Dajte si pozor, aby ste z lesa neprišli ľahší o stovky eur. Viete, ktoré huby sú zákonom chránené?

Čo takto praženica za 115 eur?

Hubárska sezóna je v plnom prúde a hoci väčšina hubárov zbiera len dubáky, suchohríby a plávky, niektoré druhy húb sú omnoho vzácnejšie. Ide najmä o huby, ktoré rastú v malom počte, na zriedkavých miestach alebo už úplne "vyhynuli".

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na červenom zozname rastlín a živočíchov Slovenska, ktorý vypracoval ešte v roku 2001 Botanický ústav SAV, je dovedna 309 druhov húb. Vybrali sme tie najzaujímavejšie. Kde ich nájdete a aká pokuta vám podľa zákona hrozí za to, že si ich dáte do košíka?

SkryťVypnúť reklamu

Hríb kráľovský (Boletus regius)

Ako vyzerá? Jeho pokožka je červenkasto až krvavočerveno vláknitá, neskôr bledne do žltého alebo hnedočervenkastého tónu. Po odrezaní nemení farbu. Póry sú drobné, okrúhlo hranaté, za mladi citrónovožlté až zlatožlté, v dospelosti žltozelenkasté.

Kde ho hľadať? Hríb kráľovský rastie od júna do septembra v svetlých listnatých lesoch, najčastejšie pod dubmi a bukmi v nižších teplejších polohách.

Ako ho pravdepodobne volá vaša babka? Kráľovka, harasník, žltý hríb.

Môžete ho zjesť? Áno, je jedlý.

Koľko zaplatíte za odtrhnutie? 46 eur za jednu plodnicu.

Hliva kotúčová (Pleurotus eryngii)

Ako vyzerá? Jej klobúk je hrubo mäsitý, v pôdoryse okrúhly, nad hlúbikom vždy prehĺbený. Má hnedú až sivohnedú farbu. Hlúbik je hladký, takmer holý, biely až krémový. Dužina je biela, mäkko mäsitá, pod pokožkou klobúka vodnato sivastá. Má príjemnú vôňu a chuť.

SkryťVypnúť reklamu

Kde ju hľadať? Rastie od mája do konca októbra na lúkach a pasienkoch v spoločnosti kotúča poľného (Eryngium campestre), na ktorého koreňoch pravdepodobne cudzopasí. Je dosť zriedkavá, u nás známa doteraz iba z Podunajskej nížiny. Môžete si ju však vypestovať na záhrade.

Ako ju volá vaša babka? Hliva kráľovská.

Môžete ju zjesť? Áno, je to výborná jedlá huba, ktorá priaznivo pôsobí na zdravie.

Koľko zaplatíte za odtrhnutie? 78 eur za jednu plodnicu.

Hlinovec šafránový (Hapalopilus croceus)

Ako vyzerá? Väčšinou je bokom prirastený na strom, hrubo mäsitý, na povrchu krémovooranžový alebo červenooranžový. Dužina je za čerstva bledooranžová, pružná a šťavnatá, presýtená vodou, za sucha býva krémovohnedastá, tvrdá a krehká.

Kde ho hľadať? Najčastejšie rastie v lete a v jeseni na živých aj na odumierajúcich duboch.

SkryťVypnúť reklamu

Ako ho volá vaša babka? Nijak, pravdepodobne ho ešte nevidela, pretože je veľmi zriedkavý.

Môžete ho zjesť? Môžete, ale chutiť vám nebude. Je totiž nejedlý.

Koľko zaplatíte za odtrhnutie? 51 eur za jednu plodnicu.

Hľuzovka letná (Tuber aestivum)

Ako vyzerá? Má hľuzovitý tvar, na povrchu je pokrytá kužeľovite pyramidálnymi bradavkami, čiernohnedá až čierna. Vonia silne aromaticky

Kde ju hľadať? Rastie od augusta do februára, najčastejšie v svetlých dubových lesoch, najmä vo vápenatých pôdach. Zvyčajne sa nájde iba náhodne, ak ju vyhrabala divá zver, lebo rastie dosť hlboko pod povrchom zeme. Na jej hľadanie ľudia používajú špeciálne vycvičené psy a ošípané.

Ako ju volá vaša babka? Trifľa, trifeľ, jelenia huba.

Môžete ju zjesť? Áno, je to veľmi chutná huba, ktorá sa dáva ako prísada do rôznych jedál. Vo Francúzsku a v Taliansku ju kvôli tomu umelo pestujú v dubových hájoch.

SkryťVypnúť reklamu

Koľko zaplatíte za odtrhnutie? 92 eur za jednu plodnicu.

