SME
Pondelok, 28. november, 2022 | Meniny má Henrieta

16 neuveriteľných nechutností, ktoré sú schopní zjesť ľudia vo svete

Tento článok určite nečítajte pri jedle.

Sto ľudí, sto chutí. Niekomu sa hnusí pohľad na čerstvé jaternice. Iný vyhadzuje z taniera varenú cibuľu. My sa pozastavujeme nad tým, že Číňania jedia červy (plné proteínov). Im sa zase môže dvíhať žalúdok pri pohľade na huspeninu. No v porovnaní s týmito „špecialitami“ sú aj grilované hady, klokanie chvosty, psie sotéčko či burger s vyprážaným kravským mozgom pomerne normálnymi pokrmami.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

1. “Opité” krevety (Čína)

Na krevetách v alkohole by nebolo nič zlé. Škoda len, že morské potvory sú do silného likéru hodené zaživa. Alkohol ich nezabije, len omráči. Aby sa na tanieri príliš nehýbali.

SkryťVypnúť reklamu

2. Mopane (Afrika)

Napriek tomu, že obrovské húsenice žijú v Afrike takmer všade, chovajú ich aj na špeciálnych farmách. Pre miestnych sú výborným zdrojom bielkovín. Hoci ich niektorí odvážlivci jedia ešte živé, bežne sa jedávajú vysušené. Vraj chrumkajú ako naše zemiakové lupienky.

3. Ikizukuri (Japonsko)

Niektorí japonskí sushi kuchári zobrali pojem „čerstvá surová ryba“ až príliš doslovne. Názov populárnej techniky Ikizukuri znamená „pripravená zaživa“. Morského živočícha sa neobťažujú zabiť, len z neho nožom odrezávajú časti tela. Jesť rybu, ktorá na vás z taniera otvára papuľku, je zaručene jedinečný kulinársky zážitok.

4. Sannakji (Kórea)

Príprava tejto pochúťky je veľmi jednoduchá – chytíme chobotnicu, zaživa nakrájame a polejeme sezamovým olejom. Len si dajte pozor na hýbajúce sa chápadielka. Treba ich poriadne pohrýzť, prísavky sa ľahko dostanú do vášho dýchacieho otvoru a zadusia vás. Pár ľudí už takto na svoj mlsný jazyk doplatilo životom.

SkryťVypnúť reklamu

5. Chica (Ekvádor, Peru)

Kukuričné pivo. A vraj veľmi chutné. K jeho príprave sa „využívajú“ mladé dievčatá. Tie si vložia do úst varenú kukuricu a žujú ju dovtedy, kým sa hmota nezmieša s ich slinami. Tú vypľujú do pohára s teplou vodou a nechajú kvasiť. V Latinskej Amerike sa tento nápoj pije doteraz pri príležitosti rôznych tradičných festivalov.

6. Škandinávske rozkladajúce sa mäso

Tradičné ázijské jedlá, kobylky a inú háveď by sme ako zdroj výživných prvkov ešte pochopili. No konzumovať pokazené, páchnuce a hnijúce potraviny, a ešte ich vydávať za národné bohatstvo? Fermentované mäso, ako sa to krajšie nazýva, má niekoľko zástupcov práve v škandinávskych krajinách: islandský hákarl, lutefisk z Nórska alebo surströmming zo Švédska (V EÚ zakázané pre vysoký obsah rakovinotvorných dioxínov).

SkryťVypnúť reklamu

Najhoršie je na tom islandská špecialita, ktorej miestni úprimne hovoria kæStur háharl, teda zhnitý žralok. Ako sa jedlo pripravuje? Žralokovi odrežú hlavu, vytiahnu vnútornosti a pochovajú ho do plytkého pieskového hrobu na dva až päť mesiacov. Po vykopaní sa nakrája a suší, až kým nedosiahne močovinovo-rybací zápach.

7. Casu Marzu (Sardínia)

“Chodiaci” syr sa zrodil na talianskom ostrove Sardínia. Obyčajný ovčí syr, zvaný Pecorino, do ktorého nakladie vajíčka mucha phiphila casei (podľa ktorej súdni znalci určujú čas smrti). Casu Marzu sa konzumuje aj so živými larvami. S chlebom a červeným vínom. Predaj je zakázaný, zohnať sa však dá na čiernom trhu.

8. Kopi Luwak

Jedna z najdrahších káv na svete. Za kilo zaplatíte 200 – 400 dolárov, občas aj 600. Nie je na nej nič zvláštne. Okrem toho, že je vyrobená z exkrementov cibetky, juhoázijského cicavca. Kávové zrná sa z trusu získavajú manuálne, čo len dokazuje, že vyrábať kávu nemusí byť práve práca snov.

SkryťVypnúť reklamu

9. Escamoles (Mexiko)

Vyzerá ako mazľavá ryža a vraj chutí ako mentolový kaviár. Kaviár to aj je. Z varených lariev veľkého čierneho mravca Liometopum, zdržiavajúceho sa na koreňoch agáve na mexických plantážach. Mravce sú celkom jedovaté, takže už získavanie lariev je hazard so životom.

10. Tiết Canh (Vietnam)

Polievka zo surovej kačacej krvi. Najčerstvejšej, aká sa dá získať. Nezabudnite rybaciu omáčku, aby sa krv nezrážala. A na záver posypať orieškami.

