Naozaj ide Únia meniť chuť hranolčekov? Možno také jedávate už dávno

Nepodliehajte panike.

Pripravované nariadenie Európskej Únie týkajúce sa prípravy zemiakových hranolčekov nedávno spôsobilo na internete veľký rozruch. Titulky niektorých médií hovorili o tom, ako chce Brusel zakázať hranolky a nacionalisti začali vyzývať na vystúpenie z Únie. Pravda je však omnoho menej dramatická.

Prečítajte si tiež: Chuť hranolčekov z ulice Únia nezmení

Únia nejde hranolčeky zakazovať, ale rokuje o nariadení, ktorým by znížila ich obsah rakovinotvorného akrylamidu.

Ten vzniká, keď sa potraviny s vysokým obsahom škrobu tepelne spracovávajú. Zatiaľ čo teraz sa hranolčeky môžu fritovať pri hocijakej vysokej teplote, po novom by mala byť maximálna teplota fritovania 175 stupňov. Navyše sa pred fritovaním musia predvariť, aby sa znížil obsah škrobu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Odporcovia nariadenia sa obávajú, že sa zmení chuť hranolčekov alebo že nebudú dosť chrumkavé, v skutočnosti však možno takto pripravované hranolčeky jedia už roky.

"Veľa ľudí si myslí, že tieto zmeny by mali spôsobiť to, že ten samotný výrobok už vôbec nebude chutiť tak ako predtým, alebo že dokonca niektoré výrobky úplne zmiznú z trhu. Pravda je taká, že tento spôsob tepelnej prípravy hranoliek, ktorý odporúča Brusel, už používa veľa reštaurácií dlhé roky," hovorí Daniel Karas, kuchár z bratislavskej reštaurácie La Vita Ristorante.

Hranolčeky pripravené zo surových zemiakov fritovaním pri vysokej teplote, aké si mnohí pripravujú aj doma, sa stanú po krátkom čase gumové, na rozdiel od tých predvarených. "Takéto hranolky sú pre nás oveľa zdravšie a sú chuťovo lepšie," tvrdí Daniel.

Spôsobom, ktorý chce Únia presadiť, pripravujú hranolky aj v reštaurácii Estévéčka. "U nás sa hranolčeky robia tak, že sa zemiaky nakrájajú, potom sa varia na al dente a následne sa smažia. Teplotu máme nastavenú na 173 stupňov," povedal pre Fičí spolumajiteľ Estévéčky Dominik Sumbal. Ako väčší problém vníma kvalitu oleja: "Mnohí to robia technologicky nesprávne, keďže tie zemiaky nepredvárajú či nepredsmážajú. Myslím si, že by sa skôr malo riešiť to, v čom sa to smaží." Čo sa týka plánovaného nariadenia, nevidí v ňom žiadny problém. "Ja som úplne za, toto je asi jediné normálne nariadenie Bruselu," uzatvára.

Dvakrát fritujú aj v reštaurácii Roxor, aj keď pri vyššej teplote. Surové zemiaky najprv uvaria vo fritéze a tesne pred podávaním zákazníkom ich krátko ufritujú pri teplote 190 stupňov. "Stačí len minútka alebo dve, keďže vnútri už sú uvarené. Zvnútra sa len prehrejú a kôrka sa stane chrumkavou. Keby sa teplota znížila na 175, druhé smaženie by trvalo dlhšie a hranolky by boli príliš suché. Ak nariadenie prejde, skúsime nájsť iný spôsob, ako to robiť," hovorí kuchár Michal Ščevlík z Roxoru. Hranolčeky fritujú na dvakrát aj v ďalších podnikoch, ako napríklad v Orbise či v hranolkárni Bramm, ktorá nedávno otvorila vo Fresh Markete.

Plánované nariadenie EÚ teda nie je žiadnym dôvodom na paniku - podobné hranolky, aké chcú presadiť, možno jedávate už dávno.

Prečítajte si tiež: Street food vládne jedlým trendom. Vyberte sa ochutnať ho na tieto obľúbené európske trhy

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  5. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  6. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  2. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  3. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  4. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  5. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  6. Keď Slováci krotia morský vietor
  7. Ochrana pred tropickou horúčavou
  8. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  9. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  10. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 18 364
  2. Vizuálny smog je problém 9 561
  3. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 6 446
  4. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 3 136
  5. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 082
  6. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 2 851
  7. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 2 365
  8. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 2 246
  9. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate 1 905
  10. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 1 794