Tieto jedlá by ste mali ochutnať, keď navštívite Maroko. Čakajú vás lahôdky aj chuťové výzvy

Korenie, korenie a ešte raz korenie.

Marocká kuchyňa je neskutočne rozmanitá, spája španielske, berberské aj francúzske vplyvy, čo vám môže priniesť neskutočný kulinársky zážitok. My sme v Maroku ochutnali takmer všetko a vybrali to najtradičnejšie, čo táto severoafrická krajina ponúka.

Tajine

„Tadžín" je najtypickejšie marocké jedlo. Meno získalo podľa tradičnej keramickej nádoby z vypaľovanej hliny, v ktorom sa jedlo pripravuje aj servíruje. Jej súčasťou je aj vysoká pokrievka kužeľovitého tvaru, pod ktorou sa jedlo niekoľko hodín dusí, a tak para neuniká von.

Článok pokračuje pod video reklamou

Čo sa týka samotného pokrmu, tajine tvorí kombinácia mäsa, väčšinou ide o jahňa, kura alebo rybu, s rôznymi druhmi zeleniny. Prekvapiť vás môže množstvo korenín, sušeného ovocia a orechov, ktorými Maročania v tomto jedle rozhodne nešetria. Najtypickejší druh tajine je jahňacie mäso s tradičnou marockou zmesou vyše 30 rôznych korenín, ktoré sa podáva s hrozienkami, praženými mandľami, olivami a množstvom zeleniny.

My sme tajine ochutnali v marockej reštaurácii a aj napriek srdcervúcemu odhodlaniu nechať prázdny tanier sme nedokázali zjesť ani polovicu. Ak sa ho teda rozhodnete vyskúšať, určite si najprv pripravte žalúdky.

Kuskus

Do guličiek tvarovaná krupica zo pšenice patrí medzi základné prílohy severoafrickej kuchyne. Pre Maročanov je to rovnaký pojem ako pre nás Slovákov ryža. Býva prílohou takmer každého jedla, najmä vyššie spomenutého tajinu.

Aby nebol suchý, servíruje sa spolu s omáčkami alebo ostrou korenenou zmesou harissou, ktorá je v Maroku taktiež veľmi populárna. Častejšie sa však pripravuje na sladko, najmä k mäsu, napríklad spolu s karamelizovanou cibuľkou a hrozienkami, čo bola jedna z najzaujímavejších kombinácií, aké sme ochutnali.

Loading

...

Olivy

Tie sú takmer všade. Maroko totiž patrí medzi ich hlavných producentov a museli by ste sa tomuto ovociu (áno, ovociu!) vyhýbať ako čert krížu, aby ste ich v tejto krajine neochutnali. Olivy sa jedia ako predjedlo, pričom každý druh je ochutený iným spôsobom. Niektoré sa podávajú v bylinkovej marináde, iné s množstvom štipľavej harissy.

Ak však olivy poznáte len z nálevu, prípadne z donáškovej pizze, určite ich najskôr ochutnajte bez akýchkoľvek prísad. Čerstvé, nevykôstkované olivy sú tak chuťovo výrazné, že aj ich najväčší milovník by zjedol maximálne tak jednu - dve a pri tretej by už krivil výraz.

Loading

...

Šaláty

S privretím jedného oka je marocká kuchyňa veľmi zdravá, čoho dôkazom je najmä veľké množstvo šalátov, ktoré sa zaraďujú medzi tradičné špeciality. V domácnosti sa väčšinu urobí niekoľko druhov šalátov, ktoré sa rozdelia na menšie porcie a podávajú ako predjedlo.

Klasické šaláty sú tvorené z rôznych ingrediencií, ako sú zemiaky, papriky, šošovica, cvikla, zelené fazuľky, olivy či vajíčka na tvrdo. Väčšina býva ochutená kyslou zálievkou a (samozrejme) hojne okorenená. Často sa stretnete aj s teplými šalátmi.

Loading

...

Ovocie a pomarančová šťava

Maroko je doslova ovocný raj. Pestujú si vlastné pomaranče, melóny, datle, figy, hrozno aj mandarínky. My sme navštívili Berkane, ktoré je považované za hlavné mesto citrusov v celom Maroku. V blízkosti sa totiž pestujú tie najkvalitnejšie druhy, čo pripomína aj veľká socha pomaranča tróniaca v centre mestečka.

