Japonci vytvorili tuhú zmrzlinu, ktorú neroztopí ani fén. Jej tajomstvo sa ukrýva v jahodách

Milujete zmrzlinu, ale neznášate, keď vám v priebehu niekoľkých minút začne stekať po rukách?

Japonci toho povymýšľali naozaj veľa. Ale zmrzlinu, ktorá sa netopí? Možno tomu neuveríte, ale podarilo sa to úplnou náhodou kuchárovi z mesta Kanazawa, keď sa pokúsil vymyslieť nový druh cukrovinky, pričom sa snažil pri výrobe využiť jahody, ktoré neboli vhodné na samostatný predaj. Zistil, že smotana mu stuhla, keď sa dostala do kontaktu s chemickou zlúčeninou polyfenolom.

Polyfenolová tekutina sa nachádza v jahodách a jej vlastnosti sťažujú oddeľovanie vody a oleja od tuhých zložiek, vďaka čomu dokáže udržať tvar zmrzliny a vôbec sa neroztopí,“ povedal profesor Tomihisa Ota z Kanazawa University.

Na základe tohto objavu vytvorili tuhú zmrzlinu.

Loading

...

Loading

...

Experiment museli okamžite vyskúšať výskumníci z miestnej univerzity.

Prišli na to, že zmrzlina sa ani pri takmer tridsiatich stupňoch neroztopí a zachová si svoj pôvodný tvar. Nerozpustí sa ani po troch hodinách, takže si ju môžete vychutnávať naozaj dlho.

Výskumníci dokonca zmrzlinu sušili fénom, ale ani tak sa nerozpustila.

Loading

...

Loading

...

Prečítajte si tiež: Dobrá správa pre milovníkov sladkého. Vymysleli nový druh čokolády - rubínovú

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Nestíhate nakupovať darčeky?
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  9. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  10. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  1. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy
  4. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  7. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  8. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  9. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  10. 4 body úspechu realizácie stavby
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 77 148
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 14 315
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 12 075
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 9 575
  5. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 7 214
  6. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 4 211
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 569
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 2 731
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 602
  10. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou 2 587