SME
Utorok, 27. september, 2022 | Meniny má Cyprián

Chobotnice aj ovčie vnútornosti: Národné jedlá iných krajín sú oproti našim haluškám naozaj exotika

Viete, aké je národné jedlo Portugalska alebo Libanonu?

Škótsko: Haggis

Aj keď je škótske národné jedlo haggis vyhľadávanou lahôdkou, nie každý si trúfne ho zjesť. V tejto krajine sa to len tak hemží ovcami, preto vás asi neprekvapí, že ich časti nájdete aj na tanieri. Doslova. Pomleté pľúca, pečeň a srdce sa zmiešajú s ovčím tukom, ovsenými vločkami, korením a cibuľou. Zmesou sa potom plnia ovčie žalúdky a asi hodinu sa varia.

Loading

...

Nepál: Dal bhat

Najznámejšie a najobľúbenejšie jedlo vzdialene pripomína indickú kuchyňu. Dal bhat sa servíruje na veľkých táckoidných tanieroch a skladá sa zo zeleninového alebo kuracieho kari, šošovicového dalu, na panvici osmaženého špenátu, šošovicových placiek papad a samozrejme ryže. Na tanieri sa to všetko spolu zmieša a poleje jogurtom. Domáci dal bhat jedia zásadne rukami, lebo podľa nich je to jediný spôsob, ako si jedlo naozaj vychutnáte.

SkryťVypnúť reklamu

Loading

...

Jamajka: Ackee s treskou

Na tomto jedle je zaujímavé najmä to, že vlastne z Jamajky vôbec nepochádza. Ackee je zvláštne ovocie, ktoré je pred konzumáciou nutné tepelne upraviť. Na Jamajku sa dostalo prostredníctvom afrických otrokov a momentálne je jedinou americkou krajinou, kde sa pestuje. Ovocie sa spolu so solenou treskou a zeleninou orestuje na panvici a podáva sa s ryžou.

Loading

...

Libanon: Kibbeh nayeh

Kibbeh nayeh by sa dal opísať ako krokety z mletého mäsa (najčastejšie hovädzieho alebo jahňacieho), cibule, bulguru a korenín ako napríklad škorica a muškátový oriešok. Väčšinou je súčasťou maza, čo je typický spôsob stolovania v Libanone. Jedlá sa servírujú na malých tanierikoch, niečo ako tapas v Španielsku. Rôzne verzie kibbehu nájdete aj v okolitých krajinách, rozdiel je často len v použitých koreninách.

SkryťVypnúť reklamu

Loading

...

Peru: Ceviche

Peru išlo ešte o level vyššie a svojmu národnému jedlu vytvorilo dokonca aj národný sviatok. Peruánske ceviche sa líši od ceviche v iných juhoamerických krajinách. Kúsky surovej ryby sa spolu s nakrájanou cibuľou, chili papričkami a korením niekoľko hodín marinujú v čerstvej šťave z limetky alebo pomaranča.

Loading

...

Portugalsko: Bacalhau

Bacalhau znamená „treska“, no je to zároveň aj názov najznámejšieho jedla v Portugalsku. Jeho pôvod siaha do 16. storočia, kedy si ho na lodiach pripravovali portugalskí námorníci. Tresku nasolili a usušili, aby dlhšie vydržala. Najpopulárnejší recept na bacalhau sú kúsky tresky s pučenými zemiakmi a cibuľou, pokvapkané olivovým olejom a niekoľkými olivami navrchu.

Loading

...

Zanzibar a Maurícius: Chobotnicové karí

V čistých vodách, ktoré obklopujú tieto nádherné ostrovy, sa výborne darí rybám a morským potvorám. Chobotnice doslova samé prídu k miestnym rybárom. Ak sa dostanú príliš blízko k pobrežiu, uviaznu v koralových „jazierkach“ a domáci ich jednoducho pozbierajú. Z chobotníc potom uvaria chutné kari v krémovej kokosovej omáčke. Nájdete ho v dobrých reštauráciách ako aj pouličných stánkoch s jedlom.

SkryťVypnúť reklamu

Loading

...

Pakistan: Biryani

Pakistanská kuchyňa je známa svojou pestrosťou a chutnými jedlami. Stojí niekde na pomedzí medzi indickou a orientálnou kuchyňou a to platí aj o národnom jedle biryani, zmesi ryže, väčšinou kuracieho mäsa a samozrejme množstva korenia, ako sa v Pakistane patrí.

Loading

...

