Fičí logo Fičí
Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Japonci vytvorili tuhú zmrzlinu, ktorú neroztopí ani fén. Jej tajomstvo sa ukrýva v jahodách

Milujete zmrzlinu, ale neznášate, keď vám v priebehu niekoľkých minút začne stekať po rukách?

Japonci toho povymýšľali naozaj veľa. Ale zmrzlinu, ktorá sa netopí? Možno tomu neuveríte, ale podarilo sa to úplnou náhodou kuchárovi z mesta Kanazawa, keď sa pokúsil vymyslieť nový druh cukrovinky, pričom sa snažil pri výrobe využiť jahody, ktoré neboli vhodné na samostatný predaj. Zistil, že smotana mu stuhla, keď sa dostala do kontaktu s chemickou zlúčeninou polyfenolom.

Polyfenolová tekutina sa nachádza v jahodách a jej vlastnosti sťažujú oddeľovanie vody a oleja od tuhých zložiek, vďaka čomu dokáže udržať tvar zmrzliny a vôbec sa neroztopí,“ povedal profesor Tomihisa Ota z Kanazawa University.

Skryť Vypnúť reklamu

Na základe tohto objavu vytvorili tuhú zmrzlinu.

Loading

...

Loading

...

Experiment museli okamžite vyskúšať výskumníci z miestnej univerzity.

Prišli na to, že zmrzlina sa ani pri takmer tridsiatich stupňoch neroztopí a zachová si svoj pôvodný tvar. Nerozpustí sa ani po troch hodinách, takže si ju môžete vychutnávať naozaj dlho.

Výskumníci dokonca zmrzlinu sušili fénom, ale ani tak sa nerozpustila.

Loading

...

Loading

...

Prečítajte si tiež: Dobrá správa pre milovníkov sladkého. Vymysleli nový druh čokolády - rubínovú Čítajte 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 479
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 15 988
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 247
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 390
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 11 750
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 055
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 997
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 069
  9. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 9 901
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 893
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Oravčanov hanili za svadby, teraz sú vzorom. A poďakujte vojakom, znelo z každej dediny

Celoštátne testovanie ohrozuje neistá ochota zdravotníkov.

Rad v Donom Kubíne pred mestským kultúrnym strediskom o 8:55 h.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Vďaka patrí zodpovedným, ale to najťažšie nás len čaká

V tieto dni neplatia kategórie politickej odmeny alebo odplaty.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Prvá západná krajina, ktorá sa pokúša plošne testovať, píšu o Slovensku

Netreba odhaliť každého pozitívneho, vysvetľuje odborník.

Odberové miesto v dolnokubínskej nemocnici.
Ilustračná fotografia.