16 neuveriteľných nechutností, ktoré sú schopní zjesť ľudia vo svete

16 neuveriteľných nechutností, ktoré sú schopní zjesť ľudia vo svete

Vydané 22.4.2016 o 17:30

Tento článok určite nečítajte pri jedle.

Sto ľudí, sto chutí. Niekomu sa hnusí pohľad na čerstvé jaternice. Iný vyhadzuje z taniera varenú cibuľu. My sa pozastavujeme nad tým, že Číňania jedia červy (plné proteínov). Im sa zase môže dvíhať žalúdok pri pohľade na huspeninu. No v porovnaní s týmito „špecialitami“ sú aj grilované hady, klokanie chvosty, psie sotéčko či burger s vyprážaným kravským mozgom pomerne normálnymi pokrmami.

1. “Opité” krevety (Čína)

Na krevetách v alkohole by nebolo nič zlé. Škoda len, že morské potvory sú do silného likéru hodené zaživa. Alkohol ich nezabije, len omráči. Aby sa na tanieri príliš nehýbali.

2. Mopane (Afrika)

Napriek tomu, že obrovské húsenice žijú v Afrike takmer všade, chovajú ich aj na špeciálnych farmách. Pre miestnych sú výborným zdrojom bielkovín. Hoci ich niektorí odvážlivci jedia ešte živé, bežne sa jedávajú vysušené. Vraj chrumkajú ako naše zemiakové lupienky.

3. Ikizukuri (Japonsko)

Niektorí japonskí sushi kuchári zobrali pojem „čerstvá surová ryba“ až príliš doslovne. Názov populárnej techniky Ikizukuri znamená „pripravená zaživa“. Morského živočícha sa neobťažujú zabiť, len z neho nožom odrezávajú časti tela. Jesť rybu, ktorá na vás z taniera otvára papuľku, je zaručene jedinečný kulinársky zážitok.

4. Sannakji (Kórea)

Príprava tejto pochúťky je veľmi jednoduchá – chytíme chobotnicu, zaživa nakrájame a polejeme sezamovým olejom. Len si dajte pozor na hýbajúce sa chápadielka. Treba ich poriadne pohrýzť, prísavky sa ľahko dostanú do vášho dýchacieho otvoru a zadusia vás. Pár ľudí už takto na svoj mlsný jazyk doplatilo životom.

5. Chica (Ekvádor, Peru)

Kukuričné pivo. A vraj veľmi chutné. K jeho príprave sa „využívajú“ mladé dievčatá. Tie si vložia do úst varenú kukuricu a žujú ju dovtedy, kým sa hmota nezmieša s ich slinami. Tú vypľujú do pohára s teplou vodou a nechajú kvasiť. V Latinskej Amerike sa tento nápoj pije doteraz pri príležitosti rôznych tradičných festivalov.

6. Škandinávske rozkladajúce sa mäso

Tradičné ázijské jedlá, kobylky a inú háveď by sme ako zdroj výživných prvkov ešte pochopili. No konzumovať pokazené, páchnuce a hnijúce potraviny, a ešte ich vydávať za národné bohatstvo? Fermentované mäso, ako sa to krajšie nazýva, má niekoľko zástupcov práve v škandinávskych krajinách: islandský hákarl, lutefisk z Nórska alebo surströmming zo Švédska (V EÚ zakázané pre vysoký obsah rakovinotvorných dioxínov).

Najhoršie je na tom islandská špecialita, ktorej miestni úprimne hovoria kæStur háharl, teda zhnitý žralok. Ako sa jedlo pripravuje? Žralokovi odrežú hlavu, vytiahnu vnútornosti a pochovajú ho do plytkého pieskového hrobu na dva až päť mesiacov. Po vykopaní sa nakrája a suší, až kým nedosiahne močovinovo-rybací zápach.

7. Casu Marzu (Sardínia)

“Chodiaci” syr sa zrodil na talianskom ostrove Sardínia. Obyčajný ovčí syr, zvaný Pecorino, do ktorého nakladie vajíčka mucha phiphila casei (podľa ktorej súdni znalci určujú čas smrti). Casu Marzu sa konzumuje aj so živými larvami. S chlebom a červeným vínom. Predaj je zakázaný, zohnať sa však dá na čiernom trhu.