Mongolsko: Buuz

Prírodné podmienky zapríčinili, že mongolská kuchyňa nie je ani zďaleka taká rozmanitá ako v iných ázijských krajinách. Jednoduché recepty sa skladajú najmä z mäsa a niekoľkých druhov zeleniny. V národnom jedle buuz, čo sú knedličky z jačmennej múky plnené rôznymi druhmi mäsa a mrkvou či zázvorom, cítiť výrazný ruský vplyv. Cestovatelia, ktorí však buuz ochutnajú, na neho nedajú dopustiť.

Loading

...

Srbsko: Čevapčiči

V jedlách Srbska sa spájajú orientálne a slovanské vplyvy. Na rozdiel od iných balkánskych krajín, kde sú väčšie moslimské komunity, sa vo veľkom používa aj bravčové mäso. Zabudnite na neforemnú gebuzinu zo školskej jedálne: Pravé srbské čevapčiči je naozaj chutné! Rolky mletého mäsa pripomínajúce fašírky sú najlepšie priamo z grilu a podávajú sa buď s chlebom alebo zemiakmi.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Dobrodošli v Juhoške: Srbsko je najpohostinnejšia krajina v Európe Čítajte 

Loading

...

Vietnam: Pho

Obrovské misy vietnamskej polievky pho si našli cestu aj k slovenským labužníkom. Základom je ako inak dobre pripravený vývar, ktorým sa zalievajú ostatné ingrediencie ako mäso, ryžové rezance, sójové klíčky a iné čerstvé bylinky. Najobľúbenejšia je jednoznačne pho bo, ktorá obsahuje natenko nakrájané kúsky hovädzieho mäsa.

Loading

...

Švédsko: Smörgåsbord

Výraz „švédske stoly“ pochádza prekvapivo zo Švédska a je voľným prekladom slova Smörgåsbord. Studený bufet nie je úplne ideálna definícia, keďže obsahuje aj studené a teplé jedlá. Základom je chlieb, maslo a rôzne druhy syra. Ďalej v ňom nájdete pokrmy z rýb ako gravlax či nakladané slede a teplé jedlá ako slávne mäsové guličky. Švédi sú veľkí jedáci, preto aj ich národné jedlo je vlastne celý stôl s jedlom.

SkryťVypnúť reklamu

Loading

...

Vyhladli ste? Čo tak skočiť si niekam na naše národné jedlo?

Loading

...

Prečítajte si tiež: Bryndzové halušky a placky vybrali medzi päťsto najlepších gastrozážitkov Čítajte 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

          Inzercia - Tlačové správy

          1. Zákazníci OMV môžu vrátiť prírode kúsok lesa
          2. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou
          3. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
          4. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
          5. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME
          6. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny
          7. Sledujte príjem živín u starých rodičov
          8. Najradšej by ste pri čítaní správ odleteli preč?
          1. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
          2. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou
          3. J&T BANKA upriamuje pozornosť na ochranu morských ekosystémov
          4. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
          5. Spolu tvoríme inkluzívne susedstvá
          6. Zákazníci OMV môžu vrátiť prírode kúsok lesa
          7. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
          8. Industriálna Spilka Offices je súčasťou Týždňa zelených budov
          1. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma? 12 512
          2. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 10 492
          3. OMV mení kuchynský olej za kávu. Teraz na celom Slovensku 3 848
          4. Najradšej by ste pri čítaní správ odleteli preč? 3 456
          5. Morca-della a Pali. Tatrakon stojí na osvedčenej klasike 3 419
          6. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME 2 346
          7. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 1 994
          8. Viete, ktorá je najvzácnejšia komodita? Budete prekvapení! 1 666
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu

          Hlavné správy zo Sme.sk

          Minister financií Igor Matovič.

          Smer dodá na vyslovenie nedôvery Matovičovi 27 hlasov.


          11 h
          Tomáš Taraba v rozhovore s Borisom Kollárom.

          Odídenca z klubu ĽSNS spájajú so Sme rodina Košč a Pčolinský


          11 h
          Dražba 18 bytov v komplexe Domus Petra je naplánovaná na polovicu októbra.

          Projekt Domus Petra doplatil na prasknutie realitnej bubliny pred desiatimi rokmi.


          14 h
          Logo podcastu Dobré ráno.

          Protesty si vyžiadali desiatky obetí.


          a 2 ďalší 17m

          Neprehliadnite tiež

          Volali sme do Fekišoviec aj Jánovi Čarnogurskému.


          a 3 ďalší 11. mar

          Konečne poriadny diss!


          a 2 ďalší 7. jan

          Ďakujeme, že ste sa zapojili!


          a 3 ďalší 31. dec

          Vypočujte si nový diel satirického podcastu.


          a 3 ďalší 17. dec
          SkryťZatvoriť reklamu