Francúzsko začína na rovnaké písmeno ako foodporn. Za tieto delikatesy im môžeme ďakovať

Náhoda? Nemyslíme si.

(Zdroj: scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net)

Francúzsko dalo svetu viac než len romantický jazyk, šansónovú hudbu a futbalové hviezdy. Stačí pohľad na ich pochúťky a už máme hlad. Bon appétit!

1. Makrónky

Sladké farebné cukrovinky plnené krémom preslávila francúzska značka Ladurée. Svoju špecialitu, ktorá lahodí nielen jazyku, ale aj očiam, predáva v luxusných škatuľkách už od roku 1862.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

2. Bagety

Pečivo so všestranným využitím. Pre niekoho znamená výdatné raňajky, pre iného školskú desiatu, rýchly obed či nezdravú večeru. Niektorí Slováci si život bez bagiet už nevedia ani predstaviť.

SkryťVypnúť reklamu

3. Croissanty

Chrumkavý croissant s džemom, k tomu voňavá káva a dokonalé raňajky sú na stole.

Loading

...

4. Syry

Francúzi si ich vychutnávajú aj ako dezert či ľahkú pochúťku k vínku. A ktorý syr považujú za kráľa? Predsa camembert!

5. Foie gras

Vyrába sa z husacej či kačacej pečene. Má konzistenciu paštéty, ale pred Francúzmi ju takto radšej nevolajte, sú na to citliví. Zvyčajne sa podáva ako predjedlo.

6. Palacinky

Dezert nášho detstva a sladký hriech našej dospelosti. Kto by dokázal odolať chutnému obalu s ešte chutnejšou plnkou?

Prečítajte si tiež: 17 receptov na palacinky, s ktorými bude krajší každý víkend Čítajte 

Loading

...

7. Tatársky biftek

Buď si ho zamilujete, alebo nad ním ohrniete nos. Základnou ingredienciou je čerstvá hovädzia sviečková. Nie, toto jedlo nesúvisí s Tatármi, ale s tatárskou omáčkou, ktorá v tradičnom recepte nesmie chýbať.

8. Slimáky

Slizké a odporné? Určite nie pre Francúzov. Menšie údajne chutia lepšie varené, tie väčšie grilované. Dali by ste si?

SkryťVypnúť reklamu

Loading

...

9. Mušle

Francúzska kuchyňa sa nezaobíde bez morských plodov. Vysokým obsahom bielkovín, vitamínov a minerálnych látok sa zaraďujú medzi nutrične hodnotné potraviny. Francúzi vedia, čo je zdravé!

10. Ustrice

Zvyčajne sa podávajú surové, pokvapkané citrónovou šťavou a so štipkou čierneho korenia. Najlepšie vraj chutia, keď sa zapíjajú šampanským.

Loading

...

A keď už hovoríme o šampanskom...

Dom Pérignon

Patrí k najdrahším a najstarším. Úplnou náhodou ho v 17. storočí začal vyrábať mních Dom Pérignon, keď svoju veľkú úrodu muštu nalial do nepoužívaných fliaš, uzavrel ich korkovými zátkami, a tie raz pod vplyvom tlaku náhodou vystrelili. Z nádob začala vytekať v súčasnosti zbožňovaná tekutina. Dom Pérignon vraj po svojom objave vyrobil sieťku na zátku a tvar fliaš upravil do podoby, ktorá sa využíva dodnes.

SkryťVypnúť reklamu

Červené vína z Bordeaux

Bordeaux je prístavné mesto, ktorého názov nesie aj známa vinárska oblasť. Sýte zrelé červené víno sa považuje za jedno z najlepších na svete a až 85 % jeho produkcie pochádza práve z tohto regiónu.

Ružové vína z Provensálska

Možno sa domnievate, že vznikajú miešaním červeného vína s bielym. Ale kdeže! Pravé francúzske ružové víno sa vyrába špeciálnou technológiou z modrých odrôd viniča. V posledných rokoch patrí medzi najobľúbenejšie. Výborne sa hodí k syrovému tanieru s olivami, k morským plodom, k rybám či k bielemu mäsu. Vychutnať si ho však môžete samozrejme aj len tak pri filme, najlepšie francúzskom. Popri sledovaní budete cítiť zahraničnú kultúru priamo na jazyku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu