Bratislavskí foodbloggeri vyhlásili vojnu hygiene. Bojujú za ilegálny tatarák

Bratislavskí foodbloggeri vyhlásili vojnu hygiene. Bojujú za ilegálny tatarák

Vydané 26.9.2016 o 16:14

Podávanie surového mäsa je protizákonné.

Tatársky biftek buď milujete, alebo nenávidíte. Táto špecialita zo surového mäsa patrí medzi jedno z najpredávanejších jedál na zľavových portáloch. Podáva ho množstvo reštaurácií v Bratislave aj na celom Slovensku. 

Tatársky biftek pochádza pôvodne z Francúzska. Pripravuje sa zo surovej hovädzej sviečkovej a podáva sa so surovým vaječným žĺtkom, koreninami a omáčkami. Je to jedlo, ktoré je populárne na celom svete a má mnoho regionálnych variácií.

Podľa vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z roku 2007 je však v reštauráciách možné podávať len jedlá z tepelne spracovaného mäsa, pod čo obľúbený tatarák nespadá. Toto nariadenie však nikto v praxi nepresadzoval. Množstvo reštaurácií má aj napriek hygienickým kontrolám vo svojom jedálnom lístku tatárske bifteky.

Foodbloggeri Bratilicious sa rozhodli zorganizovať Tatarákový festival.

"Od pondelka 19.9 do nedele 9.10 2016 si pre vás 6 reštaurácií s perfektnými tatarákmi (ktoré sme ručne vybrali spomedzi veľmi silnej konkurencie) pripravilo špeciálne, časovo a počtom limitované tatarákové menu. Počas týchto 3 týždňov budete mať možnosť ochutnať ich špeciálne úpravy, pivá k nim, či netradičné suroviny - a hlavne, vy rozhodnete, ktorý z nich je tým najlepším tatarákom v Bratislave," píše sa na stránke Bratilicious.com.

23. septembra však na svojej facebookovej stránke oznámili, že sa festival ruší, keďže Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) navštívil všetky reštaurácie zúčastnené na festivale a rozhodol sa udeliť im pokutu. Bratilicious následne vyhlásili petíciu za upravenie spomínanej vyhlášky.

Doteraz hygiena za tataráky nepokutovala, Bratilicious preto predpokladali, že bola medzičasom aktualizovaná.

"Spomínané nariadenie nebolo zo strany Ministerstva zdravotníctva a ich Úradu verejného zdravotníctva od roku 2007 presadzované. V bežnej praxi mala ktorákoľvek reštaurácia tatarák v jedálnom lístku a aj pri hygienickych kontrolách tam zostal, hygiena nič nenamietala a nikomu pokuty nerozdávala. Toto trvalo 10 rokov," povedali Bratilicious pre Fičí. "Preto sme všetci predpokladali, že došlo k nejakej aktualizácii tejto nezmyselnej vyhlášky (ktorá je unikátom v EÚ, keďže 99 % členských krajín nemá s tatarákom žiadny problém) a nebude s tým žiadny problém. Ani vo sne by nám nenapadlo, že takáto vyhláška môže ešte stále existovať," dodali. 

Hygiena podľa nich navštívila reštaurácie, ktoré sa mali zúčastniť na festivale, prisľúbili im pokuty od 500 eur vyššie a prikázali im vyhodiť tatrák z jedálneho lístka, inak ich čaká súd. Reštaurácie sa teda nemohli na festivale zúčastniť.

Podnikatelia však podľa ÚVZ porušujú vyhlášku.

Kontaktovali sme aj Úrad verejného zdravotníctva, ktorý sa vyjadril, že podnikatelia by mali vedieť o existencii spomínanej vyhlášky. Podľa nich im za takéto porušenie zákona hrozí pokuta od 150 eur. 

"Niektoré reštaurácie majú tatársky biftek napísaný v menu a keď sa opýtame, ako ho robia, vysvetlia, že ho tepelne opracúvajú. Aj takýmto spôsobom sa to snažia obísť. Je už na danom kontrolnom orgáne, ako to dotiahne, ale keď nevieme naisto, ako ten biftek robia, keď ho neurobia pri kontrole, my to nevieme inak zistiť. Je to však zavádzanie spotrebiteľa, klasický tatársky biftek je surový, ak ho tepelne opracujú, mali by ho nazvať inak," vyjadrili sa pre Fičí. "V každom prípade reštaurácie nesmú podávať jedlá zo surového mäsa, ako ani používať surové vajcia."

Tepelne neopracované mäso sa  nesmie v reštauráciách podávať v záujme zdravotnej neškodnosti, keďže surové mäso môže obsahovať rôzne baktérie alebo rôznych parazitov. Na sushi ale daná vyhláška neplatí, keďže ryby nie sú považované za mäso.

Reštaurácie si nechcú pohnevať hygienu.

"Ak si ako reštaurácia pohneváte hygienu, tak vás budú buzerovať aj za najmenšie hlúposti, ako napríklad, že nepoužívate 3 rozličné chladničky na zeleninu, mäso, vajíčka, múku, čašníkov, a pokutovať, až kým nezavriete alebo vás nezavrú oni. My sme nasledovne kontaktovali ÚVZ, aby sme to mohli prediskutovat, no jediné, čoho sme sa dočkali, bolo, že takto to proste je a ich vôbec nezaujíma, či je to dobre alebo nie. Keď sme sa pýtali, prečo doteraz posledných 10 rokov nic neriešili, tak sa vyhovorili, ze oni konajú len "na udanie, na podnet". Očividne za posledných 10 rokov dostali podnet prvýkrát na náš festival a iba na reštaurácie zúčastnené v ňom," vyjadrili sa.

Bratilicious hovoria, že keď sa pýtali ÚVZ, či im neprekáža, že pre ne zmizne jedno z najikonickejších a najobľúbenejších mäsových jedál, odvetili im, že to nie je ich problém. Do ostatných reštaurácií, ktoré podávajú tatársky biftek, vraj hygiena plánuje ísť, len ak dostane podnet: "Malo by to byť už čoskoro, keďže niektorí naši čitatelia už vyjadrili motiváciu zaslať im zoznam takýchto reštaurácií."

 

Najčítanejšie na Fičí.sk

Ďalšie na Fičí.sk

Čo tak ešte jeden článok ?