Za kávu môžete vďačiť kozám: Tieto informácie by mal poznať každý správny kávopič

Za kávu môžete vďačiť kozám: Tieto informácie by mal poznať každý správny kávopič

Vydané 30.6.2017 o 17:27

Po žúrke si daj radšej vodu.

1. Nič také ako picollo neexistuje!

Vážený pospolitý ľud! Túto kuriozitu mi napadlo ozrejmiť, keď som sledovala jednu nemenovanú talkshow, v ktorej hosť doniesol moderátorovi ako darček plagát s približne sedemdesiatimi druhmi káv. Hosť spomenul okrem iného aj picollo, ktoré sú ľudia na Slovensku najviac zvyknutí piť, na čo moderátor hneď reagoval slovami: „To neexistuje!“

A je to naozaj tak. V dobrej kaviarni nič také nedostanete. Vypýtajte si radšej ristretto. Takže ako zistíte, že ste v dobrej kaviarni? Predsa tak, že keď si budete pýtať všetkým známe "picollo", čašník vás obslúži jedine tak nechápavým pohľadom a nie kávou.

2. Káva nalačno nie je dobrý nápad

A vraveli nám to aj naše mamy. Veľkým množstvom kávy „na prebudenie“ si človek navodí jedine žalúdočné kŕče, o dobrom pocite sa nedá hovoriť. Žalúdok sa, presne ako vy, tiež ešte len prebúdza, a je to preň šok. Ako keby vám niekto ráno hneď po prebudení šplechol vedro studenej vody do tváre. Nič príjemné!

3. Nie je pravda, že po prežúrovanej párty vás káva postaví na nohy

Je to mýtus, ktorý sa dedí generáciami a nosíme ho stále v hlave. Na svete neexistuje žiadna štúdia, ktorá by podporila hypotézu, že káva vie liečiť neduhy spôsobené alkoholom. Ak sa stane, že vás „hangover“ zastihne nepripravených, skúste radšej vodu. Tá je aspoň overenou voľbou.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež:Mlieko, praženica aj kyslé uhorky. Prezradili ste, aké jedlo vás zachraňuje po alkoholovom záťahu

4. Aj bezkofeínová káva obsahuje kofeín

Predstavte si, že v jednej štúdii vedci zistili, že ak si dáte 5 – 10 “decaf“ káv, máte v sebe toľko kofeínu ako z jednej alebo dvoch kofeínových káv. Čuduj sa svete, dnes si už nemôžete byť ničím istí!

5. Kávu objavili kozy

Možno sa to netýka priamo pitia kávy, ale aspoň už viete, komu (čomu) máte za tento nápoj bohov poďakovať. Nie starej mame, ktorá vás naučila piť Meltu (aj keď aj tej za to čiastočne vďačíte), ani mame, ktorá ňou rozvoniavala po celej kuchyni. História kávy je dlhá, ale je to zaujímavý príbeh.

Podľa jednej legendy istý etiópsky pastier zbadal, ako sa jeho kozičky správajú veľmi čudne, priam až hyperaktívne, po zjedení plodov z konkrétneho stromu. Vtedy ešte nebola možnosť dať takéto čudesné veci na expertízu, tak zašiel za mníchom, ktorý z týchto čudných plodov namiešal nápoj a ten ho udržal bdelého celé hodiny, keď sa večer modlil.

6. Ak chceš zažiť nezvyčajnú vec, navštív "cat café"

Do našej ľubozvučnej slovenčiny by sa to dalo preložiť ako “mačkaviareň“. Nemusíš cestovať až tak ďaleko, lebo dve sa dajú nájsť aj v Bratislave a jedna v Košiciach. Pre milovníkov mačiek je to raj na zemi – počas toho ako kávičkujú, môžu mačičky hladkať, túliť sa k nim, prípadne hrať. Minimálne jedna takáto mačacia kaviarnička funguje aj v hlavnom meste Rakúska, nehovoriac o iných krajinách, ako Japonsko či Kórea.

7. Kávu je najúčinnejšie piť medzi 9:30 a 11:30

Vraj ak v tomto dvojhodinovom časovom intervale vypijete svoj obľúbený nápoj, je najväčšia šanca, že bude fungovať. Americký neurológ zistil, že hladina kortizolu ("stresového hormónu") je v tomto čase najnižšia. Produkcia kortizolu je úzko prepojená so stupňom bdelosti, priemerne dosahuje svoj vrchol medzi 8:00 a 9:00. Ak pijete kávu vtedy, prijímate kofeín v čase, keď sa práve približujete k maximálnemu stupňu bdelosti aj prirodzene. Ráno je preto najvhodnejšie dopriať si kofeín až medzi 9:30 a 11:30, keď hladina kortizolu v krvi poklesne a potrebujete sa nabudiť kofeínom.

8. Aj kapučíno má svoj pôvod

Vzniklo síce v Taliansku, ale jeho názov pochádza z viedenských kaviarní, kde ho nazvali Kapuziner, lebo jeho hnedá farba sa podobala rúchu kapucínov. Slovo "capuchin" v taliančine a znamená rúcho alebo kapucňa.

9. Vo Francúzsku sa nachádza bistro, v ktorom zázračné slovíčka "ahoj" a "prosím" spravia tvoju kávu lacnejšou.

Určite by sa to ujalo aj u nás. V jednej prevádzke rýchleho občerstvenia zvykla byť akcia, že za úsmev dostaneš na raňajky kávu zdarma. Možno to je tak doteraz. Káva za úsmev alebo čarovné slovíčko? Možno by to prinútilo Slovákov viac sa usmievať.

10. Bez jej charakteristickej vône by mala iba horkú alebo kyslú chuť.

Poväčšine to, čo ochutnávame, zároveň aj ovoniavame. V ústach rozoznávame chuť sladkú, slanú, kyslú, horkú a umami. Bez svojej vône by mala káva iba horkú alebo kyslú chuť práve vďaka organickým kyselinám, ktoré sú v nej obsiahnuté.

Pôžitok z kávy je takmer s určitosťou následkom nestálych zložiek, ktoré sú vyprodukované počas praženia kávových zŕn. Pražená káva obsahuje 20 hlavných zložiek, ale je to práve vplyv vedľajších zložiek, ktoré určujú celkovú chuť kávy. Tieto zložky sú príznačné iba pre kávu, niektoré voňajú nechutne, iné majú ovocnú vôňu. Jedna zložka, konkrétne 5-metyl furfural, sa vyskytuje len v káve, a preto ju označujú ako coffee-like. Ale je to bohatý mix stoviek rozličných zložiek, ktorý nájdeme len v káve.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež:Koľko kávy môžeme bez obáv vypiť každý deň? Vedci prišli na odpoveď, ktorá vás poteší

Najčítanejšie na Fičí.sk

Ďalšie na Fičí.sk

Inzercia

Čo tak ešte jeden článok ?