Prsné žľazy, žaby, mozgy a kamzíky. Navarili by ste si podľa prvej slovenskej kuchárky?

Kohútie hrebene ako predjedlo a polievka z rakov s teľacími prsnými žľazami ako hlavný chod. Všetko zapiť chlebovou vodou.

Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči z roku 1870, ktorú napísal Ján Babilon v štúrovčine, popiera všetky mýty o jednotvárnej a chudobnej kuchyni minulosti. Kuchárka ponúka recepty na naozajstné úlety:

Článok pokračuje pod video reklamou

Polievka z rakov

Podľa prvej slovenskej kuchárky sú raky najlepšie, keď:

„Mäso z chvostíkov sa vyberie, horká látka z chrbtov sa odstráni. To, čo sa vybralo z chvostíkov, sa dá do mažiara s 21 deka (12 lôtmi) masla a drobno sa potlčie, dá sa vedno do nádoby nad oheň a často sa mieša, kým neostane pekné žlté.“

Kohútie hrebene na ragú

V predminulom storočí nebol problém zužitkovať každú časť zabitého zvieraťa. Napríklad kohútie hrebene sa pripravovali nasledovne:

„Hrebene pozrezávané z kohútov sa dajú do studenej vody a v nádobe nad ohňom sa miešajú rukou, žeby sa z nich krv vytlačila a kožka zišla. Potom sa poobracajú v soli, medzi prstami sa drvia, žeby ostali čisté, bez blanky.“

Teľacia prsná žľaza (týmus, brzlík) na ragú

Toto znie horšie, než to v skutočnosti je. Autor kuchárky Ján Babilon vysvetľuje:

„Keď sa teľa pretne, nachádza sa v chrbtovej kosti okrúhla žila, ktorú volajú mliečnou žilou. Táto žila sa vyreže, v chladnej vode umyje, potom sa varí, znovu sa voda odleje a naleje čerstvá, mliečna žila sa pokrája na rovnaké kúsky a dá sa aj s brzlíkom do kastrólika.“

Žaby s omáčkou frikasé

Niekedy bolo jesť žaby úplne normálne.

„Prichystané žabie stehienka sa zvaria v slanej vode, odcedia sa cez sito a premyjú sa studenou vodou. Do kastróla sa dá kus čerstvého masla, doň dve lyžice múky, rozpustí sa vodou alebo rybacou polievkou, pridá sa pár lyžíc palinového (estragónového) octu a citrónové kôrky, nechá sa dobre vyvariť, posolí a precedí sa do čistej nádoby na žabie stehienka a nechá sa spolu variť.“

Vyprážaný teľací mozočok

Recept, ktorý v dnešnej dobe vyznieva skôr ako horor:

„Z dvoch teľacích hláv sa vezmú mozgy, v studenej vode sa dobre vymyjú z krvi, stiahne sa z nich blanka a položia sa na plátno; zľahka sa z nich vytlačí voda, pokrájajú sa na rovnaké kúsky, porozkladajú, posolia a každý kúsok sa poobáľa v múke, ponamáča do roztrepaného vajca, obsype žemľovými omrvinami a nažlto vypraží.“

Mäso z divej kozy (kamzíka) na tirolský spôsob

Ján Babilon Slovákov oboznámil aj s receptom na dnes už zákonom chráneného kamzíka:

„Koža sa z kozy stiahne odrazu, mäso sa podelí na kusy, čisto umyté pokladie do nádoby a zasolí… Zo stehna sa stiahne blana, stehno sa vyšpikuje slaninou, dá do pekáča na masť a nechá v rúre piecť, pričom sa podlieva červeným vínom. Keď sa už dopeká, dá sa naň smotánky a pridajú sa i kôrky z čierneho chleba; prileje sa víno a často sa polieva.“

Chlebová voda

A za výživným menu, poriadny nápoj:

„Na tenké listy pokrájaný chlieb nahnedkavo užiariť a dať do čistej nádoby. Naň vliať dve holby vriacej vody, zakryté nechať vystydnúť, cez servítku precediť, podľa ľúbosti osladiť a tak piť.“

Najstaršiu kuchárku ponúka Zlatý Fond SME vo verzii pre Ipady aj iné zariadenia.

 

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  10. Najužitočnejšia appka
  1. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  2. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  6. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  7. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  8. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  9. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  1. Najužitočnejšia appka 17 041
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 16 223
  3. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 983
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 596
  5. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 7 074
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 361
  7. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 6 173
  8. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 5 487
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 3 646
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 2 940

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Zábavné

Neprehliadnite tiež

Egypt je najrýchlejšie rastúcou svetovou destináciou

Najviac ľudí v roku 2017 navštívilo Francúzsko

Tri spoločenské hry, ktoré si užijú najmä nároční hráči

Spríjemnia večer lepšie ako pozeranie seriálu.

16 receptov na jednoduché, efektné i zdravé cookies

Jednoduché recepty na sušienky, ktoré zvládnete aj na poslednú chvíľu.

Hlavné správy zo Sme.sk

ROZHOVOR S DAVIDOM ENGELSOM - FÓRUM

Belgický historik: Čaká nás čo Rimanov v prvom storočí pred Kristom

Tvrdí, že spoločenské nepokoje privedú k vláde autoritárske režimy.