Ako jeme pečivo a čím krájame zemiaky: Poznáte základné pravidlá etikety stolovania?

Ako jeme pečivo a čím krájame zemiaky: Poznáte základné pravidlá etikety stolovania?

Vydané 11.8.2016 o 11:43

Otestujte sa v našom kvíze.

Raňajky, obed či večera sú pre väčšinu ľudí tou najkrajšou a najlepšou časťou dňa. Je však iné jesť doma a iné jesť v reštaurácii či na rodinnej oslave a svadbe. Tam totiž platia základné pravidlá etikety stolovania, ktoré by sme mali poznať, ak nechceme byť za hulváta. Myslíte si, že ich ovládate? Otestujte sa v našom kvíze. Informácie sme čerpali z knihy Nová velká kniha etikety od českého autora Ladislava Špačeka. 

Načítávam...
  1. Na ktorej strane stola majú podľa etikety sedieť spoločensky významnejšie osoby?

    1. Chrbtom k stene/oknu, pohľadom do miestnosti
    2. Chrbtom do miestnosti, s výhľadom z okna
  2. Aký dlhý má byť obrus pri formálnom stolovaní?

    1. 10 cm od hrany stola, aby nezavadzal hosťom pri stolovaní
    2. 30 cm od hrany stola aby hosťom zakrýval nohy pod stolom
  3. Na ktorú stranu od taniera sa ukladajú vidličky a nože?

    1. Vidličky vľavo, nože vpravo
    2. Vidličky vpravo, nože vľavo
  4. Aké je rozloženie vidličiek na stole pri menu, ktoré sa skladá z viacerých chodov?

    1. Vidlička na studený predkrm-vidlička na teplý predkrm-hlavná vidlička-tanier
    2. Hlavná vidlička-vidlička na teplý predkrm-vidlička na studený predkrm-tanier
  5. V akej polohe sa podľa etikety ukladajú na stôl nože?

    1. Ostrím k tanieru
    2. Tupou stranou k tanieru
  6. Kde pri stolovaní uložíme pohár na víno?

    1. Po pravej ruke, hneď za posledný nôž od taniera
    2. Centimeter nad špičku noža hlavného príboru
  7. Muž môže pri stolovaní sedieť na celej ploche stoličky. Ako by mala sedieť žena?

    1. Tiež na celej ploche stoličky
    2. Len v prvej tretine plochy stoličky
  8. V akej polohe by ženy mali mať nohy pod stolom?

    1. Prekrížené, aby čo najmenej prekážali ostatným stolujúcim
    2. Vedľa seba, pritisnuté k sebe
  9. A čo muži?

    1. Nohy by mali mať mierne od seba
    2. Nohy by mali mať čo najbližšie k sebe
  10. Papierový obrúsok slúži na utieranie úst. Na čo je však na stole látkový obrúsok?

    1. Na utieranie príborov, prípadne sa ním utrie rozliaty nápoj
    2. Na ochranu oblečenia pred jedlom
  11. Kde patrí látkový obrúsok?

    1. Ženy aj muži si ho položia na lono
    2. Ženy si ho položia na lono, muži ho zasunú za limec košele ako podbradník
  12. Ako jeme pečivo?

    1. Chytíme ho do ruky, v ktorej máme obrúsok, a odhryzneme
    2. Odlomíme si malý kúsok a vložíme do úst, nepoužívame obrúsok
  13. Ako podľa etikety jeme polievku, keď je jej v miske málo?

    1. Tanier nakloníme smerom k sebe
    2. Tanier nakloníme smerom od seba
  14. Čím podľa etikety krájame zemiaky?

    1. Bočnou stranou vidličky
    2. Nožom, ale tak, aby sme „necinkli“ o tanier
  15. Ak necháme na tanieri prekrížený príbor, čašník vie, že ešte budeme jesť. Čo mu však dávame najavo, keď príbor prekrížime tak, aby hroty vidličky ležali cez ostrie noža?

    1. Že nám má doniesť obrúsok, pretože sme rozliali vodu, no nechceme na to všetkých upozorňovať
    2. Že chceme pridať ďalšiu porciu jedla
  16. Ako držíme pohár vína?

    1. Za stopku, aby sme víno zbytočne neotepľovali a nezamazali pohár
    2. Za časť, kde je naliate víno, aby nám náhodou nevypadol z ruky
  17. Čo urobíme s lyžičkou, ktorou miešame kávu?

    1. V žiadnom prípade ju nedávame do úst a neolizujeme ju, položíme ju na tanierik
    2. Môžeme ju vložiť do úst
    3. Do úst ju môžeme dať len v prípade, ak ochutnávame penu kapučína alebo hustú čokoládu
Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež:Kto podáva ruku ako prvý a aká dlhá má byť kravata: Poznáte základné pravidlá etikety?

 

Najčítanejšie na Fičí.sk

Ďalšie na Fičí.sk

Čo tak ešte jeden článok ?