10 argumentov, prečo si k večeri naliať pohárik dobrého vína

10 argumentov, prečo si k večeri naliať pohárik dobrého vína

Vydané 2.8.2017 o 14:16

V tomto prípade platí, že ''Na zdravie''.

Víno je už od nepamäti predmetom najrôznejších štúdií. A hoci je považované za akýsi všeliek, platí, že jeho konzumácia musí byť primeraná. Iba vtedy možno hovoriť o jeho pozitívnych účinkoch na ľudské zdravie, ktorých pôsobenie sa pripisuje polyfenolom.

Tak, ako je to pri konzumácii akéhokoľvek alkoholu, aj v tomto prípade platí zásada: všetko s mierou. Maximálna odporúčaná denná dávka vína je v prípade mužov 3 - 4 decilitre (približne 2 poháre) a v prípade žien 2 - 3 deci (asi 1,5 pohára). Pri výraznejšom pití si skôr uškodíte, ako pomôžete.

1. Prevencia kardiovaskulárnych chorôb

Flavonoidy, čiže fenolové zlúčeniny obsiahnuté vo víne, poskytujú ochranu cievam, pomáhajú správnej funkcii srdca a udržiavaniu lepšieho krvného obehu. Pohárik vína denne môže pomôcť znižovať riziko srdcovo-cievnych ochorení. To ale neznamená, že keď si po opekanej slaninke doprajete ešte víno, spravili ste niečo pre svoje zdravie.

2. Prevencia rakoviny

Práve vďaka vysokému obsahu antioxidantov môže víno zohrávať úlohu v oblasti prevencie pred rakovinou. Ide predovšetkým o rakovinu hrubého čreva, prsníka, pľúc a vaječníkov.

3. Úprava hladiny cholesterolu

V tomto prípade bola uskutočnená štúdia, ktorá bola založená na sledovaní 146 respondentov v priebehu jedného roka. Boli rozdelení na dva tábory, pričom jedna polovica si dopriala dvakrát týždenne pohárik bieleho a druhá červeného vína. Bolo dokázané, že bez ohľadu na to, aký druh vína vypili, bolo u nich zaznamenané výrazné zlepšenie hladiny cholesterolu.

4. Správna funkcia pľúc

Štúdia, ktorú uskutočnila Univerzita v Buffale, naznačuje, že pitie vína – a to predovšetkým bieleho, môže prispieť k zdraviu vašich pľúc. Presná spojitosť nie je v tomto prípade ešte úplne jasná, preto sa odporúča uskutočniť v budúcnosti ďalší výskum. Významnú úlohu však pripisujú bohatému množstvu antioxidantov, ktoré bojujú proti voľným radikálom.

5. Znížené riziko Alzheimerovej choroby a demencie

Tím vedcov z Loyola University Medical Center zistil, že látka resveratrol, ktorá je obsiahnutá vo víne, znižuje priľnavosť krvných doštičiek, a tým napomáha udržiavať cievy otvorené a pružné. V dôsledku toho je zabezpečené kvalitné a pravidelné dodávanie krvi do mozgu. Odporúča sa preto vypiť denne jeden až dva poháre vína, čím sa zníži riziko vzniku Alzheimerovej choroby a demencie až o 23 %.

6. Menšie zlo pri chudnutí

Ak ste sa už rozhodli vyhlásiť vojnu nejakým tým nadbytočným kilogramom, ale nedokážete si odpustiť občasný alkoholický nápoj, potom sa odporúča konzumácia vína, ktoré obsahuje omnoho menej cukrov ako napríklad také pivo či miešané drinky.

7. Posilnenie imunitného systému

Keďže víno obsahuje zložky, ktoré majú antibakteriálne, protizápalové účinky, pripisuje sa mu aj pozitívny vplyv na funkciu imunitného systému. Obklady z tohto moku sa zároveň často využívajú aj na zmiernenie štípancov alebo opuchnutých miest.

8. Priaznivý vplyv na zrak

Víno v dôsledku pozitívneho účinku na srdce a obehový systém môže prispieť k lepšej cirkulácii krvi v očných tkanivách. Štúdia uskutočnená na Lekárskej fakulte Washingtonskej univerzity v St. Louis sa opätovne odvoláva na zložku resveratrol, ktorá prispieva k ochrane očných ciev pred negatívnymi dôsledkami starnutia. Okrem toho má táto látka preventívne účinky pred rôznymi očnými ochoreniami.

9. Znížené riziko depresie

Podľa štúdie zverejnenej v časopise BMC Medicine, ktorú uskutočnil tím ľudí zložených zo zástupcov viacerých španielskych univerzít, konzumácia vína môže znížiť riziko depresie. Výskum sa uskutočnil na vzorke 2683 mužov a 2822 žien vo veku od 55 do 80 rokov v období 7 rokov. Títo museli každoročne vyplniť dotazník, ktorý, okrem iného, obsahoval podrobnosti o ich konzumácii alkoholu a duševnom zdraví. Bolo zistené, že u mužov a žien, ktorí si dopriali týždenne 2 -7 pohárikov vína, bola nižšia pravdepodobnosť diagnostikovania depresie.

10. Dlhovekosť

Preventívne účinky proti rýchlemu starnutiu sa týkajú predovšetkým červeného vína. Štúdia, ktorá bola uskutočnená na Univerzite v Londýne, dokázala, že prokyanidíny, teda zložky, ktoré sa bežne vyskytujú v červenom víne, udržiavajú zdravie krvných ciev, a teda sú aj jedným z faktorov, ktorý prispieva k dlhšiemu životu. Poznajú to hlavne obyvatelia Sardínie a juhozápadného Francúzska.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež:40 dôvodov, prečo je víno lepšie ako frajer

Najčítanejšie na Fičí.sk

Ďalšie na Fičí.sk

Inzercia

Čo tak ešte jeden článok ?