Ako vyrezať halloweensku tekvicu? Poradí vám mladá Slovenka aj zahraniční umelci

Čo spraviť, aby takáto tekvica dlhšie vydržala?

Vyrezávanie halloweenskych tekvíc sa stáva čoraz populárnejšie aj u nás na Slovensku. Bežné škeriace sa tváričky však už nie sú "in". Hitom sú zložitejšie vzory, ktoré vyzerajú ako zo šablóny.

Pokiaľ však nejde o nápisy, umelci šablóny nevyužívajú. Pracujú len so svojou predstavivosťou, nožíkmi a rôznymi dlátkami. Jednou takou umelkyňou je aj Barbara Velebírová (24), ktorá sa venuje vyrezávaniu do ovocia a zeleniny aktívne už sedem rokov. Najčastejšie pracuje s melónmi, reďkovkami, cviklou, baklažánom a mrkvou. V jesenných mesiacoch však často siaha aj po tekviciach, ktoré potom premieňa na rôzne halloweenske dekorácie.

Článok pokračuje pod video reklamou

K vyrezávaniu sa dostala ešte na strednej škole. Absolvovala štyri carvingové kurzy, a potom už nasledovala samorealizácia. Ako sama hovorí, najprv to vôbec nešlo tak ľahko, ako si predstavovala. „Bolo to obdobie strašne veľa odrezaných melónov a strašne veľa hodín, ktoré som pri tom strávila. Asi tisíc zlých pokusov. Potom prišili na rad nejaké súťaže, výstavy a už to išlo. Pomaličky, čím ďalej, tým nastávalo väčšie zdokonaľovanie,“ prezradila Barbara.

Práca jej ide od ruky

Teraz jej vyrezanie takého melóna trvá približne 1,5 – 3,5 hodiny. Vytváranie zeleninových kytíc zvládne aj s nastajlovaním za dve hodiny. S tekvicami je to už vraj trošku zložitejšie. „Tam sú to niekedy aj štyri hodiny, lebo tekvica je strašne tvrdý materiál a ťažšie sa do toho vyrezáva. Tekvica totiž obsahuje ako keby mazivo. To pri rezaní vyteká, čiže je potrebné to aj trošku začisťovať. Lebo nožík sa lepí - a vlastne celé je to také lepkavé,“ vysvetlila Barbara a doplnila, že pokiaľ ide o bežné ksichtíky, netrvá jej to dlhšie ako pol hodinu.

Ako sme už spomínali v úvode, na vyrezávanie používajú umelci rôzne pomôcky. Na tradičné tváre však bohato stačí aj klasický nožík. Ten by mal mať, ako nás upozornila Barbara, krátku čepeľ. „Základné tvary – trojuholníky a zuby – povyrezávaš. Ale na tie zdobné veci, ktoré robím ja, už potrebuješ náradie. Rôzne dlátka, thajský nožík – v mojom prípade absolútny základ pri vyrezávaní čohokoľvek,“ uviedla sympatická Prešovčanka.

Na vyrezanie jednoduchej halloweenskej tekvice nám dala dokonca aj tip:

Potrebujeme: nožík na zeleninu s krátkou čepeľou, maximálne 10 – 15 centimetrov dlhú, jednu tekvicu, kuchynské utierky, lyžicu, misku a pero alebo hocičo, čím si naznačíme vzory

Postup:

1. Nakreslíme obrysy, potom si podľa tých čiar a okrajov nadrežeme všetky jednotlivé časti. Postláčame ich dovnútra do tekvice. A to buď prstami, alebo si môžeme pomôcť nožíkom.

2. Keď už máme celú tváričku vyrezanú, odrežeme vrchný diel, tam, kde je stopka tekvice. Ideálne zúbkovým rezom dookola. Odoberieme vrch tekvice a pomocou lyžice, najlepšie ostrej, predlabme celú tekvicu. Vyberieme dužinu s jadierkami a keď je vonku, použijeme kuchynské utierky a tekvicu vysušíme. Keď chce čitateľ použiť aj sviečku, tak celú tekvicu musí vysušiť. A absolútne dokonale vydlabať. Samozrejme, je potrebné kúpiť väčšiu tekvicu, ak tam chceme dať sviečku. Predsa len tam bude plameň, tak nech je tam priestor na to, aby to horelo.

