SME
Sobota, 3. december, 2022 | Meniny má Oldrich

Ako vyrezať halloweensku tekvicu? Poradí vám mladá Slovenka aj zahraniční umelci

Čo spraviť, aby takáto tekvica dlhšie vydržala?

Vyrezávanie halloweenskych tekvíc sa stáva čoraz populárnejšie aj u nás na Slovensku. Bežné škeriace sa tváričky však už nie sú "in". Hitom sú zložitejšie vzory, ktoré vyzerajú ako zo šablóny.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pokiaľ však nejde o nápisy, umelci šablóny nevyužívajú. Pracujú len so svojou predstavivosťou, nožíkmi a rôznymi dlátkami. Jednou takou umelkyňou je aj Barbara Velebírová (24), ktorá sa venuje vyrezávaniu do ovocia a zeleniny aktívne už sedem rokov. Najčastejšie pracuje s melónmi, reďkovkami, cviklou, baklažánom a mrkvou. V jesenných mesiacoch však často siaha aj po tekviciach, ktoré potom premieňa na rôzne halloweenske dekorácie.

SkryťVypnúť reklamu

K vyrezávaniu sa dostala ešte na strednej škole. Absolvovala štyri carvingové kurzy, a potom už nasledovala samorealizácia. Ako sama hovorí, najprv to vôbec nešlo tak ľahko, ako si predstavovala. „Bolo to obdobie strašne veľa odrezaných melónov a strašne veľa hodín, ktoré som pri tom strávila. Asi tisíc zlých pokusov. Potom prišili na rad nejaké súťaže, výstavy a už to išlo. Pomaličky, čím ďalej, tým nastávalo väčšie zdokonaľovanie,“ prezradila Barbara.

Práca jej ide od ruky

Teraz jej vyrezanie takého melóna trvá približne 1,5 – 3,5 hodiny. Vytváranie zeleninových kytíc zvládne aj s nastajlovaním za dve hodiny. S tekvicami je to už vraj trošku zložitejšie. „Tam sú to niekedy aj štyri hodiny, lebo tekvica je strašne tvrdý materiál a ťažšie sa do toho vyrezáva. Tekvica totiž obsahuje ako keby mazivo. To pri rezaní vyteká, čiže je potrebné to aj trošku začisťovať. Lebo nožík sa lepí - a vlastne celé je to také lepkavé,“ vysvetlila Barbara a doplnila, že pokiaľ ide o bežné ksichtíky, netrvá jej to dlhšie ako pol hodinu.

SkryťVypnúť reklamu

Ako sme už spomínali v úvode, na vyrezávanie používajú umelci rôzne pomôcky. Na tradičné tváre však bohato stačí aj klasický nožík. Ten by mal mať, ako nás upozornila Barbara, krátku čepeľ. „Základné tvary – trojuholníky a zuby – povyrezávaš. Ale na tie zdobné veci, ktoré robím ja, už potrebuješ náradie. Rôzne dlátka, thajský nožík – v mojom prípade absolútny základ pri vyrezávaní čohokoľvek,“ uviedla sympatická Prešovčanka.

Na vyrezanie jednoduchej halloweenskej tekvice nám dala dokonca aj tip:

Potrebujeme: nožík na zeleninu s krátkou čepeľou, maximálne 10 – 15 centimetrov dlhú, jednu tekvicu, kuchynské utierky, lyžicu, misku a pero alebo hocičo, čím si naznačíme vzory

Postup:

1. Nakreslíme obrysy, potom si podľa tých čiar a okrajov nadrežeme všetky jednotlivé časti. Postláčame ich dovnútra do tekvice. A to buď prstami, alebo si môžeme pomôcť nožíkom.

SkryťVypnúť reklamu

2. Keď už máme celú tváričku vyrezanú, odrežeme vrchný diel, tam, kde je stopka tekvice. Ideálne zúbkovým rezom dookola. Odoberieme vrch tekvice a pomocou lyžice, najlepšie ostrej, predlabme celú tekvicu. Vyberieme dužinu s jadierkami a keď je vonku, použijeme kuchynské utierky a tekvicu vysušíme. Keď chce čitateľ použiť aj sviečku, tak celú tekvicu musí vysušiť. A absolútne dokonale vydlabať. Samozrejme, je potrebné kúpiť väčšiu tekvicu, ak tam chceme dať sviečku. Predsa len tam bude plameň, tak nech je tam priestor na to, aby to horelo.

