Obľúbenú palacinkáreň v Bratislave vlastní študentka Veronika. Podarilo sa jej to aj bez skúseností

Cestovanie ju inšpirovalo k založeniu vlastnej palacinkárne.

(Zdroj: scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net)

Voňavé, sladučké, plné chuti. Tak si dozaista každý predstavuje obľúbené jedlo mnohých ľudí – palacinky.

Či už sú zrolované, zapekané alebo vo forme lievancov, vždy chutia úžasne. Za tie „pravé“ sa však považujú iba tie tradičné francúzske, tzv. crêpes, ktoré sú veľké, s tenučkým cestom, a zároveň sýte a chutné. Veronika Elekaničová, zakladateľka francúzskej palacinkárne Petite Crêperie, vie o tom svoje. Aj keď je ešte stále študentka, priniesla do Bratislavy pravé „pouličné“ palacinky, ktoré sa stali hitom všetkých street foodov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Veronika je zanietená cestovateľka a počas jej ciest si čoraz viac začala všímať pouličné jedlá rôznych krajín. No až francúzske palacinky ju prinútili, aby prešla od snívania k reálnym činom.

„Nápad založiť si vlastnú palacinkáreň vznikol v Paríži počas môjho študijného pobytu,“ vysvetľuje študentka filmovej produkcie. „Vo Francúzsku bol tento druh palaciniek všade naokolo a ja som si uvedomila, že mi po návrate na Slovensko budú chýbať. A preto som ich priniesla sem do Bratislavy.“

Pred založením palacinkárne nemala s gastro biznisom žiadnu skúsenosť.

No ako tvrdí, podarilo sa jej to vďaka nadšeniu a najmä pomoci ďalších ľudí. „Veľa vecí som nevedela, ale všetko potrebné som si buď zistila alebo sa opýtala skúsenejších ľudí, hlavne zo sféry tohto biznisu. Vďačím za to aj zhode okolností, rodine a priateľovi, ktorý mi na začiatku veľmi pomohol a podporoval ma v tom,“ povedala pre Fičí šikovná Slovenka.

SkryťVypnúť reklamu

„Hlavné je začať. Ak to neurobíte vy, urobí to za vás niekto iný,“ vysvetľuje majiteľka palacinkárne a dodáva, že hoci komplikácie prichádzajú stále, snaží sa zobrať si z nich ponaučenie.

Palacinky, ktoré v Petite Creperie nájdete, sú s veľkou pravdepodobnosťou veľmi odlišné od tých, na ktorých ste si pochutnávali v detstve.

Nie sú zrolované, ale podávané v kornútku, takže si ich môžete pohodlne odniesť v ruke. V ponuke nájdete netradičné kombinácie sladkých aj slaných, ktoré sú z pohánkového cesta.

Ide o koncept, ktorý bol predtým na Slovensku pomerne neznámy, no aj tak okamžite prilákal davy hladošov. „Už v prvých týždňoch sme bežne zažili aj polhodinové rady a aj vďaka tomu sme si povedali, že má význam v tom pokračovať,“ spomína zakladateľka.

SkryťVypnúť reklamu

Medzi príchuťami máte na výber zaujímavé kombinácie ako je mozzarella, prosciutto a bazalka či obľúbené spojenie kozieho syra, choriza a jarnej cibuľky, zo sladkých je to napríklad banán s domácim karamelom alebo jahody s mätou a čokoládou.

Priaznivci tradičných chutí si zas vychutnávajú kombináciu nutella - banán alebo malina a čokoláda. Petit Crêperie začala spolupracovať aj s orieškovými maslami Pure Nuts, a tak sa nedávno do ponuky dostala aj palacinka s hustým kešu maslom.

Mladá podnikateľka nezabudla ani na ľudí s potravinovou intoleranciou. Zákazníci majú na výber cesto klasické, bezlepkové aj bezlaktózové.

Červená palacinkáreň Petit Crêperie má už rok svoje stále miesto na Vysokej v Bratislave, no od tohto leta sa jej pojazdná verzia objavuje aj na rôznych akciách a festivaloch. „Bola to pre nás úplná novinka a veľký nápor, ale prinieslo nám to veľa potešenia zo spätnej väzby.“

SkryťVypnúť reklamu

„Palacinkáreň má za sebou prvý rok a ja som vďačná za každého človeka, ktorý sa u nás zastavil. Som rada, že si získala svoju klientelu a stále sa o nej dozvedajú noví ľudia. Najviac ma teší a posúva dopredu to, keď vidím, že ľuďom chutí,“ raduje sa Veronika. „Pre mňa osobne to bol rok, kedy som sa veľa naučila, a pomaly si robím predstavu o tom, kam sa budem posúvať do budúcna.“

Mladá podnikateľka tvrdí, že tento rok si chce dokončiť školu a potom opäť začne premýšľať nad novinkami.

A ako dokáže viesť prevádzku a popritom mať aj úspechy v škole? „Oboje sa dá stíhať, len si musím zakaždým dobre rozvrhnúť čas a plánovať veci dopredu. Človek zvládne stíhať veľa vecí, keď má motiváciu a vášeň pre to, čo robí, aj keď to stojí veľa námahy a odriekania. Mňa však baví vyťažiť zo dňa čo najviac. Nuda a stereotyp by ma asi zabili.“

SkryťVypnúť reklamu

Petit Creperie nájdete aj na Facebooku.

Prečítajte si tiež: Streetfood na slovenský spôsob: V bratislavskej Buchtárni vám parené buchty pripravia aj na slano Čítajte 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu