Ako vyrezať halloweensku tekvicu? Poradí vám mladá Slovenka aj zahraniční umelci

Čo spraviť, aby takáto tekvica dlhšie vydržala?

Vyrezávanie halloweenskych tekvíc sa stáva čoraz populárnejšie aj u nás na Slovensku. Bežné škeriace sa tváričky však už nie sú "in". Hitom sú zložitejšie vzory, ktoré vyzerajú ako zo šablóny.

Pokiaľ však nejde o nápisy, umelci šablóny nevyužívajú. Pracujú len so svojou predstavivosťou, nožíkmi a rôznymi dlátkami. Jednou takou umelkyňou je aj Barbara Velebírová (24), ktorá sa venuje vyrezávaniu do ovocia a zeleniny aktívne už sedem rokov. Najčastejšie pracuje s melónmi, reďkovkami, cviklou, baklažánom a mrkvou. V jesenných mesiacoch však často siaha aj po tekviciach, ktoré potom premieňa na rôzne halloweenske dekorácie.

K vyrezávaniu sa dostala ešte na strednej škole. Absolvovala štyri carvingové kurzy, a potom už nasledovala samorealizácia. Ako sama hovorí, najprv to vôbec nešlo tak ľahko, ako si predstavovala. „Bolo to obdobie strašne veľa odrezaných melónov a strašne veľa hodín, ktoré som pri tom strávila. Asi tisíc zlých pokusov. Potom prišili na rad nejaké súťaže, výstavy a už to išlo. Pomaličky, čím ďalej, tým nastávalo väčšie zdokonaľovanie,“ prezradila Barbara.

Práca jej ide od ruky

Teraz jej vyrezanie takého melóna trvá približne 1,5 – 3,5 hodiny. Vytváranie zeleninových kytíc zvládne aj s nastajlovaním za dve hodiny. S tekvicami je to už vraj trošku zložitejšie. „Tam sú to niekedy aj štyri hodiny, lebo tekvica je strašne tvrdý materiál a ťažšie sa do toho vyrezáva. Tekvica totiž obsahuje ako keby mazivo. To pri rezaní vyteká, čiže je potrebné to aj trošku začisťovať. Lebo nožík sa lepí - a vlastne celé je to také lepkavé,“ vysvetlila Barbara a doplnila, že pokiaľ ide o bežné ksichtíky, netrvá jej to dlhšie ako pol hodinu.

Ako sme už spomínali v úvode, na vyrezávanie používajú umelci rôzne pomôcky. Na tradičné tváre však bohato stačí aj klasický nožík. Ten by mal mať, ako nás upozornila Barbara, krátku čepeľ. „Základné tvary – trojuholníky a zuby – povyrezávaš. Ale na tie zdobné veci, ktoré robím ja, už potrebuješ náradie. Rôzne dlátka, thajský nožík – v mojom prípade absolútny základ pri vyrezávaní čohokoľvek,“ uviedla sympatická Prešovčanka.

Na vyrezanie jednoduchej halloweenskej tekvice nám dala dokonca aj tip:

Potrebujeme: nožík na zeleninu s krátkou čepeľou, maximálne 10 – 15 centimetrov dlhú, jednu tekvicu, kuchynské utierky, lyžicu, misku a pero alebo hocičo, čím si naznačíme vzory

Postup:

1. Nakreslíme obrysy, potom si podľa tých čiar a okrajov nadrežeme všetky jednotlivé časti. Postláčame ich dovnútra do tekvice. A to buď prstami, alebo si môžeme pomôcť nožíkom.

2. Keď už máme celú tváričku vyrezanú, odrežeme vrchný diel, tam, kde je stopka tekvice. Ideálne zúbkovým rezom dookola. Odoberieme vrch tekvice a pomocou lyžice, najlepšie ostrej, predlabme celú tekvicu. Vyberieme dužinu s jadierkami a keď je vonku, použijeme kuchynské utierky a tekvicu vysušíme. Keď chce čitateľ použiť aj sviečku, tak celú tekvicu musí vysušiť. A absolútne dokonale vydlabať. Samozrejme, je potrebné kúpiť väčšiu tekvicu, ak tam chceme dať sviečku. Predsa len tam bude plameň, tak nech je tam priestor na to, aby to horelo.

