SME
Sobota, 4. december, 2021 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

Bratislavčania si vďaka La Donuterii obľúbili donuty. Polovicu zákazníkov tvoria študenti

Nemôžete si kúpiť šťastie, ale môžete si kúpiť donuty. Čo je vlastne to isté.

(Zdroj: scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net)

Donuty, šišky, koblihy. V každom kúte sveta sa stretnete s iným pomenovaním tejto obľúbenej cukrovinky. Takmer každá lokalita má svoju vlastnú verziu známej sladkosti. No globálny vplyv americkej kultúry (a hlavne Simpsonovcov) spôsobil, že pri slove donut sa nám okamžite vybaví okrúhle nadýchané cesto s dierou uprostred a sladkou polevou navrchu.

V našich geografických šírkach sa človek zvyčajne dostane len k rozmrazenému a dopečenému polotovaru zo supermarketu. Kde si teda dopriať naozaj poctivý a kvalitný donut, ak sa s jeho prípravou nehodláte babrať sami? Bratislavčania si túto otázku už dávať nemusia.

Skryť Vypnúť reklamu

Na Šafárikovom námestí v budove bývalého hotelu Krym vznikla v novembri minulého roka La Donuteria – prvá slovenská predajňa donutov.

Na prvýkrát by ste ju možno prehliadli. Ale snáď by ste si všimli tabuľu, ktorú majú položenú pri vchode. Píše sa tam: „Nemôžete si kúpiť šťastie, ale môžete si kúpiť donuty (čo je vlastne to isté).“

Potom nakuknete do výkladu plného farebných donutov, z ktorých sa vám budú zbiehať sliny. Ak náhodou nebudú mať vypredané, čo sa tu deje pomerne často.

Peter, zakladateľ prvej slovenskej donutérie, vyštudoval ekonomickú univerzitu a skoro desať rokov sa venoval povolaniu, v ktorom kysnuté cesto bolo to posledné, na čo musel myslieť. No vďaka svojej práci mal možnosť cestovať a spoznávať svet, strávil veľa času v New Yorku, v Londýne, Francúzsku a sledoval, čo zákazníkov vo svete najviac láka. Inšpirácia na založenie vlastnej donutérie prišla práve v Spojených štátoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Tento nápad sa zrodil asi pred dvomi rokmi v New Yorku. Videl som, že donutérie sa nachádzajú skoro na každej druhej ulici a ľudia pred nimi stoja v radoch. Uvedomil som si, že to je niečo, čo na Slovensku chýba a nikomu predtým to nenapadlo. Boli tu len bežné polotovary, no pravý produkt nie. A tak som sa rozhodol preniesť tento nápad aj k nám na Slovensko,“ vysvetľuje Peter.

Myšlienkou založenia prvej slovenskej donutérie nebolo pretlačiť na Slovensko ešte viac americkej kultúry, práve naopak. „Dnes celkovo zažívame boom street foodu a podobných zaujímavých gastro-konceptov. Donutky sú fenoménom všade na svete a my ich chceme prispôsobiť tak, aby našim ľuďom chutili čo najviac,“ dodáva zakladateľ.

Ako pri všetko, aj v tomto prípade boli začiatky veľmi ťažké.

Bohužiaľ, každý, kto sa rozhodne začať s podobným projektom, musí rátať s byrokraciou a administratívnymi ťažkosťami,“ hovorí Peter: „No najdôležitejšie bolo vyladiť chuť samotných donutov. Ide o kysnuté cesto, čiže je to produkt pomerne náročný na prípravu. Dolaďovali sme ho asi rok a veľa testovacích vzoriek išlo do koša. Vyzerá to jednoducho, ale naozaj je za tým veľa práce a snahy.

Skryť Vypnúť reklamu

Výsledkom je teda ručne robené, vláčne a nadýchané cesto, s prípravou ktorého sa začína už o piatej ráno. Vyrába sa priamo na poschodí prevádzky. Je bez chemických prísad či náhrad, rovnako ako aj polevy.

