SME
Piatok, 9. december, 2022 | Meniny má Izabela

Poľské jedlo nie je o cestárskej soli či kuracom mäse. Ich kuchyňa má čo ponúknuť

Zahoďte predsudky.

Veľa Slovákov má Poľsko a jeho jedlo zaškatuľkované na základe niekoľkých škandálov, ktoré boli prepierané v médiách. Samozrejme, šlo o závažné pochybenia, ale poľská kuchyňa si nezaslúži, aby sme na ňu zanevreli.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Poľská gastronomická scéna sa totiž prebúdza. Poľsko má viac ako 5000 foodblogov, každý rok sa tam koná okolo 600 akcií zameraných na jedlo. Zároveň je aj najväčším producentom jabĺk v Európskej únii.

Loading

...

Poľskí šéfkuchári sa vo svojej tvorbe radi inšpirujú tradičnou predvojnovou kuchyňou krajiny, ale pridávajú tou moderné prvky. Prvá Michelinova hviezda sa v Poľsku objavila v roku 2013. Dostal ju Wojciech Modest Amaro, vlastník reštaurácie Atelier Amaro vo Varšave - práve vďaka spomínanej fúzii tradície a inovácie. Druhú poľskú hviezdu si zaslúžil Talian Andrea Camastra s jeho reštauráciou Senses v roku 2015.

SkryťVypnúť reklamu

Loading

...


Okrem toho má Poľsko 37 produktov, ktoré dostali od Európskej komisie označenie regionálneho pôvodu: sú medzi nimi syry oscypek, koryciński či redykołka, mäsové výrobky Lisiecka klobása alebo kabanos.

Loading

...

V Poľsku sa vyrába už od stredoveku aj množstvo medu, ale najzaujímavejší vzniká vo Varšave. Úle patriace pod Pszczelarium vyrábajú med, ktorý včely zbierajú v záhradách a parkoch veľkomesta. Takýto produkt je však vďaka včelím procesom dokonale čistý a prírodný.

Loading

...

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

          Inzercia - Tlačové správy

          1. Rodinná dovolenka: dvadsaťpäť hotelov v obľúbených letoviskách
          2. Nový spoločník v živote? Podporíte ním deti, ktoré to potrebujú
          3. Kapor a rezne vo sviatočnom menu? Poradíme, čo s použitým olejom
          4. Vďaka kvalitným privátnym značkám na nákupoch zaručene ušetríte
          5. Aby na Vianoce nič nechýbalo
          6. Nový vlakový cestovný poriadok z vášho regiónu v denníku SME
          7. Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2023: Keď história opäť ožíva
          8. Kríza ako odrazový mostík slovenských startupov
          1. Rodinná dovolenka: dvadsaťpäť hotelov v obľúbených letoviskách
          2. Objavte miesto, kde v objatí troch riek vzniká výnimočné víno
          3. Auto na prenájom môže byť výhodné aj pre živnostníkov
          4. BILLA spolu so zákazníkmi pomôže aj pred Vianocami jednorodičom
          5. Plánujete budúci rok kúpu kosačky ?
          6. Vďaka kvalitným privátnym značkám na nákupoch zaručene ušetríte
          7. Kapor a rezne vo sviatočnom menu? Poradíme, čo s použitým olejom
          8. Nový spoločník v živote? Podporíte ním deti, ktoré to potrebujú
          1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás 15 723
          2. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie 7 409
          3. TRNKA: Esetov veľa nevznikne a ani ten jeden nemá Slovensko istý 5 924
          4. Nový vlakový cestovný poriadok z vášho regiónu v denníku SME 5 385
          5. Vyberte si knihy s príbehom. Čo sa oplatí čítať na Vianoce? 5 005
          6. Deti cestujú do exotiky zadarmo 4 286
          7. Štvrtý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME 3 277
          8. Predaj osobných automobilov Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s. 3 167
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu

          Neprehliadnite tiež

          Volali sme do Fekišoviec aj Jánovi Čarnogurskému.


          a 3 ďalší 11. mar

          Konečne poriadny diss!


          a 2 ďalší 7. jan

          Ďakujeme, že ste sa zapojili!


          a 3 ďalší 31. dec

          Vypočujte si nový diel satirického podcastu.


          a 3 ďalší 17. dec
          SkryťZatvoriť reklamu