Fičí logo Fičí
Nedeľa, 27. september, 2020 | Meniny má CypriánKrížovkyKrížovky

Chobotnice aj ovčie vnútornosti: Národné jedlá iných krajín sú oproti našim haluškám naozaj exotika

Viete, aké je národné jedlo Portugalska alebo Libanonu?

Škótsko: Haggis

Aj keď je škótske národné jedlo haggis vyhľadávanou lahôdkou, nie každý si trúfne ho zjesť. V tejto krajine sa to len tak hemží ovcami, preto vás asi neprekvapí, že ich časti nájdete aj na tanieri. Doslova. Pomleté pľúca, pečeň a srdce sa zmiešajú s ovčím tukom, ovsenými vločkami, korením a cibuľou. Zmesou sa potom plnia ovčie žalúdky a asi hodinu sa varia.

Loading

...

Nepál: Dal bhat

Najznámejšie a najobľúbenejšie jedlo vzdialene pripomína indickú kuchyňu. Dal bhat sa servíruje na veľkých táckoidných tanieroch a skladá sa zo zeleninového alebo kuracieho kari, šošovicového dalu, na panvici osmaženého špenátu, šošovicových placiek papad a samozrejme ryže. Na tanieri sa to všetko spolu zmieša a poleje jogurtom. Domáci dal bhat jedia zásadne rukami, lebo podľa nich je to jediný spôsob, ako si jedlo naozaj vychutnáte.

Skryť Vypnúť reklamu

Loading

...

Jamajka: Ackee s treskou

Na tomto jedle je zaujímavé najmä to, že vlastne z Jamajky vôbec nepochádza. Ackee je zvláštne ovocie, ktoré je pred konzumáciou nutné tepelne upraviť. Na Jamajku sa dostalo prostredníctvom afrických otrokov a momentálne je jedinou americkou krajinou, kde sa pestuje. Ovocie sa spolu so solenou treskou a zeleninou orestuje na panvici a podáva sa s ryžou.

Loading

...

Libanon: Kibbeh nayeh

Kibbeh nayeh by sa dal opísať ako krokety z mletého mäsa (najčastejšie hovädzieho alebo jahňacieho), cibule, bulguru a korenín ako napríklad škorica a muškátový oriešok. Väčšinou je súčasťou maza, čo je typický spôsob stolovania v Libanone. Jedlá sa servírujú na malých tanierikoch, niečo ako tapas v Španielsku. Rôzne verzie kibbehu nájdete aj v okolitých krajinách, rozdiel je často len v použitých koreninách.

Skryť Vypnúť reklamu

Loading

...

Peru: Ceviche

Peru išlo ešte o level vyššie a svojmu národnému jedlu vytvorilo dokonca aj národný sviatok. Peruánske ceviche sa líši od ceviche v iných juhoamerických krajinách. Kúsky surovej ryby sa spolu s nakrájanou cibuľou, chili papričkami a korením niekoľko hodín marinujú v čerstvej šťave z limetky alebo pomaranča.

Loading

...

Portugalsko: Bacalhau

Bacalhau znamená „treska“, no je to zároveň aj názov najznámejšieho jedla v Portugalsku. Jeho pôvod siaha do 16. storočia, kedy si ho na lodiach pripravovali portugalskí námorníci. Tresku nasolili a usušili, aby dlhšie vydržala. Najpopulárnejší recept na bacalhau sú kúsky tresky s pučenými zemiakmi a cibuľou, pokvapkané olivovým olejom a niekoľkými olivami navrchu.

Loading

...

Zanzibar a Maurícius: Chobotnicové karí

V čistých vodách, ktoré obklopujú tieto nádherné ostrovy, sa výborne darí rybám a morským potvorám. Chobotnice doslova samé prídu k miestnym rybárom. Ak sa dostanú príliš blízko k pobrežiu, uviaznu v koralových „jazierkach“ a domáci ich jednoducho pozbierajú. Z chobotníc potom uvaria chutné kari v krémovej kokosovej omáčke. Nájdete ho v dobrých reštauráciách ako aj pouličných stánkoch s jedlom.

Skryť Vypnúť reklamu

Loading

...

Pakistan: Biryani

Pakistanská kuchyňa je známa svojou pestrosťou a chutnými jedlami. Stojí niekde na pomedzí medzi indickou a orientálnou kuchyňou a to platí aj o národnom jedle biryani, zmesi ryže, väčšinou kuracieho mäsa a samozrejme množstva korenia, ako sa v Pakistane patrí.

