Fičí logo Fičí
Utorok, 23. apríl , 2019

Obľúbenú palacinkáreň v Bratislave vlastní študentka Veronika. Podarilo sa jej to aj bez skúseností

Cestovanie ju inšpirovalo k založeniu vlastnej palacinkárne.

(Zdroj: scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net)

Voňavé, sladučké, plné chuti. Tak si dozaista každý predstavuje obľúbené jedlo mnohých ľudí – palacinky.

Či už sú zrolované, zapekané alebo vo forme lievancov, vždy chutia úžasne. Za tie „pravé“ sa však považujú iba tie tradičné francúzske, tzv. crêpes, ktoré sú veľké, s tenučkým cestom, a zároveň sýte a chutné. Veronika Elekaničová, zakladateľka francúzskej palacinkárne Petite Crêperie, vie o tom svoje. Aj keď je ešte stále študentka, priniesla do Bratislavy pravé „pouličné“ palacinky, ktoré sa stali hitom všetkých street foodov.

Veronika je zanietená cestovateľka a počas jej ciest si čoraz viac začala všímať pouličné jedlá rôznych krajín. No až francúzske palacinky ju prinútili, aby prešla od snívania k reálnym činom.

„Nápad založiť si vlastnú palacinkáreň vznikol v Paríži počas môjho študijného pobytu,“ vysvetľuje študentka filmovej produkcie. „Vo Francúzsku bol tento druh palaciniek všade naokolo a ja som si uvedomila, že mi po návrate na Slovensko budú chýbať. A preto som ich priniesla sem do Bratislavy.“

Pred založením palacinkárne nemala s gastro biznisom žiadnu skúsenosť.

No ako tvrdí, podarilo sa jej to vďaka nadšeniu a najmä pomoci ďalších ľudí. „Veľa vecí som nevedela, ale všetko potrebné som si buď zistila alebo sa opýtala skúsenejších ľudí, hlavne zo sféry tohto biznisu. Vďačím za to aj zhode okolností, rodine a priateľovi, ktorý mi na začiatku veľmi pomohol a podporoval ma v tom,“ povedala pre Fičí šikovná Slovenka.

„Hlavné je začať. Ak to neurobíte vy, urobí to za vás niekto iný,“ vysvetľuje majiteľka palacinkárne a dodáva, že hoci komplikácie prichádzajú stále, snaží sa zobrať si z nich ponaučenie.

Palacinky, ktoré v Petite Creperie nájdete, sú s veľkou pravdepodobnosťou veľmi odlišné od tých, na ktorých ste si pochutnávali v detstve.

Nie sú zrolované, ale podávané v kornútku, takže si ich môžete pohodlne odniesť v ruke. V ponuke nájdete netradičné kombinácie sladkých aj slaných, ktoré sú z pohánkového cesta.

Ide o koncept, ktorý bol predtým na Slovensku pomerne neznámy, no aj tak okamžite prilákal davy hladošov. „Už v prvých týždňoch sme bežne zažili aj polhodinové rady a aj vďaka tomu sme si povedali, že má význam v tom pokračovať,“ spomína zakladateľka.

Medzi príchuťami máte na výber zaujímavé kombinácie ako je mozzarella, prosciutto a bazalka či obľúbené spojenie kozieho syra, choriza a jarnej cibuľky, zo sladkých je to napríklad banán s domácim karamelom alebo jahody s mätou a čokoládou.

Priaznivci tradičných chutí si zas vychutnávajú kombináciu nutella - banán alebo malina a čokoláda. Petit Crêperie začala spolupracovať aj s orieškovými maslami Pure Nuts, a tak sa nedávno do ponuky dostala aj palacinka s hustým kešu maslom.

Mladá podnikateľka nezabudla ani na ľudí s potravinovou intoleranciou. Zákazníci majú na výber cesto klasické, bezlepkové aj bezlaktózové.

Červená palacinkáreň Petit Crêperie má už rok svoje stále miesto na Vysokej v Bratislave, no od tohto leta sa jej pojazdná verzia objavuje aj na rôznych akciách a festivaloch. „Bola to pre nás úplná novinka a veľký nápor, ale prinieslo nám to veľa potešenia zo spätnej väzby.“

„Palacinkáreň má za sebou prvý rok a ja som vďačná za každého človeka, ktorý sa u nás zastavil. Som rada, že si získala svoju klientelu a stále sa o nej dozvedajú noví ľudia. Najviac ma teší a posúva dopredu to, keď vidím, že ľuďom chutí,“ raduje sa Veronika. „Pre mňa osobne to bol rok, kedy som sa veľa naučila, a pomaly si robím predstavu o tom, kam sa budem posúvať do budúcna.“

Mladá podnikateľka tvrdí, že tento rok si chce dokončiť školu a potom opäť začne premýšľať nad novinkami.

A ako dokáže viesť prevádzku a popritom mať aj úspechy v škole? „Oboje sa dá stíhať, len si musím zakaždým dobre rozvrhnúť čas a plánovať veci dopredu. Človek zvládne stíhať veľa vecí, keď má motiváciu a vášeň pre to, čo robí, aj keď to stojí veľa námahy a odriekania. Mňa však baví vyťažiť zo dňa čo najviac. Nuda a stereotyp by ma asi zabili.“

Petit Creperie nájdete aj na Facebooku.

Prečítajte si tiež: Streetfood na slovenský spôsob: V bratislavskej Buchtárni vám parené buchty pripravia aj na slano

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  2. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  3. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  4. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  5. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  6. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  8. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  9. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  10. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  1. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  2. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  3. Women in business
  4. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  5. Bim Challenge 2019
  6. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  7. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  8. Grilovacia sezóna je zahájená!
  9. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  10. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 21 099
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 11 736
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 845
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 399
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 901
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 370
  7. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 902
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 690
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 965
  10. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 1 754

Téma: Street food


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo

Neprehliadnite tiež

Filmy, vďaka ktorým si môžete zaspomínať na krásu Notre-Dame

Pukance do ruky a filmový maratón môže začať.

Hlavné správy zo Sme.sk

Ficova ochranka stála už desaťtisíce eur

O predĺženú ochranu žiadal expremiér aj v roku 2010 po nástupe vlády Ivety Radičovej.

Robert Fico.
STĹPČEK PETRA SCHUTZA

Kremeľ si už s antisemitizmom neškrtne, na Ukrajine vyhral ruskojazyčný Žid

Zelenskyj je populárny aj v Rusku.

Peter Schutz
Dobré ráno

Dobré ráno: Hádky aj spojenectvá. Aké sú vzťahy v opozícii

Čo robí opozícia ako spolu strany vychádzajú.

Podcast Dobré Ráno

Prečo Bakoš nepôjde na šampionát? Môžu za to viaceré dôvody

Slovenská nominácia sa postupne kryštalizuje.

Martin Bakoš.