Konečne sa naučíš, ako si správne pripraviť ľadovú kávu. 10 faktov o káve prezrádza skúsená baristka

Konečne sa naučíš, ako si správne pripraviť ľadovú kávu. 10 faktov o káve prezrádza skúsená baristka

Vydané 4.6.2015 o 10:03

Caffe latte nie je latte macchiato.

Baristka Martina Očenášová sa venuje káve už nejaký ten piatok, a tak sme sa jej spýtali za teba: Čo by sme o káve mali vedieť?

1. Kvalitná káva nie je až taká drahá

"Káva v supermarketoch nie je podľa mňa o toľko lacnejšia ako kvalitná specialty grade, ktorú dostanete aj od osem eur. A koľko stojí tá talianska v supermarkete? 5 eur? O instantnej káve ani nehovorím. Ľudia mi tiež hovoria, že si dajú nescu, aj štyri-päť, a nič necítia. A u mňa si dajú jedno espresso a sú vystrelení do rána. Tak načo si kupujú niečo, čo im nedáva žiadnu hodnotu – ani chuťovú ani energetickú?"

2. Talianska káva nemusí byť najlepšia

"Talianska káva sa vyrába v takom obrovskom množstve, že jej kvalita sa často nedá kontrolovať. Tie firmy môžu mať laboratóriá, miešať zmesi tak, aby stále chutili konzistentne, ale kvalitu nevedia vždy odsledovať. Nedávno som videla jednu reláciu, kde vzali rôzne kávy, medzi nimi aj taliansku, vysypali ich na tanier a začali pinzetou preberať. A to bolo zlé zrno, plesnivé zrno, ohlodané zrno, kameň, kameň, kameň."

3. Ľadová káva? Len si, prosím, nezalievaj instant studenou vodou

"Najjednoduchšia ľadová káva na letný večer je hodiť ľad do šálky a na to pustiť espresso. Alebo doma dať veľa ľadu, silný aeropress a priamo to pretláčať na ľad. Novinkou je napríklad inverzné cappuccino. Dripper je už zložitejší, pretože tam sa musí káva nechať extrahovať trochu dlhšie, od 12 hodín vyššie. Alebo sa dá kúpiť aj fľaškový cold brew. Len nie instant alebo turka zaliať studenou vodou."

4. Káva naozaj nemusí chutiť všade rovnako

"Kávu z tzv. tretej vlny, berú ľudia rôzne. Ide o kávu acidnejšiu (kyslejšiu), kde sa dajú rozpoznať konkrétne chute.  Niektorí o nej hovoria ako o „octovej“. Chodia ku mne takí, ktorí pili pollitrové mliečne kávy so štyrmi cukrami. Ľudia si totiž myslia, že káva chutí všade rovnako, tak tú novú chuť ani nevyskúšajú."

5. Ľudia si vyberú dobrú kávu, ak majú možnosť

"Nesmiem nikoho tlačiť do toho, aby si nedal cukor či mlieko. Tiež som kedysi bola taká nadšená a fašisticky som chcela rozkazovať, čo sa má piť. Našťastie už dospievam (smiech). Ale pokiaľ im to predložíš tak, že ´máme trochu inú kávu, nie taliansku, ale odrodovú specialty grade, vyskúšajte´ – tak to ide. A buď skúsia a chutí im to alebo budú stále piť to svoje."

6. Caffe latte nie je latte macchiato

"Niekto mi raz povedal, že klamem zákazníkov. Pretože aj keď si objednajú caffe latte, tak vlastne chcú latte macchiato a že im to mám robiť tak, ako očakávajú. To je napenené mlieko a do toho spustený prstenec espressa, ktorý oddelí dve vrstvy mlieka. Caffe latte je espresso s teplým mliekom, ktoré nie je napenené. Má iba ľahkú mikropenu a je pre tých, ktorí chcú veľa mlieka, no nemajú radi cappuccino."

7. Kvalitnú kávu si môžeš pripraviť aj doma

"´Ja si mám doma tak zložito pripravovať kávu?´ znie častá námietka. Veď aeropress stačí dať úplne na pankáča – pomelieš, nasypeš, zaleješ, za minútu pretlačíš – aj z toho ti vyjde dobrá káva. Ešte jednoduchšie je koťogo, resp. mocca kávovar, ktorý pozná asi každý. Z neho je káva chuťovo najbližšie espressu. Alternatívou ku zalievanej káve ja napríklad frenchpress. Funguje úplne rovnako, len sa káva v ňom nelúhuje donekonečna, ale precedí sa."

8. Pomletá káva by sa mala pripraviť do 15 minút

"Nad všetkým, čo som doteraz spomenula, stojí ešte jedno dôležité pravidlo, tzv. pravidlo 15: 15 mesiacov od zberu by sa mala káva upražiť, 15 dní od praženia by mala spotrebovať a 15 minút po zomletí by sa mala pripraviť."

9. Občas daj radšej prednosť profesionálom

"Či je možné spraviť si doma dobré espresso? Vieš, nie je espresso ako espresso. Mala som celkom pitné kávy  aj z automatických strojov, no nikdy z toho nevyjde to pravé espresso. Iba nápoj, ktorý sa mu veľmi blíži. Určite je to však lepšie ako zalievaná káva. Napriek tomu, ak sa dá, nechajte espresso radšej na profesionálov v kaviarni a doma si dajte alternatívy."

10. V káve môžeš naozaj cítiť ovocie aj čokoládu

"Ani ja som nezačínala tak, že som v káve zrazu všetko cítila. Vždy som sa samej seba pýtala, prečo je tá vôňa čerstvo pomletej kávy taká úžasná a výsledný nápoj taký odporný. Podľa mňa, väčšine ľudí to od začiatku príde horké, len nevedia, že je aj iná možnosť. Preto treba skúšať aj iné odrody, pritom nemusíš hneď skočiť na svetlé škandinávske praženie a dať si z toho espresso. Tie chute sa v káve naozaj dajú nájsť, len treba mať vycvičený jazyk. Tak ako vo víne."

 

 

Najčítanejšie na Fičí.sk

Ďalšie na Fičí.sk

Čo tak ešte jeden článok ?