Hodvábnica fialovomodrá (Entoloma euchroum)

Ako vyzerá? Klobúk aj hlúbik je fialovomodrej až fialovej farby, niekedy aj fialovoružovej. Dužina má aromatickú sladkú vôňu a mydlovú chuť.

Kde ju hľadať? Rastie predovšetkým na dreve jelší, občas na lieskach.

Ako ju volá vaša babka? Závojenka modrá.

Môžete ju zjesť? Pravdepodobne len raz. Je jedovatá.

Koľko zaplatíte za odtrhnutie? 92 eur za jednu plodnicu.

Ako vyzerá? Jeho klobúk je krásne krvavočervený a slizký, po rýchlom uschnutí slizu býva čiastočne (najmä pri okraji) žltý alebo zelenožltý a lesklý. Hlúbik je žltý s jemnými červenými vločkatými bodkami. V dolnej časti je spravidla olivový. Dužina je bledožltá, na reze modrejúca alebo zelenejúca, najmä v klobúku nad rúrkami. Má nevýraznú chuť a nenápadnú vôňu.

SkryťVypnúť reklamu

Kyjak useknutý (Clavariadelphus truncatus)

Ako vyzerá? Ako už vyplýva z názva, má kyjakovitý tvar, na temene je useknuý a preliačený. Povrch je okrovooranžový a vráskavý.

Kde ho hľadať? Rastie od augusta do novembra v podhorských a horských ihličnatých lesoch na zemi, jednotlivo alebo v malých skupinkách.

Ako ho volá vaša babka? Kyj, kyjak.

Môžete ho zjesť? Je jedlý, oveľa častejšie sa však vyskytuje kyjak obrovský, ktorý býva zvyčajne väčší a na temene zaoblený.

Koľko zaplatíte za odtrhnutie? 64 eur za jednu plodnicu.

Lievikovec kyjakovitý (Gomphus clavatus)

Ako vyzerá? Jeho plodnice sú tuho mäsité, smerom dole zúžené, hore rozšírené a useknuté. Okraje sú v dospelosti zdvihnuté, ostré, zvlnené a rôzne poprehýbané až laločnaté. Je mäsovočervenkastý až fialový.

SkryťVypnúť reklamu

Kde ho hľadať? Rastie od augusta do októbra v ihličnatých lesoch, prevažne vo vyšších polohách. Objavuje sa zvyčajne v húfoch a často aj v trsoch. Je rozšírený v celom miernom pásme severnej pologule.

Ako ho volá vaša babka? Kozie cecky (fakt!)

Môžete ho zjesť? Áno, je to jedlá huba výbornej kvality. Dá sa upravovať na rozličné spôsoby a môže sa aj sušiť. Keďže má dužinu pomerne tuhú, treba ju pokrájať na malé kúsky a trochu dlhšie dusiť alebo variť.

Koľko zaplatíte za odtrhnutie? 74 eur za jednu plodnicu.

Muchotrávka Vittadiniho (Amanita vittadinii)

Ako vyzerá? Klobúk býva belavý alebo krémový, v dospelosti miestami okrový až hnedastý a bradavičnato šupinatý, v starobe čiastočne alebo takmer celý holý. Dužina je biela, na reze má niekedy jemný zelený odtieň. Má nevýraznú vôňu.

SkryťVypnúť reklamu

Kde ju hľadať? Rastie na okraji teplých listnatých lesov i na poľných medziach v tráve.

Ako ju volá vaša babka? Pravdepodobne nijak, je veľmi zriedkavá.

Môžete ju zjesť? Je nejedlá.

Koľko zaplatíte za odtrhnutie? 97 eur za jednu plodnicu.

Práchnovček lekársky (Fomitopsis officinalis)

Ako vyzerá? Z jednej strany je prichytený na strom, je drevovitý, na poklepanie dutý, môže mať bielu, sivú, hnedastú až oranžovú farbu.

Kde ho hľadať? Rastie ako parazit na kmeňoch hlavne smrekovcov, výnimočne na iných ihličnatých stromoch.

Ako ho volá vaša babka? Verpánik, trudnatec, agarikon.

Môžete ho zjesť? Áno, je to jedna z húb s najviac spôsobmi využitia. Využívala sa najmä v ľudovom liečiteľstve ako laxatívum alebo náhrada mydla, v staroveku si ním ľudia zlepšovali imunitu, bojovali ním proti tuberkulóze a v Slovinsku ho využívali pri varení piva, kvôli jeho vysokej horkosti.

SkryťVypnúť reklamu

Koľko zaplatíte za odtrhnutie? 106 eur za jednu plodnicu.

