Viete, prečo sfukujeme sviečky na narodeninovej torte? Dôvod treba hľadať v histórii

Pôvod narodeninových sviečok nie je dodnes úplne objasnený.

(Zdroj: pinterest.com)

Kopa jedla, dobrá (rodinná) spoločnosť, usmiate tváre, dary, nejaký ten koláč a oslava sa môže začať. Netrpezlivo očakávate, kedy oslávenec konečne sfúkne sviečky na narodeninovej torte.

Zamysleli ste sa však už niekedy nad tým, odkiaľ sa tu vzala táto tradícia, ktorá je súčasťou väčšiny narodeninových osláv?

Dôvod treba hľadať v dávnej histórii. Narodeninové torty poznali už starovekí Rimania, ktorí ich využívali pri oslavách narodenín rodiny a priateľov. Pri ich pečení používali pšeničnú múku, olivový olej, med a strúhaný syr.

Článok pokračuje pod video reklamou

O tom, kto ako prvý prišiel s narodeninovými sviečkami, sa však dodnes šíria rôzne polemiky.

Niektorí veria, že táto tradícia pochádza zo starovekého Grécka, kde je spájaná s bohyňou lovu a mesiaca Artemis. Aby si ju Gréci uctili, upiekli medové koláče v tvare okrúhleho mesiaca zdobené zapálenými sviečkami, ktoré mali pripomínať mesačné svetlo počas splnu.

Sviečky v sebe dokonca majú niesť významnú symboliku: mnohé staroveké kultúry verili, že dym môže prinášať modlitby až k samotným bohom. Preto je veľmi pravdepodobné, že dnešná tradícia vyslovenia želania pred sfúknutím narodeninových sviečok súvisí práve s touto vierou.

Iní zase veria, že táto tradícia začala v Nemecku. V roku 1746 oslávil gróf Ludwig von Zinzindorf svoje narodeniny usporiadaním extravagantnej slávnosti. A ako inak, torta a sviečky nesmeli chýbať. Uvádza sa, že oslávenec mal veľmi veľkú tortu, na ktorej bolo toľko sviečok, koľko mal gróf rokov, pričom jedna bola umiestnená aj presne do stredu.

Keby sme sa preniesli do súčasnosti, možno povedať, že táto tradícia je už častejšie spájaná s deťmi ako s dospelými.

Moderná éra detských narodeninových tort sa začala na Kinderfeste v Nemecku koncom 18. storočia. Na tie bolo naukladaných toľko sviečok, koľko rokov sa dieťa dožilo, plus jedna veľká navyše, ktorá bola umiestnená v strede torty a symbolizovala „svetlo života“ – verili, že dieťa sa dožije ešte aj ďalšieho roku.

V dnešnej dobe, keď sa každý viac obáva rôznych ochorení, alergií a prebytku cukru, je vcelku prekvapením, že sa táto tradícia zachovala. I napriek tomu, že podľa štúdie sa sfukovaním sviečok znásobujú baktérie na vrchu celej torty v priemere až 14-krát, zdá sa, že je populárna rovnako ako kedykoľvek predtým. A nič nenasvedčuje tomu, že by sa na tom malo čokoľvek meniť.

Prečítajte si tiež: Sladký trend z ruskej cukrárne: Čokoládové torty zdobia dekorácie, ktoré vyzerajú ako ťahy štetca

Zdroj: mentalfloss.com, curiosity.com, wonderopolis.org

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  2. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  3. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  4. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  5. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  6. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  7. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  8. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. Prijatie delegácie z Kyjevskej národnej ekonomickej univerzity
  2. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  3. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  4. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  5. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  6. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  7. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  8. Company´s autumn in the High Tatras
  9. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  10. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 32 816
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 27 516
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 18 017
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 470
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 651
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 113
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 721
  8. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu 4 228
  9. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká 4 117
  10. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 3 964

Neprehliadnite tiež

Mémcyklopédia #28: Reprezentant Vladko Weiss

O futbalistovi, ktorý pravidelne plní stránky bulváru.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Zmiznutý spis zdrží spor o Technopol a oddiali vyšetrovanie sudcov

Polícia urguje súd, aby jej dal papiere zo spisu. Tie však chýbajú.

EKONOMIKA

Redaktor SME Adam Valček: Odkedy je Kočner vo väzení, cítim sa bezpečnejšie

Podľa Valčeka Kočner nesledoval len novinárov.

Dnes píše Ondrej Prostredník

Raz aj veštica musí povedať pravdu: skončili ste!

Končí sa ďalšia epocha populistov. O ich miesta už nástojčivo bojujú noví.