Zákazníci si môžu vybrať z ôsmich druhov, medzi ktorými sú stálice ako arašidové maslo, tmavá čokoláda či Homerova jahoda. Zaujímavosťou je aj týždenný špeciál – nová príchuť, ktorá sa každý týždeň mení. A aby boli chute dokonale prispôsobené aj slovenskému jazýčku, zaviedli už aj našu tradičnú kombináciu chutí v podobe slivkovo-makového donutu.

Prevádzka je lokalizovaná na frekventovanom mieste blízko centra, hneď vedľa Univerzity Komenského.

La Donuteria je teda obľúbeným miestom aj pre študentov, ktorí si môžu odbehnúť po donut, kedykoľvek naň dostanú chuť. A osladiť si to čakanie na ďalšiu prednášku. „Donuteria je u študentov naozaj veľmi obľúbená. Tí tvoria možno polovicu našich zákazníkov,“ hodnotí Peter.

Skryť Vypnúť reklamu

Donuty sú však pre každého. Dokonca aj pre tých, čo majú na stravu špeciálne požiadavky: „V ponuke máme aj vegánske donuty. Napríklad v kokosovom alebo v tých ovocných sa nenachádza mlieko ani maslo. Dostávame žiadosti aj na bezlepkové donuty, ale tie sú stále v procese experimentovania.“ No ak donuty naozaj nie sú pre vás, stále si môžete vychutnať skvelú kávu alebo horúcu čokoládu.

Na zariadenie priestorov nevyužili žiadneho architekta. Zakladateľa Petra inšpirovala jedna z jeho obľúbených destinácií – Provensálsko, ktoré je cítiť všade - od pastelových farieb na stene až po jemné dekorácie.

Slovenskú donutériu čaká aj množstvo noviniek.

Aktuálne je zavedená letná verzia donutu, ktorý je rozkrojený, naplnený zmrzlinou a poliaty čokoládovou polevou. Na jeseň zas do ponuky pribudnú slané donuty – cheddar so slaninkou, tofu či údený losos. A ak ste naozaj vyberaví maškrtníci, raz si možno budete môcť ozdobiť donut podľa vlastných preferencií.

Skryť Vypnúť reklamu

Táto predajňa donutov pôsobí jednoducho, no ešte stále je len vo svojich začiatkoch. Čoskoro otvárajú druhú aj tretiu pobočku.

Prečítajte si tiež: Poznáte cruffiny? Geniálne sladké pečivo vzniklo spojením toho najlepšieho Čítajte 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

          Inzercia - Tlačové správy

          1. Tento rok turizmu neprial
          2. Dobrá receptúra musí mať „oko draka“
          3. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
          4. Opäť sme na dobrej vlne
          5. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
          6. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
          7. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
          8. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
          9. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
          10. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
          1. Dobrá receptúra musí mať „oko draka“
          2. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
          3. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
          4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
          5. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
          6. Opäť sme na dobrej vlne
          7. Aj mikulášske balíčku môžu byť zdravé. Zistite ako na to.
          8. 365.bank sa stala bankou roka na Slovensku
          9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
          10. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
          1. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 17 143
          2. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 12 309
          3. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 800
          4. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 7 556
          5. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 814
          6. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 5 576
          7. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 3 946
          8. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 3 730
          9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 3 274
          10. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 2 928
          Skryť Vypnúť reklamu
          Skryť Vypnúť reklamu
          Skryť Vypnúť reklamu
          Skryť Vypnúť reklamu

          Hlavné správy zo Sme.sk

          Minister financií Igor Matovič predstavuje svoj návrh dávať 500-eurové poukazy ľuďom nad 60 rokov za to, že sa dajú zaočkovať proti ochoreniu Covid-19.

          Ekonómovia odhadujú, že poukážka priláka len asi stotisíc ľudí.


          12 h
          Peter Schutz.

          Zo slovenských verejných peňazí robí bankomat samotná žaba na prameni.


          13 h
          Víkendový výber SME

          Pravidelná dávka víkendového čítania.


          6 h
          Obchod Pepco v Bratislave. (ilustračné foto)

          Milan Drahoš o nejednoznačnosti lockdownu i útokoch na zamestnancov.


          15 h

          Neprehliadnite tiež

          Konkurencia je veľká!


          a 3 ďalší 24. nov
          Skryť Zatvoriť reklamu