Fičí logo Fičí
Pondelok, 23. november, 2020 | Meniny má KlementKrížovkyKrížovky

Bratislavčania si vďaka La Donuterii obľúbili donuty. Polovicu zákazníkov tvoria študenti

Nemôžete si kúpiť šťastie, ale môžete si kúpiť donuty. Čo je vlastne to isté.

(Zdroj: scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net)

Donuty, šišky, koblihy. V každom kúte sveta sa stretnete s iným pomenovaním tejto obľúbenej cukrovinky. Takmer každá lokalita má svoju vlastnú verziu známej sladkosti. No globálny vplyv americkej kultúry (a hlavne Simpsonovcov) spôsobil, že pri slove donut sa nám okamžite vybaví okrúhle nadýchané cesto s dierou uprostred a sladkou polevou navrchu.

V našich geografických šírkach sa človek zvyčajne dostane len k rozmrazenému a dopečenému polotovaru zo supermarketu. Kde si teda dopriať naozaj poctivý a kvalitný donut, ak sa s jeho prípravou nehodláte babrať sami? Bratislavčania si túto otázku už dávať nemusia.

Skryť Vypnúť reklamu

Na Šafárikovom námestí v budove bývalého hotelu Krym vznikla v novembri minulého roka La Donuteria – prvá slovenská predajňa donutov.

Na prvýkrát by ste ju možno prehliadli. Ale snáď by ste si všimli tabuľu, ktorú majú položenú pri vchode. Píše sa tam: „Nemôžete si kúpiť šťastie, ale môžete si kúpiť donuty (čo je vlastne to isté).“

Potom nakuknete do výkladu plného farebných donutov, z ktorých sa vám budú zbiehať sliny. Ak náhodou nebudú mať vypredané, čo sa tu deje pomerne často.

Peter, zakladateľ prvej slovenskej donutérie, vyštudoval ekonomickú univerzitu a skoro desať rokov sa venoval povolaniu, v ktorom kysnuté cesto bolo to posledné, na čo musel myslieť. No vďaka svojej práci mal možnosť cestovať a spoznávať svet, strávil veľa času v New Yorku, v Londýne, Francúzsku a sledoval, čo zákazníkov vo svete najviac láka. Inšpirácia na založenie vlastnej donutérie prišla práve v Spojených štátoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Tento nápad sa zrodil asi pred dvomi rokmi v New Yorku. Videl som, že donutérie sa nachádzajú skoro na každej druhej ulici a ľudia pred nimi stoja v radoch. Uvedomil som si, že to je niečo, čo na Slovensku chýba a nikomu predtým to nenapadlo. Boli tu len bežné polotovary, no pravý produkt nie. A tak som sa rozhodol preniesť tento nápad aj k nám na Slovensko,“ vysvetľuje Peter.

Myšlienkou založenia prvej slovenskej donutérie nebolo pretlačiť na Slovensko ešte viac americkej kultúry, práve naopak. „Dnes celkovo zažívame boom street foodu a podobných zaujímavých gastro-konceptov. Donutky sú fenoménom všade na svete a my ich chceme prispôsobiť tak, aby našim ľuďom chutili čo najviac,“ dodáva zakladateľ.

Ako pri všetko, aj v tomto prípade boli začiatky veľmi ťažké.

Bohužiaľ, každý, kto sa rozhodne začať s podobným projektom, musí rátať s byrokraciou a administratívnymi ťažkosťami,“ hovorí Peter: „No najdôležitejšie bolo vyladiť chuť samotných donutov. Ide o kysnuté cesto, čiže je to produkt pomerne náročný na prípravu. Dolaďovali sme ho asi rok a veľa testovacích vzoriek išlo do koša. Vyzerá to jednoducho, ale naozaj je za tým veľa práce a snahy.

Skryť Vypnúť reklamu

Výsledkom je teda ručne robené, vláčne a nadýchané cesto, s prípravou ktorého sa začína už o piatej ráno. Vyrába sa priamo na poschodí prevádzky. Je bez chemických prísad či náhrad, rovnako ako aj polevy.

Zákazníci si môžu vybrať z ôsmich druhov, medzi ktorými sú stálice ako arašidové maslo, tmavá čokoláda či Homerova jahoda. Zaujímavosťou je aj týždenný špeciál – nová príchuť, ktorá sa každý týždeň mení. A aby boli chute dokonale prispôsobené aj slovenskému jazýčku, zaviedli už aj našu tradičnú kombináciu chutí v podobe slivkovo-makového donutu.

Prevádzka je lokalizovaná na frekventovanom mieste blízko centra, hneď vedľa Univerzity Komenského.

La Donuteria je teda obľúbeným miestom aj pre študentov, ktorí si môžu odbehnúť po donut, kedykoľvek naň dostanú chuť. A osladiť si to čakanie na ďalšiu prednášku. „Donuteria je u študentov naozaj veľmi obľúbená. Tí tvoria možno polovicu našich zákazníkov,“ hodnotí Peter.

Skryť Vypnúť reklamu

Donuty sú však pre každého. Dokonca aj pre tých, čo majú na stravu špeciálne požiadavky: „V ponuke máme aj vegánske donuty. Napríklad v kokosovom alebo v tých ovocných sa nenachádza mlieko ani maslo. Dostávame žiadosti aj na bezlepkové donuty, ale tie sú stále v procese experimentovania.“ No ak donuty naozaj nie sú pre vás, stále si môžete vychutnať skvelú kávu alebo horúcu čokoládu.

Na zariadenie priestorov nevyužili žiadneho architekta. Zakladateľa Petra inšpirovala jedna z jeho obľúbených destinácií – Provensálsko, ktoré je cítiť všade - od pastelových farieb na stene až po jemné dekorácie.

Slovenskú donutériu čaká aj množstvo noviniek.

Aktuálne je zavedená letná verzia donutu, ktorý je rozkrojený, naplnený zmrzlinou a poliaty čokoládovou polevou. Na jeseň zas do ponuky pribudnú slané donuty – cheddar so slaninkou, tofu či údený losos. A ak ste naozaj vyberaví maškrtníci, raz si možno budete môcť ozdobiť donut podľa vlastných preferencií.

Skryť Vypnúť reklamu

Táto predajňa donutov pôsobí jednoducho, no ešte stále je len vo svojich začiatkoch. Čoskoro otvárajú druhú aj tretiu pobočku.

Prečítajte si tiež: Poznáte cruffiny? Geniálne sladké pečivo vzniklo spojením toho najlepšieho Čítajte 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom 5,5 % - 8 %
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  3. Vianočnú edíciu kávy Starbucks tento rok kúpite už aj v obchode
  4. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  5. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  6. Neberieme štúdium športovo, ale športujeme
  7. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  8. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME
  9. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe
  10. Mercedes-Benz EQV je elektrické riešenie všestranného vozidla
  1. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  2. Get our subscription and support the Online Charity Auction
  3. Ako overiť či máte aktívny druhý pilier?
  4. Kurzarbeit – then, now and tomorrow
  5. Fanshop HC Košice prichádza s novinkami
  6. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  7. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe
  8. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  9. Vianočnú edíciu kávy Starbucks tento rok kúpite už aj v obchode
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 29 559
  2. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 10 375
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 306
  4. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 9 689
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 439
  6. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 9 275
  7. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 9 199
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 922
  9. Ako nahradiť fosílne palivá geotermálnou energiou? 8 773
  10. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci 8 461
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minúta po minúte: Matovič kritizoval Sulíkov plán, zasadá krízový štáb

Cez víkend sa dalo otestovať vyše 110-tisíc ľudí.

Premiér Matovič (OĽaNO) a vľavo minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) prichádzajú na zasadnutie Ústredného krízového štábu.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Sulík zasa berie Matovičovi hračku

Premiér sa vyhráža zatváraním a otvára maturitné ročníky.

Peter Tkačenko

OĽaNO pripúšťa pri voľbe generálneho prokurátora aj odchod z koalície

Remišová by chcela, aby sa koalícia dohodla na jednom mene.

Premiér Igor Matovič.
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Ak Sulík nedostane silnú podporu, Matovič ho prejde ako tank

Sulík určite neobjavuje Ameriku.

Peter Schutz