Cibuľa rozplače aj Chucka Norrisa. Prečo pri jej krájaní plačeme a čo robiť, aby sa to nestalo?

Za všetko môže chémia.

Ak ste aspoň raz v živote krájali cibuľu, určite poznáte to nepríjemné štípanie v očiach, po ktorom nevyhnutne nasledujú slzy. Akokoľvek veľa žmurkáte alebo sa snažíte od cibule ísť čo najďalej, nepomáha to.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prečo je to tak?

Na vine je látka syn-propanethial-S-oxid, zlúčenina síry, ktorá sa v cibuli vyvinula ako obranný mechanizmus, podobne ako pri iných rastlinách tŕne či jed.

Bunky cibule obsahujú vakuoly plné enzýmov, ktoré pri reakcii s ďalšími látkami v cibuli vyprodukujú spomínaný syn-propanethial-S-oxid. Pri krájaní cibule sa naruší jej bunková štruktúra a z vakuol sa uvoľnia enzýmy, ktoré zreagujú s ostatnými chemikáliami a vytvoria zlúčeninu síry, ktorej kvapôčky sa dostanú do vzduchu.

SkryťVypnúť reklamu

Keď sa látka dostane do našich očí, podráždi ich to a začnú slziť, aby ju zriedili. Slzy teda slúžia v tomto prípade ako ochrana pred poškodením očí. Nejde však o rovnaké slzy, ako pri smútku - tie majú rozdielne chemické zloženie. Obsahujú hormóny či látky, ktoré sa tvoria, keď sme v strese, preto sa po plači často cítime lepšie. Keď plačeme pri krájaní cibule, necítime nič, keďže sa oko len chráni pred poškodením.

A keďže človek je tvor vynaliezavý, internetom sa šíria viaceré life-hacky na to, ako pri krájaní cibule zabrániť slzám (napríklad tu, tu a tu).

Niektorým pomáha, ak cibuľu pred krájaním zmrazia, alebo aspoň na pár minút ponoria do studenej vody. Pomôcť by malo aj krájanie cibule pod tečúcou vodou.

Vraj funguje aj kúsok chleba, ktorý si počas krájania dáte do úst a necháte ich pootvorené. Údajne preto, lebo špongovitý tvar chleba absorbuje látky z cibule ešte predtým, ako prídu do kontaktu s nosom a očami.

SkryťVypnúť reklamu

Logicky znie aj použitie ventilácie, vetra alebo niečoho, čo látky z cibule jednoducho odveje preč ešte skôr, ako prídu do kontaktu s vašimi očami. Niektorí odporúčajú aj krájanie s vyplazeným jazykom a dýchaním cez ústa, druhým zase pomáha žuvanie žuvačky a niektorí krájajú cibuľu v plaveckých okuliaroch.

Ak budete niečo z toho skúšať, dajte nám vedieť, ako ste dopadli.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu