SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Chobotnice aj ovčie vnútornosti: Národné jedlá iných krajín sú oproti našim haluškám naozaj exotika

Viete, aké je národné jedlo Portugalska alebo Libanonu?

Škótsko: Haggis

Aj keď je škótske národné jedlo haggis vyhľadávanou lahôdkou, nie každý si trúfne ho zjesť. V tejto krajine sa to len tak hemží ovcami, preto vás asi neprekvapí, že ich časti nájdete aj na tanieri. Doslova. Pomleté pľúca, pečeň a srdce sa zmiešajú s ovčím tukom, ovsenými vločkami, korením a cibuľou. Zmesou sa potom plnia ovčie žalúdky a asi hodinu sa varia.

Loading

...

Nepál: Dal bhat

Najznámejšie a najobľúbenejšie jedlo vzdialene pripomína indickú kuchyňu. Dal bhat sa servíruje na veľkých táckoidných tanieroch a skladá sa zo zeleninového alebo kuracieho kari, šošovicového dalu, na panvici osmaženého špenátu, šošovicových placiek papad a samozrejme ryže. Na tanieri sa to všetko spolu zmieša a poleje jogurtom. Domáci dal bhat jedia zásadne rukami, lebo podľa nich je to jediný spôsob, ako si jedlo naozaj vychutnáte.

Skryť Vypnúť reklamu

Loading

...

Jamajka: Ackee s treskou

Na tomto jedle je zaujímavé najmä to, že vlastne z Jamajky vôbec nepochádza. Ackee je zvláštne ovocie, ktoré je pred konzumáciou nutné tepelne upraviť. Na Jamajku sa dostalo prostredníctvom afrických otrokov a momentálne je jedinou americkou krajinou, kde sa pestuje. Ovocie sa spolu so solenou treskou a zeleninou orestuje na panvici a podáva sa s ryžou.

Loading

...

Libanon: Kibbeh nayeh

Kibbeh nayeh by sa dal opísať ako krokety z mletého mäsa (najčastejšie hovädzieho alebo jahňacieho), cibule, bulguru a korenín ako napríklad škorica a muškátový oriešok. Väčšinou je súčasťou maza, čo je typický spôsob stolovania v Libanone. Jedlá sa servírujú na malých tanierikoch, niečo ako tapas v Španielsku. Rôzne verzie kibbehu nájdete aj v okolitých krajinách, rozdiel je často len v použitých koreninách.

Skryť Vypnúť reklamu

Loading

...

Peru: Ceviche

Peru išlo ešte o level vyššie a svojmu národnému jedlu vytvorilo dokonca aj národný sviatok. Peruánske ceviche sa líši od ceviche v iných juhoamerických krajinách. Kúsky surovej ryby sa spolu s nakrájanou cibuľou, chili papričkami a korením niekoľko hodín marinujú v čerstvej šťave z limetky alebo pomaranča.

Loading

...

Portugalsko: Bacalhau

Bacalhau znamená „treska“, no je to zároveň aj názov najznámejšieho jedla v Portugalsku. Jeho pôvod siaha do 16. storočia, kedy si ho na lodiach pripravovali portugalskí námorníci. Tresku nasolili a usušili, aby dlhšie vydržala. Najpopulárnejší recept na bacalhau sú kúsky tresky s pučenými zemiakmi a cibuľou, pokvapkané olivovým olejom a niekoľkými olivami navrchu.

Loading

...

Zanzibar a Maurícius: Chobotnicové karí

V čistých vodách, ktoré obklopujú tieto nádherné ostrovy, sa výborne darí rybám a morským potvorám. Chobotnice doslova samé prídu k miestnym rybárom. Ak sa dostanú príliš blízko k pobrežiu, uviaznu v koralových „jazierkach“ a domáci ich jednoducho pozbierajú. Z chobotníc potom uvaria chutné kari v krémovej kokosovej omáčke. Nájdete ho v dobrých reštauráciách ako aj pouličných stánkoch s jedlom.

Skryť Vypnúť reklamu

Loading

...

Pakistan: Biryani

Pakistanská kuchyňa je známa svojou pestrosťou a chutnými jedlami. Stojí niekde na pomedzí medzi indickou a orientálnou kuchyňou a to platí aj o národnom jedle biryani, zmesi ryže, väčšinou kuracieho mäsa a samozrejme množstva korenia, ako sa v Pakistane patrí.

Loading

...

Mongolsko: Buuz

Prírodné podmienky zapríčinili, že mongolská kuchyňa nie je ani zďaleka taká rozmanitá ako v iných ázijských krajinách. Jednoduché recepty sa skladajú najmä z mäsa a niekoľkých druhov zeleniny. V národnom jedle buuz, čo sú knedličky z jačmennej múky plnené rôznymi druhmi mäsa a mrkvou či zázvorom, cítiť výrazný ruský vplyv. Cestovatelia, ktorí však buuz ochutnajú, na neho nedajú dopustiť.

Loading

...

Srbsko: Čevapčiči

V jedlách Srbska sa spájajú orientálne a slovanské vplyvy. Na rozdiel od iných balkánskych krajín, kde sú väčšie moslimské komunity, sa vo veľkom používa aj bravčové mäso. Zabudnite na neforemnú gebuzinu zo školskej jedálne: Pravé srbské čevapčiči je naozaj chutné! Rolky mletého mäsa pripomínajúce fašírky sú najlepšie priamo z grilu a podávajú sa buď s chlebom alebo zemiakmi.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Dobrodošli v Juhoške: Srbsko je najpohostinnejšia krajina v Európe Čítajte 

Loading

...

Vietnam: Pho

Obrovské misy vietnamskej polievky pho si našli cestu aj k slovenským labužníkom. Základom je ako inak dobre pripravený vývar, ktorým sa zalievajú ostatné ingrediencie ako mäso, ryžové rezance, sójové klíčky a iné čerstvé bylinky. Najobľúbenejšia je jednoznačne pho bo, ktorá obsahuje natenko nakrájané kúsky hovädzieho mäsa.

Loading

...

Švédsko: Smörgåsbord

Výraz „švédske stoly“ pochádza prekvapivo zo Švédska a je voľným prekladom slova Smörgåsbord. Studený bufet nie je úplne ideálna definícia, keďže obsahuje aj studené a teplé jedlá. Základom je chlieb, maslo a rôzne druhy syra. Ďalej v ňom nájdete pokrmy z rýb ako gravlax či nakladané slede a teplé jedlá ako slávne mäsové guličky. Švédi sú veľkí jedáci, preto aj ich národné jedlo je vlastne celý stôl s jedlom.

Skryť Vypnúť reklamu

Loading

...

Vyhladli ste? Čo tak skočiť si niekam na naše národné jedlo?

Loading

...

Prečítajte si tiež: Bryndzové halušky a placky vybrali medzi päťsto najlepších gastrozážitkov Čítajte 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 38 845
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 135
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 447
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 9 737
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 038
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 915
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 216
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 892
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 693
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 584
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Cestovanie

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Odberné miesto v električkách Dopravného podniku Bratislava na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.

Na Slovensku prebieha plošné skríningové testovanie. PCR testy odhalili viac ako 234-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 965 obetí.

16 h
Nemocnice v Londýne sú pod tlakom.

Nový kmeň môže byť smrteľnejší.

5 h
Polícia zasahuje na proteste v Moskve.

Na protestoch zadržali už vyše 2 200 ľudí.

11 h
Publicista Matúš Ritomský.

Je opodstatnené interpretovať dianie pomocou psychiatrických diagnóz?

21. jan