Takto vyzerá tradičná slovenská vianočná večera, keď sa pripraví na vegánsky spôsob

(Zdroj: Nikoleta Kováčová)
Takto vyzerá tradičná slovenská vianočná večera, keď sa pripraví na vegánsky spôsob

Čo tak tento rok vyskúšať vegánskeho kapra či agávniky?

Vieš si predstaviť tradičnú slovenskú štedrovečernú večeru vo vegánskom či raw štýle? Nikoleta Kováčová s mamou Renátou, ktoré na blogu Raw Mother & Daughter uverejňujú vegánske recepty, pripravili kompletné vianočné menu po vegánsky.

„S mamou sme v rodine zatiaľ jediné vegánky, ale naše jedlá jedia všetci. Keď si pripravujem večeru, často príde otec s tým, že to dobre vonia a mám spraviť porciu aj preňho,“ hovorí Nikoleta.  

U Kováčovcov sa bude tento rok smažiť tofu kapor aj bezmäsitá kapustnica. Novým obľúbeným jedlom je aj vianočná hubová polievka z Vrbového, respektíve jej vegánska verzia. Aj tradičný majonézový zemiakový šalát pripravujú mama s dcérou vegánsky: „Načo robiť dva šaláty, keď ten zdravší chutí ešte lepšie.“

Samozrejmosťou sú aj typické sladkosti, napríklad parížske rožky či takzvané agávniky, ktoré sú alternatívou medovníkov: „Vegánske a raw koláčiky sú lepšie ako klasické maslové koláče. Chutia aj starým mamám a pochvaľujú si, že im je po nich ľahko.“

Fičí ti v spolupráci s Raw Mother & Daughter ponúka šesť receptov na vegánske vianočné špeciality - makové pupáky ako predkrm, vianočnú hubovú polievku, tofu kapra so zemiakovým šalátom a vianočné koláčiky - parížske rožky a vegánske medovníky. „Varenie rastlinnej stravy zvládne každý, kto je doma v kuchyni. Všetko, čo sa dobre dochutí a pripraví, bude chutiť skvelo. Viac kúzla na tom nie je. Len sme tak šetrnejší k nášmu životnému prostrediu a zvieratám,“ dodáva Nikoleta.  Pridanou hodnotou je fakt, že z týchto jedál nebudete mať ťažký žalúdok ešte na Silvestra. Suroviny na jednotlivé jedlá sa dajú kúpiť v obchodoch so zdravou výživou alebo v bio kútikoch drogérií a supermarketov.

Makové pupáky

Potrebuješ: 

banán, jablko, mletý mak a datľový sirup

Banány nakrájame na kolieska, jablko na štvorčeky, v miske premiešame s mletým makom a datľovým sirupom.

Vianočná hubová polievka

Potrebuješ:

pohár sušených húb, 8 sušených sliviek, 3 až 4 sušené hrušky, 2 cibule, 100 g ryže, 1 l rastlinného mlieka, 200 ml rastlinnej smotany, 6 PL (polievkových lyžíc) hladkej bezlepkovej múky, polovicu citróna, himalájsku soľ, agáve sirup a slnečnicový olej

Namočíme si sušené hríby (najlepšie dubáky) - asi 7 dcl pohár sušených hríbov - do vody, necháme aspoň 3-4 hodinky zmäknúť. Huby aj s vodou prelejeme do hrnca a dáme variť spolu s jednou celou očistenou cibuľou. Trochu osolíme a varíme takmer do mäkka, pridáme slivky, hrušky a varíme ďalších 15 až 20 minút. Potom pridáme do polievky nepremytú guľatozrnnú ryžu a varíme asi 10 minút, aby nebola ryža ani tvrdá, ani rozvarená.

Medzitým si pripravíme zásmažku. Na oleji si speníme do sklovita jednu cibuľku nakrájanú na drobno, pridáme asi 5 až 6 lyžíc hladkej bezlepkovej múky a miešame. Zmes opražíme tak, aby mala zásmažka svetlohnedú farbu. Potom ju odstavíme a zalejeme litrom (napríklad ovseného) mlieka.

Keď máme hotovú zásmažku a aj ryža je správne uvarená, vlejeme zásmažku cez sitko do polievky. Všetko rozmiešame a dochutíme sójovou smotanou, polovičkou citróna a agáve sirupom.

Táto vianočná hubová polievka sa pripravuje v rôznych kútoch Slovenska a chutí veľmi podobne ako vianočná kapustnica, no je oveľa krémovejšia.

