Ako vyrezať halloweensku tekvicu? Poradí vám mladá Slovenka aj zahraniční umelci

Čo spraviť, aby takáto tekvica dlhšie vydržala?

Vyrezávanie halloweenskych tekvíc sa stáva čoraz populárnejšie aj u nás na Slovensku. Bežné škeriace sa tváričky však už nie sú "in". Hitom sú zložitejšie vzory, ktoré vyzerajú ako zo šablóny.

Pokiaľ však nejde o nápisy, umelci šablóny nevyužívajú. Pracujú len so svojou predstavivosťou, nožíkmi a rôznymi dlátkami. Jednou takou umelkyňou je aj Barbara Velebírová (24), ktorá sa venuje vyrezávaniu do ovocia a zeleniny aktívne už sedem rokov. Najčastejšie pracuje s melónmi, reďkovkami, cviklou, baklažánom a mrkvou. V jesenných mesiacoch však často siaha aj po tekviciach, ktoré potom premieňa na rôzne halloweenske dekorácie.

Článok pokračuje pod video reklamou

K vyrezávaniu sa dostala ešte na strednej škole. Absolvovala štyri carvingové kurzy, a potom už nasledovala samorealizácia. Ako sama hovorí, najprv to vôbec nešlo tak ľahko, ako si predstavovala. „Bolo to obdobie strašne veľa odrezaných melónov a strašne veľa hodín, ktoré som pri tom strávila. Asi tisíc zlých pokusov. Potom prišili na rad nejaké súťaže, výstavy a už to išlo. Pomaličky, čím ďalej, tým nastávalo väčšie zdokonaľovanie,“ prezradila Barbara.

Práca jej ide od ruky

Teraz jej vyrezanie takého melóna trvá približne 1,5 – 3,5 hodiny. Vytváranie zeleninových kytíc zvládne aj s nastajlovaním za dve hodiny. S tekvicami je to už vraj trošku zložitejšie. „Tam sú to niekedy aj štyri hodiny, lebo tekvica je strašne tvrdý materiál a ťažšie sa do toho vyrezáva. Tekvica totiž obsahuje ako keby mazivo. To pri rezaní vyteká, čiže je potrebné to aj trošku začisťovať. Lebo nožík sa lepí - a vlastne celé je to také lepkavé,“ vysvetlila Barbara a doplnila, že pokiaľ ide o bežné ksichtíky, netrvá jej to dlhšie ako pol hodinu.

Ako sme už spomínali v úvode, na vyrezávanie používajú umelci rôzne pomôcky. Na tradičné tváre však bohato stačí aj klasický nožík. Ten by mal mať, ako nás upozornila Barbara, krátku čepeľ. „Základné tvary – trojuholníky a zuby – povyrezávaš. Ale na tie zdobné veci, ktoré robím ja, už potrebuješ náradie. Rôzne dlátka, thajský nožík – v mojom prípade absolútny základ pri vyrezávaní čohokoľvek,“ uviedla sympatická Prešovčanka.

Na vyrezanie jednoduchej halloweenskej tekvice nám dala dokonca aj tip:

Potrebujeme: nožík na zeleninu s krátkou čepeľou, maximálne 10 – 15 centimetrov dlhú, jednu tekvicu, kuchynské utierky, lyžicu, misku a pero alebo hocičo, čím si naznačíme vzory

Postup:

1. Nakreslíme obrysy, potom si podľa tých čiar a okrajov nadrežeme všetky jednotlivé časti. Postláčame ich dovnútra do tekvice. A to buď prstami, alebo si môžeme pomôcť nožíkom.

2. Keď už máme celú tváričku vyrezanú, odrežeme vrchný diel, tam, kde je stopka tekvice. Ideálne zúbkovým rezom dookola. Odoberieme vrch tekvice a pomocou lyžice, najlepšie ostrej, predlabme celú tekvicu. Vyberieme dužinu s jadierkami a keď je vonku, použijeme kuchynské utierky a tekvicu vysušíme. Keď chce čitateľ použiť aj sviečku, tak celú tekvicu musí vysušiť. A absolútne dokonale vydlabať. Samozrejme, je potrebné kúpiť väčšiu tekvicu, ak tam chceme dať sviečku. Predsa len tam bude plameň, tak nech je tam priestor na to, aby to horelo.

