Aké je to pracovať v Subwayi? Záleží na tom, ktorý z týchto 15 typov zákazníkov sa objaví

Cudzinci, nerozhodní ľudia či tí, ktorí už dopredu vedia, že ti pokazia deň. Každá smena dokáže prekvapiť.

(Zdroj: weheartit.com/tteenagedream)

Vysokoškolský život je ťažký, čo si budeme hovoriť. Žijem v pravidelnom kolobehu, ktorý sa začína spánkom, pokračuje prednáškami, brigádou v Subwayi s príchodom domov o jedenástej večer a končí sa zaspávaním o jednej ráno. Čas síce ubehne ako voda, no typy zákazníkov, o ktorých si teraz prečítate, vedia takýto deň poriadne „spestriť“.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

1. Coffee lovers

Tým najobľúbenejším typom zákazníkov sú tí, ktorí prídu s dvoma kuframi, no ihneď prejdú k pokladni a vypýtajú si iba kávu. Tých milujú všetci pracovníci Subway, keďže takáto objednávka trvá asi minútu a my sa môžeme vrátiť k najmenej štvorhodinovej príprave zeleniny.

SkryťVypnúť reklamu

2. Dajte mi tam hocičo

Toto je ten typ zákazníkov, ktorý má svoje svetlé, no aj temné stránky. Na jednej strane nemusím čakať, kým si zákazník vyberie zeleninu a do desiatich sekúnd mu na sendvič uložím moju obľúbenú, no na druhej strane jeho veta: „Dajte mi tam hocičo,“ nebýva vždy až taká presná.

„Počkajte, paradajky vlastne nechcem. Hou, hou, hou, a čo tá cibuľa? Povedal som, aby ste mi tam dali cibuľu? Olivy nemám rád, vyberte ich odtiaľ. A akú ste mi dali omáčku? Nevyzerá práve najlepšie. Ale asi sa už nedá zotrieť, však? Takže spravíte mi nový sendvič?“

3. Milovník telefonátov

Nemám problém zopár sekúnd vydržať, ak zákazník zdvihne zvoniaci telefón a povie, že teraz nemôže a o chvíľu zavolá. No ak telefonuje počas celej prípravy sendviča a ja sa ho musím na výber syra či zeleniny pýtať asi trikrát, vzniká napätie na oboch stranách. A tak sa už trošku naštvane snaží odpovedať aj mne, aj volajúcemu.

SkryťVypnúť reklamu

4. Prišiel som s úmyslom skaziť ti deň

Vždy sa snažím každému vyhovieť, sendvič im urobím s úsmevom na tvári a dokonca s niektorými prehodíme aj pár slov. To vie počas 8- či 10-hodinovej smeny naozaj potešiť. No ak vidím človeka, ktorý už medzi dvermi prichádza s výrazom - všetkých vás neznášam - tak sa začína naozajstný boj.

Aj ja mám zlé dni, no ak prichádzam do styku s ľuďmi, snažím sa byť aspoň trošku pozitívna a nepokaziť náladu aj im. Toto niektorí jedinci naozaj nechápu a ak na vás dokáže človek nakričať iba preto, že sa ho opýtate, či si dá veľký sendvič, tak potom už naozaj neviem, kde sa stala chyba.

5. Tí nevediaci

Niektorí zákazníci si našu prevádzku často mýlia s večierkou alebo Jednotou v dedine. Raz mi naozaj spríjemnil zopár posledných minút smeny pán, ktorý si prišiel vypýtať vlašský šalát a päť rožkov. Neviete si predstaviť, s akým smutným výrazom v tvári odchádzal, keď som mu povedala, že toto u nás naozaj nepredávame.

SkryťVypnúť reklamu

Vedia pobaviť aj tí, ktorí si nás mýlia s barom hneď vedľa. Nie, pivo nepredávame a ani nikdy nebudeme.

6. Rozprávam iba potichu

Na týchto ľudí mám v poslednej dobe naozaj šťastie. Nie, ja sa vás naozaj nesnažím naštvať tým, že sa trikrát opýtam, akú omáčku si dáte, ale ak na mňa nezakričíte, budem sa to musieť opýtať znovu. Za celú smenu som už dosť ohučaná kvôli rúre, ktorú mám za chrbtom a vypína sa až po desiatej hodine večer, keď odíde posledný zákazník. Nikdy by som nepovedala, že zvuk vypínajúcej sa rúry bude patriť k mojím obľúbeným.

7. Predsa len si dám ešte jeden sendvič

Od jedenástej do štrnástej je to u nás ako na bojovom poli. Ľudia sú všade a každý je zmätený a hladný. Do tohto zmätku sa však náramne „hodí“, ak už blokujete sendvič a zákazník vám povie: „Ale ja by som chcel ešte jeden.“ Vtedy sa musím biť o nôž so svojimi kolegami a narúšať ucelený rad zákazníkov.

