SME
Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Vráťme sa späť k tanierom. Aj na Slovensku sa jedlo podáva zvláštnymi spôsobmi

Zaváraninové poháre už dávno nie sú len na kompóty.

(Zdroj: Facebook - Urban House)

Hranolky v hrnčeku, grilovaná kukurica v pohári, mäso s roztekajúcou sa omáčkou na drevenej doštičke... Trendy bistrá, reštaurácie, kaviarne sa predbiehajú v tom, kto naservíruje jedlá a nápoje originálnejšie. Twitterový účet We Want Plates bojuje proti tejto kreatíve tým, že pravidelne zverejňuje fotky najbizarnejšieho servírovania a voči pekáčom, hrnčekom, doštičkám a papierom argumentuje jednoznačným tvrdením, že "jedlo má byť na tanieri". Nie napríklad na lopatke.

Bizarné stolovanie však nie je doménou USA, Veľkej Británie, Japonska a ďalších ďalekých krajín. Zvláštnosti sa nájdu aj na Slovensku a u našich susedov. Tak napríklad:

Skryť Vypnúť reklamu

Polievka v chlebe

Keď cudzinec dostane u nás cesnačku alebo inú polievku v bosniaku, tak nechápe a je úplne nadšený. V tomto prípade je chlieb lepší ako tanier, hoci neexistuje asi nikto, kto by chlebovú misku po dojedení polievky celú zjedol.

Loading

...

Polievka v chlebe na český štýl

Nič však netreba preháňať.

Loading

...

Slovenské špeciality na dreve

Naším folklórom je servírovať pirohy, halušky, údené kolená a iné špeciality na drevených lopároch a v korýtkach. Niekto považuje takýto spôsob podávania tradičnej slovenskej kuchyne za zaujímavý, no sú ľudia, ktorí sa pri jedení halušiek z korýtka cítia ako prasiatka pri válove. A to nehovoríme o pochybnostiach ohľadom hygienickosti tradičného dreveného riadu.

Loading

...

Loading

...

Loading

...

Polievka v hrnci

Keď chceš jesť polievku priamo z hrnca, ktorý si zdedil po babke, tak ostaneš doma a nebudeš za to platiť v reštaurácii.

Skryť Vypnúť reklamu

Loading

...

Pekáče, panvičky, zapekacie misky...

... a iné typy riadov, na ktorých sa môžeš ľahko popáliť (nehovoriac o inovatívnych kotlíkoch, pod ktorými to ešte horí).

Loading

...

Loading

...

Zemiaky v šálke

Alebo čo je tá nádoba vlastne zač? V šálke je ešte nejaký papier a v ňom sú zemiaky. Komfort konzumácie ide na úkor štýlu stolovania.

Loading

...

Dezerty v zaváraninových pohároch

Na toto sme si už asi zvykli. Hoci nie každému je to po vôli a nie vždy sa z pohára tiramisu vyškrabkáva ľahko.

Loading

...

Limonáda alebo smoothie v zaváraninovom pohári

Tiež je to dnes už štandard. Problémom je, že z týchto supertrendy pohárov sa fakt zle pije bez slamky.

Zmrzlina v trdelníku

Každá nádoba, ktorá sa dá zjesť, je dobrá nádoba. Zmrzlina v trdelníku z Prahy je preto úplne ultimátnym nápadom. Trdelník je lepšou alternatívou papierovej misky aj nechutného tvrdého kornútka.

Skryť Vypnúť reklamu

Loading

...

Loading

...

 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 197
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 636
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 233
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 17 566
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 087
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 760
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 339
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 292
  9. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 185
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 133
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Sociálne siete

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Slovensko, Twitter, Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Igor Matovič na stredajšej tlačovej konferencii.

Otázny je semafor aj školy.

4 h

Pretestovali takmer tri milióny ľudí.

5 h
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Ďalší testovací „úspech“

Peter Tkačenko

Matovič potrebuje ostatných rovnako ako oni jeho.

6 h
Peter Sagan.

Slovák začne sezónu na konci februára.

2 h