SME
Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Naozaj ide Únia meniť chuť hranolčekov? Možno také jedávate už dávno

Nepodliehajte panike.

Pripravované nariadenie Európskej Únie týkajúce sa prípravy zemiakových hranolčekov nedávno spôsobilo na internete veľký rozruch. Titulky niektorých médií hovorili o tom, ako chce Brusel zakázať hranolky a nacionalisti začali vyzývať na vystúpenie z Únie. Pravda je však omnoho menej dramatická.

Prečítajte si tiež: Chuť hranolčekov z ulice Únia nezmení Čítajte 

Únia nejde hranolčeky zakazovať, ale rokuje o nariadení, ktorým by znížila ich obsah rakovinotvorného akrylamidu.

Ten vzniká, keď sa potraviny s vysokým obsahom škrobu tepelne spracovávajú. Zatiaľ čo teraz sa hranolčeky môžu fritovať pri hocijakej vysokej teplote, po novom by mala byť maximálna teplota fritovania 175 stupňov. Navyše sa pred fritovaním musia predvariť, aby sa znížil obsah škrobu.

Skryť Vypnúť reklamu

Odporcovia nariadenia sa obávajú, že sa zmení chuť hranolčekov alebo že nebudú dosť chrumkavé, v skutočnosti však možno takto pripravované hranolčeky jedia už roky.

"Veľa ľudí si myslí, že tieto zmeny by mali spôsobiť to, že ten samotný výrobok už vôbec nebude chutiť tak ako predtým, alebo že dokonca niektoré výrobky úplne zmiznú z trhu. Pravda je taká, že tento spôsob tepelnej prípravy hranoliek, ktorý odporúča Brusel, už používa veľa reštaurácií dlhé roky," hovorí Daniel Karas, kuchár z bratislavskej reštaurácie La Vita Ristorante.

Hranolčeky pripravené zo surových zemiakov fritovaním pri vysokej teplote, aké si mnohí pripravujú aj doma, sa stanú po krátkom čase gumové, na rozdiel od tých predvarených. "Takéto hranolky sú pre nás oveľa zdravšie a sú chuťovo lepšie," tvrdí Daniel.

Skryť Vypnúť reklamu

Spôsobom, ktorý chce Únia presadiť, pripravujú hranolky aj v reštaurácii Estévéčka. "U nás sa hranolčeky robia tak, že sa zemiaky nakrájajú, potom sa varia na al dente a následne sa smažia. Teplotu máme nastavenú na 173 stupňov," povedal pre Fičí spolumajiteľ Estévéčky Dominik Sumbal. Ako väčší problém vníma kvalitu oleja: "Mnohí to robia technologicky nesprávne, keďže tie zemiaky nepredvárajú či nepredsmážajú. Myslím si, že by sa skôr malo riešiť to, v čom sa to smaží." Čo sa týka plánovaného nariadenia, nevidí v ňom žiadny problém. "Ja som úplne za, toto je asi jediné normálne nariadenie Bruselu," uzatvára.

Dvakrát fritujú aj v reštaurácii Roxor, aj keď pri vyššej teplote. Surové zemiaky najprv uvaria vo fritéze a tesne pred podávaním zákazníkom ich krátko ufritujú pri teplote 190 stupňov. "Stačí len minútka alebo dve, keďže vnútri už sú uvarené. Zvnútra sa len prehrejú a kôrka sa stane chrumkavou. Keby sa teplota znížila na 175, druhé smaženie by trvalo dlhšie a hranolky by boli príliš suché. Ak nariadenie prejde, skúsime nájsť iný spôsob, ako to robiť," hovorí kuchár Michal Ščevlík z Roxoru. Hranolčeky fritujú na dvakrát aj v ďalších podnikoch, ako napríklad v Orbise či v hranolkárni Bramm, ktorá nedávno otvorila vo Fresh Markete.

Skryť Vypnúť reklamu

Plánované nariadenie EÚ teda nie je žiadnym dôvodom na paniku - podobné hranolky, aké chcú presadiť, možno jedávate už dávno.

Prečítajte si tiež: Street food vládne jedlým trendom. Vyberte sa ochutnať ho na tieto obľúbené európske trhy Čítajte 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  3. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  6. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  7. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 313
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 270
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 364
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 468
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 754
  6. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 619
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 266
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 105
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 036
  10. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 5 934
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér obhajuje testovanie aj dátami, ktoré neexistujú

Hrozbou pre testovaných môže byť britská mutácia koronavírusu.

Plošné testovanie na Covid: Premiér Matovič oznámil plán Zachráňme spolu životy.
Dobré ráno

Dobré ráno: Štát ani neverí, že otestuje každého

Slovensko si vyskúša skríningové pretestovanie krajiny.

Na Slovensku prebieha plošné skríningové testovanie.
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Výtery bez pointy

Vláda vyhodí milióny na testy, keď svet už beží preteky v očkovaní.

Peter Schutz

Neprehliadnite tiež

Načo sú nám mimovládky? A ovláda ich Soros? (video)

Vyvraciame najväčšie mýty o mimovládkach.