7 problémov každej školskej jedálne: Od nedochutenej polievky k mäsu ako z mamuta

Školské jedálne dokážu pohnúť aj silnými nervami.

Na najlepšie obdobie života, teda čas na strednej, nezabudne nikto. So školou sa nám spájajú samé úsmevné príhody, prvé lásky a nepochopiteľné starosti. Väčšina z nás ale zabúda na svätostánok našich najväčších obáv - jedáleň.

Problém č. 1 - Rad ako na mandarínky za socíku

No a čo, že študent je už hladný ako vlk. Neúprosné pravidlá čakania v rade dobehnú oneskorencov aj chudákov, ktorým skončila hodina tesne pred koncom obednej prestávky. Ak si niekto myslí, že znakom študenta sú kruhy pod očami a cigareta v ruke, mýli sa. Je ním netrpezlivé prestupovanie z nohy na nohu a hlasné škvŕkanie v žalúdku.

Článok pokračuje pod video reklamou

Loading

...

Problém č. 2 - Lyžičky, vidličky, nože

Konečne to dokázal! Šampión s tanierom v ruke a... zašpineným príborom. V stresovej situácií sa daný jedinec márne obzerá po servítkach, vzdychá nad stopami zaschnutého jedla na vidličke a keď to vzdá, ešte v tom aj nájde výhodu - na lyžičke zostal prilepený kus mäsa, považuje ho za druhú porciu.

Problém č. 3 - Ako si vybrať

Poznáte to - prídete si objednať obed a zo zoznamu "zaprávaná zelenina s kuracím kung-pao, ryža po bratislavsky s ryžníkom a zeleninová pica" sa snažíte vybrať to najmenšie zlo. Exotické názvy, neidenfitikovateľné ingrediencie a novovzniknuté názvy jedál - to je denný chlieb študenta. Na chvíľu sa na tom dá smiať, ale keď v ruke držíte tanier s miniatúrnou fašírkou a plátkom rajčiny navrchu, sranda sa končí.

Problém č. 4 - Raz málo, raz veľa

Škoda, že v školskej jedálni nemôžeme povedať: "Teta, dnes to vidím na 3 knedle a dve varechy gulášu." Hneď by to vyzeralo inak, a hlavne každý by sa plnohodnotne najedol. Realita je ale taká, že sme radi, ak sú tie knedlíky aspoň tri a ak veľkosť akéhokoľvek kúska mäsa presahuje veľkosť bábätkovskej pästičky.

Samostatná jednotka v tejto kategórií sú špagety. Tanier síce prekypuje pod polkilovou porciou slizkých cestovín, navrchu ale tróni lyžička kečupu, tri pásiky syra a ešte k tomu dostanete aj: "Dobrú chuť." Tak teda dobrú, ale radšej noc, lebo v takomto svete žiť nechceme.

Loading

...

Problém č. 5 - Déjà vu

V utorok šošovicový prívarok, v stredu polievka a vo štvrtok to nejako zmiešajú so zeleninou a je z toho príloha k mäsu. Povedomé? Všetci to zažili. Obmieňanie nedojedeného obeda je stálicou na malých školách alebo učňovkách. Vyhnúť sa tomu nedá, jedine že "podvediete" školskú jedáleň s vlastným obedom.

Loading

...

Problém č. 6 - Solíme slzami

V školskej jedálni nehľadajte soľ, korenie ani iné dochucovadlá. Nejeden študent si už zvykol na polievky, čo sa síce farebne tvária odlišne, no chutia úplne rovnako. Plátky mäsa s príchuťou zablatenej podrážky sú na tom podobne. Nečudo, že mnohí študenti nad obedom popustia uzdu emóciám. Vtedy platí staré známe: soľ nad zlato, slzy nad soľ.

Problém č. 7 - Studené ako "psí čumák"

Ten skvelý pocit, keď do jedálne dorazíte medzi prvými, schmatnete svoj nachystaný tanier s jedlom a blížite sa k jedlu. Prvé sústo však dáva jasne najavo, že ten tanier tam čakal dobrých 20 minút a že byť prvým sa neoplatí.

Milé pani kuchárky si pod dojmom, že ušetria čas a námahu, jedlá chystajú dopredu, absolútne neriešiac, že jedlo vychladne. Dobre, že ho potom nezhltneme ako sushi, zapijeme zafarbenou stolovou vodou a poberieme sa na ďalšiu hodinu.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Miesto, kde sa varili detské traumy: 18 príbehov, za ktoré vďačíme školskej jedálni

Najčítanejšie na Fičí.sk


Inzercia - Tlačové správy


  1. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  2. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  3. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  4. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  5. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  6. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  7. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  8. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  9. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý
  10. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine
  1. Poľovníkom sa nestaneš, musíš sa ním narodiť!
  2. Bratislava začína s výstavbou bulváru Mlynské nivy
  3. Tréningové moduly HACCP online
  4. Kuba má záujem o spoluprácu s SPU v Nitre
  5. Návštevníkov Gardenie zaujali expozície SPU v Nitre
  6. Slováci si nevedia predstaviť svoj deň bez chleba a pečiva
  7. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  8. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  9. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  10. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 449
  2. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 15 330
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 15 232
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 12 316
  5. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 8 216
  6. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 5 475
  7. Jordánsko: Najkrajšie miesta kráľovstva v púšti 4 430
  8. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 4 390
  9. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 4 084
  10. Miesta v Rakúsku, ktoré by ste mali vidieť. Kúsok za Bratislavou 3 770

Téma: Zábavné


Neprehliadnite tiež

Slovenka Anička vyrába neprehliadnuteľné doplnky. Značku Čarbičková poznajú po celom svete

Anička Čurlejová posiela svoje výrobky do celého sveta, od Havaja po Fidži.

Ako chutí chlieb od Žida, moslima či gaya? Poľská pekáreň trefne bojuje proti stúpajúcej nenávisti

Poľsko sa čoraz viac radikalizuje, nie všetci ľudia sú však rovnakí.

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

India nemá ropu ani dostatok vody, no má ľudí a tí prinášajú čosi, čo nazývajú novou ropou

India bude krajinou veľkých dát. Otázka znie, či sa nestane aj krajinou veľkých únikov informácií.

PLUS

Odborník na výchovu: Mama má právo povedať dosť

Marek Herman hovorí, že dnešní rodičia majú na seba príliš vysoké nároky.

KOMENTÁRE

Eurofederácia sa nateraz odkladá

Pellegrini by mohol prehodiť výhybku z Visegrádu.

KOMENTÁRE

Macron prináša naozajstnú víziu pre Európu

Niet pochýb, že na to, čo chce Macron urobiť, prichádza veľa negatívnych reakcií.