Chobotnice aj ovčie vnútornosti: Národné jedlá iných krajín sú oproti našim haluškám naozaj exotika

Viete, aké je národné jedlo Portugalska alebo Libanonu?

pixabay.com

Škótsko: Haggis

Aj keď je škótske národné jedlo haggis vyhľadávanou lahôdkou, nie každý si trúfne ho zjesť. V tejto krajine sa to len tak hemží ovcami, preto vás asi neprekvapí, že ich časti nájdete aj na tanieri. Doslova. Pomleté pľúca, pečeň a srdce sa zmiešajú s ovčím tukom, ovsenými vločkami, korením a cibuľou. Zmesou sa potom plnia ovčie žalúdky a asi hodinu sa varia.

Loading

...

Nepál: Dal bhat

Najznámejšie a najobľúbenejšie jedlo vzdialene pripomína indickú kuchyňu. Dal bhat sa servíruje na veľkých táckoidných tanieroch a skladá sa zo zeleninového alebo kuracieho kari, šošovicového dalu, na panvici osmaženého špenátu, šošovicových placiek papad a samozrejme ryže. Na tanieri sa to všetko spolu zmieša a poleje jogurtom. Domáci dal bhat jedia zásadne rukami, lebo podľa nich je to jediný spôsob, ako si jedlo naozaj vychutnáte.

Článok pokračuje pod video reklamou

Loading

...

Jamajka: Ackee s treskou

Na tomto jedle je zaujímavé najmä to, že vlastne z Jamajky vôbec nepochádza. Ackee je zvláštne ovocie, ktoré je pred konzumáciou nutné tepelne upraviť. Na Jamajku sa dostalo prostredníctvom afrických otrokov a momentálne je jedinou americkou krajinou, kde sa pestuje. Ovocie sa spolu so solenou treskou a zeleninou orestuje na panvici a podáva sa s ryžou.

Loading

...

Libanon: Kibbeh nayeh

Kibbeh nayeh by sa dal opísať ako krokety z mletého mäsa (najčastejšie hovädzieho alebo jahňacieho), cibule, bulguru a korenín ako napríklad škorica a muškátový oriešok. Väčšinou je súčasťou maza, čo je typický spôsob stolovania v Libanone. Jedlá sa servírujú na malých tanierikoch, niečo ako tapas v Španielsku. Rôzne verzie kibbehu nájdete aj v okolitých krajinách, rozdiel je často len v použitých koreninách.

Loading

...

Peru: Ceviche

Peru išlo ešte o level vyššie a svojmu národnému jedlu vytvorilo dokonca aj národný sviatok. Peruánske ceviche sa líši od ceviche v iných juhoamerických krajinách. Kúsky surovej ryby sa spolu s nakrájanou cibuľou, chili papričkami a korením niekoľko hodín marinujú v čerstvej šťave z limetky alebo pomaranča.

Loading

...

Portugalsko: Bacalhau

Bacalhau znamená „treska“, no je to zároveň aj názov najznámejšieho jedla v Portugalsku. Jeho pôvod siaha do 16. storočia, kedy si ho na lodiach pripravovali portugalskí námorníci. Tresku nasolili a usušili, aby dlhšie vydržala. Najpopulárnejší recept na bacalhau sú kúsky tresky s pučenými zemiakmi a cibuľou, pokvapkané olivovým olejom a niekoľkými olivami navrchu.

Loading

...

Zanzibar a Maurícius: Chobotnicové karí

V čistých vodách, ktoré obklopujú tieto nádherné ostrovy, sa výborne darí rybám a morským potvorám. Chobotnice doslova samé prídu k miestnym rybárom. Ak sa dostanú príliš blízko k pobrežiu, uviaznu v koralových „jazierkach“ a domáci ich jednoducho pozbierajú. Z chobotníc potom uvaria chutné kari v krémovej kokosovej omáčke. Nájdete ho v dobrých reštauráciách ako aj pouličných stánkoch s jedlom.

Loading

...

Pakistan: Biryani

Pakistanská kuchyňa je známa svojou pestrosťou a chutnými jedlami. Stojí niekde na pomedzí medzi indickou a orientálnou kuchyňou a to platí aj o národnom jedle biryani, zmesi ryže, väčšinou kuracieho mäsa a samozrejme množstva korenia, ako sa v Pakistane patrí.

Loading

...

Mongolsko: Buuz

Prírodné podmienky zapríčinili, že mongolská kuchyňa nie je ani zďaleka taká rozmanitá ako v iných ázijských krajinách. Jednoduché recepty sa skladajú najmä z mäsa a niekoľkých druhov zeleniny. V národnom jedle buuz, čo sú knedličky z jačmennej múky plnené rôznymi druhmi mäsa a mrkvou či zázvorom, cítiť výrazný ruský vplyv. Cestovatelia, ktorí však buuz ochutnajú, na neho nedajú dopustiť.

Loading

...

Srbsko: Čevapčiči

V jedlách Srbska sa spájajú orientálne a slovanské vplyvy. Na rozdiel od iných balkánskych krajín, kde sú väčšie moslimské komunity, sa vo veľkom používa aj bravčové mäso. Zabudnite na neforemnú gebuzinu zo školskej jedálne: Pravé srbské čevapčiči je naozaj chutné! Rolky mletého mäsa pripomínajúce fašírky sú najlepšie priamo z grilu a podávajú sa buď s chlebom alebo zemiakmi.

Prečítajte si tiež: Dobrodošli v Juhoške: Srbsko je najpohostinnejšia krajina v Európe

Loading

...

Vietnam: Pho

Obrovské misy vietnamskej polievky pho si našli cestu aj k slovenským labužníkom. Základom je ako inak dobre pripravený vývar, ktorým sa zalievajú ostatné ingrediencie ako mäso, ryžové rezance, sójové klíčky a iné čerstvé bylinky. Najobľúbenejšia je jednoznačne pho bo, ktorá obsahuje natenko nakrájané kúsky hovädzieho mäsa.

Loading

...

Švédsko: Smörgåsbord

Výraz „švédske stoly“ pochádza prekvapivo zo Švédska a je voľným prekladom slova Smörgåsbord. Studený bufet nie je úplne ideálna definícia, keďže obsahuje aj studené a teplé jedlá. Základom je chlieb, maslo a rôzne druhy syra. Ďalej v ňom nájdete pokrmy z rýb ako gravlax či nakladané slede a teplé jedlá ako slávne mäsové guličky. Švédi sú veľkí jedáci, preto aj ich národné jedlo je vlastne celý stôl s jedlom.

Loading

...

Vyhladli ste? Čo tak skočiť si niekam na naše národné jedlo?

Loading

...

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  2. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  3. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  4. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  5. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  6. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  7. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  8. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  10. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 27 462
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 19 930
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 18 802
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 13 427
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 380
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 920
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 491
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 168
  9. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 2 681
  10. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 008

Téma: Cestovanie


Neprehliadnite tiež

Merčiak a Borbély bavili divákov. Takto si ich podal internet

Áno, Laco naozaj prirovnal Neymara k Petrovi Panovi.

Hlavné správy zo Sme.sk

SPIŠ KORZÁR

V okrese Poprad vyhlásili mimoriadnu situáciu

Ohrozený je most na hlavnom ťahu do Poľska.

Píše Mikuláš Dzurinda

Únia sa musí zmeniť na federáciu (píše Mikuláš Dzurinda)

Aby Únia vzbudzovala nádej aj rešpekt.

Dnes píše Matúš Ritomský

Dnes už vieme, že kto nemá zbrojný pas, nie je skutočný Slovan

Maska pacifizmu padla.