SME
Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Koren(i)e streetfoodu: Odkiaľ sa vzali pirôžky gyoza?

Poznáte pôvod obľúbených streetfood jedál? Ich históriu sa dozviete v tomto seriáli.

Aj keď sa pirôžky gyoza označujú za japonské jedlo, pôvodom v skutočnosti siahajú do Číny, kde ich volajú "jiaozi".

Toto slovo znamená niečo ako „nežné uši“, pretože kedysi slúžili na zohriatie uší. Podľa starých príbehov ich vynálezcom mohol byť staroveký čínsky lekár Zhang Zhongjing. Ten si všimol, že chudobní ľudia mali počas zimy omrznuté uši, a rozhodol sa pomôcť im.

Podusil mäso, papriky a rôzne zahrievajúce ingrediencie. Nimi naplnil malé pirôžky z cesta, ktoré následne uvaril a rozdával ľuďom, ktorí si nemohli dovoliť dostatok jedla a teplého oblečenia. Dnes sa takéto jedlo jedáva najmä na Čínsky nový rok.

Skryť Vypnúť reklamu

Do Japonska sa čínske pirôžky dostali vďaka japonským vojakom počas druhej svetovej vojny, ktorí si aj doma chceli spraviť podobné jedlo. Z Japonska sa potom gyoza rozšírila do celého sveta.

Tento pokrm má veľa variácií - pre mäsožravcov, vegetariánov či dokonca vegánov.

Náplň môže tvoriť mleté mäso, tofu či zelenina s jarnou cibuľkou a cesnakom. Pirôžky sa zvyčajne podávajú s japonskou sójovou omáčkou a opraženými sezamovými semiačkami.

Gyozu môžete ochutnať aj v Bratislave. Vegetariánske aj mäsové taštičky má Gyoza.sk, ktorá má dve prevádzky a rozvoz. Gyozu robia aj v Benihane.

Vegánsku verziu gyozy, ktorá je v hlavnom meste mimoriadne obľúbená, vyrába v kamennej prevádzke aj vo svojom stánku Foodstock. My odporúčame hlavne tie chrumkavejšie zo stánku, ktorý v lete nájdete na mnohých festivaloch a (takmer) celoročne na pravidelnom Street Food Parku na námestí pred Starou Tržnicou.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Ako otvoriť fľašu vína bez vývrtky? (Ne)úspešne sme vyskúšali viacero spôsobov Čítajte 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

          Inzercia - Tlačové správy

          1. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
          2. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
          3. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
          4. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
          5. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
          6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
          7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
          8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
          9. Lenivý brunch s Muchom
          10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
          1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
          2. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
          3. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
          4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
          5. Keď ekológia spája
          6. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
          7. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
          8. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
          9. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
          10. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
          1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 190
          2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 157
          3. Od Česka až po Jadran 3 988
          4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 492
          5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 255
          6. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 171
          7. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 099
          8. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 2 990
          9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 650
          10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 215
          Skryť Vypnúť reklamu
          Skryť Vypnúť reklamu
          Skryť Vypnúť reklamu
          Skryť Vypnúť reklamu

          Hlavné správy zo Sme.sk

          Minister vnútra SR Roman Mikulec a predseda vlády SR Eduard Heger.

          Rokovať o Mikulcovi a policajnom prezidentovi Kovaříkovi žiada Sme rodina.


          1 h
          Potvrdenie o očkovaní potrebujete na vstup na Eiffelovku, od víkendu pribudnú aj interiéry reštaurácií a barov. Mnohé miesta ponúkajú aj rýchlotesty priamo na mieste.

          Zdravotníkov povinne očkujú viaceré štáty.


          9 h
          Policajná kontrola na hraničnom priechode Čunovo - Rajka.

          PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 392-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 534 obetí.


          a 4 ďalší 22 h

          Neprehliadnite tiež

          Vypočujte si nový diel humorného podcastu.


          a 3 ďalší 16. júl