Obľúbenú palacinkáreň v Bratislave vlastní študentka Veronika. Podarilo sa jej to aj bez skúseností

Cestovanie ju inšpirovalo k založeniu vlastnej palacinkárne.

(Zdroj: scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net)

Voňavé, sladučké, plné chuti. Tak si dozaista každý predstavuje obľúbené jedlo mnohých ľudí – palacinky.

Či už sú zrolované, zapekané alebo vo forme lievancov, vždy chutia úžasne. Za tie „pravé“ sa však považujú iba tie tradičné francúzske, tzv. crêpes, ktoré sú veľké, s tenučkým cestom, a zároveň sýte a chutné. Veronika Elekaničová, zakladateľka francúzskej palacinkárne Petite Crêperie, vie o tom svoje. Aj keď je ešte stále študentka, priniesla do Bratislavy pravé „pouličné“ palacinky, ktoré sa stali hitom všetkých street foodov.

Článok pokračuje pod video reklamou

Veronika je zanietená cestovateľka a počas jej ciest si čoraz viac začala všímať pouličné jedlá rôznych krajín. No až francúzske palacinky ju prinútili, aby prešla od snívania k reálnym činom.

„Nápad založiť si vlastnú palacinkáreň vznikol v Paríži počas môjho študijného pobytu,“ vysvetľuje študentka filmovej produkcie. „Vo Francúzsku bol tento druh palaciniek všade naokolo a ja som si uvedomila, že mi po návrate na Slovensko budú chýbať. A preto som ich priniesla sem do Bratislavy.“

Pred založením palacinkárne nemala s gastro biznisom žiadnu skúsenosť.

No ako tvrdí, podarilo sa jej to vďaka nadšeniu a najmä pomoci ďalších ľudí. „Veľa vecí som nevedela, ale všetko potrebné som si buď zistila alebo sa opýtala skúsenejších ľudí, hlavne zo sféry tohto biznisu. Vďačím za to aj zhode okolností, rodine a priateľovi, ktorý mi na začiatku veľmi pomohol a podporoval ma v tom,“ povedala pre Fičí šikovná Slovenka.

„Hlavné je začať. Ak to neurobíte vy, urobí to za vás niekto iný,“ vysvetľuje majiteľka palacinkárne a dodáva, že hoci komplikácie prichádzajú stále, snaží sa zobrať si z nich ponaučenie.

Palacinky, ktoré v Petite Creperie nájdete, sú s veľkou pravdepodobnosťou veľmi odlišné od tých, na ktorých ste si pochutnávali v detstve.

Nie sú zrolované, ale podávané v kornútku, takže si ich môžete pohodlne odniesť v ruke. V ponuke nájdete netradičné kombinácie sladkých aj slaných, ktoré sú z pohánkového cesta.

Ide o koncept, ktorý bol predtým na Slovensku pomerne neznámy, no aj tak okamžite prilákal davy hladošov. „Už v prvých týždňoch sme bežne zažili aj polhodinové rady a aj vďaka tomu sme si povedali, že má význam v tom pokračovať,“ spomína zakladateľka.

Medzi príchuťami máte na výber zaujímavé kombinácie ako je mozzarella, prosciutto a bazalka či obľúbené spojenie kozieho syra, choriza a jarnej cibuľky, zo sladkých je to napríklad banán s domácim karamelom alebo jahody s mätou a čokoládou.

Priaznivci tradičných chutí si zas vychutnávajú kombináciu nutella - banán alebo malina a čokoláda. Petit Crêperie začala spolupracovať aj s orieškovými maslami Pure Nuts, a tak sa nedávno do ponuky dostala aj palacinka s hustým kešu maslom.

Mladá podnikateľka nezabudla ani na ľudí s potravinovou intoleranciou. Zákazníci majú na výber cesto klasické, bezlepkové aj bezlaktózové.

Červená palacinkáreň Petit Crêperie má už rok svoje stále miesto na Vysokej v Bratislave, no od tohto leta sa jej pojazdná verzia objavuje aj na rôznych akciách a festivaloch. „Bola to pre nás úplná novinka a veľký nápor, ale prinieslo nám to veľa potešenia zo spätnej väzby.“

„Palacinkáreň má za sebou prvý rok a ja som vďačná za každého človeka, ktorý sa u nás zastavil. Som rada, že si získala svoju klientelu a stále sa o nej dozvedajú noví ľudia. Najviac ma teší a posúva dopredu to, keď vidím, že ľuďom chutí,“ raduje sa Veronika. „Pre mňa osobne to bol rok, kedy som sa veľa naučila, a pomaly si robím predstavu o tom, kam sa budem posúvať do budúcna.“

Mladá podnikateľka tvrdí, že tento rok si chce dokončiť školu a potom opäť začne premýšľať nad novinkami.

A ako dokáže viesť prevádzku a popritom mať aj úspechy v škole? „Oboje sa dá stíhať, len si musím zakaždým dobre rozvrhnúť čas a plánovať veci dopredu. Človek zvládne stíhať veľa vecí, keď má motiváciu a vášeň pre to, čo robí, aj keď to stojí veľa námahy a odriekania. Mňa však baví vyťažiť zo dňa čo najviac. Nuda a stereotyp by ma asi zabili.“

Petit Creperie nájdete aj na Facebooku.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Streetfood na slovenský spôsob: V bratislavskej Buchtárni vám parené buchty pripravia aj na slano

Najčítanejšie na Fičí.sk


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  2. Edite sa podarilo schudnúť 30 kilogramov vďaka 3D Chili
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. Chcete zažiť skvelú dovolenku 2018? Na toto netreba zabudnúť!
  2. Events you should not miss during your visit in Bratislava
  3. Modernizácia rozvodov tepla v Medzeve, Slavošovciach a Plešivci
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  6. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  7. Edite sa podarilo schudnúť 30 kilogramov vďaka 3D Chili
  8. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  9. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete?
  10. Za mliečnou revolúciou bude stáť aj krava Blažena Bzovícka
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 48 584
  2. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 15 439
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 15 076
  4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 10 088
  5. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 8 424
  6. Volkswagen je vďaka bonusom dostupnejší 7 428
  7. Ako si znížiť náklady na bývanie a vyhnúť sa nedoplatkom? 7 101
  8. Ostrov Ischia sa stáva top európskou letnou destináciou 6 566
  9. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 6 184
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 5 966

Neprehliadnite tiež

Ako vyzerala Štiavnica v minulom storočí? Pozrite si fotografie

Aj v minulosti to bolo pekné miesto na výlet.

Fotograf zachytáva krásu opustených budov v Európe

Chátrajúce budovy majú svoj pôvab. Niektorých je naozaj škoda.

7 receptov, ktoré vám počas týždňa pomôžu jesť viac zeleniny

Konečne ju máme čerstvú, tak si jej doprajme viac.

Desať knižných tipov na začiatok leta

Ak hľadáte knihu na výlet či dovolenku, skúste jednu z týchto.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Poukázali na spornú Foraiovu poľovačku, úrady im nechcú vrátiť revír

Okrem bývalého šéfa Všeobecnej zdravotnej do revíru chodí strieľať aj Róbert Veselka, konateľ jednej z firiem zo zdravotníckej skupiny Medirex.

ŽENA

Chcem to až po svadbe. Aké to je, keď počkáte so sexom

Niektorí ľudia sú presvedčení, že sex patrí až do manželstva.