SME
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Tieto jedlá by ste mali ochutnať, keď navštívite Maroko. Čakajú vás lahôdky aj chuťové výzvy

Korenie, korenie a ešte raz korenie.

Marocká kuchyňa je neskutočne rozmanitá, spája španielske, berberské aj francúzske vplyvy, čo vám môže priniesť neskutočný kulinársky zážitok. My sme v Maroku ochutnali takmer všetko a vybrali to najtradičnejšie, čo táto severoafrická krajina ponúka.

Tajine

„Tadžín" je najtypickejšie marocké jedlo. Meno získalo podľa tradičnej keramickej nádoby z vypaľovanej hliny, v ktorom sa jedlo pripravuje aj servíruje. Jej súčasťou je aj vysoká pokrievka kužeľovitého tvaru, pod ktorou sa jedlo niekoľko hodín dusí, a tak para neuniká von.

Skryť Vypnúť reklamu

Čo sa týka samotného pokrmu, tajine tvorí kombinácia mäsa, väčšinou ide o jahňa, kura alebo rybu, s rôznymi druhmi zeleniny. Prekvapiť vás môže množstvo korenín, sušeného ovocia a orechov, ktorými Maročania v tomto jedle rozhodne nešetria. Najtypickejší druh tajine je jahňacie mäso s tradičnou marockou zmesou vyše 30 rôznych korenín, ktoré sa podáva s hrozienkami, praženými mandľami, olivami a množstvom zeleniny.

My sme tajine ochutnali v marockej reštaurácii a aj napriek srdcervúcemu odhodlaniu nechať prázdny tanier sme nedokázali zjesť ani polovicu. Ak sa ho teda rozhodnete vyskúšať, určite si najprv pripravte žalúdky.

Kuskus

Do guličiek tvarovaná krupica zo pšenice patrí medzi základné prílohy severoafrickej kuchyne. Pre Maročanov je to rovnaký pojem ako pre nás Slovákov ryža. Býva prílohou takmer každého jedla, najmä vyššie spomenutého tajinu.

Skryť Vypnúť reklamu

Aby nebol suchý, servíruje sa spolu s omáčkami alebo ostrou korenenou zmesou harissou, ktorá je v Maroku taktiež veľmi populárna. Častejšie sa však pripravuje na sladko, najmä k mäsu, napríklad spolu s karamelizovanou cibuľkou a hrozienkami, čo bola jedna z najzaujímavejších kombinácií, aké sme ochutnali.

Loading

...

Olivy

Tie sú takmer všade. Maroko totiž patrí medzi ich hlavných producentov a museli by ste sa tomuto ovociu (áno, ovociu!) vyhýbať ako čert krížu, aby ste ich v tejto krajine neochutnali. Olivy sa jedia ako predjedlo, pričom každý druh je ochutený iným spôsobom. Niektoré sa podávajú v bylinkovej marináde, iné s množstvom štipľavej harissy.

Ak však olivy poznáte len z nálevu, prípadne z donáškovej pizze, určite ich najskôr ochutnajte bez akýchkoľvek prísad. Čerstvé, nevykôstkované olivy sú tak chuťovo výrazné, že aj ich najväčší milovník by zjedol maximálne tak jednu - dve a pri tretej by už krivil výraz.

Skryť Vypnúť reklamu

Loading

...

Šaláty

S privretím jedného oka je marocká kuchyňa veľmi zdravá, čoho dôkazom je najmä veľké množstvo šalátov, ktoré sa zaraďujú medzi tradičné špeciality. V domácnosti sa väčšinu urobí niekoľko druhov šalátov, ktoré sa rozdelia na menšie porcie a podávajú ako predjedlo.

Klasické šaláty sú tvorené z rôznych ingrediencií, ako sú zemiaky, papriky, šošovica, cvikla, zelené fazuľky, olivy či vajíčka na tvrdo. Väčšina býva ochutená kyslou zálievkou a (samozrejme) hojne okorenená. Často sa stretnete aj s teplými šalátmi.

Loading

...

