Fičí logo Fičí
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Gastronomické prekvapenia slovenských reštaurácií: Dáte si gordon blue s rybou či pizzu s orechami?

Kreativita našich kuchárov nemá hraníc.

Desaťročia socialistickej gastronómie sa na našich reštauráciach poriadne odzrkadlili. Našťastie sa postupne sa zviechame... Niekde rýchlejšie, inde pomalšie.

Pizza story

Dnes už dobrú pizzu dostanete v každej priemernej pizzérii. Nebolo to vždy tak. Písal sa rok 1991 a pizza dorazila na Slovensko ako super horúca novinka. Bolo len málo podnikov, kde ste si ju mohli dať. A tak, keď sa rozchýrilo, že v Trenčianskych Tepliciach sa predáva pizza, hrnuli sa tam húfy ľudí. Väčšina ani netušila, čo to vlastne je, ale keď to už bolo niečo západniarske, tak to muselo stáť za to.

Skryť Vypnúť reklamu

No ale nestálo. Žiaľ, to, čo ste dostali na tanier, sa na pizzu ani zďaleka nepodobalo. Koláč vykysnutý na dobrých desať centimetrov do výšky, cesto vysušené dlhým pečením a navrchu lacný paradajkový pretlak a trocha syra s diétnou salámou. Bolo to nechutne vyzerajúce a ešte horšie chutiace.

ALE! Mohli ste sa pred ostatnými pýšiť, že vy ste už tú pizzu mali. Detaily ste radšej vynechali. A tak do daného podniku a mnoho ďalších po celom Slovensku prúdili naďalej ľudia bažiaci po talianskej pochúťke netušiac, aký veľký „prúser“ na nich čaká.

Prečítajte si tiež: 20 zaujímavostí zo sveta pizze. Vznikla ako jedlo chudobných, no už sa dostala aj do vesmíru Čítajte 

Cordon Bleu s rybou

My, Slováci, sme milovníci vyprážaného. Vyprážaný syr, vyprážaný rezeň, vyprážané hranolky. Ak chceme zmenu, zvolíme Cordon Bleu. O tom, že v menu je často napísané "Gordon blue", radšej pomlčíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Kristína si tiež odbehla na jedeného Gordona. Objednala Cordon s ryžou. Čašník zjavne prepočul a prinesol vyprážanú rybu plnenú šunkou a syrom, však Gordon s rybou, nie?

Lasagne s vegetariánskou slaninou

Kamarátka vegetariánka zamierila na obed do centra nášho hlavného mesta. Pekná čistá reštaurácia plná ľudí býva väčšinou zárukou kvality. No, väčšinou... Vybrala si vegetariánske lasagne a ešte sa pre istotu čašníka spýtala, či sú naozaj vegetariánske. Uistil ju, že samozrejme. Hladná ako vlk čakala dobrú pol hodinu a keď konečne pristáli na stole nádherne voňajúce lasagne, lačne sa do nich pustila.

Už po prvom súste jej však na chuti niečo nesedelo. V lasagniach totiž bola slaninka. Zavolala si čašníka a reklamovala problém so slaninou. Ten so stoickým kľudom odpovedá: „Ale veď slanina nie je mäso“.

Skryť Vypnúť reklamu

Nie je šalát ako šalát

Ak si objednáte mäso a zeleninový šalát ako prílohu, určite nečakáte, že vám na tanieri pristane plátok bravčového s kockami rozmrazenej zeleninovej zmesi do polievky, ako sa to stalo Lukášovi. Už len rozmixovať, trocha smotany a máte sviečkovú.

Polievky ako skrytá hrozba

Ak ste vegetarián, dať si polievku v normálnej reštaurácii môže byť celkom problém. Krátky prieskum ukázal, že mäsový vývar je nielen súčasťou hovädzej či slepačej polievky, ale i cesnačky, zeleninovej, dokonca - a to už sme ostali najviac v šoku - i paradajkovej.

Ach, tie orechy!

Alergia na orechy je dosť obmedzujúca záležitosť. Preto, ak ju máte, starostlivo študujete všetky alergény v jedle, aj keď my ostatní to úplne prehliadame. A tak, keď sa po dlhom výbere konečne rozhodnete pre pizzu margherita, nečakáte, že vám ju prinesú posypanú orechmi. Žeby špecialita podniku? Taliani by sa asi chytali za hlavu.

Skryť Vypnúť reklamu

Hovädzí steak z bravčového

Aký máte radi? Medium? Rare? No v každom prípade hovädzí. Keď ale namiesto hovädzieho dostanete opečený kus bravčového mäsa, prekvapene čumíte, presne ako moja známa.

A čo na to čašník? V menu bolo predsa napísané: Hovädzí steak (br. m.). A vy ste mali vedieť, že ten hovädzí steak je predsa z bravčového.

Kauza halušky

Hádam nie je viac typické jedlo pre Slovensko ako bryndzové halušky. Základ úspechu je dobré zemiakové cesto, kvalitná ovčia bryndza a pekne vypečená slaninka. Najlepšie domáca. Niektorým slovenským kuchárom sa však zdá príliš jednoduché variť poctivú klasiku, a tak pridávajú rôzne „vylepšenia“.

Posypávajú halušky surovou cibuľou, čo mňa ako odporcu surovej cibule neraz poriadne vytočilo. Nahrádzajú bryndzu tvarohom či z neznámeho dôvodu namiesto kvalitnej slovenskej slaniny pridávajú anglickú.

Skryť Vypnúť reklamu

Cestoviny ako cestoviny

Sestra moja, dobrých podnikov znalá, raz skočila na cestoviny do známeho bratislavského podniku. Objednáva penne s bazalkovým pestom a ešte čosi k tomu. Po hodine čašník konečne prichádza s tanierom, no namiesto penne sa na tanieri točia vrtuľky – fusilli. Na jej otázku, čo to má byť, čašník odpovedá: „Rúre došli, dali sme vrtule, cestoviny jak cestoviny.“

Paradajková skoro raw

Milujem paradajkovú polievku. A tak, keď som sa hladná ocitla v blízkosti reštaurácie, ktorá ju mala v ten deň na dennom menu, už aj som vpochodovala dnu a objednala si.

Na moje zdesenie mi po chvíli pristála na stole doslova „vykydnutá“ plechovka s lúpanými paradajkami. Neochutená, nerozmixovaná, dokonca ani neohriata. Tak to už bolo naozaj príliš!

Skryť Vypnúť reklamu

Našťastie sa u nás stále častejšie objavujú kvalitné reštaurácie, ponúkajúce naozaj vynikajúce gastronomické zážitky. O to viac zamrzí, keď natrafíte na nejakú, čo si myslí, že zákazník je hlupák, môže mu naservírovať čokoľvek a on to nechá tak.

Prečítajte si tiež: Když si manža začvachtá: Toto sú najpekelnejšie recepty z českého Mimibazaru Čítajte 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  2. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  1. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  2. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  3. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  4. Magazín SME Ženy už v predaji
  5. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  6. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  7. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  8. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  9. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  10. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 36 707
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 24 864
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 17 574
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 111
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 744
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 330
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 12 727
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 465
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 259
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 109
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Zábavné

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kam ísť na test, čo s pozitívnymi a čo bude s netestovanými? (otázky a odpovede)

Certifikát z plošného testovania na Covid-19 je vstupenkou do obchodov.

Pri plošnom testovaní sa využívajú antigénové testy.
Premiér Igor Matovič.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Testovanie nie je hlasovanie, dajte sa otestovať

Je dôležité, aby štát dokázal otestovať všetkých, ktorí chcú byť zodpovední.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Igor Matovič.