Na zime nezhnije

Keď už máte tekvicu vyrezanú, mali by ste ju umiestniť do chladu. Presne tak, ako to robia v Amerike. Niekde vonku do záhrady, prípadne na okno. V takomto prostredí vám tekvica vydrží aj týždeň. Barbara však upozorňuje, že použiť laky na vlasy, vazelínu alebo iné prípravky na fixáciu, respektíve na udržanie životnosti tejto zeleniny, vám nepomôže. „V žiadnom prípade nepoužívajte laky na vlasy alebo podobné záležitosti, lebo je to čistá chémia. Stačí, že na to len raz strieknete, a rovno to zhnije. Nechajte ju voľne na vzduchu v pomerne chladnom prostredí a tak skoro vám tekvica nezhnije,“ apeluje Barbara.

Podľa nej sa momentálne tlačia do popredia 3D vzory, s čím môžeme len súhlasiť. Výnimkou nie sú ani desivé vzory, ktoré sa objavujú čoraz častejšie. Nejedna z nich je priam umeleckým dielom. „Povedala by som, že na niektorých tekviciach sa vyskytujú dosť také strašidelné vzory. Predtým to boli len také jemné strašidielka, ale teraz to už ide až do hororových vecí,“ uzavrela Barbara.

Pár takých strašidelných tekvíc vám na inšpiráciu aj ukážeme

Ich autorom je Američan Ray Villafane, ktorý sa prvýkrát dostal k vyrezávaniu tekvíc v roku 1993 v rámci projektu tzv. tekvicového sochárstva so svojimi žiakmi. Po niekoľkých ponukách o ich odkúpenie sa rozhodol svoje tekvice ponúknuť aj miestnym hotelom a reštauráciám. Carving sa tak stal jeho koníčkom na niekoľko rokov. Jeho talent a tvorivosť mu priniesli dvojnásobné víťazstvo v súťaži Food Network's 'Challenge: Outrageous Pumpkins. Pohľad na tieto ,,poburujúce tekvice“ vám doslova vyrazí dych.

Niečo z Rayovej strašidelnej tvorby si môžete pozrieť aj tu:

A teraz niečo menej desivé od ďalších kreatívnych duší:

Najčítanejšie na Fičí.sk


Inzercia - Tlačové správy


  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  3. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  6. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  7. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  8. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 27 084
  2. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 9 250
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 213
  4. Kreditná karta – áno alebo nie 7 996
  5. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 709
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 5 268
  7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 5 266
  8. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 5 216
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 4 612
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 962

Téma: Inšpirujúce


Neprehliadnite tiež

Barcelona pre začiatočníkov: Ako si naplánovať výlet do španielskeho mesta

Katalánska metropola je celoročne obľúbená destinácia.

So psom je psina: Čo musíte spraviť, keď si domov prinesiete šteniatko

'So psom je psina' je relácia pre tých, ktorí chcú viac porozumieť psíkom, ale aj milovníkom psov.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Dlhy by mal štát odpúšťať budúci rok. Náklady vyčísľujú

Šéf SNS Andrej Danko spomína aj ďalší generálny pardon v Sociálnej poisťovni. Komore exekútorov sa to nepáči.

PODCAST DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Liek existoval, aj tak ho takmer nechali umrieť

Príbeh, ktorý opisuje slovenské zdravotníctvo.

ŠPORT

Takto Sagana často neuvidíte. Čudoval sa aj Svorada

Trojnásobný majster sveta získal šiesty národný titul skvelým spôsobom.

ŽENA

Rozkvitnutá krása: Ako udržať rezané kvety čerstvé čo najdlhšie?

Rezané kvety sú krásne, no nie trvácne.