lúpané mandle.

Kokos, kondenzované mlieko zmiešať, vytvoriť guľku, do stredu mandľu a ta-dá! Superrýchla maškrta je hotová skôr, ako skončí reklamný blok, ktorý prerušil vašu obľúbenú vianočnú rozprávku.

Loading

...

2. Raw vanilkové rožky

Voňajú po vanilke, sú plné orieškov a ak ich necháte dobre vysušiť, budú rovnako chrumkavé, ako tie babkine, na ktoré si spomínate z detstva. Zdravšia a veľmi chutná alternatíva ku klasickým vanilkovým rožkom vás rozhodne nesklame, naopak, prekvapí jednoduchosťou prípravy.

Recept nájdete tu.

3. Raw zasnežené perníčky

Vôňa škorice, badiánu, anýzu a klinčekov, tradičných prísad perníkového korenia, neodmysliteľne patrí k slovenským Vianociam. Pripravte si zasnežené raw perníčky a ak vám trocha korenia ostane, šup s ním do punču či vareného vína.

Recept nájdete tu.

4. Linecké z ovsených vločiek

Tradičný vianočný dvojboj väčšiny našich domácností: medovníčky a vanilkové rožky dopĺňajú linecké koláčiky, ktoré nechýbajú hádam na žiadnom stole. Ak každý rok zápasíte s výčitkami svedomia vždy, keď zo špajze tajne uchmatnete nejaký ten koláčik, vyskúšajte upiecť linecké zo zdravších surovín.

Recept nájdete tu.

5. Gaštanové šuhajdy

Opäť recept pre začiatočníkov, najmä tých, ktorých pri pečení odrádza dlhý zoznam potrebných ingrediencií. Na tieto super rýchle a výborné šuhajdy potrebujete len horkú čokoládu, lyžicu kokosového oleja (alebo Cery) na roztopenie čokolády, gaštanové pyré a cukor.

Lyžičku roztopenej čokolády nalejte do papierového košíka, pridajte pol lyžičky gaštanového pyré a zalejte čokoládou až po vrch košíčka. Dozdobiť môžete kyselkavým sušeným ovocím, napríklad brusnicami.

Loading

...

6. Marokánky

Marokánky sú sladké placky pochádzajúce z arabských krajín. Pridáva sa do nich rôzne sušené a kandizované ovocie, orechy alebo kakao. V arabských krajinách sa do nich pridával dokonca i hašiš, ktorý je však u nás, samozrejme, ilegálny.

Prejdime ale k receptu. Šľahačku (250 ml), práškový cukor (80 g), vanilkový cukor a polohrubú múku (50 g) zvaríme do hustej kaše. Po vychladnutí vmiešame drvené orechy (160 g) a sušené ovocie (160 g). Vytvarujeme placky, ktoré sa pečú na 120 - 150 °C približne pol hodinu. Upečené ich môžeme obaliť z jednej strany v roztopenej čokoláde.

Loading

...

7. Vianočné bonbóny

Sú nielen bez vajec či masla, ale i bez cukru, múky i mlieka. Že čo do nich teda ide? Samé dobroty. Presvedčte sa sami!

Recept nájdete tu.

8. Medvedie labky trošku inak

Ak máte radi medvedie labky, vyskúšajte túto nemaslovú verziu. Hotové budú raz-dva, pretože nič nemusíte vážiť, ako odmerky vám postačia šálka a polievková lyžica.

Potrebovať budete šálku hladkej múky, šálku mletých orechov, tri lyžice medu, šesť lyžíc oleja, tri lyžice vody a jednu lyžicu karobu (či kakaa). Všetko spolu zmiešajte, odložte na noc do chladničky, aby sa suroviny lepšie prepojili. Odležané cesto naplňte do formičiek na medvedie labky a pečte 8 - 10 minút na 180 °C. Upečené labky môžete obaliť v práškovom cukre.

Loading

...

9. Nepečená kokosová roláda

Prísunu cukru sa počas Vianoc dá ubrániť len veľmi ťažko. Doma, u rodičov, svokrovcov, kamošov, všade vás núkajú sladkým od výmyslu sveta. Pochutnajte si aspoň doma na niečom sladkom bez výčitiek svedomia. Táto nepečená kokosová roláda je ideálnym kandidátom na zdravé maškrtenie.

Recept nájdete tu.

10. Raw truffles

S týmito guličkami sa nebudete babrať dlho, ani keď budete robiť oba druhy. Treba vám na ne len zdravé ingrediencie, dobrý mixér a pár (alebo aj niekoľko) šikovných rúk, ktoré zmes vytvarujú do guliek a obalia ich. Možno sa vám ich dokonca podarí vytvoriť aj zo zvyškov z iného pečenia. Hoci sú raw, vôbec nebudú drahé.

Celý recept nájdete tu.

Prečítajte si tiež: Cupcake nie je muffin. 10 skvelých receptov na jednoduché i efektné cupcakes

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  4. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  5. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  6. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  7. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  9. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  10. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  1. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  2. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  3. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  4. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  5. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  6. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  7. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  8. Slovensko spieva koledy
  9. Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave
  10. Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 57 778
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 14 198
  3. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 13 933
  4. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 945
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 8 795
  6. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 779
  7. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 4 703
  8. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 4 076
  9. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 3 879
  10. Volkswagen radí: ako svietiť a čo s hmlovkami? 3 784

Téma: Inšpirujúce


Neprehliadnite tiež

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Majiteľ Slotovej vily robí pre Siekela

Siekel býva v byte Nosáľa, ktorý mu predtým sám predal.

DOMOV

Kočnerovi navrhnú sprísniť väzbu, vraj ovplyvňuje vyšetrovanie

Utajený svedok predložil dôkazy proti Kočnerovi.

PRIMÁR

Erekciu môže zachrániť pohyb. Vedci radia ako a koľko treba cvičiť

Ak muž vydrží, zmena príde do pol roka.