SME
Sobota, 8. máj, 2021 | Meniny má IngridaKrížovkyKrížovky

Fičí recept: Vyberte sa na huby, aby ste z nich mohli spraviť toto jesenné rizoto

Buď do lesa alebo do obchodu.

Jeseň nám klope na dvere a pýta si so sebou aj jesenné recepty. Hubové rizoto sa hodí napríklad ako výdatný pohubačkový obed, ak ste si domov doniesli plné košíky. Ak ste toľko štastia nemali, v supermarketoch je húb na výber dostatok a vystačíte si aj s kuriatkami alebo hlivou. 

Prečítajte si tiež: Dajte si pozor, aby ste z lesa neprišli ľahší o stovky eur. Viete, ktoré huby sú zákonom chránené? Čítajte 

Nezabudnite rizoto nechať na záver chvíľku postáť. Syr a maslo sa v ňom roztopia a ono dostane tú správnu mazľavú konzistenciu. 

Suroviny

  • 400 g ryže na rizoto (alebo obyčajnej guľatozrnnej)
  • cca 1 l vývaru (môžete použiť zeleninový alebo hydinový)
  • 300 g húb (kuriatka, dubáky, hlivy, šampiňóny)
  • polovica zeleru
  • polovica cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 ml bieleho vína
  • 30 g masla
  • hrsť nastrúhaného parmezánu (plus zopár hobliniek na ozdobu) 
  • olivový olej 
  • čierne korenie

Postup

1. V hrnci rozohrejeme olej. Zeler, cibuľu a cesnak nakrájame na drobné kúsky, vložíme do hrnca a opekáme do zlatista.

Skryť Vypnúť reklamu

2. Medzitým prepláchneme ryžu. Keď má zeler zlatohnedú farbu, pridáme ju do hrnca. Dôkladne miešame, kým ryža nezačne priesvitnieť. Prilejeme víno a 3 minúty miešame. 

3. Keď sa víno odparí, pridáme huby a chvíľu opekáme. Ak sa nám zdá, že sa ryža pripeká, pridáme trochu oleja. Potom pridáme prvú naberačku vývaru. Premiešavame a počkáme, kým ryža vývar absorbuje a až potom pridáme ďalšiu, až kým sa nám neminie vývar. Bude to trvať približne 25 minút. 

4. Ryžu ochutnáme. Ak je v strede príliš tvrdá, pridáme ešte jednu naberačku horúcej vody. Okoreníme, prípadne dochutíme a stiahneme z plameňa.

5. Na záver do ryže pridáme nastrúhaný parmezán a maslo, zakryjeme na 10 minút pokrievkou a podávame posypané hoblinkami parmezánu.

Ak sa s receptom podelíte na Instagrame, pridajte k nemu hashtag

Skryť Vypnúť reklamu

#FiciRecept

Radi si ho pozrieme!

Prečítajte si tiež: Fičí recept: Vymeňte intrákové vifonky za niečo zdravšie, ale podobne rýchle Čítajte 

 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy
  2. Ako sa dostať do formy? Padel je ako tenis, no ďaleko zábavnejší
  3. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku
  4. SME.sk prináša nové Prémiové predplatné
  5. Najkrajší darček? Nielen maminy poteší večer plný dobrej hudby
  6. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  7. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú?
  8. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe
  9. O pro-agingu so Soňou Müllerovou, Deň matiek a ekošpeciál
  10. SME Elektromobilita: Ako nabíjať? Aký majú dojazd?
  1. Blíži sa Deň matiek. Pripravme im raňajky ako pre kráľovnú
  2. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku
  3. Jarná očista organizmu – ako sa do nej pustiť naplno?
  4. Ako sa dostať do formy? Padel je ako tenis, no ďaleko zábavnejší
  5. Kancelársky trh ožíva, potvrdzuje to aj najväčší developer
  6. Najkrajší darček? Nielen maminy poteší večer plný dobrej hudby
  7. SME.sk prináša nové Prémiové predplatné
  8. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  9. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú?
  10. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe
  1. Zaočkovaní dostávajú pivo zdarma alebo 350 eur 33 587
  2. Ste finančný guru? Otestujte sa a investujte s mobilom 19 312
  3. Deti sa počas pandémie vrátili dozadu, hovorí pedagogička 15 721
  4. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú? 14 625
  5. Máte 30 a začínate investovať? Týchto 6 vecí potrebujete vedieť 8 939
  6. Čo ľuďom chýba počas práce z domu najviac? Káva to nie je 8 070
  7. SME Elektromobilita: Ako nabíjať? Aký majú dojazd? 7 630
  8. Zaujímavé príležitosti po kríze. Analytici radia, kam investovať 7 116
  9. Investuje od dvanástich. Najväčší rast dosiahol o 1 600 percent 6 873
  10. Minerálky pod lupou. Kedy nám škodia a kedy prospievajú? 6 175
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Nezažili SME, ale nezabudli sme.

Dnes si pripomíname, prečo je dôležité, aby sa z našej pamäti nestratili príbehy z čias vojny.

19 h

V strane podľa odchádzajúcej členky prebieha diskusia o výmene líderky.

1 h
Talian Filippo Ganna.

Ganna bol priebežným lídrom aj v roku 2020.

1 h
Hore plochá cestovina pred varením, dole po uvarení.

Do cesta ide iba múka a voda.

7. máj

Neprehliadnite tiež

Ak bol niekedy Pročko tragéd, tak teraz.

7. máj

Miloš Zeman vyšiel na svetlo sveta a bola to sranda iná.

30. apr

Pat a Mat znova útočia.

23. apr