Loading

...

Mongolsko: Buuz

Prírodné podmienky zapríčinili, že mongolská kuchyňa nie je ani zďaleka taká rozmanitá ako v iných ázijských krajinách. Jednoduché recepty sa skladajú najmä z mäsa a niekoľkých druhov zeleniny. V národnom jedle buuz, čo sú knedličky z jačmennej múky plnené rôznymi druhmi mäsa a mrkvou či zázvorom, cítiť výrazný ruský vplyv. Cestovatelia, ktorí však buuz ochutnajú, na neho nedajú dopustiť.

Loading

...

Srbsko: Čevapčiči

V jedlách Srbska sa spájajú orientálne a slovanské vplyvy. Na rozdiel od iných balkánskych krajín, kde sú väčšie moslimské komunity, sa vo veľkom používa aj bravčové mäso. Zabudnite na neforemnú gebuzinu zo školskej jedálne: Pravé srbské čevapčiči je naozaj chutné! Rolky mletého mäsa pripomínajúce fašírky sú najlepšie priamo z grilu a podávajú sa buď s chlebom alebo zemiakmi.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Dobrodošli v Juhoške: Srbsko je najpohostinnejšia krajina v Európe Čítajte 

Loading

...

Vietnam: Pho

Obrovské misy vietnamskej polievky pho si našli cestu aj k slovenským labužníkom. Základom je ako inak dobre pripravený vývar, ktorým sa zalievajú ostatné ingrediencie ako mäso, ryžové rezance, sójové klíčky a iné čerstvé bylinky. Najobľúbenejšia je jednoznačne pho bo, ktorá obsahuje natenko nakrájané kúsky hovädzieho mäsa.

Loading

...

Švédsko: Smörgåsbord

Výraz „švédske stoly“ pochádza prekvapivo zo Švédska a je voľným prekladom slova Smörgåsbord. Studený bufet nie je úplne ideálna definícia, keďže obsahuje aj studené a teplé jedlá. Základom je chlieb, maslo a rôzne druhy syra. Ďalej v ňom nájdete pokrmy z rýb ako gravlax či nakladané slede a teplé jedlá ako slávne mäsové guličky. Švédi sú veľkí jedáci, preto aj ich národné jedlo je vlastne celý stôl s jedlom.

Skryť Vypnúť reklamu

Loading

...

Vyhladli ste? Čo tak skočiť si niekam na naše národné jedlo?

Loading

...

Prečítajte si tiež: Bryndzové halušky a placky vybrali medzi päťsto najlepších gastrozážitkov Čítajte 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali
  2. Seat Leon Sportstourer ponúka priestor aj charakter (test)
  3. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy
  4. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  5. Regionálne poklady nájdete aj v Kauflande
  6. Slováci zisťujú, že mať plán je dobrá vec
  7. Týchto 5 nehôd v domácnosti vás presvedčí - poistenie sa oplatí
  8. Chcete mať ekologickú domácnosť? Začnite od zelenej elektriny
  9. Šport je dôležitý pre fyzické aj mentálne zdravie
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Seat Leon Sportstourer ponúka priestor aj charakter (test)
  2. Mobilný zdvihák pre pacienta
  3. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy
  4. Otázky zo zubárskeho kresla: Zubné implantáty
  5. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali
  6. Únava, Stres ? Nízke libido ? Riešenie je jednoduché!
  7. Veľký úspech slovenskej kávy v medzinárodnej súťaži Great Taste
  8. Obľúbená značka YES! sa rozrastá o nové proteínové tyčinky
  9. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  10. Štyri znaky nesprávneho zateplenia a ako sa im vyhnúť
  1. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 24 822
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 982
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 14 908
  4. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy 12 927
  5. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu? 10 274
  6. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 9 759
  7. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 9 752
  8. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 9 374
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 9 205
  10. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali 7 922
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Cestovanie

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dejiny

Pustý kút Uhorska premenil na kultúrnu krajinu. Kto bol František Štefan Lotrinský?

Manžel Márie Terézie bol nadaný podnikateľ a vizionár.

Podcast Dejiny - historický podcast v spolupráci s magazínom Historická revue.
Infektologička Alena Koščálová
Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí.

Flegr: Slovensko má ešte šancu druhú vlnu zvrátiť

Rozhovor s biológom a parazitológom, profesorom Jaroslavom Flegrom.

Jaroslav Flegr.