Ovocie a pomarančová šťava

Maroko je doslova ovocný raj. Pestujú si vlastné pomaranče, melóny, datle, figy, hrozno aj mandarínky. My sme navštívili Berkane, ktoré je považované za hlavné mesto citrusov v celom Maroku. V blízkosti sa totiž pestujú tie najkvalitnejšie druhy, čo pripomína aj veľká socha pomaranča tróniaca v centre mestečka.

Skryť Vypnúť reklamu

V okolí nájdete veľa stánkov s predajcami čerstvej pomarančovej šťavy, ktorú vytláčajú z práve odtrhnutých pomarančov. No skvelý zážitok z jej plnej a výrazne sladkej chuti má aj jednu nevýhodu. Pravdepodobne sa vám už na celý život znechutia všetky pomarančové džúsy z koncentrátu.

Mätový čaj

Aj keď sú Arabi známi prípravou výbornej kávy, v Maroku je nápojom číslo jeden práve silný mätový čaj, ktorý tu nazývajú „berberská whiskey“ (podľa pôvodných obyvateľov Berberov). Je to vlastne zelený čaj, ochutený o lístky výraznej marockej mäty a osladený veľkým množstvom cukru (na pol litra vychádza viac ako šesť kociek cukru).

Príprava čaju je samotný rituál a zaujímavé je, že ho nikdy nemiešajú lyžičkou, ale prelievajú z kanvice do šálky a naspäť. Či vám bude chutiť, závisí najmä od toho, akú mieru tolerancie na sladké máte vypracovanú. Buď budete vzdychať blahom alebo čaj rovno vypľujete naspäť do šálky.

Skryť Vypnúť reklamu

Loading

...

Zákusky

Marocké sladkosti chuťou tak trochu pripomínajú naše vianočné pečivo. Sú suché a medzi ich ingrediencie často zaraďujeme orechy (najmä pistácie a mandle), datle a med. Sú sčasti inšpirované francúzskou kuchyňou, keďže práve Francúzi túto krajinu dlho okupovali (francúzština patrí aj medzi úradné jazyky).

V reštauráciách vám väčšinou donesú „sladký tanier“, ktorý tvorí niekoľko druhov týchto koláčikov. Tam sme si opäť potvrdili, že Maročania jednoducho radi sladia. A vo veľkom. Na výber však máte aj krémové ovocné koláče, ktoré sa podobajú na naše punčové rezy, no konzistenciou pripomínajú želé.

Marocké chleby a chlebové placky

Pečivo je v Maroku rozšírenejšie ako kuskus, kúpite ho takmer na každej ulici, kde ho robia čerstvé v domácich pekárňach. Väčšinou ide o plochý arabský chlieb batbout, no z toho istého cesta sa robia aj výborné chlebové placky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najchutnejší bol msemmen, nazývaný aj marocká palacinka. Jedli sme ho s lahodnou sladkou pastou Amlo, čo je vlastne zmes mletých mandlí, arganového oleja a medu.

Loading

...

Opuncie

Možno ste ešte nepočuli o tomto zvláštnom ovocí. Jeho celé meno znie opuncia figová a ide o plod kaktusov, ktoré rastú hlavne v oblasti Karibiku a Afriky. V Maroku toto ovocie predávajú na každom rohu, a tak sme sa aj my nechali nalákať jeho zvláštnym, pestrofarebným zjavom.

Jeho chuť pripomína hrušku a figy, no vnútro je tvorené množstvom tvrdých semienok, ktoré nám bránili si ju vychutnať. Ovocie sme napokon s vyhlásením „to sa nedá jesť“ odsúdili.

Prečítajte si tiež: Street food vládne jedlým trendom. Vyberte sa ochutnať ho na tieto obľúbené európske trhy Čítajte 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 251
  2. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 19 174
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 18 912
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 405
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 8 142
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 751
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 469
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 274
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 092
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 6 978
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 243-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 4 411 obetí. Na Slovensku sa skončilo celoplošné testovanie, platia nové opatrenia.

4 h
Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

16 h

Anonym sa hlásil ako kastrát. Našli uňho aj detské porno.

13 h
Pôvodné vizualizácie projektu Pharos Park.

Časť pozemkov je dlhodobo na predaj.

22 h