Na zime nezhnije

Keď už máte tekvicu vyrezanú, mali by ste ju umiestniť do chladu. Presne tak, ako to robia v Amerike. Niekde vonku do záhrady, prípadne na okno. V takomto prostredí vám tekvica vydrží aj týždeň. Barbara však upozorňuje, že použiť laky na vlasy, vazelínu alebo iné prípravky na fixáciu, respektíve na udržanie životnosti tejto zeleniny, vám nepomôže. „V žiadnom prípade nepoužívajte laky na vlasy alebo podobné záležitosti, lebo je to čistá chémia. Stačí, že na to len raz strieknete, a rovno to zhnije. Nechajte ju voľne na vzduchu v pomerne chladnom prostredí a tak skoro vám tekvica nezhnije,“ apeluje Barbara.

Podľa nej sa momentálne tlačia do popredia 3D vzory, s čím môžeme len súhlasiť. Výnimkou nie sú ani desivé vzory, ktoré sa objavujú čoraz častejšie. Nejedna z nich je priam umeleckým dielom. „Povedala by som, že na niektorých tekviciach sa vyskytujú dosť také strašidelné vzory. Predtým to boli len také jemné strašidielka, ale teraz to už ide až do hororových vecí,“ uzavrela Barbara.

Pár takých strašidelných tekvíc vám na inšpiráciu aj ukážeme

Ich autorom je Američan Ray Villafane, ktorý sa prvýkrát dostal k vyrezávaniu tekvíc v roku 1993 v rámci projektu tzv. tekvicového sochárstva so svojimi žiakmi. Po niekoľkých ponukách o ich odkúpenie sa rozhodol svoje tekvice ponúknuť aj miestnym hotelom a reštauráciám. Carving sa tak stal jeho koníčkom na niekoľko rokov. Jeho talent a tvorivosť mu priniesli dvojnásobné víťazstvo v súťaži Food Network's 'Challenge: Outrageous Pumpkins. Pohľad na tieto ,,poburujúce tekvice“ vám doslova vyrazí dych.

Niečo z Rayovej strašidelnej tvorby si môžete pozrieť aj tu:

Načítavám video...

A teraz niečo menej desivé od ďalších kreatívnych duší:

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur
  2. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  3. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  4. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  6. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  7. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne
  8. Volkswagen radí: ako svietiť a čo s hmlovkami?
  9. Nákupná cena dlhopisov bude čoskoro najnižšia v roku
  10. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  1. Move in immediately, if you feel like it
  2. Predaj poistenia motorových vozidiel cez web rastie a bude rásť
  3. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur
  4. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  6. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  7. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  8. V bratislavskom Poluse vystrájali čerti :-)
  9. Pred Auparkom vystúpi Veronika Rabada, chýbať nebude ani Mikuláš
  10. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  1. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 20 538
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 14 192
  3. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 13 968
  4. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 11 261
  5. Kramáre prešli zmenami. Detským pacientom viac chutí jesť 9 489
  6. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 8 711
  7. Liek na obezitu v reklamách nenájdete 6 538
  8. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 6 177
  9. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 230
  10. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 157

Téma: Inšpirujúce


Neprehliadnite tiež

Vyrobte si vianočné ozdoby s motívom slovenskej politiky

Vymysleli sme nezvyčajné dekorácie.

10 regiónov sveta, ktoré sa oplatí navštíviť v roku 2019

Odporúča známy cestovateľský sprievodca.

Hlavné správy zo Sme.sk

PREŠOV KORZÁR

Obvineného kanadského profesora sa zastávali aj matky dievčat (fotogaléria)

Mušinka: Tento prípad nie je detská pornografia.

EKONOMIKA

Stovkám ľudí nedali výplaty, konatelia agentúry sú vo väzbe

Stovkám ľudí - Srbom, Ukrajincom aj Slovákom z okolia Trnavy – nevyplatili zárobok.

Dobré ráno

Dobré ráno: Fico sa chce vrátiť, preto útočí na médiá

Predseda Smeru chce opäť sprísniť tlačový zákon.

Komentár Zuzany Kepplovej

Marrákeš nekončí, Marrákeš trvá

Na nevyplatených Srboch by nám malo záležať.