11. Balut (Filipíny, Vietnam, Kambodža)

Vajce uvarené namäkko alebo natvrdo. S embryom - niekoľkotýždňovým zárodkom kačice, ktorý už má kosti aj pazúry. Pod zubami praskajú ako čipsy.


12. Netopiere na niekoľko spôsobov

Grilovaný, barbeque, vyprážaný. Vraj chutí ako kura, len má menej tuku a viac proteínov. Na ostrove Guam a v Palau milujú polievky z tohto cicavca. Naservírujú vám ho tam celého. V kožuchu, so zubami, očami, hlavou, krídlami aj vnútornosťami. A kokosovým mliekom a zeleninou.

SkryťVypnúť reklamu

13. Chladené mravce (Dánsko)

Jedna z najlepších reštaurácii na svete Noma v dánskej Kodani ponúka skutočne zaujímavé predjedlá. Napríklad krevety so živými mravcami. Tie sú schladené na takú teplotu, aby sa nehýbali. Porcia vás vyjde na viac ako 250 eur. 

14. Dezertné víno (Kórea, Čína)

Pamätáte sa, ako ste sa vždy hádali, kto zje kúsok alkoholom nasiaknutej hrušky z hruškovice? Pri pití tohto vína by sa vám to nestalo. Ryžové víno totiž nie je s ovocím, ale s myšími mláďatami. Asi trojdňové mláďatá sa utopia vo fľaši ryžového vína a po roku odležania vás vyliečia z rozličných chorôb. Všeliek vraj chutí ako benzín.

15. Bodok (Mongolsko)

Svišť, ktorému sa pod holým nebom odreže hlava a vyberú vnútornosti. Dovnútra sa nahádžu koreniny, soľ a horúce kamene z pahreby. „Tepelná úprava“ pokračuje systematickým opaľovaním letlampou.

SkryťVypnúť reklamu

16. Žaby na niekoľko spôsobov

Žabie stehienka preslávili Francúzsko, veľmi populárne sú aj vo východnej Ázii. Tam dokonca existujú aj chovné stanice. Napríklad v Japonsku dostanete na tanier žabu s vyrezanými vnútornosťami, no bijúcim srdcom a kopajúcimi nožičkami. Nie na pitvu ako na hodine biológie. Na jedenie.

Ak si myslíte, že toto je hnusné, Peruánci vás vyvedú z omylu. Asi sa zhodneme, že slová ako „žaba“ a „mixér“ by sa mali použiť v jednej vete, len ak sa končí vtipnou pointou. V Peru sa takáto veta končí výživným nápojom. „Našťastie“ žaba je pred hodením do mixéra aspoň zabitá a stiahnutá s kože. Nápoj je vraj všeliekom a silným afrodiziakom. Nič z toho sa vedecky nedokázalo.

A mňa práve prešla chuť. Na čokoľvek.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

          Inzercia - Tlačové správy

          1. Liečba rakoviny sa u nás výrazne zlepší. Bude to stáť 300-tisíc
          2. Zažívali domáce násilie a nikdy nepracovali. Ako dlho trvá naučiť ich to?
          3. Máš rád výzvy? Zmeň svet a urob veci inak, teraz.
          4. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nemusia
          5. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám
          6. Univerzita Komenského v Bratislave: Výzva prijatá!
          7. EUBA - Tvoja voľba, tvoja budúcnosť
          8. Obnovte svoj dom so službou Obnov dom so SSE
          1. Získajte sériu retro keramických hrnčekov
          2. Aby ste si pri príprave vianočných dobrôt spievali od radosti
          3. Hľadá sa nástupca slávneho pekára
          4. Statute of limitations in consumer relations
          5. As prices rise, purchasing the right office is essential
          6. Obnovte svoj dom so službou Obnov dom so SSE
          7. Tesco pokračuje v raste, otvára dve nové predajne
          8. Adios, smetiaky! Tento domáci kompostér mení odpad na substrát
          1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 28 504
          2. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 8 527
          3. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 6 877
          4. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 4 580
          5. Novinka: Počúvajte podcasty úplne bez reklamy v apke SME 2 692
          6. EUBA - Tvoja voľba, tvoja budúcnosť 2 603
          7. Platíte za poistenie, ktoré naozaj potrebujete? 2 043
          8. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste 1 855
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu

          Hlavné správy zo Sme.sk

          Zákopy v okolí Bachmutu.

          Okupanti posielajú svojich pešiakov na istú smrť, aby odhalili ukrajinské palebné pozície.


          4 h
          Ilustračné foto

          Lekári by mali stiahnuť výpovede do stredy večera.


          3 h
          Ilustračné foto.

          Z Banskej Bystrice odchádzajú niektorí do Zvolena, má lacnejšie bývanie.


          27. nov
          Monika Beňová veľmi často hovorí o rôznych morálnych kompasoch.

          O neznesiteľnej ľahkosti bytia v Smere.


          27. nov

          Neprehliadnite tiež

          Volali sme do Fekišoviec aj Jánovi Čarnogurskému.


          a 3 ďalší 11. mar

          Konečne poriadny diss!


          a 2 ďalší 7. jan

          Ďakujeme, že ste sa zapojili!


          a 3 ďalší 31. dec

          Vypočujte si nový diel satirického podcastu.


          a 3 ďalší 17. dec
          SkryťZatvoriť reklamu