SME
Streda, 27. október, 2021 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Gastronomické prekvapenia slovenských reštaurácií: Dáte si gordon blue s rybou či pizzu s orechami?

Kreativita našich kuchárov nemá hraníc.

Desaťročia socialistickej gastronómie sa na našich reštauráciach poriadne odzrkadlili. Našťastie sa postupne sa zviechame... Niekde rýchlejšie, inde pomalšie.

Pizza story

Dnes už dobrú pizzu dostanete v každej priemernej pizzérii. Nebolo to vždy tak. Písal sa rok 1991 a pizza dorazila na Slovensko ako super horúca novinka. Bolo len málo podnikov, kde ste si ju mohli dať. A tak, keď sa rozchýrilo, že v Trenčianskych Tepliciach sa predáva pizza, hrnuli sa tam húfy ľudí. Väčšina ani netušila, čo to vlastne je, ale keď to už bolo niečo západniarske, tak to muselo stáť za to.

Skryť Vypnúť reklamu

No ale nestálo. Žiaľ, to, čo ste dostali na tanier, sa na pizzu ani zďaleka nepodobalo. Koláč vykysnutý na dobrých desať centimetrov do výšky, cesto vysušené dlhým pečením a navrchu lacný paradajkový pretlak a trocha syra s diétnou salámou. Bolo to nechutne vyzerajúce a ešte horšie chutiace.

ALE! Mohli ste sa pred ostatnými pýšiť, že vy ste už tú pizzu mali. Detaily ste radšej vynechali. A tak do daného podniku a mnoho ďalších po celom Slovensku prúdili naďalej ľudia bažiaci po talianskej pochúťke netušiac, aký veľký „prúser“ na nich čaká.

Prečítajte si tiež: 20 zaujímavostí zo sveta pizze. Vznikla ako jedlo chudobných, no už sa dostala aj do vesmíru Čítajte 

Cordon Bleu s rybou

My, Slováci, sme milovníci vyprážaného. Vyprážaný syr, vyprážaný rezeň, vyprážané hranolky. Ak chceme zmenu, zvolíme Cordon Bleu. O tom, že v menu je často napísané "Gordon blue", radšej pomlčíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Kristína si tiež odbehla na jedeného Gordona. Objednala Cordon s ryžou. Čašník zjavne prepočul a prinesol vyprážanú rybu plnenú šunkou a syrom, však Gordon s rybou, nie?

Lasagne s vegetariánskou slaninou

Kamarátka vegetariánka zamierila na obed do centra nášho hlavného mesta. Pekná čistá reštaurácia plná ľudí býva väčšinou zárukou kvality. No, väčšinou... Vybrala si vegetariánske lasagne a ešte sa pre istotu čašníka spýtala, či sú naozaj vegetariánske. Uistil ju, že samozrejme. Hladná ako vlk čakala dobrú pol hodinu a keď konečne pristáli na stole nádherne voňajúce lasagne, lačne sa do nich pustila.

Už po prvom súste jej však na chuti niečo nesedelo. V lasagniach totiž bola slaninka. Zavolala si čašníka a reklamovala problém so slaninou. Ten so stoickým kľudom odpovedá: „Ale veď slanina nie je mäso“.

Skryť Vypnúť reklamu

Nie je šalát ako šalát

Ak si objednáte mäso a zeleninový šalát ako prílohu, určite nečakáte, že vám na tanieri pristane plátok bravčového s kockami rozmrazenej zeleninovej zmesi do polievky, ako sa to stalo Lukášovi. Už len rozmixovať, trocha smotany a máte sviečkovú.

Polievky ako skrytá hrozba

Ak ste vegetarián, dať si polievku v normálnej reštaurácii môže byť celkom problém. Krátky prieskum ukázal, že mäsový vývar je nielen súčasťou hovädzej či slepačej polievky, ale i cesnačky, zeleninovej, dokonca - a to už sme ostali najviac v šoku - i paradajkovej.

Ach, tie orechy!

Alergia na orechy je dosť obmedzujúca záležitosť. Preto, ak ju máte, starostlivo študujete všetky alergény v jedle, aj keď my ostatní to úplne prehliadame. A tak, keď sa po dlhom výbere konečne rozhodnete pre pizzu margherita, nečakáte, že vám ju prinesú posypanú orechmi. Žeby špecialita podniku? Taliani by sa asi chytali za hlavu.

Skryť Vypnúť reklamu

Hovädzí steak z bravčového

Aký máte radi? Medium? Rare? No v každom prípade hovädzí. Keď ale namiesto hovädzieho dostanete opečený kus bravčového mäsa, prekvapene čumíte, presne ako moja známa.

A čo na to čašník? V menu bolo predsa napísané: Hovädzí steak (br. m.). A vy ste mali vedieť, že ten hovädzí steak je predsa z bravčového.

