SME
Štvrtok, 30. jún, 2022 | Meniny má Melánia

Naozaj ide Únia meniť chuť hranolčekov? Možno také jedávate už dávno

Nepodliehajte panike.

Pripravované nariadenie Európskej Únie týkajúce sa prípravy zemiakových hranolčekov nedávno spôsobilo na internete veľký rozruch. Titulky niektorých médií hovorili o tom, ako chce Brusel zakázať hranolky a nacionalisti začali vyzývať na vystúpenie z Únie. Pravda je však omnoho menej dramatická.

Prečítajte si tiež: Chuť hranolčekov z ulice Únia nezmení Čítajte 

Únia nejde hranolčeky zakazovať, ale rokuje o nariadení, ktorým by znížila ich obsah rakovinotvorného akrylamidu.

Ten vzniká, keď sa potraviny s vysokým obsahom škrobu tepelne spracovávajú. Zatiaľ čo teraz sa hranolčeky môžu fritovať pri hocijakej vysokej teplote, po novom by mala byť maximálna teplota fritovania 175 stupňov. Navyše sa pred fritovaním musia predvariť, aby sa znížil obsah škrobu.

SkryťVypnúť reklamu

Odporcovia nariadenia sa obávajú, že sa zmení chuť hranolčekov alebo že nebudú dosť chrumkavé, v skutočnosti však možno takto pripravované hranolčeky jedia už roky.

"Veľa ľudí si myslí, že tieto zmeny by mali spôsobiť to, že ten samotný výrobok už vôbec nebude chutiť tak ako predtým, alebo že dokonca niektoré výrobky úplne zmiznú z trhu. Pravda je taká, že tento spôsob tepelnej prípravy hranoliek, ktorý odporúča Brusel, už používa veľa reštaurácií dlhé roky," hovorí Daniel Karas, kuchár z bratislavskej reštaurácie La Vita Ristorante.

Hranolčeky pripravené zo surových zemiakov fritovaním pri vysokej teplote, aké si mnohí pripravujú aj doma, sa stanú po krátkom čase gumové, na rozdiel od tých predvarených. "Takéto hranolky sú pre nás oveľa zdravšie a sú chuťovo lepšie," tvrdí Daniel.

SkryťVypnúť reklamu

Spôsobom, ktorý chce Únia presadiť, pripravujú hranolky aj v reštaurácii Estévéčka. "U nás sa hranolčeky robia tak, že sa zemiaky nakrájajú, potom sa varia na al dente a následne sa smažia. Teplotu máme nastavenú na 173 stupňov," povedal pre Fičí spolumajiteľ Estévéčky Dominik Sumbal. Ako väčší problém vníma kvalitu oleja: "Mnohí to robia technologicky nesprávne, keďže tie zemiaky nepredvárajú či nepredsmážajú. Myslím si, že by sa skôr malo riešiť to, v čom sa to smaží." Čo sa týka plánovaného nariadenia, nevidí v ňom žiadny problém. "Ja som úplne za, toto je asi jediné normálne nariadenie Bruselu," uzatvára.

Dvakrát fritujú aj v reštaurácii Roxor, aj keď pri vyššej teplote. Surové zemiaky najprv uvaria vo fritéze a tesne pred podávaním zákazníkom ich krátko ufritujú pri teplote 190 stupňov. "Stačí len minútka alebo dve, keďže vnútri už sú uvarené. Zvnútra sa len prehrejú a kôrka sa stane chrumkavou. Keby sa teplota znížila na 175, druhé smaženie by trvalo dlhšie a hranolky by boli príliš suché. Ak nariadenie prejde, skúsime nájsť iný spôsob, ako to robiť," hovorí kuchár Michal Ščevlík z Roxoru. Hranolčeky fritujú na dvakrát aj v ďalších podnikoch, ako napríklad v Orbise či v hranolkárni Bramm, ktorá nedávno otvorila vo Fresh Markete.

SkryťVypnúť reklamu

Plánované nariadenie EÚ teda nie je žiadnym dôvodom na paniku - podobné hranolky, aké chcú presadiť, možno jedávate už dávno.

Prečítajte si tiež: Street food vládne jedlým trendom. Vyberte sa ochutnať ho na tieto obľúbené európske trhy Čítajte 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

          Inzercia - Tlačové správy

          1. Program ENTER vychováva novú digitálnu generáciu Slovenska
          2. Škrty robia aj ľudia s vyššími príjmami. Kto obmedzuje čo?
          3. V slovenskom Atose sa pracuje skvelo. Potvrdil to aj prieskum
          4. Na čo nezabudnúť, ak plánujete na leto malé i väčšie výlety
          5. V zateplenom dome je o päť stupňov menej. Ušetríte stovky eur
          6. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu
          7. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov
          8. Špičková starostlivosť aj pre detských pacientov
          1. WOOD & Company predstavuje po 30 rokoch novú vizuálnu identitu
          2. ŠKODA rozširuje infraštruktúru nabíjačiek
          3. Program ENTER vychováva novú digitálnu generáciu Slovenska
          4. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu
          5. V zateplenom dome je o päť stupňov menej. Ušetríte stovky eur
          6. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov
          7. Stredoškoláci z Trnavy vyražajú na Shell Eco-marathon
          8. Ďalší ekologický krok BILLA
          1. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek 12 492
          2. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine 9 254
          3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 8 381
          4. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 6 138
          5. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 4 192
          6. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 783
          7. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 3 172
          8. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 2 642
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu

          Hlavné správy zo Sme.sk

          Ľuboš Machaj sa ujme funkcie generálneho riaditeľa RTVS 2. augusta.

          Ako prvé bude tiež riešiť financovanie a urobí ekonomický audit.


          a 1 ďalší 2 h
          Benedict Cumberbatch vo filme The Power of The Dog.

          Niektorí herci používajú umelé náhrady údov.


          28. jún
          Nataša Holinová

          Pri pohľade na sebaobranu sudkyne Andrey Haitovej sa dá uvažovať vo dvoch rozmeroch.


          3 h
          Hadí ostrov po útoku ukrajinským dronom.

          Vojna na Ukrajine pokračuje.


          a 6 ďalší 15 h

          Neprehliadnite tiež

          Volali sme do Fekišoviec aj Jánovi Čarnogurskému.


          a 3 ďalší 11. mar

          Konečne poriadny diss!


          a 2 ďalší 7. jan

          Ďakujeme, že ste sa zapojili!


          a 3 ďalší 31. dec

          Vypočujte si nový diel satirického podcastu.


          a 3 ďalší 17. dec
          SkryťZatvoriť reklamu