Týchto 7 jedál nesmie chýbať na štedrovečernom stole Slovákov. Vieš vôbec prečo?

Každé jedlo má svoju symboliku.

(Zdroj: Instagram @kralovna17)

1. Oblátky s medom

V niektorých regiónoch sa jedia s medom, inde s medom a cesnakom, niekde s medom a makom. Napríklad v Liptove sa vždy jedna oblátka odložila pre dušičky a jedna pre dobytok. Medom a cesnakom sa natierali aj čelá, aby sa mali všetci navzájom radi a aby boli zdraví.

Loading

...

2. Makové opekance

Alebo pupáky či bobaľky. Toto jedlo je súčasťou štedrovečernej večere, takmer vo všetkých regiónoch. Všade sa však volá a pripravuje inak. Označujú sa za najstaršie jedlo štedrej večere. Makový pokrm sa jedáva preto, lebo mak symbolizuje bohatstvo.

Loading

...

3. Štedrovečerná polievka

Najčastejšie kapustnica, ale aj kyslá hríbová polievka - napríklad v Novohrade - inde rybacia polievka alebo šošovica. V Liptove sa do kapustnice pridáva hrach, a to preto, aby prinášal zdravie. Alternatívou kapustnice je na východnom Slovensku jucha alebo mačanka. Špecifikom Oravy bola najmä v minulosti údená ryba v kapustnici. V tradičnej vianočnej kapustnici by nemali chýbať huby, tie ako dar lesa mali podporovať vzrast človeka a zaháňať starosti.

Loading

...

4. Jablká

Mnohé rodiny na Slovensku jedia v rámci štedrovečernej večere jablká. Jablko sa delí na toľko mesiačikov, koľko členov má rodina. Je to symbol toho, aby sa rodina aj budúci rok stretla v rovnakom počte. Inde sa z jablka veští – šťastný a zdravý bude ten, komu po prekrojení ostane v jablku hviezdička. Krížik v jablku znamenal chorobu a smrť.

Loading

...

5. Ryba

Najčastejšie vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom, ale dnes sa jedáva aj losos a iné exotické ryby. V minulosti sa počas Štedrého večera jedli aj údené ryby. Dôvodom bolo hlavne to, že Štedrý deň bol u katolíkov pôstnym dňom a veriaci sa museli zdržať mäsa. Dnešná klasická kombinácia, teda kapor so šalátom, sa na Slovensku začal jesť asi od 50. rokov minulého storočia. Dnes si ľudia šupinku z kapra vkladajú do peňaženky, aby mali v ďalšom roku dostatok peňazí.

Loading

...

6. Orechy

Tradičnou vianočnou potravinou sú aj orechy. Dnes najmä v koláčoch. V minulosti sa z orechov aj veštilo – dievčatá vkladali do škrupiniek sviečky za seba aj svojho milého a nechali ich plávať po vode. Ak sa škrupinky stretnú, mladí sa zoberú, ak sa nestretnú, pár sa rozíde. Škrupinky z orechov, ktoré do jednotlivých kútov príbytku hádzal najstarší člen rodiny, mali symbolizovať hojnosť.

Loading

...

7. Chlieb 

Chlieb alebo vianočné pečivo je tiež jedným z najstarších tradičných pokrmov na celom Slovensku. Na Zemplíne sa kedysi piekol špeciálny chlieb kračún, do ktorého sa zapekali hrudy medu. Vianočný chlieb nesmel chýbať ani na Orave. V mnohých rodinách pretrváva zvyk, že sa na štedrovečerný stôl ukladá nenačatý chlieb ako symbol hojnosti.

Loading

...

 

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  2. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  3. Superbaktéria zatvorila časť nemocnice, lieky na ňu nie sú
  4. Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku
  5. Ako dobre poznáte tieto svetové ikonické značky?
  6. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  7. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  8. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  9. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  10. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  1. Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku
  2. Superbaktéria zatvorila časť nemocnice, lieky na ňu nie sú
  3. Ako dobre poznáte tieto svetové ikonické značky?
  4. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  5. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  6. Deti z Kľušova už vedia zachraňovať životy
  7. Vyberáme správny názov firmy
  8. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  9. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  10. Manažment a svet v pohybe, výzvy, príležitosti a hrozby
  1. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť? 21 771
  2. Platíte si poistenie domova zbytočne? 21 163
  3. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 16 676
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 11 942
  5. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 10 671
  6. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 8 004
  7. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 5 663
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 5 289
  9. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu 3 763
  10. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka! 3 571

Téma: Sociálne siete


Článok je zaradený aj do ďalších tém Fotky, Fotografie a fotogalérie, Vianoce, Facebook, Instagram, Jedlo

Neprehliadnite tiež

Mémcyklopédia #32: Put your hands on the stôl

Because in Slovakia, everything is možné.

Ako uvariť halušky? Dvaja kysuckí raperi vám to vysvetlia vo vtipnej pesničke

Hladká múka, zemiaky a soľ, na bryndzu by som bol zabudol.

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Fico prosíka Lajčáka... a potom ho zrazu zostrelí

Fico sa pridal ku konšpirátorom.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Danko škodí – lebo môže

Pri oslabenom Smere sa rozlieva ako jed.