Na zime nezhnije

Keď už máte tekvicu vyrezanú, mali by ste ju umiestniť do chladu. Presne tak, ako to robia v Amerike. Niekde vonku do záhrady, prípadne na okno. V takomto prostredí vám tekvica vydrží aj týždeň. Barbara však upozorňuje, že použiť laky na vlasy, vazelínu alebo iné prípravky na fixáciu, respektíve na udržanie životnosti tejto zeleniny, vám nepomôže. „V žiadnom prípade nepoužívajte laky na vlasy alebo podobné záležitosti, lebo je to čistá chémia. Stačí, že na to len raz strieknete, a rovno to zhnije. Nechajte ju voľne na vzduchu v pomerne chladnom prostredí a tak skoro vám tekvica nezhnije,“ apeluje Barbara.

Podľa nej sa momentálne tlačia do popredia 3D vzory, s čím môžeme len súhlasiť. Výnimkou nie sú ani desivé vzory, ktoré sa objavujú čoraz častejšie. Nejedna z nich je priam umeleckým dielom. „Povedala by som, že na niektorých tekviciach sa vyskytujú dosť také strašidelné vzory. Predtým to boli len také jemné strašidielka, ale teraz to už ide až do hororových vecí,“ uzavrela Barbara.

Pár takých strašidelných tekvíc vám na inšpiráciu aj ukážeme

Ich autorom je Američan Ray Villafane, ktorý sa prvýkrát dostal k vyrezávaniu tekvíc v roku 1993 v rámci projektu tzv. tekvicového sochárstva so svojimi žiakmi. Po niekoľkých ponukách o ich odkúpenie sa rozhodol svoje tekvice ponúknuť aj miestnym hotelom a reštauráciám. Carving sa tak stal jeho koníčkom na niekoľko rokov. Jeho talent a tvorivosť mu priniesli dvojnásobné víťazstvo v súťaži Food Network's 'Challenge: Outrageous Pumpkins. Pohľad na tieto ,,poburujúce tekvice“ vám doslova vyrazí dych.

Niečo z Rayovej strašidelnej tvorby si môžete pozrieť aj tu:

A teraz niečo menej desivé od ďalších kreatívnych duší:

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  3. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  4. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  5. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  6. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  7. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  10. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  3. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  4. Brieždenie pod lomenicou
  5. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  6. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  7. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  10. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 749
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 246
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 10 585
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 7 374
  5. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 544
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 968
  7. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 381
  8. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 909
  9. Najužitočnejšia appka 2 890
  10. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy 2 865

Téma: Inšpirujúce


Neprehliadnite tiež

Mémcyklopédia #24: Čo znamená orokuratie?

Takto to dopadne, keď sa budete príliš dlho baviť s Andrejom Dankom.

Týchto 11 pesničiek bojuje proti predsudkom. Vy by ste zmenili názor?

Každú spoločenskú zmenu sprevádza „hymna“, ktorá zjednocuje aj burcuje.

Škótske študentky dostanú menštruačné potreby zdarma

Veľa dievčat má problém dovoliť si ich.

Do študentskej jedálne v Mlynskej doline dostala vegánske jedlo

Zostaviť vegánsky jedálniček bola výzva.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Je Rybanič whistleblower? Odborníci sa nezhodli

Rybanič chce názor Súdneho dvora Európskej únie.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Kam chodíte, aj keď hovoríte opak

Ako sa ázijské bistrá zmenili za posledných dvadsať rokov.

Komentár Zuzany Kepplovej

Na Dankovom diplome vlastne nezáleží

Bol by to prezident, v ktorom by nejeden našinec spoznal vlastný príbeh.

PRIMÁR

Šesť rád, ktoré vás môžu ochrániť pred chrípkou

Pripravte sa na chrípkovú sezónu.