SME
Sobota, 18. september, 2021 | Meniny má EugéniaKrížovkyKrížovky

Od decka po dedka: Takto sa s vekom vyvíjajú naše kulinárske schopnosti

Nezúfaj! Raz sa to naučíš.

(Zdroj: buzzcontrol.com)

1 rok

Varíš všetko so všetkým. ¾ šálky hliny polohrubej z kvetináča v obývačke zmiešaných s piatimi farebnými štipcami a štipkou maminho púdru z kabelky je tvoja aktuálna kulinárska jednotka. Na MasterChefa to ešte nie je, ale základy máš sľubné.

4 roky

V škôlke si sa od učiteliek naučil, že: „Ivko, variť môžeš aj iba akože, bez toho, aby si urobil takýto neporiadok.“ A tak teraz varíš „akože“, čiže miešaš prázdne mištičky s prázdnymi hrnčekmi a následne ochutnávaš neexistujúce koláčiky. Prečo už v škôlke musia učiteľky kaziť všetku radosť?

Skryť Vypnúť reklamu

7 rokov

Stratil si definitívne všetky ilúzie o varení, prišla tvrdá realita. Po tom, čo si ochutnal výtvory zo školskej kantíny, sa zaprisahávaš, že už nikdy v živote nebudeš vykonávať túto činnosť. Preč sú časy maminých úžasných parených buchiet a babkinej sviečkovej! Gániš na kuchárky za pultom, ktoré ti na tanier kydajú zemiakovú kašu tak riedku, že by si ju pokojne mohol piť slamkou, a vymýšľaš celú sieť taktík, ako prepašovať ten hnus od stola k okienku na odloženie tanierov tak, aby si ťa ani jedna učka nevšimla. Vyžaduje si to nesmierny talent na logistiku.

12 rokov

Robíš si sám desiate a potom ich vymieňaš cez veľkú prestávku za iné desiate. V batohu ti pravidelne zhnije zabudnuté jablko, ktoré ti tam mama zakaždým nasilu vtrepe. Kto už ale preboha je jablko na desiatu, mama? Vieš uvariť dokonca aj párok, lebo hot dog s kečupom je proste topka v školskom bufete.

Skryť Vypnúť reklamu

15 rokov

Mrazenú pizzu, hranolky na všetky spôsoby a najkratšiu cestu do Mekáča zvládaš ľavou-zadnou. Dokonca si už pričuchol aj k umeniu mixológie. Samozrejme, mami/oci, len nealkoholických drinkov! Jasnééé, že heeej!

19 rokov

Intráková kuchynka ti pripomína časy stanovačiek na Liptovskej Mare, akurát je hnusnejšia, smradľavejšia a tie pripáleniny na sporáku tam sú minimálne od roku 1971. Fičíš na vifonkách, cestovinách s tuniakom a už ani nevieš, kedy si sa stal vášnivým zberateľom zľavových kupónov v brožúrke ISIC.

Prečítajte si tiež: Fičí recept: Vymeňte intrákové vifonky za niečo zdravšie, ale podobne rýchle Čítajte 

25 rokov

Ráno jesť nestíhaš, cestou si kupuješ len kávu. Na obed chodíš na menučka s kolegovcami, platíš gastráčmi a tvojou jedinou kulinárskou dilemou je večera, ktorú odbavíš buď donáškou alebo rýchlym šalátom, aby si po celom dni, preboha, ešte aj variť nemusel! Však si unavený jak kôň!

Skryť Vypnúť reklamu

30 rokov

Máš dvojičky, a tak všetko jedlo, čo sa nachádza vo vašej domácnosti, pripomína tie otrasne riedke zemiakové kaše zo školskej kantíny. Ani poriadne nevieš, čo ješ, je to v zásade jedno. Hlavne, že jedia tí krpatí, lebo keď jedia, aspoň sú ticho. A ticho je v aktuálnej situácií dôležitejšie ako plný žalúdok.

40 rokov

Konečne máš čas naučiť sa variť. Krpci sú už viac-menej samostatní, chodia do školy, za školu... skrátka ich väčšinu dňa nevidíš – vďaka bohu za vzdelávacie zariadenia a inštitúcie podobného typu. Vyťahuješ mamin polorozpadnutý receptár, do ktorého si písala všetky recepty za posledných 50 rokov, a tak z ničoho nič varíš nedeľný obed – sviečkovú a ako dezert parené buchty!

60 rokov

A sú tu vnúčatá a napriek tomu, že nemáš chuť byť práve  tým rozprávkovým starým rodičom, tak nejako sa to od teba vyžaduje a napokon... aj ty niekde v hĺbke mäkneš, keď vidíš tie ich malé kukadlá, ako žobronia o marhuľový koláč. Pečieš! Strašne veľa pečieš a ešte ti to aj ide!

Skryť Vypnúť reklamu

80 rokov

Polievku solíš trikrát, lebo zakaždým zabudneš, že už si ju osolil. Tajne pridávaš ingrediencie do jedál, ktoré pripravujú tvoje nevesty cez víkend, a tak sa všetci divia, ako sa v slepačej polievka ocitla mletá paprika. Celý deň potom rozmýšľate, kto to preboha mohol urobiť, takúto záškodnícku činnosť, až sa zhodnete na tom, že asi malý Jurko - veď ten ešte nemá rozum a nevie, čo kde pridáva. 

Prečítajte si tiež: Fičí recept: Francúzsky puding creme brulée nie je žiadna veda. Skúste si ho pripraviť sami Čítajte 

 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

          Inzercia - Tlačové správy

          1. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
          2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
          3. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
          4. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
          5. Slovenský orloj – svetová atrakcia
          6. Kanceláriám ešte neodzvonilo
          7. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
          8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
          9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
          10. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
          1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
          2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
          3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
          4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
          5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
          6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
          7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
          8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
          9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
          10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
          1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 116
          2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 6 102
          3. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 273
          4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 4 245
          5. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 4 054
          6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 586
          7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 488
          8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 106
          9. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 817
          10. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 787
          Skryť Vypnúť reklamu
          Skryť Vypnúť reklamu
          Skryť Vypnúť reklamu
          Skryť Vypnúť reklamu

          Neprehliadnite tiež

          Volali sme Gizke aj Kiskovi.


          a 3 ďalší 10. sep
          Skryť Zatvoriť reklamu