SME
Štvrtok, 21. október, 2021 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Týchto 7 jedál nesmie chýbať na štedrovečernom stole Slovákov. Vieš vôbec prečo?

Každé jedlo má svoju symboliku.

(Zdroj: Instagram @kralovna17)

1. Oblátky s medom

V niektorých regiónoch sa jedia s medom, inde s medom a cesnakom, niekde s medom a makom. Napríklad v Liptove sa vždy jedna oblátka odložila pre dušičky a jedna pre dobytok. Medom a cesnakom sa natierali aj čelá, aby sa mali všetci navzájom radi a aby boli zdraví.

Loading

...

2. Makové opekance

Alebo pupáky či bobaľky. Toto jedlo je súčasťou štedrovečernej večere, takmer vo všetkých regiónoch. Všade sa však volá a pripravuje inak. Označujú sa za najstaršie jedlo štedrej večere. Makový pokrm sa jedáva preto, lebo mak symbolizuje bohatstvo.

Skryť Vypnúť reklamu

Loading

...

3. Štedrovečerná polievka

Najčastejšie kapustnica, ale aj kyslá hríbová polievka - napríklad v Novohrade - inde rybacia polievka alebo šošovica. V Liptove sa do kapustnice pridáva hrach, a to preto, aby prinášal zdravie. Alternatívou kapustnice je na východnom Slovensku jucha alebo mačanka. Špecifikom Oravy bola najmä v minulosti údená ryba v kapustnici. V tradičnej vianočnej kapustnici by nemali chýbať huby, tie ako dar lesa mali podporovať vzrast človeka a zaháňať starosti.

Loading

...

4. Jablká

Mnohé rodiny na Slovensku jedia v rámci štedrovečernej večere jablká. Jablko sa delí na toľko mesiačikov, koľko členov má rodina. Je to symbol toho, aby sa rodina aj budúci rok stretla v rovnakom počte. Inde sa z jablka veští – šťastný a zdravý bude ten, komu po prekrojení ostane v jablku hviezdička. Krížik v jablku znamenal chorobu a smrť.

Skryť Vypnúť reklamu

Loading

...

5. Ryba

Najčastejšie vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom, ale dnes sa jedáva aj losos a iné exotické ryby. V minulosti sa počas Štedrého večera jedli aj údené ryby. Dôvodom bolo hlavne to, že Štedrý deň bol u katolíkov pôstnym dňom a veriaci sa museli zdržať mäsa. Dnešná klasická kombinácia, teda kapor so šalátom, sa na Slovensku začal jesť asi od 50. rokov minulého storočia. Dnes si ľudia šupinku z kapra vkladajú do peňaženky, aby mali v ďalšom roku dostatok peňazí.

Loading

...

6. Orechy

Tradičnou vianočnou potravinou sú aj orechy. Dnes najmä v koláčoch. V minulosti sa z orechov aj veštilo – dievčatá vkladali do škrupiniek sviečky za seba aj svojho milého a nechali ich plávať po vode. Ak sa škrupinky stretnú, mladí sa zoberú, ak sa nestretnú, pár sa rozíde. Škrupinky z orechov, ktoré do jednotlivých kútov príbytku hádzal najstarší člen rodiny, mali symbolizovať hojnosť.

Skryť Vypnúť reklamu

Loading

...

7. Chlieb 

Chlieb alebo vianočné pečivo je tiež jedným z najstarších tradičných pokrmov na celom Slovensku. Na Zemplíne sa kedysi piekol špeciálny chlieb kračún, do ktorého sa zapekali hrudy medu. Vianočný chlieb nesmel chýbať ani na Orave. V mnohých rodinách pretrváva zvyk, že sa na štedrovečerný stôl ukladá nenačatý chlieb ako symbol hojnosti.

Loading

...

 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

          Inzercia - Tlačové správy

          1. 4 hi-tech inovácie, ktoré zmenia Slovensko
          2. Ako ušetriť v domácnosti, keď ceny energií budúci rok stúpnu?
          3. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
          4. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
          5. Nechajte kryptomeny na Fumbi
          6. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite
          7. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
          8. Šéf Accenture: Nie je nič nezvyčajné, že mám paralelne dva mítingy naraz
          9. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
          10. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
          1. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
          2. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
          3. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
          4. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
          5. 5. ročník Trhu kože bude po prvý raz aj v Košiciach
          6. Stanovisko Asociácie moderných benefitov k TK RÚZ
          7. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
          8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
          9. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato
          10. QSI International School of Bratislava
          1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 22 960
          2. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 14 068
          3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 8 164
          4. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 5 806
          5. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 5 794
          6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 731
          7. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 336
          8. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 3 311
          9. Bratislavu bude sprevádzať luxus 3 140
          10. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 109
          Skryť Vypnúť reklamu
          Skryť Vypnúť reklamu
          Skryť Vypnúť reklamu
          Skryť Vypnúť reklamu

          Hlavné správy zo Sme.sk

          Judita a Tomáš

          Na jej verzii nesedeli nože, rany ani stopy krvi.


          1 h
          Logo podcastu Dobré ráno.

          Už niekoľko týždňov ide o najsledovanejší seriál.


          a 2 ďalší 2 h

          Neprehliadnite tiež

          Aj o inkvizítorke, Facebooku a Babišovi.


          a 3 ďalší 8. okt
          Skryť Zatvoriť reklamu