Japonci vytvorili tuhú zmrzlinu, ktorú neroztopí ani fén. Jej tajomstvo sa ukrýva v jahodách

Milujete zmrzlinu, ale neznášate, keď vám v priebehu niekoľkých minút začne stekať po rukách?

Japonci toho povymýšľali naozaj veľa. Ale zmrzlinu, ktorá sa netopí? Možno tomu neuveríte, ale podarilo sa to úplnou náhodou kuchárovi z mesta Kanazawa, keď sa pokúsil vymyslieť nový druh cukrovinky, pričom sa snažil pri výrobe využiť jahody, ktoré neboli vhodné na samostatný predaj. Zistil, že smotana mu stuhla, keď sa dostala do kontaktu s chemickou zlúčeninou polyfenolom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Polyfenolová tekutina sa nachádza v jahodách a jej vlastnosti sťažujú oddeľovanie vody a oleja od tuhých zložiek, vďaka čomu dokáže udržať tvar zmrzliny a vôbec sa neroztopí,“ povedal profesor Tomihisa Ota z Kanazawa University.

SkryťVypnúť reklamu

Na základe tohto objavu vytvorili tuhú zmrzlinu.

Loading

...

Loading

...

Experiment museli okamžite vyskúšať výskumníci z miestnej univerzity.

Prišli na to, že zmrzlina sa ani pri takmer tridsiatich stupňoch neroztopí a zachová si svoj pôvodný tvar. Nerozpustí sa ani po troch hodinách, takže si ju môžete vychutnávať naozaj dlho.

Výskumníci dokonca zmrzlinu sušili fénom, ale ani tak sa nerozpustila.

Loading

...

Loading

...

Prečítajte si tiež: Dobrá správa pre milovníkov sladkého. Vymysleli nový druh čokolády - rubínovú Čítajte 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu