Chobotnice aj ovčie vnútornosti: Národné jedlá iných krajín sú oproti našim haluškám naozaj exotika

Viete, aké je národné jedlo Portugalska alebo Libanonu?

pixabay.com

Škótsko: Haggis

Aj keď je škótske národné jedlo haggis vyhľadávanou lahôdkou, nie každý si trúfne ho zjesť. V tejto krajine sa to len tak hemží ovcami, preto vás asi neprekvapí, že ich časti nájdete aj na tanieri. Doslova. Pomleté pľúca, pečeň a srdce sa zmiešajú s ovčím tukom, ovsenými vločkami, korením a cibuľou. Zmesou sa potom plnia ovčie žalúdky a asi hodinu sa varia.

Loading

...

Nepál: Dal bhat

Najznámejšie a najobľúbenejšie jedlo vzdialene pripomína indickú kuchyňu. Dal bhat sa servíruje na veľkých táckoidných tanieroch a skladá sa zo zeleninového alebo kuracieho kari, šošovicového dalu, na panvici osmaženého špenátu, šošovicových placiek papad a samozrejme ryže. Na tanieri sa to všetko spolu zmieša a poleje jogurtom. Domáci dal bhat jedia zásadne rukami, lebo podľa nich je to jediný spôsob, ako si jedlo naozaj vychutnáte.

Článok pokračuje pod video reklamou

Loading

...

Jamajka: Ackee s treskou

Na tomto jedle je zaujímavé najmä to, že vlastne z Jamajky vôbec nepochádza. Ackee je zvláštne ovocie, ktoré je pred konzumáciou nutné tepelne upraviť. Na Jamajku sa dostalo prostredníctvom afrických otrokov a momentálne je jedinou americkou krajinou, kde sa pestuje. Ovocie sa spolu so solenou treskou a zeleninou orestuje na panvici a podáva sa s ryžou.

Loading

...

Libanon: Kibbeh nayeh

Kibbeh nayeh by sa dal opísať ako krokety z mletého mäsa (najčastejšie hovädzieho alebo jahňacieho), cibule, bulguru a korenín ako napríklad škorica a muškátový oriešok. Väčšinou je súčasťou maza, čo je typický spôsob stolovania v Libanone. Jedlá sa servírujú na malých tanierikoch, niečo ako tapas v Španielsku. Rôzne verzie kibbehu nájdete aj v okolitých krajinách, rozdiel je často len v použitých koreninách.

Loading

...

Peru: Ceviche

Peru išlo ešte o level vyššie a svojmu národnému jedlu vytvorilo dokonca aj národný sviatok. Peruánske ceviche sa líši od ceviche v iných juhoamerických krajinách. Kúsky surovej ryby sa spolu s nakrájanou cibuľou, chili papričkami a korením niekoľko hodín marinujú v čerstvej šťave z limetky alebo pomaranča.

Loading

...

Portugalsko: Bacalhau

Bacalhau znamená „treska“, no je to zároveň aj názov najznámejšieho jedla v Portugalsku. Jeho pôvod siaha do 16. storočia, kedy si ho na lodiach pripravovali portugalskí námorníci. Tresku nasolili a usušili, aby dlhšie vydržala. Najpopulárnejší recept na bacalhau sú kúsky tresky s pučenými zemiakmi a cibuľou, pokvapkané olivovým olejom a niekoľkými olivami navrchu.

Loading

...

Zanzibar a Maurícius: Chobotnicové karí

V čistých vodách, ktoré obklopujú tieto nádherné ostrovy, sa výborne darí rybám a morským potvorám. Chobotnice doslova samé prídu k miestnym rybárom. Ak sa dostanú príliš blízko k pobrežiu, uviaznu v koralových „jazierkach“ a domáci ich jednoducho pozbierajú. Z chobotníc potom uvaria chutné kari v krémovej kokosovej omáčke. Nájdete ho v dobrých reštauráciách ako aj pouličných stánkoch s jedlom.

Loading

...

Pakistan: Biryani

Pakistanská kuchyňa je známa svojou pestrosťou a chutnými jedlami. Stojí niekde na pomedzí medzi indickou a orientálnou kuchyňou a to platí aj o národnom jedle biryani, zmesi ryže, väčšinou kuracieho mäsa a samozrejme množstva korenia, ako sa v Pakistane patrí.

Loading

...

Mongolsko: Buuz

Prírodné podmienky zapríčinili, že mongolská kuchyňa nie je ani zďaleka taká rozmanitá ako v iných ázijských krajinách. Jednoduché recepty sa skladajú najmä z mäsa a niekoľkých druhov zeleniny. V národnom jedle buuz, čo sú knedličky z jačmennej múky plnené rôznymi druhmi mäsa a mrkvou či zázvorom, cítiť výrazný ruský vplyv. Cestovatelia, ktorí však buuz ochutnajú, na neho nedajú dopustiť.

Loading

...

Srbsko: Čevapčiči

V jedlách Srbska sa spájajú orientálne a slovanské vplyvy. Na rozdiel od iných balkánskych krajín, kde sú väčšie moslimské komunity, sa vo veľkom používa aj bravčové mäso. Zabudnite na neforemnú gebuzinu zo školskej jedálne: Pravé srbské čevapčiči je naozaj chutné! Rolky mletého mäsa pripomínajúce fašírky sú najlepšie priamo z grilu a podávajú sa buď s chlebom alebo zemiakmi.

Prečítajte si tiež: Dobrodošli v Juhoške: Srbsko je najpohostinnejšia krajina v Európe

Loading

...

Vietnam: Pho

Obrovské misy vietnamskej polievky pho si našli cestu aj k slovenským labužníkom. Základom je ako inak dobre pripravený vývar, ktorým sa zalievajú ostatné ingrediencie ako mäso, ryžové rezance, sójové klíčky a iné čerstvé bylinky. Najobľúbenejšia je jednoznačne pho bo, ktorá obsahuje natenko nakrájané kúsky hovädzieho mäsa.

Loading

...

Švédsko: Smörgåsbord

Výraz „švédske stoly“ pochádza prekvapivo zo Švédska a je voľným prekladom slova Smörgåsbord. Studený bufet nie je úplne ideálna definícia, keďže obsahuje aj studené a teplé jedlá. Základom je chlieb, maslo a rôzne druhy syra. Ďalej v ňom nájdete pokrmy z rýb ako gravlax či nakladané slede a teplé jedlá ako slávne mäsové guličky. Švédi sú veľkí jedáci, preto aj ich národné jedlo je vlastne celý stôl s jedlom.

Loading

...

Vyhladli ste? Čo tak skočiť si niekam na naše národné jedlo?

Loading

...

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  2. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  5. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite
  10. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  1. AAA AUTO zorganizovalo autogramiádu
  2. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  6. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  7. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  8. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  9. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára!
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 448
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 812
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 409
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 389
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 406
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 8 354
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 904
  8. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 738
  9. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 3 765
  10. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 3 718

Téma: Cestovanie


Neprehliadnite tiež

Mémcyklopédia #27: Ako vznikla hláška Mačkáš mi hada, debile

Tragédi zo Zámeny manželiek znova zasahujú.

Slovenské obaly s výnimočným dizajnom

Národná cena za dizajn vyzdvihla aj pekné obaly.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Niektoré Kočnerove nehnuteľnosti sú zablokované, na iné prokuratúra nesiahla

K nehnuteľnosti v centre Bratislavy sa Kočner dostal za krátky čas.

TV

Cez čiaru s Pavlom Fejérom: Ľudí v Humennom ovláda strach

O tom, ako v meste vládne primátorka, sa šíria nelichotivé príbehy.

ŠPORT

Hovorka: Iný svet i mentalita. V Rusku prežívam kultúrny šok

Na podobnú výzvu čakal celý život.