Prečo sa s niektorými ľuďmi nedá vydržať, keď sú hladní? Oni za to vlastne nemôžu

Prečo sa s niektorými ľuďmi nedá vydržať, keď sú hladní? Oni za to vlastne nemôžu

Vydané 19.10.2016 o 14:57

Veda má odpoveď aj na tento fenomén.

S niektorými ľuďmi sa nedá vydržať, keď začnú byť hladní. Sú nervózni, podráždení, prehnane reagujú na všetko, čo im poviete. Namiesto odpovede vám len odvrknú.

Angličtina má pre tento stav slovo hangry, zložené zo slov hungry (hladný) a angry (nahnevaný). Poznáte takých alebo medzi nich dokonca sami patríte?

Človek podráždený z hladu však za svoje správanie tak celkom nemôže.

Jeho stav má totiž vedecké vysvetlenie. Na populárno-náučnom webe The Conversation ho priblížila výskumníčka Amanda Salis z Univerzity of Sydney. 

Keď jete, trávením sa do do vašej krvi dostávajú výživové prvky, ktorých hodnota potom postupom času klesá. Ak vám hladina glukózy (jednoduchého cukru) v krvi klesne príliš nízko, mozog to vyhodnotí ako potenciálnu život ohrozujúcu situáciu. Na rozdiel od iných orgánov totiž na svoje správne fungovanie nevyhnutne potrebuje glukózu. Ak jej nemá dosť, môžete na sebe pozorovať, že sa neviete sústrediť, robíte hlúpe chyby, ťažko sa vám premýšľa, máte problém správať sa spoločensky prijateľne, teda napríklad nebyť hnusní k ľuďom. 

Druhým dôvodom sú hormóny.

Keď hladina glukózy v krvi klesne na určitú hodnotu, mozog dá telu pokyn syntetizovať a uvoľniť do krvi niekoľko hormónov, ktoré by mali túto hladinu zvýšiť. Ide o glukagón, adrenalín, noradrenalín a kortizol. Naším problémom je to, že adrenalín a kortizol sú okrem toho aj tzv. stresové hormóny, ktoré telo produkuje pri všetkých stresových situáciách. Spôsobia to, že telo sa naladí do režimu "bojuj alebo uteč" a tomu sa prispôsobia aj ľudské reakcie. Hoci ste len hladní, správate sa, akoby ste boli vo väčšom ohrození, aj keď to tak v skutočnosti nie je.

Hlad a hnev spolu súvisia aj na ďalšej úrovni.

Pri hlade váš mozog produkuje tzv. neuropeptid Y, ktorý má niekoľko funkcií, medzi inými aj pôsobí na zvyšovanie príjmu jedla. Okrem toho však má vplyv aj na agresivitu. Súvisí to s pudovým mechanizmom prežitia, ktorý je rovnaký u ľudí i zvierat. Hladný organizmus musí niekedy o svoje jedlo bojovať.

Každý človek však má trochu iné reakcie na tieto faktory. Kým niekto ich zvláda tak, že si jeho hlad všimnete, len keď mu nahlas zaškvŕka v žalúdku, iní ľudia sú na hlad omnoho viac citliví a teda aj podráždenejší.

Ako proti tomu bojovať?

Najlepšie je, keď človek vôbec nevyhladne. Preto je lepšie jesť častejšie menšie porcie. Ak to však už príde, neoplatí sa zaháňať hlad sladkosťami a fastfoodom. Na chvíľu vás to síce upokojí, no tieto potraviny majú vysoký glykemický index a hladina glukózy v krvi síce najprv vystrelí, no o to rýchlejšie znovu klesne a vy ste opäť hladní. Lepšie fungujú potraviny s nízkym glykemickým indexom, hlavne zelenina, ovocie či strukoviny a celkovo prirodzené, čo najmenej priemyselne spracované jedlo.

V každom prípade, ak viete, že vás hlad takto ovplyvňuje, naplánujte si dôležité veci radšej po jedle alebo majte poruke nejakú záchranu pre prípad núdze.  

Radšej si dať kúsok čokolády ako byť neznesiteľným ku kolegom.

Spracované podľa theconversation.com, diabetik.sk, primar.sme.sk

 

Najčítanejšie na Fičí.sk

Ďalšie na Fičí.sk

Čo tak ešte jeden článok ?