Ako chutí žabia paštéta či karamelky s borovicovými šiškami? Navarte si podľa kuchárky Salvadora Dalího

Ako chutí žabia paštéta či karamelky s borovicovými šiškami? Navarte si podľa kuchárky Salvadora Dalího

Vydané 15.11.2016 o 10:42

Kuchárska kniha Salvadora Dalího je rovnako surrealistická ako jeho umenie.

Takmer každý pozná známeho surrealistického maliara Salvadora Dalího. Málokto ale tuší, že v roku 1973 vydal svoju vlastnú surrealistickú kuchársku knihu s názvom „Les Diners de Gala“, z ktorej sa dodnes zachovalo približne 400 kópií.

Vášniví zberatelia umeleckých publikácií sa môžu radovať, pretože vďaka vydavateľstvu Taschen bude táto kniha po 43 rokoch znovu dostupná. Nečakajte žiadne nudné recepty; maliar sa pri ich príprave nechal viesť rovnakou fantáziou, akú využíval aj na maliarskom plátne, a tak je o chuťový aj vizuálny zážitok rozhodne postarané.

Loading

...

Bláznivé večere

Dalí a jeho žena a múza Gala pravidelne usporadúvali večere, na ktorých sa ich hostia obliekali do bizarných kostýmov a pod stolom často pobehovali voľne žijúce zvieratá. To inšpirovalo Dalího zhrnúť exotické recepty do knihy, z ktorej dýcha erotika a bláznivá odviazanosť tej doby.

Medzi 136 receptami, ktoré sú sprevádzané grotesknými ilustráciami samotného umelca, nájdeme aj samostatnú kapitolu, venujúcu sa afrodiziakám (čo takto skúsiť „Venušine prsia“?). Vášnivá kombinácia chutí spojená s provokatívnymi obrázkami, na ktorých si jedlo a sex podávajú ruky, dáva spojeniu „food porn“ úplne nový význam.

Loading

...

Nič pre diétujúcich

Aj keď sa vám pri názvoch ako „Tisíc rokov staré vajcia“ alebo „Žabia paštéta“ možno hneď nezbiehajú sliny, v skutočnosti boli tieto recepty pripravené v spolupráci so slávnymi francúzskymi šéfkuchármi. Ak teda máte nejakých 50 eur nazvyš a dielo si rozhodnete kúpiť, možno napokon nájdete niečo netradičné, čím ozvláštnite aj klasickú vianočnú večeru. Teda, samozrejme, ak zoženiete dobre vykŕmeného páva, ktorého by ste si upiekli.

Už len jedno upozornenie pre tých, ktorí si strážia svoju líniu a ich strava pozostáva predovšetkým z nízkokalorických potravín. Samotný autor na začiatku knihy zdôrazňuje: „Kniha Les Diners de Gala je jedinečne venovaná pôžitkom chutí. Rozhodne tu nehľadajte výživové údaje. My máme v úmysle ignorovať všetky grafy a tabuľky, ktoré gastronómii zaberajú miesto. Ak patríte medzi rátačov kalórií, ktorí dokážu premeniť pôžitok z jedenia na formu trestu, okamžite zavrite túto knihu; je až príliš živá, príliš agresívna, a až príliš drzá pre niekoho, ako ste vy.“

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež:Naučte sa robiť domácu pizzu. Vyskúšajte týchto 16 receptov na klasiku aj netradičné kombinácie

Najčítanejšie na Fičí.sk

Ďalšie na Fičí.sk

Čo tak ešte jeden článok ?