SME
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

20 zaujímavostí zo sveta pizze. Vznikla ako jedlo chudobných, no už sa dostala aj do vesmíru

Ročne si ľudia na celom svete objednajú viac ako 5 miliárd pízz.

1. Pizza ako taká nemá pôvod v Taliansku či USA.

Prvá pizza bola pripravená ešte v antickom Grécku, kde guľatý plochý kúsok chleba Gréci naložili zeleninou, zemiakmi, korením a olivovým olejom.

Loading

...

2. Prvá "komerčná" pizza však vznikla ozaj v Taliansku.

V 18. storočí ešte nemala žiadnu oblohu, boli to len okrúhle chutné kúsky cesta. Bola veľmi lacná a predávala sa len chudobným.

Loading

...

3. Prvá pizza s oblohou bola pizza Margherita.

Vznikla na počesť talianskej kráľovnej Margherity, ktorá pri svojich návštevách ľudu zvykla ochutnávať toto "jedlo chudobných" a veľmi jej chutilo. Jej hlavnými prísadami boli - a dodnes sú - paradajky, mozzarella a bazalka.

Skryť Vypnúť reklamu

Loading

...

4. Výroba pizze v Taliansku je upravená zákonom.

Dlhé nariadenie upravuje, aká pizza sa môže nazývať pravou talianskou pizzou. Zahŕňa spôsoby výroby aj ingrediencie, ktoré sa pri jej výrobe môžu používať. Mrazená pizza, samozrejme, za pravú taliansku byť považovaná nemôže.

Loading

...

5. Asi 17 % všetkých reštaurácií na svete sú pizzérie.

Nehovoriac o nekonečných množstvách fastfoodov.

Loading

...

6. Až 36 % ľudí považuje pizzu za perfektné raňajky.

Najčastejšie však ľudia jedia pizzu v sobotu večer.

Loading

...

7. Svetový rekord o najväčšiu upečenú pizzu držia Dovilio Nardi, Andrea Mannocchi, Marco Nardi, Matteo Nardi and Matteo Giannotte z Ríma.

13. decembra 2012 pripravili pizzu s veľkosťou 1261,65 m². Zaujímavosťou je, že bola celá bezlepková.

8. Najrýchlejším výrobcom pizze za minulý rok je Dennis Tran.

Tri veľké pizze dokáže pripraviť za 34 sekúnd.

Skryť Vypnúť reklamu

9. Najdrahšia pizza stojí 12-tisíc dolárov.

Ak by ste na to mali, môžete ju vyskúšať v talianskom Salerne v pizzérii Luis XIII. Príprava tejto pizze trvá tri dni a jej oblohou je mozzarella di bufala, tri druhy kaviáru, nórsky krab a osolená je soľou z ružového austrálskeho mora. Túto pizzu si však v reštaurácii neobjednáte, pripravia vám ju traja šéfkuchári priamo u vás doma.

10. Ročne si ľudia na celom svete objednajú viac ako 5 miliárd pízz.

V USA sa každý sekundu zje cca 350 kúskov pizze.

Loading

...

11. Tradičná kanadská pizza obsahuje slaninu a hríby.

Existuje viacero variantov tejto kanadskej pizze.

Loading

...

12. V Kanade tiež vznikla kontroverzná pizza Hawaii.

Prvý raz ju údajne vytvoril Sam Panopoulos v reštaurácii Satellite v Chathame v Ontariu v roku 1962.

Loading

...

13. Pizza Hawaii vzbudzuje ozaj kontroverzné reakcie.

Islandský prezident by ju najradšej zakázal.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Prezident Islandu by najradšej zakázal pizzu s ananásom, v krajine to vzbudilo rozruch Čítajte 

Loading

...

14. Na pizzu však ľudia dokážu dať aj zvláštnejšie prílohy ako ananás.

Napríklad v Japonsku sa na pizzu bežne pridáva majonéza.

Loading

...

15. Pizza nie je pochúťka len ľudí, ale aj pre psov.

Dá sa kúpiť dokonca v klasickom obale na donášku pizze.

Loading

...

16. A vychutnať si ju môžu ľudia aj mimo Zeme!

V roku 2001 doručil Pizza Hut pizzu Peperoni na medzinárodnú vesmírnu stanicu.

Loading

...

17. Prvá mrazená pizza prišla na trh v roku 1962.

Nebola však príliš chutná. Jej receptúru a proces uchovávania vylepšila Rose Totino.

Loading

...

18. Je vedecky dokázané, že najlepšou voľbou syra na pizzu je mozzarella.

Pri porovnávaní rôznych druhov syrov na to vedci prišli v roku 2004.

Loading

...

19. Doručenie do 30 minút, inak zadarmo? Už to neplatí.

Tento reklamný ťah, ktorý ste mohli poznať najmä z amerických filmov, musel najväčší výrobca pizze, Domino's, zrušiť pre súdne opletečky. Doručovatelia pizze totiž pričasto porušovali cestné predpisy.

Skryť Vypnúť reklamu

Loading

...

20. Ak by vás pizza zaujímala ešte viac, môžete navštíviť múzeum pizze.

Nachádza sa vo Philadelphii a nazýva sa Pizza Brain.

Loading

...

Prečítajte si tiež: Naučte sa robiť domácu pizzu. Vyskúšajte týchto 16 receptov na klasiku aj netradičné kombinácie Čítajte 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 108
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 676
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 186
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 099
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 023
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 705
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 285
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 267
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 241
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 087
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

5 h

Ako vyzerá vakcinácia na Slovensku.

22m