Kauza halušky

Hádam nie je viac typické jedlo pre Slovensko ako bryndzové halušky. Základ úspechu je dobré zemiakové cesto, kvalitná ovčia bryndza a pekne vypečená slaninka. Najlepšie domáca. Niektorým slovenským kuchárom sa však zdá príliš jednoduché variť poctivú klasiku, a tak pridávajú rôzne „vylepšenia“.

Posypávajú halušky surovou cibuľou, čo mňa ako odporcu surovej cibule neraz poriadne vytočilo. Nahrádzajú bryndzu tvarohom či z neznámeho dôvodu namiesto kvalitnej slovenskej slaniny pridávajú anglickú.

Skryť Vypnúť reklamu

Cestoviny ako cestoviny

Sestra moja, dobrých podnikov znalá, raz skočila na cestoviny do známeho bratislavského podniku. Objednáva penne s bazalkovým pestom a ešte čosi k tomu. Po hodine čašník konečne prichádza s tanierom, no namiesto penne sa na tanieri točia vrtuľky – fusilli. Na jej otázku, čo to má byť, čašník odpovedá: „Rúre došli, dali sme vrtule, cestoviny jak cestoviny.“

Paradajková skoro raw

Milujem paradajkovú polievku. A tak, keď som sa hladná ocitla v blízkosti reštaurácie, ktorá ju mala v ten deň na dennom menu, už aj som vpochodovala dnu a objednala si.

Na moje zdesenie mi po chvíli pristála na stole doslova „vykydnutá“ plechovka s lúpanými paradajkami. Neochutená, nerozmixovaná, dokonca ani neohriata. Tak to už bolo naozaj príliš!

Skryť Vypnúť reklamu

Našťastie sa u nás stále častejšie objavujú kvalitné reštaurácie, ponúkajúce naozaj vynikajúce gastronomické zážitky. O to viac zamrzí, keď natrafíte na nejakú, čo si myslí, že zákazník je hlupák, môže mu naservírovať čokoľvek a on to nechá tak.

Prečítajte si tiež: Když si manža začvachtá: Toto sú najpekelnejšie recepty z českého Mimibazaru Čítajte 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

          Inzercia - Tlačové správy

          1. Chcete dočasné tetovanie, používajte Hennu
          2. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
          3. Takto ochránite peniaze pred infláciou
          4. Vraciame spoločnosti priazeň, ktorú nám už 30 rokov prejavuje
          5. Ako by ste chceli bývať? Zapojte sa do prieskumu o bývaní
          6. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
          7. Adecco: Personálna agentúra má byť pre klienta partnerom
          8. Digitálne zručnosti žiakov a študentov podporí Nadácia Orange
          9. Vyťahovanie zapadnutého jazyka je mýtus
          10. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna
          1. 365.bank prináša digitálnu hypotéku s možnosťou podania žiadosti
          2. EUBA udelila čestné vedecké hodnosti „doctor honoris causa“
          3. Miška ochrnula z minúty na minútu, teraz pre ňu svitá nová nádej
          4. Zázračné účinky Arónie na zdravie
          5. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
          6. Digitálne zručnosti žiakov a študentov podporí Nadácia Orange
          7. Chcete dočasné tetovanie, používajte Hennu
          8. Vyťahovanie zapadnutého jazyka je mýtus
          9. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna
          10. Spoľahlivá energia a úspora technológiami
          1. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova 10 346
          2. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom 9 772
          3. Chladené halušky? Od tejto firmy si ich obľúbili na Slovensku 9 486
          4. Peniaze začali strácať hodnotu, treba sa brániť! 6 061
          5. Najtajnejšie ponuky módnych kúskov v Európe – iba na pozvanie 5 266
          6. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania 3 708
          7. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna 3 040
          8. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 2 891
          9. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite 2 512
          10. Nechajte kryptomeny na Fumbi 2 064
          Skryť Vypnúť reklamu
          Skryť Vypnúť reklamu
          Skryť Vypnúť reklamu
          Skryť Vypnúť reklamu

          Hlavné správy zo Sme.sk

          Značka s nápisom Severný prúd 2 (Nord Stream 2) v nemeckom Lubmine.

          Ak toto nie je vydieranie a využívanie energie ako zbrane zo strany Ruska, tak potom už nič.


          26. okt
          Peter Tkačenko

          Ani v boji s Ficom nie je dovolené čokoľvek.


          6 h
          Dávid Strelec dal za Slovan v aktuálnom ročníku najvyššej súťaže sedem gólov.

          Aký dojem urobil dvadsaťročný Slovák v talianskej lige?


          5 h
          Hotel Slovan v centre Piešťan je od roku 1986 opustený.

          Hotel Slovan chátra desaťročia.


          24. okt

          Neprehliadnite tiež

          O bitke na štadióne aj Romane Tabak. Zase.


          a 3 ďalší 22. okt
          Skryť Zatvoriť reklamu