Vďaka novej sociálnej sieti ukážeš turistom, že máme skvelé jedlo a nie len reštauračné halušky

Vďaka novej sociálnej sieti ukážeš turistom, že máme skvelé jedlo a nie len reštauračné halušky

Vydané 2.2.2016 o 16:56

Trúfol by si si navariť cudzincom?

Cestuješ po svete, tešíš sa na chutné lokálne jedlo, no napokon aj tak skončíš v McDonalde alebo v reštaurácii, ktorá je turistickou pascou a kráľovstvom polotovarov. Ak si nedáš prácu so zisťovaním u miestnych, ktorý podnik je ozaj dobrý, tak sa ti to môže stať veľmi jednoducho. Aj keď však dostaneš odporúčanie na reštauráciu, stále nemáš záruku, že ochutnáš ozaj autentické lokálne jedlo.

Na večeru k domácim

Tento bežný problém turistu, ktorý je zároveň aj gastro nadšencom, trápil aj poľsko-anglický pár Martu a Marka Bradshawovcov. Marta sa preto rozhodla, že zahraničným turistom poskytne úplne iný zážitok z podceňovanej poľskej kuchyne. Navarí doma, menu zverejní na internete a bude čakať, kto sa prihlási. Z jedného pokusu sa stalo pravidelné domáce varenie pre turistov, ktoré prerástlo do úspešného medzinárodného projektu s názvom Eataway.

"Varila som pre hostí z Nórska, Malty, Spojených štátov či Zanzibaru. Hostia odchádzali z nášho domova dobre najedení a stali sa z nich aj naši dobrí priatelia. V dnešnom svete, v ktorom sa poriadne nepozdravíme ani susedom, toto môže byť akýmsi zlomom spoločenskej jednoty a súdržnosti," vysvetľuje Marta.

Od februára aj na Slovensku

Projekt po niekoľkých mesiacoch fungovania v Poľsku preniká aj do okolitých krajín, vrátane Slovenska a Česka. Od februára sa môžu nádejní hostitelia zo Slovenska zaregistrovať na stránke eataway.com/sk. Aj ty sa môžeš ponúknuť, že doma uvaríš jedlo pre úplne cudzích ľudí. Stránka funguje podobne ako couchsurfing a veľmi dôležité je získavanie referencií, ale aj zvrejňovanie fotografií.

Nemusí to fungovať len ako ochutnávka domáceho jedla pre zahraničných turistov. Aj cudzinci žijúci v tej-ktorej krajine môžu domácich oboznámiť so svojou lokálnou kuchyňou prostredníctvom takto zorganizovanej domácej večere.

V marci by sa takýmto spôsobom malo dať najesť aj v Nemecku, koncom roka vo viacerých krajinách východnej a strednej Európy. Zakladateľ Mark Bradshaw vysvetľuje koncept: "Pomocou technológií dnes môžeme vytvoriť tretí spôsob hľadania jedál. Bude skvelé, ak sa už nebudeme musieť rozhodovať medzi tým, či pôjdeme do reštaurácie alebo si uvaríme sami pre seba, ale budeme schopní jesť domácu stravu na celom svete a popri tom si vytvárať nových priateľov."

Samozrejme, tak ako sa naje niekto u teba, tak aj ty môžeš okúsiť autentickú kuchyňu u domácich v okolitých krajinách. 

Najčítanejšie na Fičí.sk

Ďalšie na Fičí.sk

Čo tak ešte jeden článok ?