SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Od decka po dedka: Takto sa s vekom vyvíjajú naše kulinárske schopnosti

Nezúfaj! Raz sa to naučíš.

(Zdroj: buzzcontrol.com)

1 rok

Varíš všetko so všetkým. ¾ šálky hliny polohrubej z kvetináča v obývačke zmiešaných s piatimi farebnými štipcami a štipkou maminho púdru z kabelky je tvoja aktuálna kulinárska jednotka. Na MasterChefa to ešte nie je, ale základy máš sľubné.

4 roky

V škôlke si sa od učiteliek naučil, že: „Ivko, variť môžeš aj iba akože, bez toho, aby si urobil takýto neporiadok.“ A tak teraz varíš „akože“, čiže miešaš prázdne mištičky s prázdnymi hrnčekmi a následne ochutnávaš neexistujúce koláčiky. Prečo už v škôlke musia učiteľky kaziť všetku radosť?

Skryť Vypnúť reklamu

7 rokov

Stratil si definitívne všetky ilúzie o varení, prišla tvrdá realita. Po tom, čo si ochutnal výtvory zo školskej kantíny, sa zaprisahávaš, že už nikdy v živote nebudeš vykonávať túto činnosť. Preč sú časy maminých úžasných parených buchiet a babkinej sviečkovej! Gániš na kuchárky za pultom, ktoré ti na tanier kydajú zemiakovú kašu tak riedku, že by si ju pokojne mohol piť slamkou, a vymýšľaš celú sieť taktík, ako prepašovať ten hnus od stola k okienku na odloženie tanierov tak, aby si ťa ani jedna učka nevšimla. Vyžaduje si to nesmierny talent na logistiku.

12 rokov

Robíš si sám desiate a potom ich vymieňaš cez veľkú prestávku za iné desiate. V batohu ti pravidelne zhnije zabudnuté jablko, ktoré ti tam mama zakaždým nasilu vtrepe. Kto už ale preboha je jablko na desiatu, mama? Vieš uvariť dokonca aj párok, lebo hot dog s kečupom je proste topka v školskom bufete.

Skryť Vypnúť reklamu

15 rokov

Mrazenú pizzu, hranolky na všetky spôsoby a najkratšiu cestu do Mekáča zvládaš ľavou-zadnou. Dokonca si už pričuchol aj k umeniu mixológie. Samozrejme, mami/oci, len nealkoholických drinkov! Jasnééé, že heeej!

19 rokov

Intráková kuchynka ti pripomína časy stanovačiek na Liptovskej Mare, akurát je hnusnejšia, smradľavejšia a tie pripáleniny na sporáku tam sú minimálne od roku 1971. Fičíš na vifonkách, cestovinách s tuniakom a už ani nevieš, kedy si sa stal vášnivým zberateľom zľavových kupónov v brožúrke ISIC.

Prečítajte si tiež: Fičí recept: Vymeňte intrákové vifonky za niečo zdravšie, ale podobne rýchle Čítajte 

25 rokov

Ráno jesť nestíhaš, cestou si kupuješ len kávu. Na obed chodíš na menučka s kolegovcami, platíš gastráčmi a tvojou jedinou kulinárskou dilemou je večera, ktorú odbavíš buď donáškou alebo rýchlym šalátom, aby si po celom dni, preboha, ešte aj variť nemusel! Však si unavený jak kôň!

Skryť Vypnúť reklamu

30 rokov

Máš dvojičky, a tak všetko jedlo, čo sa nachádza vo vašej domácnosti, pripomína tie otrasne riedke zemiakové kaše zo školskej kantíny. Ani poriadne nevieš, čo ješ, je to v zásade jedno. Hlavne, že jedia tí krpatí, lebo keď jedia, aspoň sú ticho. A ticho je v aktuálnej situácií dôležitejšie ako plný žalúdok.

40 rokov

Konečne máš čas naučiť sa variť. Krpci sú už viac-menej samostatní, chodia do školy, za školu... skrátka ich väčšinu dňa nevidíš – vďaka bohu za vzdelávacie zariadenia a inštitúcie podobného typu. Vyťahuješ mamin polorozpadnutý receptár, do ktorého si písala všetky recepty za posledných 50 rokov, a tak z ničoho nič varíš nedeľný obed – sviečkovú a ako dezert parené buchty!

60 rokov

A sú tu vnúčatá a napriek tomu, že nemáš chuť byť práve  tým rozprávkovým starým rodičom, tak nejako sa to od teba vyžaduje a napokon... aj ty niekde v hĺbke mäkneš, keď vidíš tie ich malé kukadlá, ako žobronia o marhuľový koláč. Pečieš! Strašne veľa pečieš a ešte ti to aj ide!

Skryť Vypnúť reklamu

80 rokov

Polievku solíš trikrát, lebo zakaždým zabudneš, že už si ju osolil. Tajne pridávaš ingrediencie do jedál, ktoré pripravujú tvoje nevesty cez víkend, a tak sa všetci divia, ako sa v slepačej polievka ocitla mletá paprika. Celý deň potom rozmýšľate, kto to preboha mohol urobiť, takúto záškodnícku činnosť, až sa zhodnete na tom, že asi malý Jurko - veď ten ešte nemá rozum a nevie, čo kde pridáva. 

Prečítajte si tiež: Fičí recept: Francúzsky puding creme brulée nie je žiadna veda. Skúste si ho pripraviť sami Čítajte 

 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 218
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 34 974
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 661
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 251
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 722
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 105
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 742
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 374
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 296
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 5 855
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Zábavné

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

7 h
Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

S vyšetrovateľmi začala spolupracovať koncom októbra.

5 h

Rozhovory ZKH s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

5 h