SkryťVypnúť reklamu

8. Cudzinci

Sú to síce veľmi zlatí ľudia, no nikdy nevedia, čo chcú. Pýtajú sa na každý jeden druh mäsa a chcú poradiť. Najhoršie na tom však je, že si vašu radu nezoberú k srdcu. A pritom ste sa tak veľmi snažili.

Príkladom je skupina japonských dievčat, ktoré nevedia dobre po anglicky a snažia sa s vami dohovoriť všetkými možnými spôsobmi. Nakoniec však zostane iba pri ukazovaní na tú či onú zeleninu a ak ste náhodou telepaticky nevytušili, že jedna z nich chce práve cesnakovú omáčku a nie cesnakovú s bylinkami, môžete sa spoľahnúť, že vás začnú ohovárať v ich jazyku hneď v tej chvíli.

9. Určite chcem niečo zdravé

Jasné, aj také niečo sa u nás nájde. Falafel (cícerové guľôčky pre vegetariánov), čisto zeleninový sendvič či avokádo. A vtedy prichádzajú obľúbené otázky.

SkryťVypnúť reklamu

„A z čoho je to avokádo?“

Je to čisto iba avokádo.

„A je dobré?“

Neviem, ja ho nejem, ale ľuďom chutí.

„A ten falafel, dávajú si ho ľudia?“

Áno, dosť často.

"Hm, tak si dám barbecue ribs."

10. Chcem iba rozmeniť

Dosť často sa stáva, že nemáme dostatok drobných. A práve vtedy príde zákazník, ktorý si kúpi iba minerálku alebo sendvič za dve eurá a zaplatí stovkou. Odkedy vošiel, videla som mu v očiach, že chce iba rozmeniť. Nehanebník jeden!

11. Mám iba presne

Som bombardovaná kopou otázok, ak príde zákazník a v rukách celý čas drží drobné. Vraví, mám iba presne, prosím, spravte mi niečo, aby to stálo 2,35 eura. Fajn, môžete si dať dnešný sendvič, ten je za 2 eurá. No a čo tých 35 centov? Tie si necháte. Ale ja mám presne 2,35. Ale my nemáme nič za 35 centov. A čo tento koláčik? Na ten potrebujete ešte 25 centov. Tak nič, dovidenia.

SkryťVypnúť reklamu

12. Bezdomovci

Nie, nie som zlý človek, ale naozaj vám nemôžem dať sendvič zadarmo. A nezmení to ani vaše prechádzanie sa okolo Subwayu zo strany na stranu alebo váš strašidelný úsmev so snahou obmäkčiť ma. Dokonca ani klamstvo, že iní kolegovia vám vždy niečo zadarmo dajú.

13. 21:57, hm, Subway má ešte tri minúty otvorené

Keď sa blíži desať hodín večer, kontrolujeme, či je všetko prichystané pre rannú smenu a chystáme sa upratovať. No zákazníci, ktorí prídu pár minút pred zatvorením, usadia sa a začnú jesť svoj sendvič naozaj, naozaj pomaly, mi zdvíhajú tlak. Ani ja predsa nesedím na minútu presne v reštaurácii či v nenakupujem v obchode, pretože viem, aké je stresujúce a nepríjemné snažiť sa niekoho milo poslať domov. Teda, vyhodiť.

14. Chcem všetko!

Aj ja som len človek, no zatvoriť sendvič, v ktorom je mäso, všetky druhy zeleniny a tri druhy omáčok, je nad moje sily. Potom sa nečudujte, ak ste pri jedení celí špinaví a zo sendviča vám všetko vypadáva, ja som iba vyhovela vašej požiadavke.

SkryťVypnúť reklamu

15. Syr a oregano lovers

Toto je asi najobľúbenejší typ sendviča vôbec. A ani sa nečudujem, je naozaj chutný. No ak príde zákazník s úsmevom od ucha k uchu a vypýta si sendvič syr a oregano, ktorý sa už, bohužiaľ, vypredal, musím sa pripraviť na nie je celkom príjemnú reakciu. Už to nie je ten istý človek, ktorý vošiel. Myslím, že ma v tej chvíli začal nenávidieť.

Ak si sa v niektorých prípadoch našiel, prosím, snaž sa zmeniť svoje správanie. Rada ti dám zľavu na ISIC.

Prečítajte si tiež: Obracal som burgery v mekáči. Aká je v skutočnosti práca, z ktorej si ľudia robia srandu? Čítajte 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu