Bratislavčania si vďaka La Donuterii obľúbili donuty. Polovicu zákazníkov tvoria študenti

Bratislavčania si vďaka La Donuterii obľúbili donuty. Polovicu zákazníkov tvoria študenti

Vydané 31.3.2017 o 15:56

Nemôžete si kúpiť šťastie, ale môžete si kúpiť donuty. Čo je vlastne to isté.

Donuty, šišky, koblihy. V každom kúte sveta sa stretnete s iným pomenovaním tejto obľúbenej cukrovinky. Takmer každá lokalita má svoju vlastnú verziu známej sladkosti. No globálny vplyv americkej kultúry (a hlavne Simpsonovcov) spôsobil, že pri slove donut sa nám okamžite vybaví okrúhle nadýchané cesto s dierou uprostred a sladkou polevou navrchu.

V našich geografických šírkach sa človek zvyčajne dostane len k rozmrazenému a dopečenému polotovaru zo supermarketu. Kde si teda dopriať naozaj poctivý a kvalitný donut, ak sa s jeho prípravou nehodláte babrať sami? Bratislavčania si túto otázku už dávať nemusia.

Na Šafárikovom námestí v budove bývalého hotelu Krym vznikla v novembri minulého roka La Donuteria – prvá slovenská predajňa donutov.

Na prvýkrát by ste ju možno prehliadli. Ale snáď by ste si všimli tabuľu, ktorú majú položenú pri vchode. Píše sa tam: „Nemôžete si kúpiť šťastie, ale môžete si kúpiť donuty (čo je vlastne to isté).“

Potom nakuknete do výkladu plného farebných donutov, z ktorých sa vám budú zbiehať sliny. Ak náhodou nebudú mať vypredané, čo sa tu deje pomerne často.

Peter, zakladateľ prvej slovenskej donutérie, vyštudoval ekonomickú univerzitu a skoro desať rokov sa venoval povolaniu, v ktorom kysnuté cesto bolo to posledné, na čo musel myslieť. No vďaka svojej práci mal možnosť cestovať a spoznávať svet, strávil veľa času v New Yorku, v Londýne, Francúzsku a sledoval, čo zákazníkov vo svete najviac láka. Inšpirácia na založenie vlastnej donutérie prišla práve v Spojených štátoch.

Tento nápad sa zrodil asi pred dvomi rokmi v New Yorku. Videl som, že donutérie sa nachádzajú skoro na každej druhej ulici a ľudia pred nimi stoja v radoch. Uvedomil som si, že to je niečo, čo na Slovensku chýba a nikomu predtým to nenapadlo. Boli tu len bežné polotovary, no pravý produkt nie. A tak som sa rozhodol preniesť tento nápad aj k nám na Slovensko,“ vysvetľuje Peter.

Myšlienkou založenia prvej slovenskej donutérie nebolo pretlačiť na Slovensko ešte viac americkej kultúry, práve naopak. „Dnes celkovo zažívame boom street foodu a podobných zaujímavých gastro-konceptov. Donutky sú fenoménom všade na svete a my ich chceme prispôsobiť tak, aby našim ľuďom chutili čo najviac,“ dodáva zakladateľ.

Ako pri všetko, aj v tomto prípade boli začiatky veľmi ťažké.

Bohužiaľ, každý, kto sa rozhodne začať s podobným projektom, musí rátať s byrokraciou a administratívnymi ťažkosťami,“ hovorí Peter: „No najdôležitejšie bolo vyladiť chuť samotných donutov. Ide o kysnuté cesto, čiže je to produkt pomerne náročný na prípravu. Dolaďovali sme ho asi rok a veľa testovacích vzoriek išlo do koša. Vyzerá to jednoducho, ale naozaj je za tým veľa práce a snahy.

Výsledkom je teda ručne robené, vláčne a nadýchané cesto, s prípravou ktorého sa začína už o piatej ráno. Vyrába sa priamo na poschodí prevádzky. Je bez chemických prísad či náhrad, rovnako ako aj polevy.

Zákazníci si môžu vybrať z ôsmich druhov, medzi ktorými sú stálice ako arašidové maslo, tmavá čokoláda či Homerova jahoda. Zaujímavosťou je aj týždenný špeciál – nová príchuť, ktorá sa každý týždeň mení. A aby boli chute dokonale prispôsobené aj slovenskému jazýčku, zaviedli už aj našu tradičnú kombináciu chutí v podobe slivkovo-makového donutu.

Prevádzka je lokalizovaná na frekventovanom mieste blízko centra, hneď vedľa Univerzity Komenského.

La Donuteria je teda obľúbeným miestom aj pre študentov, ktorí si môžu odbehnúť po donut, kedykoľvek naň dostanú chuť. A osladiť si to čakanie na ďalšiu prednášku. „Donuteria je u študentov naozaj veľmi obľúbená. Tí tvoria možno polovicu našich zákazníkov,“ hodnotí Peter.

Donuty sú však pre každého. Dokonca aj pre tých, čo majú na stravu špeciálne požiadavky: „V ponuke máme aj vegánske donuty. Napríklad v kokosovom alebo v tých ovocných sa nenachádza mlieko ani maslo. Dostávame žiadosti aj na bezlepkové donuty, ale tie sú stále v procese experimentovania.“ No ak donuty naozaj nie sú pre vás, stále si môžete vychutnať skvelú kávu alebo horúcu čokoládu.

Na zariadenie priestorov nevyužili žiadneho architekta. Zakladateľa Petra inšpirovala jedna z jeho obľúbených destinácií – Provensálsko, ktoré je cítiť všade - od pastelových farieb na stene až po jemné dekorácie.

Slovenskú donutériu čaká aj množstvo noviniek.

Aktuálne je zavedená letná verzia donutu, ktorý je rozkrojený, naplnený zmrzlinou a poliaty čokoládovou polevou. Na jeseň zas do ponuky pribudnú slané donuty – cheddar so slaninkou, tofu či údený losos. A ak ste naozaj vyberaví maškrtníci, raz si možno budete môcť ozdobiť donut podľa vlastných preferencií.

Táto predajňa donutov pôsobí jednoducho, no ešte stále je len vo svojich začiatkoch. Čoskoro otvárajú druhú aj tretiu pobočku.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež:Poznáte cruffiny? Geniálne sladké pečivo vzniklo spojením toho najlepšieho

Najčítanejšie na Fičí.sk

Ďalšie na Fičí.sk

Čo tak ešte jeden článok ?