Bezlepková diéta nie je o chudnutí: Prečo celiatikom netreba závidieť ich jedálniček?

Bezlepková diéta nie je o chudnutí: Prečo celiatikom netreba závidieť ich jedálniček?

Vydané 6.7.2016 o 18:25

Pre niekoho módna vlna, pre iného nútený životný štýl.

O bezlepkovej diéte počúvame čoraz častejšie. V časopisoch sa môžete dočítať, že ju skúša stále viac celebrít, v kuchárskych šou tiež niekto raz za čas zaexperimentuje s bezlepkovým receptom a v obchode ste už pravdepodobne natrafili na potraviny so značkou preškrtnutého klasu alebo ste prešli rovno okolo celej police s týmito potravinami.

Hoci táto diéta zažíva veľký boom, ľudia, ktorí ju musia dodržiavať zo zdravotných dôvodov, to pri nakupovaní stále nemajú jednoduché.

Glutenfree, glutenfrei, bez lepku

Určite sa pýtate, čo si pod tým gluténom, respektíve lepkom, máte vlastne predstaviť. Je to zmes proteínov, ktoré dokážu v tele narobiť neskutočnú šarapatu, ak ich organizmus nedokáže správne vstrebať. Väčšina ľudí si myslí, že ide len o tráviace ťažkosti, no existuje aj veľmi veľa ďalších možných príznakov. Ekzémy, únava, náladovosť, nedostatok železa... Aj tým si mnohí pacienti s celiakiou alebo alergiou na lepok prešli, kým sa zistila príčina ich ťažkostí.

Zakázané potraviny chutia najlepšie

Sviňa lepok sa nachádza v pšenici, jačmeni, raži, ovse. Viete si predstaviť, koľko bežných produktov teda nepripadá pre bezlepkáča do úvahy? Nejde len o pečivo. Ale aj o množstvo sladkostí, o cestoviny, niektoré druhy šunky, jogurtov... Pivo, whisky a tequila sú tiež out!

Hľadači stôp

Pre bezlepkáča spočíva prúser počas nákupu v bežnom supermarkete v tom, že nie všetky bezlepkové potraviny sú označené preškrtnutým klasom. V prípade neistoty (alebo nádeje, ak vyzerá daný produkt naozaj neodolateľne) teda treba lúštiť zloženie. Všetci vieme, o aké malé písmo ide. A niektorí vedia aj to, ako chutí sklamanie, ak sa v poslednej vete dočítajú, že potravina môže obsahovať „stopy lepku“. Veru, aj tým sa treba vyhýbať.

To čo je za cenu? Nekradnem!

Vezmite si, že obyčajný rožok stojí v obchode maximálne päť centov. Bezlepkové sa zvyčajne predávajú v balení po štyroch a stoja vyše dvoch eur. Rožkami sa to ale ani nedá veľmi nazvať. Plnohodnotné náhrady za niektoré druhy pečiva je ťažké nájsť (ak vôbec existujú). A pohľad na regál s bezlepkovými potravinami býva z ekonomického hľadiska niekedy veľmi traumatizujúci. Ešteže chlieb, cestoviny, múku a ďalšie pre varenie nevyhnutné srandy môže raz mesačne predpísať doktor a dajú sa v pohode zohnať v lekárni.

Ako dlho treba diétu dodržiavať? Ehm, celoživotne

Teda, ak máte diagnostikovanú celiakiu. V prípade, že ste si vynechanie lepku zo stravy vymysleli sami, je to na vás. No po istom čase zaregistrujete na sebe také zmeny, že sa k starým stravovacím návykom budete vracať len veľmi neradi. Všeobecne si ľudia na sebe všímajú, že najmä po vynechaní bieleho pečiva z jedálnička sa cítia oveľa menej unavení. A v dnešnej dobe, keď človek potrebuje stíhať uzávierky, stretnutia, projekty a nehorázne množstvo učenia, je únava ten najneželanejší narušiteľ plánov.

Čo sa stane, ak bezlepkáč diétu poruší?

V skratke povedané, je mu nafigu. Niekedy sa - najmä v reštauráciách - nedá zloženie jedla ustriehnuť stopercentne a dôjde k nevedomému prehrešku. Človek cíti, že niečo nie je v poriadku. Dostaví sa únava a často príznaky, ktoré sa zjavovali ešte pred diagnostikovaním. Väčšine bezlepkáčov nestojí žiadna, ani akokoľvek chutná potravina za cheating.

Bezlepkovo a so štýlom

Dodržiavanie diét nie je len o mindrákoch, ale aj o kreativite a vynaliezavosti pri nahradzovaní potravín. K obmedzeniam v jedálničku zvyknú ľudia pristupovať rôzne. Niektorí sa na ne vykašlú, niektorí ich akceptujú podľa nálady a niektorí uchvacujú celý tumblr svet.

 

Najčítanejšie na Fičí.sk

Ďalšie na Fičí.sk

Čo tak ešte jeden článok ?