SME
Pondelok, 5. jún, 2023 | Meniny má Laura

Naozaj ide Únia meniť chuť hranolčekov? Možno také jedávate už dávno

Nepodliehajte panike.

Pripravované nariadenie Európskej Únie týkajúce sa prípravy zemiakových hranolčekov nedávno spôsobilo na internete veľký rozruch. Titulky niektorých médií hovorili o tom, ako chce Brusel zakázať hranolky a nacionalisti začali vyzývať na vystúpenie z Únie. Pravda je však omnoho menej dramatická.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prečítajte si tiež: Chuť hranolčekov z ulice Únia nezmení Čítajte 

Únia nejde hranolčeky zakazovať, ale rokuje o nariadení, ktorým by znížila ich obsah rakovinotvorného akrylamidu.

Ten vzniká, keď sa potraviny s vysokým obsahom škrobu tepelne spracovávajú. Zatiaľ čo teraz sa hranolčeky môžu fritovať pri hocijakej vysokej teplote, po novom by mala byť maximálna teplota fritovania 175 stupňov. Navyše sa pred fritovaním musia predvariť, aby sa znížil obsah škrobu.

SkryťVypnúť reklamu

Odporcovia nariadenia sa obávajú, že sa zmení chuť hranolčekov alebo že nebudú dosť chrumkavé, v skutočnosti však možno takto pripravované hranolčeky jedia už roky.

"Veľa ľudí si myslí, že tieto zmeny by mali spôsobiť to, že ten samotný výrobok už vôbec nebude chutiť tak ako predtým, alebo že dokonca niektoré výrobky úplne zmiznú z trhu. Pravda je taká, že tento spôsob tepelnej prípravy hranoliek, ktorý odporúča Brusel, už používa veľa reštaurácií dlhé roky," hovorí Daniel Karas, kuchár z bratislavskej reštaurácie La Vita Ristorante.

Hranolčeky pripravené zo surových zemiakov fritovaním pri vysokej teplote, aké si mnohí pripravujú aj doma, sa stanú po krátkom čase gumové, na rozdiel od tých predvarených. "Takéto hranolky sú pre nás oveľa zdravšie a sú chuťovo lepšie," tvrdí Daniel.

SkryťVypnúť reklamu

Spôsobom, ktorý chce Únia presadiť, pripravujú hranolky aj v reštaurácii Estévéčka. "U nás sa hranolčeky robia tak, že sa zemiaky nakrájajú, potom sa varia na al dente a následne sa smažia. Teplotu máme nastavenú na 173 stupňov," povedal pre Fičí spolumajiteľ Estévéčky Dominik Sumbal. Ako väčší problém vníma kvalitu oleja: "Mnohí to robia technologicky nesprávne, keďže tie zemiaky nepredvárajú či nepredsmážajú. Myslím si, že by sa skôr malo riešiť to, v čom sa to smaží." Čo sa týka plánovaného nariadenia, nevidí v ňom žiadny problém. "Ja som úplne za, toto je asi jediné normálne nariadenie Bruselu," uzatvára.

Dvakrát fritujú aj v reštaurácii Roxor, aj keď pri vyššej teplote. Surové zemiaky najprv uvaria vo fritéze a tesne pred podávaním zákazníkom ich krátko ufritujú pri teplote 190 stupňov. "Stačí len minútka alebo dve, keďže vnútri už sú uvarené. Zvnútra sa len prehrejú a kôrka sa stane chrumkavou. Keby sa teplota znížila na 175, druhé smaženie by trvalo dlhšie a hranolky by boli príliš suché. Ak nariadenie prejde, skúsime nájsť iný spôsob, ako to robiť," hovorí kuchár Michal Ščevlík z Roxoru. Hranolčeky fritujú na dvakrát aj v ďalších podnikoch, ako napríklad v Orbise či v hranolkárni Bramm, ktorá nedávno otvorila vo Fresh Markete.

SkryťVypnúť reklamu

Plánované nariadenie EÚ teda nie je žiadnym dôvodom na paniku - podobné hranolky, aké chcú presadiť, možno jedávate už dávno.

Prečítajte si tiež: Street food vládne jedlým trendom. Vyberte sa ochutnať ho na tieto obľúbené európske trhy Čítajte 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

          Inzercia - Tlačové správy

          1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
          2. HYPONÁJOM, odložte hypotéku a svoj nový byt splácajte už teraz
          3. Lunička potrebuje súrne pomoc, aby mohla rásť.
          4. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody
          5. Vypočítali sme vaše budúce dôchodky
          6. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku
          7. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom
          8. Zuzana Vačková: Verím, že lásku ešte stretnem
          1. Tesco naplno spúšťa svoj Online Club
          2. Po košickom úspechu pobočka aj v Bratislave
          3. Vypočítali sme vaše budúce dôchodky
          4. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody
          5. Lunička potrebuje súrne pomoc, aby mohla rásť.
          6. Čierne zlato zeme premenili v Lipanoch na aquaparkové potešenie
          7. Slováci milujú grilovanie s rodinou a priateľmi, ukázal prieskum
          8. Z vernostných kariet Terno a Kraj sa stávajú už aj platobné
          1. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 16 944
          2. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku 11 578
          3. Aká má byť hrúbka izolácie pri rekonštrukcii domu? 9 190
          4. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom 8 473
          5. Zuzana Vačková: Verím, že lásku ešte stretnem 5 839
          6. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody 5 316
          7. Dovolenkový raj kúsok za hranicami 5 037
          8. Čierne zlato zeme premenili v Lipanoch na aquaparkové potešenie 4 803
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu

          Hlavné správy zo Sme.sk

          Nemocnicu Rázsochy sa podarilo nedostavať a zbúrať.

          Dôjde vám to keď (ne)budete ležať v Rázsochách.


          4. jún
          Heger ohlásil spojenie s Jablkom.

          Voliči Demokratov by podľa prieskumu uprednostnili spojenie s KDH a OĽaNO.


          4 h
          Wagnerovci mávajú ruskou vlajkou a vlajkou wagnerovcov na vrchole poškodenej budovy v Bachmute.

          Oficiálne neexistujú, na Ukrajine ich bolo asi 30-tisíc.


          8 h
          Peter Tkačenko

          Už poznáme prvú splátku za mlčanie úradníkov.


          4 h

          Neprehliadnite tiež

          Volali sme do Fekišoviec aj Jánovi Čarnogurskému.


          a 3 ďalší 11. mar

          Konečne poriadny diss!


          a 2 ďalší 7. jan

          Ďakujeme, že ste sa zapojili!


          a 3 ďalší 31. dec

          Vypočujte si nový diel satirického podcastu.


          a 3 ďalší 17. dec
          SkryťZatvoriť reklamu