Fičí logo Fičí
Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Ako vyrezať halloweensku tekvicu? Poradí vám mladá Slovenka aj zahraniční umelci

Čo spraviť, aby takáto tekvica dlhšie vydržala?

Vyrezávanie halloweenskych tekvíc sa stáva čoraz populárnejšie aj u nás na Slovensku. Bežné škeriace sa tváričky však už nie sú "in". Hitom sú zložitejšie vzory, ktoré vyzerajú ako zo šablóny.

Pokiaľ však nejde o nápisy, umelci šablóny nevyužívajú. Pracujú len so svojou predstavivosťou, nožíkmi a rôznymi dlátkami. Jednou takou umelkyňou je aj Barbara Velebírová (24), ktorá sa venuje vyrezávaniu do ovocia a zeleniny aktívne už sedem rokov. Najčastejšie pracuje s melónmi, reďkovkami, cviklou, baklažánom a mrkvou. V jesenných mesiacoch však často siaha aj po tekviciach, ktoré potom premieňa na rôzne halloweenske dekorácie.

Skryť Vypnúť reklamu

K vyrezávaniu sa dostala ešte na strednej škole. Absolvovala štyri carvingové kurzy, a potom už nasledovala samorealizácia. Ako sama hovorí, najprv to vôbec nešlo tak ľahko, ako si predstavovala. „Bolo to obdobie strašne veľa odrezaných melónov a strašne veľa hodín, ktoré som pri tom strávila. Asi tisíc zlých pokusov. Potom prišili na rad nejaké súťaže, výstavy a už to išlo. Pomaličky, čím ďalej, tým nastávalo väčšie zdokonaľovanie,“ prezradila Barbara.

Práca jej ide od ruky

Teraz jej vyrezanie takého melóna trvá približne 1,5 – 3,5 hodiny. Vytváranie zeleninových kytíc zvládne aj s nastajlovaním za dve hodiny. S tekvicami je to už vraj trošku zložitejšie. „Tam sú to niekedy aj štyri hodiny, lebo tekvica je strašne tvrdý materiál a ťažšie sa do toho vyrezáva. Tekvica totiž obsahuje ako keby mazivo. To pri rezaní vyteká, čiže je potrebné to aj trošku začisťovať. Lebo nožík sa lepí - a vlastne celé je to také lepkavé,“ vysvetlila Barbara a doplnila, že pokiaľ ide o bežné ksichtíky, netrvá jej to dlhšie ako pol hodinu.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako sme už spomínali v úvode, na vyrezávanie používajú umelci rôzne pomôcky. Na tradičné tváre však bohato stačí aj klasický nožík. Ten by mal mať, ako nás upozornila Barbara, krátku čepeľ. „Základné tvary – trojuholníky a zuby – povyrezávaš. Ale na tie zdobné veci, ktoré robím ja, už potrebuješ náradie. Rôzne dlátka, thajský nožík – v mojom prípade absolútny základ pri vyrezávaní čohokoľvek,“ uviedla sympatická Prešovčanka.

Na vyrezanie jednoduchej halloweenskej tekvice nám dala dokonca aj tip:

Potrebujeme: nožík na zeleninu s krátkou čepeľou, maximálne 10 – 15 centimetrov dlhú, jednu tekvicu, kuchynské utierky, lyžicu, misku a pero alebo hocičo, čím si naznačíme vzory

Postup:

1. Nakreslíme obrysy, potom si podľa tých čiar a okrajov nadrežeme všetky jednotlivé časti. Postláčame ich dovnútra do tekvice. A to buď prstami, alebo si môžeme pomôcť nožíkom.

Skryť Vypnúť reklamu

2. Keď už máme celú tváričku vyrezanú, odrežeme vrchný diel, tam, kde je stopka tekvice. Ideálne zúbkovým rezom dookola. Odoberieme vrch tekvice a pomocou lyžice, najlepšie ostrej, predlabme celú tekvicu. Vyberieme dužinu s jadierkami a keď je vonku, použijeme kuchynské utierky a tekvicu vysušíme. Keď chce čitateľ použiť aj sviečku, tak celú tekvicu musí vysušiť. A absolútne dokonale vydlabať. Samozrejme, je potrebné kúpiť väčšiu tekvicu, ak tam chceme dať sviečku. Predsa len tam bude plameň, tak nech je tam priestor na to, aby to horelo.

Na zime nezhnije

Keď už máte tekvicu vyrezanú, mali by ste ju umiestniť do chladu. Presne tak, ako to robia v Amerike. Niekde vonku do záhrady, prípadne na okno. V takomto prostredí vám tekvica vydrží aj týždeň. Barbara však upozorňuje, že použiť laky na vlasy, vazelínu alebo iné prípravky na fixáciu, respektíve na udržanie životnosti tejto zeleniny, vám nepomôže. „V žiadnom prípade nepoužívajte laky na vlasy alebo podobné záležitosti, lebo je to čistá chémia. Stačí, že na to len raz strieknete, a rovno to zhnije. Nechajte ju voľne na vzduchu v pomerne chladnom prostredí a tak skoro vám tekvica nezhnije,“ apeluje Barbara.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa nej sa momentálne tlačia do popredia 3D vzory, s čím môžeme len súhlasiť. Výnimkou nie sú ani desivé vzory, ktoré sa objavujú čoraz častejšie. Nejedna z nich je priam umeleckým dielom. „Povedala by som, že na niektorých tekviciach sa vyskytujú dosť také strašidelné vzory. Predtým to boli len také jemné strašidielka, ale teraz to už ide až do hororových vecí,“ uzavrela Barbara.

Pár takých strašidelných tekvíc vám na inšpiráciu aj ukážeme

Ich autorom je Američan Ray Villafane, ktorý sa prvýkrát dostal k vyrezávaniu tekvíc v roku 1993 v rámci projektu tzv. tekvicového sochárstva so svojimi žiakmi. Po niekoľkých ponukách o ich odkúpenie sa rozhodol svoje tekvice ponúknuť aj miestnym hotelom a reštauráciám. Carving sa tak stal jeho koníčkom na niekoľko rokov. Jeho talent a tvorivosť mu priniesli dvojnásobné víťazstvo v súťaži Food Network's 'Challenge: Outrageous Pumpkins. Pohľad na tieto ,,poburujúce tekvice“ vám doslova vyrazí dych.

Skryť Vypnúť reklamu

Niečo z Rayovej strašidelnej tvorby si môžete pozrieť aj tu:

Načítavam video...

A teraz niečo menej desivé od ďalších kreatívnych duší:

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  2. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  3. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  4. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  7. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  8. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  9. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  10. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 37 120
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 25 262
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 18 021
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 714
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 652
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 504
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 13 327
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 494
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 275
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 089
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Inšpirujúce

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kam ísť na test, čo s pozitívnymi a čo bude s netestovanými? (otázky a odpovede)

Certifikát z plošného testovania na Covid-19 je vstupenkou do obchodov.

Pri plošnom testovaní sa využívajú antigénové testy.
Ilustračné foto.
Píše Juraj Buzalka

S tyčinkou v nose tvoríme históriu

Politické spoločenstvo sa deje prostredníctvom rituálov.

Ilustračné foto.
Leonardo DiCaprio