SME
Štvrtok, 29. júl, 2021 | Meniny má MartaKrížovkyKrížovky

7 problémov každej školskej jedálne: Od nedochutenej polievky k mäsu ako z mamuta

Školské jedálne dokážu pohnúť aj silnými nervami.

Na najlepšie obdobie života, teda čas na strednej, nezabudne nikto. So školou sa nám spájajú samé úsmevné príhody, prvé lásky a nepochopiteľné starosti. Väčšina z nás ale zabúda na svätostánok našich najväčších obáv - jedáleň.

Problém č. 1 - Rad ako na mandarínky za socíku

No a čo, že študent je už hladný ako vlk. Neúprosné pravidlá čakania v rade dobehnú oneskorencov aj chudákov, ktorým skončila hodina tesne pred koncom obednej prestávky. Ak si niekto myslí, že znakom študenta sú kruhy pod očami a cigareta v ruke, mýli sa. Je ním netrpezlivé prestupovanie z nohy na nohu a hlasné škvŕkanie v žalúdku.

Skryť Vypnúť reklamu

Loading

...

Problém č. 2 - Lyžičky, vidličky, nože

Konečne to dokázal! Šampión s tanierom v ruke a... zašpineným príborom. V stresovej situácií sa daný jedinec márne obzerá po servítkach, vzdychá nad stopami zaschnutého jedla na vidličke a keď to vzdá, ešte v tom aj nájde výhodu - na lyžičke zostal prilepený kus mäsa, považuje ho za druhú porciu.

Problém č. 3 - Ako si vybrať

Poznáte to - prídete si objednať obed a zo zoznamu "zaprávaná zelenina s kuracím kung-pao, ryža po bratislavsky s ryžníkom a zeleninová pica" sa snažíte vybrať to najmenšie zlo. Exotické názvy, neidenfitikovateľné ingrediencie a novovzniknuté názvy jedál - to je denný chlieb študenta. Na chvíľu sa na tom dá smiať, ale keď v ruke držíte tanier s miniatúrnou fašírkou a plátkom rajčiny navrchu, sranda sa končí.

Skryť Vypnúť reklamu

Problém č. 4 - Raz málo, raz veľa

Škoda, že v školskej jedálni nemôžeme povedať: "Teta, dnes to vidím na 3 knedle a dve varechy gulášu." Hneď by to vyzeralo inak, a hlavne každý by sa plnohodnotne najedol. Realita je ale taká, že sme radi, ak sú tie knedlíky aspoň tri a ak veľkosť akéhokoľvek kúska mäsa presahuje veľkosť bábätkovskej pästičky.

Samostatná jednotka v tejto kategórií sú špagety. Tanier síce prekypuje pod polkilovou porciou slizkých cestovín, navrchu ale tróni lyžička kečupu, tri pásiky syra a ešte k tomu dostanete aj: "Dobrú chuť." Tak teda dobrú, ale radšej noc, lebo v takomto svete žiť nechceme.

Loading

...

Problém č. 5 - Déjà vu

V utorok šošovicový prívarok, v stredu polievka a vo štvrtok to nejako zmiešajú so zeleninou a je z toho príloha k mäsu. Povedomé? Všetci to zažili. Obmieňanie nedojedeného obeda je stálicou na malých školách alebo učňovkách. Vyhnúť sa tomu nedá, jedine že "podvediete" školskú jedáleň s vlastným obedom.

Skryť Vypnúť reklamu

Loading

...

Problém č. 6 - Solíme slzami

V školskej jedálni nehľadajte soľ, korenie ani iné dochucovadlá. Nejeden študent si už zvykol na polievky, čo sa síce farebne tvária odlišne, no chutia úplne rovnako. Plátky mäsa s príchuťou zablatenej podrážky sú na tom podobne. Nečudo, že mnohí študenti nad obedom popustia uzdu emóciám. Vtedy platí staré známe: soľ nad zlato, slzy nad soľ.

Problém č. 7 - Studené ako "psí čumák"

Ten skvelý pocit, keď do jedálne dorazíte medzi prvými, schmatnete svoj nachystaný tanier s jedlom a blížite sa k jedlu. Prvé sústo však dáva jasne najavo, že ten tanier tam čakal dobrých 20 minút a že byť prvým sa neoplatí.

Milé pani kuchárky si pod dojmom, že ušetria čas a námahu, jedlá chystajú dopredu, absolútne neriešiac, že jedlo vychladne. Dobre, že ho potom nezhltneme ako sushi, zapijeme zafarbenou stolovou vodou a poberieme sa na ďalšiu hodinu.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Miesto, kde sa varili detské traumy: 18 príbehov, za ktoré vďačíme školskej jedálni Čítajte 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

          Inzercia - Tlačové správy

          1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
          2. Jeden deň na Bratislavu nestačí
          3. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
          4. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
          5. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
          6. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
          7. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
          8. Lenivý brunch s Muchom
          9. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
          10. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
          1. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
          2. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
          3. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
          4. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
          5. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
          6. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
          7. Jeden deň na Bratislavu nestačí
          8. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
          9. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
          10. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
          1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 727
          2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 125
          3. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 371
          4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 362
          5. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 164
          6. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 3 125
          7. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 100
          8. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 496
          9. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 345
          10. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 154
          Skryť Vypnúť reklamu
          Skryť Vypnúť reklamu
          Skryť Vypnúť reklamu
          Skryť Vypnúť reklamu

          Neprehliadnite tiež

          Vypočujte si nový diel humorného podcastu.


          a 3 ďalší 16. júl