8. Kopi Luwak

Jedna z najdrahších káv na svete. Za kilo zaplatíte 200 – 400 dolárov, občas aj 600. Nie je na nej nič zvláštne. Okrem toho, že je vyrobená z exkrementov cibetky, juhoázijského cicavca. Kávové zrná sa z trusu získavajú manuálne, čo len dokazuje, že vyrábať kávu nemusí byť práve práca snov.

9. Escamoles (Mexiko)

Vyzerá ako mazľavá ryža a vraj chutí ako mentolový kaviár. Kaviár to aj je. Z varených lariev veľkého čierneho mravca Liometopum, zdržiavajúceho sa na koreňoch agáve na mexických plantážach. Mravce sú celkom jedovaté, takže už získavanie lariev je hazard so životom.

10. Tiết Canh (Vietnam)

Polievka zo surovej kačacej krvi. Najčerstvejšej, aká sa dá získať. Nezabudnite rybaciu omáčku, aby sa krv nezrážala. A na záver posypať orieškami.

11. Balut (Filipíny, Vietnam, Kambodža)

Vajce uvarené namäkko alebo natvrdo. S embryom - niekoľkotýždňovým zárodkom kačice, ktorý už má kosti aj pazúry. Pod zubami praskajú ako čipsy.


12. Netopiere na niekoľko spôsobov

Grilovaný, barbeque, vyprážaný. Vraj chutí ako kura, len má menej tuku a viac proteínov. Na ostrove Guam a v Palau milujú polievky z tohto cicavca. Naservírujú vám ho tam celého. V kožuchu, so zubami, očami, hlavou, krídlami aj vnútornosťami. A kokosovým mliekom a zeleninou.

13. Chladené mravce (Dánsko)

Jedna z najlepších reštaurácii na svete Noma v dánskej Kodani ponúka skutočne zaujímavé predjedlá. Napríklad krevety so živými mravcami. Tie sú schladené na takú teplotu, aby sa nehýbali. Porcia vás vyjde na viac ako 250 eur. 

14. Dezertné víno (Kórea, Čína)

Pamätáte sa, ako ste sa vždy hádali, kto zje kúsok alkoholom nasiaknutej hrušky z hruškovice? Pri pití tohto vína by sa vám to nestalo. Ryžové víno totiž nie je s ovocím, ale s myšími mláďatami. Asi trojdňové mláďatá sa utopia vo fľaši ryžového vína a po roku odležania vás vyliečia z rozličných chorôb. Všeliek vraj chutí ako benzín.

15. Bodok (Mongolsko)

Svišť, ktorému sa pod holým nebom odreže hlava a vyberú vnútornosti. Dovnútra sa nahádžu koreniny, soľ a horúce kamene z pahreby. „Tepelná úprava“ pokračuje systematickým opaľovaním letlampou.

16. Žaby na niekoľko spôsobov

Žabie stehienka preslávili Francúzsko, veľmi populárne sú aj vo východnej Ázii. Tam dokonca existujú aj chovné stanice. Napríklad v Japonsku dostanete na tanier žabu s vyrezanými vnútornosťami, no bijúcim srdcom a kopajúcimi nožičkami. Nie na pitvu ako na hodine biológie. Na jedenie.

Ak si myslíte, že toto je hnusné, Peruánci vás vyvedú z omylu. Asi sa zhodneme, že slová ako „žaba“ a „mixér“ by sa mali použiť v jednej vete, len ak sa končí vtipnou pointou. V Peru sa takáto veta končí výživným nápojom. „Našťastie“ žaba je pred hodením do mixéra aspoň zabitá a stiahnutá s kože. Nápoj je vraj všeliekom a silným afrodiziakom. Nič z toho sa vedecky nedokázalo.

A mňa práve prešla chuť. Na čokoľvek.

Najčítanejšie na Fičí.sk

Ďalšie na Fičí.sk

Čo tak ešte jeden článok ?