V okolí nájdete veľa stánkov s predajcami čerstvej pomarančovej šťavy, ktorú vytláčajú z práve odtrhnutých pomarančov. No skvelý zážitok z jej plnej a výrazne sladkej chuti má aj jednu nevýhodu. Pravdepodobne sa vám už na celý život znechutia všetky pomarančové džúsy z koncentrátu.

Mätový čaj

Aj keď sú Arabi známi prípravou výbornej kávy, v Maroku je nápojom číslo jeden práve silný mätový čaj, ktorý tu nazývajú „berberská whiskey“ (podľa pôvodných obyvateľov Berberov). Je to vlastne zelený čaj, ochutený o lístky výraznej marockej mäty a osladený veľkým množstvom cukru (na pol litra vychádza viac ako šesť kociek cukru).

Príprava čaju je samotný rituál a zaujímavé je, že ho nikdy nemiešajú lyžičkou, ale prelievajú z kanvice do šálky a naspäť. Či vám bude chutiť, závisí najmä od toho, akú mieru tolerancie na sladké máte vypracovanú. Buď budete vzdychať blahom alebo čaj rovno vypľujete naspäť do šálky.

Loading

...

Zákusky

Marocké sladkosti chuťou tak trochu pripomínajú naše vianočné pečivo. Sú suché a medzi ich ingrediencie často zaraďujeme orechy (najmä pistácie a mandle), datle a med. Sú sčasti inšpirované francúzskou kuchyňou, keďže práve Francúzi túto krajinu dlho okupovali (francúzština patrí aj medzi úradné jazyky).

V reštauráciách vám väčšinou donesú „sladký tanier“, ktorý tvorí niekoľko druhov týchto koláčikov. Tam sme si opäť potvrdili, že Maročania jednoducho radi sladia. A vo veľkom. Na výber však máte aj krémové ovocné koláče, ktoré sa podobajú na naše punčové rezy, no konzistenciou pripomínajú želé.

Marocké chleby a chlebové placky

Pečivo je v Maroku rozšírenejšie ako kuskus, kúpite ho takmer na každej ulici, kde ho robia čerstvé v domácich pekárňach. Väčšinou ide o plochý arabský chlieb batbout, no z toho istého cesta sa robia aj výborné chlebové placky.

Najchutnejší bol msemmen, nazývaný aj marocká palacinka. Jedli sme ho s lahodnou sladkou pastou Amlo, čo je vlastne zmes mletých mandlí, arganového oleja a medu.

Loading

...

Opuncie

Možno ste ešte nepočuli o tomto zvláštnom ovocí. Jeho celé meno znie opuncia figová a ide o plod kaktusov, ktoré rastú hlavne v oblasti Karibiku a Afriky. V Maroku toto ovocie predávajú na každom rohu, a tak sme sa aj my nechali nalákať jeho zvláštnym, pestrofarebným zjavom.

Jeho chuť pripomína hrušku a figy, no vnútro je tvorené množstvom tvrdých semienok, ktoré nám bránili si ju vychutnať. Ovocie sme napokon s vyhlásením „to sa nedá jesť“ odsúdili.

Prečítajte si tiež: Street food vládne jedlým trendom. Vyberte sa ochutnať ho na tieto obľúbené európske trhy

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Virtuálne sídlo v Bratislave
  2. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  3. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  4. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  5. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  6. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  7. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 445
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 991
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 492
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 748
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 164
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 601
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 307
  8. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 7 208
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 419
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 963

Neprehliadnite tiež

Spoločenské hry, ktoré vás prenesú do rozprávkového sveta

Doprajte deťom zažiť vzrušujúce príbehy na vlastnej koži

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Šéf Reportérov: Otázky na Kočnera podráždili Fica aj Sulíka

Nebojím sa žalôb, tvrdí šéf Reportérov RTVS Vincent Štofaník.

Píše Petr Kocina

Podvody so záverečnými prácami sa vymkli kontrole

Kauza Dankovej práce je takou hanbou, pri ktorej sa ťažko hľadajú paralely.

ČESKOSLOVENSKÍ LEGIONÁRI

V zákopoch i na železnici. Legionári krstili republiku krvou

Československí vojaci sa postarali aj o výnimočnú epizódu 1. svetovej vojny.

DOMOV

Lesník: Lykožrút je dobrá výhovorka na ťažbu dreva

Smrekové lesy sú neudržateľné, tvrdí lesník.