SME
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

4 činnosti, ktorým by ste sa mali po jedle radšej vyhnúť

Je ťažké obmedziť svoje zaužívané rituály, ale čo by sme už len pre zdravie neurobili?

(Zdroj: pexels.com)

Zmeniť svoje zlozvyky, ktoré sú už akousi automatickou súčasťou našich životov, nie je určite jednoduché. Ak vám však skutočne záleží na vašom zdraví a udržaní dobrej kondície, mali by ste sa vyhýbať určitým činnostiam, ktoré majú ľudia tendenciu vykonávať bezprostredne po jedle. Ktoré to sú?

1. Fajčenie

Nájsť fajčiara, ktorý by si po dobrom jedle nezapálil aspoň jednu cigaretu, je priam nemožné. Ak by ste sa ho potom opýtali, prečo to robí, pravdepodobne by ste dostali typickú odpoveď: „Lebo mi to chutí.“ To, že cigarety sú vo všeobecnosti považované za veľmi škodlivé, nie je potrebné bližšie rozoberať.

Skryť Vypnúť reklamu

Odborníci však varujú, že jediná cigareta vyfajčená bezprostredne po jedle má pre váš organizmus toľko škodlivých účinkov, akoby ste ich v danom okamihu vyfajčili desať. Nikotín sa totiž viaže na prebytočný kyslík, ktorý je nevyhnutný pre strávenie práve dojedeného jedla, čo znamená, že dochádza aj k zvýšenému riziku vzniku rakoviny.

Podľa výskumu, ktorý uskutočnila Univerzita v Pittsburghu v roku 2003, v dôsledku fajčenia dochádza k produkovaniu väčšieho množstva žlče v žalúdku, čo má za následok pálenie záhy a nespokojnosť so samotným procesom jedenia.

2. Spánok alebo vylihovanie

Zdriemnutie si po jedle? Pre vás prirodzené, pre vaše telo určite nie. Tráviaci systém trpí, pretože žalúdočné šťavy obsiahnuté vo vašom žalúdku nie sú v tejto polohe schopné správnej funkcie. Preto sa pri dlhodobejšom praktizovaní tohto zlozvyku môžu dostaviť problémy so žalúdkom.

Skryť Vypnúť reklamu

K tejto problematike sa viaže aj viacero odborných štúdií. Tak napríklad podľa štúdie, ktorú uskutočnila Christina-Maria Kastorini, odborníčka na výživu pôsobiaca v Grécku, jedlo, ktoré skonzumujete v čase tesne pred spaním, zvyšuje riziko vzniku refluxu, ktorý môže spôsobiť spánkové apnoe, vedúce často až k mŕtvici. Rovnako, po jedle dochádza v našom tele k zmenám hladiny cukru a cholesterolu v krvi, a tieto sú dôležitými faktormi, ktoré môžu zvýšiť alebo znížiť riziko mŕtvice, v závislosti od toho, čo a kedy jeme.

Podľa ďalšej štúdie, ktorá bola uskutočnená v roku 2004 a publikovaná v americkom magazíne o gastroenterológii, môže tento zlozvyk u pacientov trpiacich astmou viesť k vážnym komplikáciám. Jej účastníkov, ktorí sa najedli pred spaním, potrápil častejší kašeľ a dýchavičnosť. Odborníci dokonca varujú, že to môže byť pre nich v niektorých prípadoch život ohrozujúce. Preto sa odporúča počkať po jedle aspoň 2 hodiny a až potom sa ponoriť do ríše snov.

Skryť Vypnúť reklamu

3. Jedenie ovocia

Niektorí ľudia vnímajú ovocie ako druh dezertu, po ktorom siahnu ihneď po výdatnom jedle. Tento krok je však chybný, lebo ovocie si vyžaduje druhovo odlišné enzýmy na to, aby ho vaše telo dokázalo stráviť. Keď ho skonzumujete bezprostredne po jedle, ostáva dlho vo vašom žalúdku a po čase začne uvoľňovať toxické látky, ktoré sú zodpovedné za tvorbu celulitídy.

Aby mohlo dôjsť k maximálnemu vstrebaniu živín a vlákniny, ktoré nám ovocie ponúka, odporúča sa jeho konzumácia na prázdny žalúdok, prípadne najskôr 1 hodinu po jedle.

4. Pitie čaju

Tento zvyk je medzi ľuďmi asi najobľúbenejší a môžete sa s ním stretnúť takmer na každom kroku. Pozitívne účinky čaju na ľudský organizmus sú nespochybniteľné – od znižovania rizík kardiovaskulárnych ochorení až po priaznivý vplyv na organizmus cukrovkárov.

Skryť Vypnúť reklamu

Lenže jeho konzumácia ihneď po jedle nie je vhodná. Teín, zložka obsiahnutá v čaji, môže spôsobiť tráviace ťažkosti. Keďže sa zároveň viaže na železo, neodporúča sa hlavne deťom alebo ženám, ktorých organizmu chýba vo väčšej miere železo. Ľudia trpiaci anémiou (chudokrvnosťou) by preto mali s konzumáciou čaju počkať aspoň 1 hodinu po jedle.

Prečítajte si tiež: Za kávu môžete vďačiť kozám: Tieto informácie by mal poznať každý správny kávopič Čítajte 

Zdroje: simplecapacity.com, forhealthylifestyle.com, mavcure.com, healthemy.com, livestrong.com;

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  2. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  3. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Budovanie zelenej značky
  8. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  9. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  10. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 271
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 21 078
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 527
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 753
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 356
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 097
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 493
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 393
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 289
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 229
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu