20 zaujímavostí zo sveta pizze. Vznikla ako jedlo chudobných, no už sa dostala aj do vesmíru

Ročne si ľudia na celom svete objednajú viac ako 5 miliárd pízz.

Článok pokračuje pod video reklamou

1. Pizza ako taká nemá pôvod v Taliansku či USA.

Prvá pizza bola pripravená ešte v antickom Grécku, kde guľatý plochý kúsok chleba Gréci naložili zeleninou, zemiakmi, korením a olivovým olejom.

Loading

...

2. Prvá "komerčná" pizza však vznikla ozaj v Taliansku.

V 18. storočí ešte nemala žiadnu oblohu, boli to len okrúhle chutné kúsky cesta. Bola veľmi lacná a predávala sa len chudobným.

Loading

...

3. Prvá pizza s oblohou bola pizza Margherita.

Vznikla na počesť talianskej kráľovnej Margherity, ktorá pri svojich návštevách ľudu zvykla ochutnávať toto "jedlo chudobných" a veľmi jej chutilo. Jej hlavnými prísadami boli - a dodnes sú - paradajky, mozzarella a bazalka.

Loading

...

4. Výroba pizze v Taliansku je upravená zákonom.

Dlhé nariadenie upravuje, aká pizza sa môže nazývať pravou talianskou pizzou. Zahŕňa spôsoby výroby aj ingrediencie, ktoré sa pri jej výrobe môžu používať. Mrazená pizza, samozrejme, za pravú taliansku byť považovaná nemôže.

Loading

...

5. Asi 17 % všetkých reštaurácií na svete sú pizzérie.

Nehovoriac o nekonečných množstvách fastfoodov.

Loading

...

6. Až 36 % ľudí považuje pizzu za perfektné raňajky.

Najčastejšie však ľudia jedia pizzu v sobotu večer.

Loading

...

7. Svetový rekord o najväčšiu upečenú pizzu držia Dovilio Nardi, Andrea Mannocchi, Marco Nardi, Matteo Nardi and Matteo Giannotte z Ríma.

13. decembra 2012 pripravili pizzu s veľkosťou 1261,65 m². Zaujímavosťou je, že bola celá bezlepková.

8. Najrýchlejším výrobcom pizze za minulý rok je Dennis Tran.

Tri veľké pizze dokáže pripraviť za 34 sekúnd.

9. Najdrahšia pizza stojí 12-tisíc dolárov.

Ak by ste na to mali, môžete ju vyskúšať v talianskom Salerne v pizzérii Luis XIII. Príprava tejto pizze trvá tri dni a jej oblohou je mozzarella di bufala, tri druhy kaviáru, nórsky krab a osolená je soľou z ružového austrálskeho mora. Túto pizzu si však v reštaurácii neobjednáte, pripravia vám ju traja šéfkuchári priamo u vás doma.

10. Ročne si ľudia na celom svete objednajú viac ako 5 miliárd pízz.

V USA sa každý sekundu zje cca 350 kúskov pizze.

Loading

...

11. Tradičná kanadská pizza obsahuje slaninu a hríby.

Existuje viacero variantov tejto kanadskej pizze.

Loading

...

12. V Kanade tiež vznikla kontroverzná pizza Hawaii.

Prvý raz ju údajne vytvoril Sam Panopoulos v reštaurácii Satellite v Chathame v Ontariu v roku 1962.

Loading

...

13. Pizza Hawaii vzbudzuje ozaj kontroverzné reakcie.

Islandský prezident by ju najradšej zakázal.

Prečítajte si tiež: Prezident Islandu by najradšej zakázal pizzu s ananásom, v krajine to vzbudilo rozruch

Loading

...

14. Na pizzu však ľudia dokážu dať aj zvláštnejšie prílohy ako ananás.

Napríklad v Japonsku sa na pizzu bežne pridáva majonéza.

Loading

...

15. Pizza nie je pochúťka len ľudí, ale aj pre psov.

Dá sa kúpiť dokonca v klasickom obale na donášku pizze.

Loading

...

16. A vychutnať si ju môžu ľudia aj mimo Zeme!

V roku 2001 doručil Pizza Hut pizzu Peperoni na medzinárodnú vesmírnu stanicu.

Loading

...

17. Prvá mrazená pizza prišla na trh v roku 1962.

Nebola však príliš chutná. Jej receptúru a proces uchovávania vylepšila Rose Totino.

Loading

...

18. Je vedecky dokázané, že najlepšou voľbou syra na pizzu je mozzarella.

Pri porovnávaní rôznych druhov syrov na to vedci prišli v roku 2004.

Loading

...

19. Doručenie do 30 minút, inak zadarmo? Už to neplatí.

Tento reklamný ťah, ktorý ste mohli poznať najmä z amerických filmov, musel najväčší výrobca pizze, Domino's, zrušiť pre súdne opletečky. Doručovatelia pizze totiž pričasto porušovali cestné predpisy.

Loading

...

20. Ak by vás pizza zaujímala ešte viac, môžete navštíviť múzeum pizze.

Nachádza sa vo Philadelphii a nazýva sa Pizza Brain.

Loading

...

Prečítajte si tiež: Naučte sa robiť domácu pizzu. Vyskúšajte týchto 16 receptov na klasiku aj netradičné kombinácie

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  2. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  3. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  4. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  5. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  6. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  7. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  8. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  2. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  3. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  4. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  5. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  6. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  7. Company´s autumn in the High Tatras
  8. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  9. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  10. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 32 737
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 27 277
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 18 013
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 469
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 651
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 113
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 763
  8. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 4 251
  9. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu 4 225
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká 4 117