SME
Štvrtok, 11. august, 2022 | Meniny má Zuzana

7 problémov každej školskej jedálne: Od nedochutenej polievky k mäsu ako z mamuta

Školské jedálne dokážu pohnúť aj silnými nervami.

Na najlepšie obdobie života, teda čas na strednej, nezabudne nikto. So školou sa nám spájajú samé úsmevné príhody, prvé lásky a nepochopiteľné starosti. Väčšina z nás ale zabúda na svätostánok našich najväčších obáv - jedáleň.

Problém č. 1 - Rad ako na mandarínky za socíku

No a čo, že študent je už hladný ako vlk. Neúprosné pravidlá čakania v rade dobehnú oneskorencov aj chudákov, ktorým skončila hodina tesne pred koncom obednej prestávky. Ak si niekto myslí, že znakom študenta sú kruhy pod očami a cigareta v ruke, mýli sa. Je ním netrpezlivé prestupovanie z nohy na nohu a hlasné škvŕkanie v žalúdku.

SkryťVypnúť reklamu

Loading

...

Problém č. 2 - Lyžičky, vidličky, nože

Konečne to dokázal! Šampión s tanierom v ruke a... zašpineným príborom. V stresovej situácií sa daný jedinec márne obzerá po servítkach, vzdychá nad stopami zaschnutého jedla na vidličke a keď to vzdá, ešte v tom aj nájde výhodu - na lyžičke zostal prilepený kus mäsa, považuje ho za druhú porciu.

Problém č. 3 - Ako si vybrať

Poznáte to - prídete si objednať obed a zo zoznamu "zaprávaná zelenina s kuracím kung-pao, ryža po bratislavsky s ryžníkom a zeleninová pica" sa snažíte vybrať to najmenšie zlo. Exotické názvy, neidenfitikovateľné ingrediencie a novovzniknuté názvy jedál - to je denný chlieb študenta. Na chvíľu sa na tom dá smiať, ale keď v ruke držíte tanier s miniatúrnou fašírkou a plátkom rajčiny navrchu, sranda sa končí.

SkryťVypnúť reklamu

Problém č. 4 - Raz málo, raz veľa

Škoda, že v školskej jedálni nemôžeme povedať: "Teta, dnes to vidím na 3 knedle a dve varechy gulášu." Hneď by to vyzeralo inak, a hlavne každý by sa plnohodnotne najedol. Realita je ale taká, že sme radi, ak sú tie knedlíky aspoň tri a ak veľkosť akéhokoľvek kúska mäsa presahuje veľkosť bábätkovskej pästičky.

Samostatná jednotka v tejto kategórií sú špagety. Tanier síce prekypuje pod polkilovou porciou slizkých cestovín, navrchu ale tróni lyžička kečupu, tri pásiky syra a ešte k tomu dostanete aj: "Dobrú chuť." Tak teda dobrú, ale radšej noc, lebo v takomto svete žiť nechceme.

Loading

...

Problém č. 5 - Déjà vu

V utorok šošovicový prívarok, v stredu polievka a vo štvrtok to nejako zmiešajú so zeleninou a je z toho príloha k mäsu. Povedomé? Všetci to zažili. Obmieňanie nedojedeného obeda je stálicou na malých školách alebo učňovkách. Vyhnúť sa tomu nedá, jedine že "podvediete" školskú jedáleň s vlastným obedom.

SkryťVypnúť reklamu

Loading

...

Problém č. 6 - Solíme slzami

V školskej jedálni nehľadajte soľ, korenie ani iné dochucovadlá. Nejeden študent si už zvykol na polievky, čo sa síce farebne tvária odlišne, no chutia úplne rovnako. Plátky mäsa s príchuťou zablatenej podrážky sú na tom podobne. Nečudo, že mnohí študenti nad obedom popustia uzdu emóciám. Vtedy platí staré známe: soľ nad zlato, slzy nad soľ.

Problém č. 7 - Studené ako "psí čumák"

Ten skvelý pocit, keď do jedálne dorazíte medzi prvými, schmatnete svoj nachystaný tanier s jedlom a blížite sa k jedlu. Prvé sústo však dáva jasne najavo, že ten tanier tam čakal dobrých 20 minút a že byť prvým sa neoplatí.

Milé pani kuchárky si pod dojmom, že ušetria čas a námahu, jedlá chystajú dopredu, absolútne neriešiac, že jedlo vychladne. Dobre, že ho potom nezhltneme ako sushi, zapijeme zafarbenou stolovou vodou a poberieme sa na ďalšiu hodinu.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Miesto, kde sa varili detské traumy: 18 príbehov, za ktoré vďačíme školskej jedálni Čítajte 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

          Inzercia - Tlačové správy

          1. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
          2. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
          3. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
          4. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
          5. Prehľad a automatizácia
          6. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
          7. Kde u nás kúpite domácke potraviny
          8. Na Oravskej priehrade s Kalim aj Spievankovom. Vidíme sa naživo
          1. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
          2. Z vývoja paliva pre Formulu 1 ťažia aj bežní vodiči
          3. Trenčín potrebuje nový impulz!
          4. Shell: So znižovaním emisií to myslíme vážne
          5. Sezóna slovenského ovocia je v plnom prúde
          6. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
          7. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
          8. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
          1. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 13 517
          2. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 11 247
          3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 8 873
          4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 7 468
          5. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 6 118
          6. Kde u nás kúpite domácke potraviny 3 970
          7. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha 3 935
          8. Miliónová autorka Táňa K. Vasilková: Po úspechu som netúžila 2 527
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu

          Hlavné správy zo Sme.sk

          Riaditeľ Inštitútu finančnej politiky Juraj Valachy.

          Zvýšením zamestnanosti vieme na 20 rokov zmierniť aj dosahy demografickej krízy, tvrdí Šéf IFP Juraj Valachy.


          8 h
          Slovan Bratislava vs. Olympiakos Pireus, online prenos z 3. kvalifikačného kola Európskej ligy dnes.

          Sledujte ONLINE prenos z Európskej ligy.


          Sportnet 6 h
          Zuzana Kepplová

          Sulík si vraj nemôže pomôcť.


          4 h

          Vojna na Ukrajine pokračuje.


          a 5 ďalší 21 h

          Neprehliadnite tiež

          Volali sme do Fekišoviec aj Jánovi Čarnogurskému.


          a 3 ďalší 11. mar

          Konečne poriadny diss!


          a 2 ďalší 7. jan

          Ďakujeme, že ste sa zapojili!


          a 3 ďalší 31. dec

          Vypočujte si nový diel satirického podcastu.


          a 3 ďalší 17. dec
          SkryťZatvoriť reklamu