Obľúbenú palacinkáreň v Bratislave vlastní študentka Veronika. Podarilo sa jej to aj bez skúseností

Cestovanie ju inšpirovalo k založeniu vlastnej palacinkárne.

(Zdroj: scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net)

Voňavé, sladučké, plné chuti. Tak si dozaista každý predstavuje obľúbené jedlo mnohých ľudí – palacinky.

Či už sú zrolované, zapekané alebo vo forme lievancov, vždy chutia úžasne. Za tie „pravé“ sa však považujú iba tie tradičné francúzske, tzv. crêpes, ktoré sú veľké, s tenučkým cestom, a zároveň sýte a chutné. Veronika Elekaničová, zakladateľka francúzskej palacinkárne Petite Crêperie, vie o tom svoje. Aj keď je ešte stále študentka, priniesla do Bratislavy pravé „pouličné“ palacinky, ktoré sa stali hitom všetkých street foodov.

Veronika je zanietená cestovateľka a počas jej ciest si čoraz viac začala všímať pouličné jedlá rôznych krajín. No až francúzske palacinky ju prinútili, aby prešla od snívania k reálnym činom.

„Nápad založiť si vlastnú palacinkáreň vznikol v Paríži počas môjho študijného pobytu,“ vysvetľuje študentka filmovej produkcie. „Vo Francúzsku bol tento druh palaciniek všade naokolo a ja som si uvedomila, že mi po návrate na Slovensko budú chýbať. A preto som ich priniesla sem do Bratislavy.“

Pred založením palacinkárne nemala s gastro biznisom žiadnu skúsenosť.

No ako tvrdí, podarilo sa jej to vďaka nadšeniu a najmä pomoci ďalších ľudí. „Veľa vecí som nevedela, ale všetko potrebné som si buď zistila alebo sa opýtala skúsenejších ľudí, hlavne zo sféry tohto biznisu. Vďačím za to aj zhode okolností, rodine a priateľovi, ktorý mi na začiatku veľmi pomohol a podporoval ma v tom,“ povedala pre Fičí šikovná Slovenka.

„Hlavné je začať. Ak to neurobíte vy, urobí to za vás niekto iný,“ vysvetľuje majiteľka palacinkárne a dodáva, že hoci komplikácie prichádzajú stále, snaží sa zobrať si z nich ponaučenie.

Palacinky, ktoré v Petite Creperie nájdete, sú s veľkou pravdepodobnosťou veľmi odlišné od tých, na ktorých ste si pochutnávali v detstve.

Nie sú zrolované, ale podávané v kornútku, takže si ich môžete pohodlne odniesť v ruke. V ponuke nájdete netradičné kombinácie sladkých aj slaných, ktoré sú z pohánkového cesta.

Ide o koncept, ktorý bol predtým na Slovensku pomerne neznámy, no aj tak okamžite prilákal davy hladošov. „Už v prvých týždňoch sme bežne zažili aj polhodinové rady a aj vďaka tomu sme si povedali, že má význam v tom pokračovať,“ spomína zakladateľka.

Medzi príchuťami máte na výber zaujímavé kombinácie ako je mozzarella, prosciutto a bazalka či obľúbené spojenie kozieho syra, choriza a jarnej cibuľky, zo sladkých je to napríklad banán s domácim karamelom alebo jahody s mätou a čokoládou.

Priaznivci tradičných chutí si zas vychutnávajú kombináciu nutella - banán alebo malina a čokoláda. Petit Crêperie začala spolupracovať aj s orieškovými maslami Pure Nuts, a tak sa nedávno do ponuky dostala aj palacinka s hustým kešu maslom.

Mladá podnikateľka nezabudla ani na ľudí s potravinovou intoleranciou. Zákazníci majú na výber cesto klasické, bezlepkové aj bezlaktózové.

Červená palacinkáreň Petit Crêperie má už rok svoje stále miesto na Vysokej v Bratislave, no od tohto leta sa jej pojazdná verzia objavuje aj na rôznych akciách a festivaloch. „Bola to pre nás úplná novinka a veľký nápor, ale prinieslo nám to veľa potešenia zo spätnej väzby.“

„Palacinkáreň má za sebou prvý rok a ja som vďačná za každého človeka, ktorý sa u nás zastavil. Som rada, že si získala svoju klientelu a stále sa o nej dozvedajú noví ľudia. Najviac ma teší a posúva dopredu to, keď vidím, že ľuďom chutí,“ raduje sa Veronika. „Pre mňa osobne to bol rok, kedy som sa veľa naučila, a pomaly si robím predstavu o tom, kam sa budem posúvať do budúcna.“

Mladá podnikateľka tvrdí, že tento rok si chce dokončiť školu a potom opäť začne premýšľať nad novinkami.

A ako dokáže viesť prevádzku a popritom mať aj úspechy v škole? „Oboje sa dá stíhať, len si musím zakaždým dobre rozvrhnúť čas a plánovať veci dopredu. Človek zvládne stíhať veľa vecí, keď má motiváciu a vášeň pre to, čo robí, aj keď to stojí veľa námahy a odriekania. Mňa však baví vyťažiť zo dňa čo najviac. Nuda a stereotyp by ma asi zabili.“

Petit Creperie nájdete aj na Facebooku.

Prečítajte si tiež: Streetfood na slovenský spôsob: V bratislavskej Buchtárni vám parené buchty pripravia aj na slano

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  4. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 273
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 11 461
  3. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 8 841
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 302
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 5 868
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 895
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 467
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 174
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 031
  10. Sedem mýtov o stavebnom sporení 3 797

Téma: Street food


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo

Neprehliadnite tiež

Hlavné správy zo Sme.sk

Stĺpček Petra Schutza

Pellegrini plakal nad rozliatym mliekom

Zdá sa, že v jazde za funkciou sudcu má Fico širokú základňu, o ktorú sa podopiera.

Komentár Zuzany Kepplovej

V Smere si musia vybrať palec z pusy

Nie, nebude všetko zase v poriadku, keď sa Pellegrini porozpráva s predsedom.

AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Cirkus okolo sudcov a proruské hebedo (týždeň Petra Schutza)

Ako sme prežili 90. roky s Prokešom?

Komentár Petra Schutza

Pád slovenskej hrádze

Debata, že katastrofy niet, veď Ústavný súd úradoval nekompletne už v minulosti, je zavádzajúca.