Pahliva šafranová (Crepidotus crocophyllus)

Ako vyzerá? Plodnica je bez hlúbika, bokom prirastená na drevo stromov. Klobúk je plochý, lastúrovitý alebo obličkovitý, iba v mladosti býva mierne klenutý s podvihnutým okrajom. Je pokrytý hrdzavohnedými chĺpkami. Lupene jasnooranžové, v dospelosti hlinovohnedé až bledo škoricovohnedasté. Je bez nápadnej chuti a vône.

Kde ju hľadať? Rastie od mája do októbra na odumretých kmeňoch listnatých stromov, často v bohatých skupinách.

Ako ju volá vaša babka? Nijak, zrejme ju nikdy nevidela, rastie zriedkavo.

Môžete ju zjesť? Je nejedlá.

Koľko zaplatíte za odtrhnutie? 32 eur za jednu plodnicu.

Suchohríb cudzopasný (Pseudoboletus parasiticus)

Ako vyzerá? Asi ako väčšina suchohríbov. Klobúk je kožovožltý až žltohnedý, neskôr špinavohnedý, jemne plstnatý. Za suchého počasia sa pokožka klobúka nedá olúpať a býva jemne rozpukaná, v puklinách presvitá žltá dužina. Hlúbik je bledožltý, hnedastý alebo olivovožltý, zväčša trochu bledší ako klobúk. Dužina je bledožltá, iba nad rúrkami a v hlúbiku živšie žltá, zriedkavo mení farbu na modrozelenkasto. Má nevýraznú chuť a vonia nenápadne.

SkryťVypnúť reklamu

Kde ho hľadať? Narozdiel od ostatných suchohríbov rastie najmä na plodniciach pestreca obyčajného (Scleroderma aurantium) a zriedkavo aj na pestreci bradavičnatom (Scleroderma verrocosum). Hlúbiky vyrastajú zväčša z bázy pestrecov, zvyčajne niekoľko z jednej plodnice.

Ako ho volá vaša babka? Asi ako všetky suchohríby - suchohríb.

Môžete ho zjesť? Áno, je jedlý.

Koľko zaplatíte za odtrhnutie? 69 eur za jednu plodnicu.

Tulipánovka fialová (Sarcosphaera coronaria)

Ako vyzerá? Keď rastie pod povrchom zeme, je ako dutá, uzavretá hrubostenná hrboľkatá guľka, ďalším rastom sa dostáva nad zem a na vrchole sa rozpukáva na 4-8 nepravidelných cípov, takže pripomína tulipánový kvet. Vnútorná plodná strana je najprv bledofialová, potom sýto ametystovofialová a v úplnej zrelosti fialovohnedá až hnedá, hladká. Vonkajšia strana je najprv belavá až bledoružová, potom býva dolu bledookrová a hore bledo fialovohnedastá, jemne plstnatá.

SkryťVypnúť reklamu

Kde ju hľadať? Rastie od mája do augusta v ihličnatých aj zmiešaných lesoch, najčastejšie v ťažkých ílovitých pôdach. Plodnice rastú zvyčajne vo väčších skupinkách, nie však pravidelne každý rok. Základným predpokladom jej výskytu sú vápencové horniny.

Ako ju volá vaša babka? Nevieme, pravdepodobne sa s ňou ešte nestretla. Český názov je baňka velkokališná.

Môžete ju zjesť? Pôvodne si ľudia mysleli, že je jedlá, ale v roku 1927 došlo vo Švajčiarsku k niekoľkým otravám. Za surova je prudko jedovatá a neodporúčame ju skúšať ani po prevarení.

Koľko zaplatíte za odtrhnutie? 32 eur za jednu plodnicu.

Ušiak zväzkovitý (Gyromitra fastigiata)

Ako vyzerá? Klobúk je nepravidelne zväzkovitý, vyúsťuje do niekoľkých dlhých výbežkov. Na povrchu je vráskavý, miestami až mozgovito laločnatý, červenohnedastý. Celá huba je dutá, dužinu má bielu, tenkú a krehkú, bez nápadnej chuti a vône.

SkryťVypnúť reklamu

Kde ho hľadať? Rastie v apríli a máji, najčastejšie v listnatých lesoch na vápencovom podloží, prípadne na bohatších pôdach z neutrálnych hornín ako sú napríklad andezity.

Ako ho volá vaša babka? Ušiak, uchavec.

Môžete ho zjesť? Áno, je jedlý a rovnako chutný ako ušiak obrovský (Gyromitra gigas), je však vzácnejší.

Koľko zaplatíte za odtrhnutie? 32 eur za jednu plodnicu.

Informácie sme čerpali z českého webu O houbách, slovenského Na huby, holandského Mycobank a Zákona o ochrane prírody a krajiny.

Prečítajte si tiež: Jedovatí dvojníci známych húb: Dávajte pozor, aby hubová praženica nebola vaším posledným jedlom Čítajte 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu