Streetfood na slovenský spôsob: V bratislavskej Buchtárni vám parené buchty pripravia aj na slano

Jedli ste už buchtu plnenú mäsom?

(Zdroj: scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net)

Parené buchty sú kultové jedlo, ktoré nám v detstve robievali mamy a babky. Dnes už naše chute prevalcovali všetky tie hot-dogy a hummusy, no čo keby ste si v meste len tak odbehli na buchtu?

Buchtáreň už mnohí poznajú z rôznych akcií či trhov, ktoré sa pravidelné konajú v Starej Tržnici. Obľúbený stánok si však najnovšie našiel svoju kamennú základňu priamo v centre Bratislavy.

Od oblečenia k buchtám na pare

Jeden zo zakladateľov, Tomáš Hakl, sa pôvodne venoval móde a navrhovaniu oblečenia. Raz ho oslovil starý kamarát, či by im nenavrhol firemné oblečenie pre kuchárky, na rozvoz a podobne. Keďže boli so spoluprácou spokojní, chalanom napadlo, že by mohli spolupracovať aj naďalej. Vymysleli si teda biznis s buchtami na pare, ktoré vyrába firma kamošovho otca.

Z trhov do vlastnej prevádzky

Do mesiaca ich už predávali na prvej akcii. Tou boli Dni zelá v Stupave v septembri minulého roku, no odvtedy sa to rozbehlo dosť rýchlo. O pol roka otvorili kamennú prevádzku v Bratislave. "Už od začiatku sme chceli zákazníkom doniesť buchty aj na pult kamennej predajne, nielen ako street food. Najprv sme však chceli vyskúšať, či to ľudia budú ´brať´, či budú chodiť do street foodu a overili sme si, že áno," objasňuje pre Fičí zakladateľ Tomáš.

"Denne mi volali desiatky ľudí, že si chceli dať našu buchtu aj mimo akcie, tak ma do toho dokopali, aby sme spravili aj kamennú predajňu," dodáva.

Buchty plnené mäsom inde nenájdete

Buchty sa síce nevyrábajú v bratislavskej prevádzke, ale pochádzajú z overeného zdroja. Vďaka tomu, že im ich dodáva firma otca jedného zo zakladateľov Buchtárne v Svätom Jure, môžu si kedykoľvek skontrolovať ich výrobný proces. Jednoduchšie to tak majú aj s vymýšľaním a vyrábaním nových plniek, ktoré si môžu vo firme objednať.

V ich ponuke tak nenájdete len buchty s jahodovým džemom či nutelou, ale napríklad aj vanilkové či s višňovým džemom, ku ktorým si môžete vybrať posýpku podľa svojej chuti. Okrem palety sladkých chutí vymysleli, že ich skúsia plniť aj mäsom.

Ako prišli na tento nápad? "Boli sme pozvaní na pivný festival na Tyršovom nábreží, kde šlo hlave o pivo a víno. Povedali sme si, že sladká buchta by tam úplne nezapadla. Vznikol nápad spraviť mäsovú buchtu, ktorá ide k pivu aj k vínu," vysvetľuje Tomáš.

Buchty namiesto kebabu?

Prevádzku Buchtárne nájdete na Hurbanovom námestí neďaleko Michalskej brány. Počas nočných víkendov sa tam premelú davy ľudí. Čo keby si mohli odbehnúť na buchtu namiesto nočnej pizze alebo kebabu?

Tomáš však týmto nápadom nie je až taký nadšený: "Rozmýšľali sme aj nad tým, že by sme v piatky a soboty boli otvorení až do tretej ráno. Uvidíme, ako budú chodiť ľudia, nie sme úplne proti tomu, ale chceme, aby tá prevádzka mala svoj štandard a nechceli by sme tu mať takých tých piatkových, sobotných nočných výjazdárov." Otváracie hodiny sa totiž ešte stále tvoria na základe požiadaviek zákazníkov.

Čo chystá Buchtáreň ďalej?

"Do budúcnosti by sme chceli ešte pridať slané buchty. Máme mäsové, bryndzové máme v ponuke, no ešte na nich pracujeme. Ale určite by sme chceli spraviť nejaké vegetariánske slané buchty. Na sladký spôsob by sme ich chceli robiť aj s arašidovým maslom vo vnútri," vymenováva pripravované novinky Tomáš a láka aj na to, že by chceli skúsiť buchty plniť aj alkoholickými lekvármi.

K buchtám si momentálne môžete objednať mlieko alebo kakao, no onedlho pribudne aj horúci čaj či káva. Ponúkať budú aj freshe a smooties.

Prečítajte si tiež: Bratislavčania si vďaka La Donuterii obľúbili donuty. Polovicu zákazníkov tvoria študenti

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  3. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  4. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  5. Investment Advisory Guide for Slovakia
  6. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  7. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  8. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  9. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  10. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  1. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  2. Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?
  3. Burza pracovných príležitostí opäť na Stavebnej fakulte STU
  4. Počet ochorení na rakovinu stále stúpa. Nepodceňujte prevenciu
  5. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  6. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  7. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou
  8. Slávnostná inaugurácia rektora a dekanov fakúlt EU v Bratislave
  9. Investment Advisory Guide for Slovakia
  10. Ako naučiť vaše deti správne zaobchádzať s peniazmi?
  1. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 26 585
  2. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 22 925
  3. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 19 513
  4. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 13 047
  5. Prievidzská firma je malý zázrak. Uznáva ju americké letectvo 12 987
  6. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 11 926
  7. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 7 778
  8. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov 7 274
  9. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou 4 939
  10. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 4 370