Streetfood na slovenský spôsob: V bratislavskej Buchtárni vám parené buchty pripravia aj na slano

Jedli ste už buchtu plnenú mäsom?

(Zdroj: scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net)

Parené buchty sú kultové jedlo, ktoré nám v detstve robievali mamy a babky. Dnes už naše chute prevalcovali všetky tie hot-dogy a hummusy, no čo keby ste si v meste len tak odbehli na buchtu?

Buchtáreň už mnohí poznajú z rôznych akcií či trhov, ktoré sa pravidelné konajú v Starej Tržnici. Obľúbený stánok si však najnovšie našiel svoju kamennú základňu priamo v centre Bratislavy.

Od oblečenia k buchtám na pare

Jeden zo zakladateľov, Tomáš Hakl, sa pôvodne venoval móde a navrhovaniu oblečenia. Raz ho oslovil starý kamarát, či by im nenavrhol firemné oblečenie pre kuchárky, na rozvoz a podobne. Keďže boli so spoluprácou spokojní, chalanom napadlo, že by mohli spolupracovať aj naďalej. Vymysleli si teda biznis s buchtami na pare, ktoré vyrába firma kamošovho otca.

Článok pokračuje pod video reklamou

Z trhov do vlastnej prevádzky

Do mesiaca ich už predávali na prvej akcii. Tou boli Dni zelá v Stupave v septembri minulého roku, no odvtedy sa to rozbehlo dosť rýchlo. O pol roka otvorili kamennú prevádzku v Bratislave. "Už od začiatku sme chceli zákazníkom doniesť buchty aj na pult kamennej predajne, nielen ako street food. Najprv sme však chceli vyskúšať, či to ľudia budú ´brať´, či budú chodiť do street foodu a overili sme si, že áno," objasňuje pre Fičí zakladateľ Tomáš.

"Denne mi volali desiatky ľudí, že si chceli dať našu buchtu aj mimo akcie, tak ma do toho dokopali, aby sme spravili aj kamennú predajňu," dodáva.

Buchty plnené mäsom inde nenájdete

Buchty sa síce nevyrábajú v bratislavskej prevádzke, ale pochádzajú z overeného zdroja. Vďaka tomu, že im ich dodáva firma otca jedného zo zakladateľov Buchtárne v Svätom Jure, môžu si kedykoľvek skontrolovať ich výrobný proces. Jednoduchšie to tak majú aj s vymýšľaním a vyrábaním nových plniek, ktoré si môžu vo firme objednať.

V ich ponuke tak nenájdete len buchty s jahodovým džemom či nutelou, ale napríklad aj vanilkové či s višňovým džemom, ku ktorým si môžete vybrať posýpku podľa svojej chuti. Okrem palety sladkých chutí vymysleli, že ich skúsia plniť aj mäsom.

Ako prišli na tento nápad? "Boli sme pozvaní na pivný festival na Tyršovom nábreží, kde šlo hlave o pivo a víno. Povedali sme si, že sladká buchta by tam úplne nezapadla. Vznikol nápad spraviť mäsovú buchtu, ktorá ide k pivu aj k vínu," vysvetľuje Tomáš.

Buchty namiesto kebabu?

Prevádzku Buchtárne nájdete na Hurbanovom námestí neďaleko Michalskej brány. Počas nočných víkendov sa tam premelú davy ľudí. Čo keby si mohli odbehnúť na buchtu namiesto nočnej pizze alebo kebabu?

Tomáš však týmto nápadom nie je až taký nadšený: "Rozmýšľali sme aj nad tým, že by sme v piatky a soboty boli otvorení až do tretej ráno. Uvidíme, ako budú chodiť ľudia, nie sme úplne proti tomu, ale chceme, aby tá prevádzka mala svoj štandard a nechceli by sme tu mať takých tých piatkových, sobotných nočných výjazdárov." Otváracie hodiny sa totiž ešte stále tvoria na základe požiadaviek zákazníkov.

Čo chystá Buchtáreň ďalej?

"Do budúcnosti by sme chceli ešte pridať slané buchty. Máme mäsové, bryndzové máme v ponuke, no ešte na nich pracujeme. Ale určite by sme chceli spraviť nejaké vegetariánske slané buchty. Na sladký spôsob by sme ich chceli robiť aj s arašidovým maslom vo vnútri," vymenováva pripravované novinky Tomáš a láka aj na to, že by chceli skúsiť buchty plniť aj alkoholickými lekvármi.

K buchtám si momentálne môžete objednať mlieko alebo kakao, no onedlho pribudne aj horúci čaj či káva. Ponúkať budú aj freshe a smooties.

Prečítajte si tiež: Bratislavčania si vďaka La Donuterii obľúbili donuty. Polovicu zákazníkov tvoria študenti

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 19 677
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 946
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 11 374
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 758
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 418
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 6 047
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 659
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 627
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 528
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 239