Na zime nezhnije

Keď už máte tekvicu vyrezanú, mali by ste ju umiestniť do chladu. Presne tak, ako to robia v Amerike. Niekde vonku do záhrady, prípadne na okno. V takomto prostredí vám tekvica vydrží aj týždeň. Barbara však upozorňuje, že použiť laky na vlasy, vazelínu alebo iné prípravky na fixáciu, respektíve na udržanie životnosti tejto zeleniny, vám nepomôže. „V žiadnom prípade nepoužívajte laky na vlasy alebo podobné záležitosti, lebo je to čistá chémia. Stačí, že na to len raz strieknete, a rovno to zhnije. Nechajte ju voľne na vzduchu v pomerne chladnom prostredí a tak skoro vám tekvica nezhnije,“ apeluje Barbara.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa nej sa momentálne tlačia do popredia 3D vzory, s čím môžeme len súhlasiť. Výnimkou nie sú ani desivé vzory, ktoré sa objavujú čoraz častejšie. Nejedna z nich je priam umeleckým dielom. „Povedala by som, že na niektorých tekviciach sa vyskytujú dosť také strašidelné vzory. Predtým to boli len také jemné strašidielka, ale teraz to už ide až do hororových vecí,“ uzavrela Barbara.

Pár takých strašidelných tekvíc vám na inšpiráciu aj ukážeme

Ich autorom je Američan Ray Villafane, ktorý sa prvýkrát dostal k vyrezávaniu tekvíc v roku 1993 v rámci projektu tzv. tekvicového sochárstva so svojimi žiakmi. Po niekoľkých ponukách o ich odkúpenie sa rozhodol svoje tekvice ponúknuť aj miestnym hotelom a reštauráciám. Carving sa tak stal jeho koníčkom na niekoľko rokov. Jeho talent a tvorivosť mu priniesli dvojnásobné víťazstvo v súťaži Food Network's 'Challenge: Outrageous Pumpkins. Pohľad na tieto ,,poburujúce tekvice“ vám doslova vyrazí dych.

SkryťVypnúť reklamu

Niečo z Rayovej strašidelnej tvorby si môžete pozrieť aj tu:

Načítavam video...

A teraz niečo menej desivé od ďalších kreatívnych duší:

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

          Inzercia - Tlačové správy

          1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás
          2. V Danteho pekle sa našlo miesto pre každého
          3. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to
          4. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie
          5. Mikuláš prinesie plné vrece prekvapení aj v novej rodinnej telke
          6. Konečne moderná životná poisťovňa bez nepríjemných prekvapení
          7. Deti potrebujú rodinu na optimálny vývoj
          8. Ako sa dostať k darčeku výhodnejšie? Skúste túto možnosť.
          1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás
          2. V Danteho pekle sa našlo miesto pre každého
          3. V dôsledku nadmerného užívania alkoholu umiera čoraz viac ľudí
          4. Ikonický projekt Metropolis vyhral CIJ Awards
          5. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to
          6. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie
          7. dm a jej zákazníci podporili inštaláciu fotovoltických panelov
          8. Zimná ríša divov Maďarska
          1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 10 311
          2. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás 10 139
          3. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie 5 750
          4. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 2 741
          5. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to 2 617
          6. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 2 143
          7. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 2 092
          8. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste 1 729
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu

          Hlavné správy zo Sme.sk

          Craig Ramsay počas zimných olympijských hier v Pekingu.

          Bronzová medaila patrí k najkrajším spomienkam.


          Nikola Baďová 30. nov
          Peter Schutz.

          K radikalizácii opozičnej politiky prikročili v partnerstve s exsmerákmi.


          4 h
          Spisovateľ a publicista Dušan Taragel.

          V krvavých baladách dáva mafiánom šancu prerušiť reťaz zla, ktoré plodí ďalšie zlo.


          1. dec
          Dávid Kušický pri obrovskom betónovom vajci, určenom na výrobu naturálneho vína.

          Mladý Slovák ulahodil Japoncom, Kórejcom, Američanom aj Kanaďanom.


          2. dec

          Neprehliadnite tiež

          Volali sme do Fekišoviec aj Jánovi Čarnogurskému.


          a 3 ďalší 11. mar

          Konečne poriadny diss!


          a 2 ďalší 7. jan

          Ďakujeme, že ste sa zapojili!


          a 3 ďalší 31. dec

          Vypočujte si nový diel satirického podcastu.


          a 3 ďalší 17. dec
          SkryťZatvoriť reklamu