Prečo sa s niektorými ľuďmi nedá vydržať, keď sú hladní? Oni za to vlastne nemôžu

Veda má odpoveď aj na tento fenomén.

S niektorými ľuďmi sa nedá vydržať, keď začnú byť hladní. Sú nervózni, podráždení, prehnane reagujú na všetko, čo im poviete. Namiesto odpovede vám len odvrknú.

Angličtina má pre tento stav slovo hangry, zložené zo slov hungry (hladný) a angry (nahnevaný). Poznáte takých alebo medzi nich dokonca sami patríte?

Človek podráždený z hladu však za svoje správanie tak celkom nemôže.

Jeho stav má totiž vedecké vysvetlenie. Na populárno-náučnom webe The Conversation ho priblížila výskumníčka Amanda Salis z Univerzity of Sydney.

Článok pokračuje pod video reklamou

Keď jete, trávením sa do do vašej krvi dostávajú výživové prvky, ktorých hodnota potom postupom času klesá. Ak vám hladina glukózy (jednoduchého cukru) v krvi klesne príliš nízko, mozog to vyhodnotí ako potenciálnu život ohrozujúcu situáciu. Na rozdiel od iných orgánov totiž na svoje správne fungovanie nevyhnutne potrebuje glukózu. Ak jej nemá dosť, môžete na sebe pozorovať, že sa neviete sústrediť, robíte hlúpe chyby, ťažko sa vám premýšľa, máte problém správať sa spoločensky prijateľne, teda napríklad nebyť hnusní k ľuďom.

Druhým dôvodom sú hormóny.

Keď hladina glukózy v krvi klesne na určitú hodnotu, mozog dá telu pokyn syntetizovať a uvoľniť do krvi niekoľko hormónov, ktoré by mali túto hladinu zvýšiť. Ide o glukagón, adrenalín, noradrenalín a kortizol. Naším problémom je to, že adrenalín a kortizol sú okrem toho aj tzv. stresové hormóny, ktoré telo produkuje pri všetkých stresových situáciách. Spôsobia to, že telo sa naladí do režimu "bojuj alebo uteč" a tomu sa prispôsobia aj ľudské reakcie. Hoci ste len hladní, správate sa, akoby ste boli vo väčšom ohrození, aj keď to tak v skutočnosti nie je.

Hlad a hnev spolu súvisia aj na ďalšej úrovni.

Pri hlade váš mozog produkuje tzv. neuropeptid Y, ktorý má niekoľko funkcií, medzi inými aj pôsobí na zvyšovanie príjmu jedla. Okrem toho však má vplyv aj na agresivitu. Súvisí to s pudovým mechanizmom prežitia, ktorý je rovnaký u ľudí i zvierat. Hladný organizmus musí niekedy o svoje jedlo bojovať.

Každý človek však má trochu iné reakcie na tieto faktory. Kým niekto ich zvláda tak, že si jeho hlad všimnete, len keď mu nahlas zaškvŕka v žalúdku, iní ľudia sú na hlad omnoho viac citliví a teda aj podráždenejší.

Ako proti tomu bojovať?

Najlepšie je, keď človek vôbec nevyhladne. Preto je lepšie jesť častejšie menšie porcie. Ak to však už príde, neoplatí sa zaháňať hlad sladkosťami a fastfoodom. Na chvíľu vás to síce upokojí, no tieto potraviny majú vysoký glykemický index a hladina glukózy v krvi síce najprv vystrelí, no o to rýchlejšie znovu klesne a vy ste opäť hladní. Lepšie fungujú potraviny s nízkym glykemickým indexom, hlavne zelenina, ovocie či strukoviny a celkovo prirodzené, čo najmenej priemyselne spracované jedlo.

V každom prípade, ak viete, že vás hlad takto ovplyvňuje, naplánujte si dôležité veci radšej po jedle alebo majte poruke nejakú záchranu pre prípad núdze.

Radšej si dať kúsok čokolády ako byť neznesiteľným ku kolegom.

Spracované podľa theconversation.com, diabetik.sk, primar.sme.sk

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  2. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  3. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  4. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  5. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  6. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  7. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  10. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  3. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  4. Brieždenie pod lomenicou
  5. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  6. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  7. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  10. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 757
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 246
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 10 582
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 7 374
  5. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 544
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 967
  7. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 374
  8. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 909
  9. Najužitočnejšia appka 2 892
  10. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy 2 863

Neprehliadnite tiež

Mémcyklopédia #24: Čo znamená orokuratie?

Takto to dopadne, keď sa budete príliš dlho baviť s Andrejom Dankom.

Týchto 11 pesničiek bojuje proti predsudkom. Vy by ste zmenili názor?

Každú spoločenskú zmenu sprevádza „hymna“, ktorá zjednocuje aj burcuje.

Škótske študentky dostanú menštruačné potreby zdarma

Veľa dievčat má problém dovoliť si ich.

Do študentskej jedálne v Mlynskej doline dostala vegánske jedlo

Zostaviť vegánsky jedálniček bola výzva.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Je Rybanič whistleblower? Odborníci sa nezhodli

Rybanič chce názor Súdneho dvora Európskej únie.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Kam chodíte, aj keď hovoríte opak

Ako sa ázijské bistrá zmenili za posledných dvadsať rokov.

Komentár Zuzany Kepplovej

Na Dankovom diplome vlastne nezáleží

Bol by to prezident, v ktorom by nejeden našinec spoznal vlastný príbeh.

PRIMÁR

Šesť rád, ktoré vás môžu ochrániť pred chrípkou

Pripravte sa na chrípkovú sezónu.