Tofu kapor so zemiakovým šalátom

Na zemiakový šalát potrebuješ:

2 kg zemiakov, 1 pohár zaváraných uhoriek, 3 až 4 mrkvy, 200 g hrášku, 1 cibuľu, 300 až 400 g rastlinnej majonézy, 2 až 3 PL octu, 2 PL cukru, 1 ČL (čajovú lyžičku) soli, mleté čierne korenie

Zemiaky uvaríme v šupke. Ošúpeme ich a nakrájame alebo pretlačíme cez mriežku na zemiaky. Nakrájame aj uvarenú mrkvu, hrášok a uhorky, ktoré pridáme do misky k zemiakom.

Nadrobno nasekáme cibuľku, ktorú dáme variť do asi 2 dcl vody. Potom pridáme ocot, cukor a soľ. Všetko varíme, kým cibuľka nezmäkne. Potom cibuľku scedíme, nálev pridáme k zemiakom a zamiešame. Nakoniec pridáme rastlinnú majonézu, čierne korenie, soľ a vodu zo zaváraných uhoriek podľa chuti. Šalát je najlepšie robiť deň dopredu. Chutí rovnako ako ten bežný „nevegánsky“.

Na tofu kapra potrebuješ:

1 kus tofu (biele alebo lahôdkové), nori riasu, ľanové semienka, múku, strúhanku (z kukuričných vločiek, ovsených vločiek alebo obyčajného bieleho rožka), slnečnicový olej

Najskôr si na hodinku do vody namočíme ľanové semienka, aby zmäkli a vytvoril sa gél. Nahradíme ním vajíčko na obaľovanie. Tofu rozdelíme na dva tenšie plátky, takže nám z jednej kocky vzniknú dve „ryby“. Nemusíme ich tvarovať, ale ak sa chceš zabaviť, skús to.

Tofu obalíme do plátku nori riasy, ktorý sa používa na prípravu sushi a ktorý dodá správnu rybiu chuť. Jeden list si rozrežeme na polovicu, navlhčíme ho a obalíme doň tofu.

Ľanové semienka dáme do mixéra, môžeme pridať ešte trochu vody naviac a rozmixujeme ich. Potom môžeme začať s obaľovaním.

Najskôr tofu obalíme v múke, potom v ľanových semienkach a nakoniec v strúhanke. Stačí už len vypražiť z oboch strán do zlatista a naservírovať so šalátom a citrónom. 

Vegánske medovníky - Agávniky

Potrebuješ:  

400 g špaldovej múky, 50 ml datľového sirupu, 1/2 zrelého banánu, 50 ml mandľového masla, 100 ml rastlinného mlieka alebo smotany, 50 g kokosového cukru, 50 g mletých vlašských orechov, 4 čajové lyžičky (ČL) perníkového korenia, 1 ČL sódy na pečenie

Najskôr premiešame múku, kokosový cukor, sódu, korenie a pomleté vlašské orechy. Polovičku zrelého banánu si roztlačíme v ďalšej miske, zalejeme rastlinnou smotanou. Nakoniec pridáme datľový sirup a mandľové maslo.

Vznikne nám cesto, ktoré necháme pár hodín odstáť v chladničke. Cesto potom rozvaľkáme na čo najtenšie a vykrajujeme ľubovoľné tvary. Pečieme 10 až 15 minút v rúre na 150 až 170 °C. Dozdobíme citrónovou polevou a orieškami.

Raw parížske rožky

Potrebuješ:

Na orechový základ: 200 g vlašských orechov, 2 až 3 polievkové lyžice (PL) kokosového cukru, 2 PL agáve

Na parížsky krém:  300 g kešu orechov, kakaové maslo, 2 PL kokosového oleja, šálku nepraženého kakaa, 2PL agáve

Vlašské orechy mixujeme s kokosovým cukrom, až kým pustia olej. K zmesi pridáme trochu agáve a vznikne nám cesto, z ktorého vytvoríme orechový podklad – mesiačky. Tie dáme sušiť (6 až 7 hodín v rúre na 42 °C).

Do mixéra dáme kešu oriešky, kakao zmiešané s kakaovým maslom (časť si odložíme na polevu). Pridáme agáve a kokosový olej. Vznikne nám krém, ktorým ozdobíme orechové mesiačiky. Všetko necháme stuhnúť asi pol hodiny a polejeme zvyškom čokolády.

Pozri si aj recepty na ďalšie vianočné sladkosti. Napríklad na vegánske šuhajdy alebo raw vanilkové rožky.

Dobrú chuť!