SME
Štvrtok, 8. december, 2022 | Meniny má Marína

Prsné žľazy, žaby, mozgy a kamzíky. Navarili by ste si podľa prvej slovenskej kuchárky?

Kohútie hrebene ako predjedlo a polievka z rakov s teľacími prsnými žľazami ako hlavný chod. Všetko zapiť chlebovou vodou.

Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči z roku 1870, ktorú napísal Ján Babilon v štúrovčine, popiera všetky mýty o jednotvárnej a chudobnej kuchyni minulosti. Kuchárka ponúka recepty na naozajstné úlety:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Polievka z rakov

Podľa prvej slovenskej kuchárky sú raky najlepšie, keď:

„Mäso z chvostíkov sa vyberie, horká látka z chrbtov sa odstráni. To, čo sa vybralo z chvostíkov, sa dá do mažiara s 21 deka (12 lôtmi) masla a drobno sa potlčie, dá sa vedno do nádoby nad oheň a často sa mieša, kým neostane pekné žlté.“

SkryťVypnúť reklamu

Kohútie hrebene na ragú

V predminulom storočí nebol problém zužitkovať každú časť zabitého zvieraťa. Napríklad kohútie hrebene sa pripravovali nasledovne:

„Hrebene pozrezávané z kohútov sa dajú do studenej vody a v nádobe nad ohňom sa miešajú rukou, žeby sa z nich krv vytlačila a kožka zišla. Potom sa poobracajú v soli, medzi prstami sa drvia, žeby ostali čisté, bez blanky.“

Teľacia prsná žľaza (týmus, brzlík) na ragú

Toto znie horšie, než to v skutočnosti je. Autor kuchárky Ján Babilon vysvetľuje:

„Keď sa teľa pretne, nachádza sa v chrbtovej kosti okrúhla žila, ktorú volajú mliečnou žilou. Táto žila sa vyreže, v chladnej vode umyje, potom sa varí, znovu sa voda odleje a naleje čerstvá, mliečna žila sa pokrája na rovnaké kúsky a dá sa aj s brzlíkom do kastrólika.“

SkryťVypnúť reklamu

Žaby s omáčkou frikasé

Niekedy bolo jesť žaby úplne normálne.

„Prichystané žabie stehienka sa zvaria v slanej vode, odcedia sa cez sito a premyjú sa studenou vodou. Do kastróla sa dá kus čerstvého masla, doň dve lyžice múky, rozpustí sa vodou alebo rybacou polievkou, pridá sa pár lyžíc palinového (estragónového) octu a citrónové kôrky, nechá sa dobre vyvariť, posolí a precedí sa do čistej nádoby na žabie stehienka a nechá sa spolu variť.“

Vyprážaný teľací mozočok

Recept, ktorý v dnešnej dobe vyznieva skôr ako horor:

„Z dvoch teľacích hláv sa vezmú mozgy, v studenej vode sa dobre vymyjú z krvi, stiahne sa z nich blanka a položia sa na plátno; zľahka sa z nich vytlačí voda, pokrájajú sa na rovnaké kúsky, porozkladajú, posolia a každý kúsok sa poobáľa v múke, ponamáča do roztrepaného vajca, obsype žemľovými omrvinami a nažlto vypraží.“

SkryťVypnúť reklamu

Mäso z divej kozy (kamzíka) na tirolský spôsob

Ján Babilon Slovákov oboznámil aj s receptom na dnes už zákonom chráneného kamzíka:

„Koža sa z kozy stiahne odrazu, mäso sa podelí na kusy, čisto umyté pokladie do nádoby a zasolí… Zo stehna sa stiahne blana, stehno sa vyšpikuje slaninou, dá do pekáča na masť a nechá v rúre piecť, pričom sa podlieva červeným vínom. Keď sa už dopeká, dá sa naň smotánky a pridajú sa i kôrky z čierneho chleba; prileje sa víno a často sa polieva.“

Chlebová voda

A za výživným menu, poriadny nápoj:

„Na tenké listy pokrájaný chlieb nahnedkavo užiariť a dať do čistej nádoby. Naň vliať dve holby vriacej vody, zakryté nechať vystydnúť, cez servítku precediť, podľa ľúbosti osladiť a tak piť.“

Najstaršiu kuchárku ponúka Zlatý Fond SME vo verzii pre Ipady aj iné zariadenia.

SkryťVypnúť reklamu

 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

          Inzercia - Tlačové správy

          1. Plánujete budúci rok kúpu kosačky ?
          2. Šéf sporiteľne: Synovia ma inšpirujú, čo čítať a koho sledovať
          3. Kapor a rezne vo sviatočnom menu? Poradíme, čo s použitým olejom
          4. Vďaka kvalitným privátnym značkám na nákupoch zaručene ušetríte
          5. Nový spoločník v živote? Podporíte ním deti, ktoré to potrebujú
          6. Aby na Vianoce nič nechýbalo
          7. Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2023: Keď história opäť ožíva
          8. Nový vlakový cestovný poriadok z vášho regiónu v denníku SME
          1. Objavte miesto, kde v objatí troch riek vzniká výnimočné víno
          2. Auto na prenájom môže byť výhodné aj pre živnostníkov
          3. BILLA spolu so zákazníkmi pomôže aj pred Vianocami jednorodičom
          4. Plánujete budúci rok kúpu kosačky ?
          5. Vďaka kvalitným privátnym značkám na nákupoch zaručene ušetríte
          6. Kapor a rezne vo sviatočnom menu? Poradíme, čo s použitým olejom
          7. Nový spoločník v živote? Podporíte ním deti, ktoré to potrebujú
          8. Auto do 14-tisíc už nekúpite. Zvážte radšej prenájom
          1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás 15 717
          2. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie 7 615
          3. TRNKA: Esetov veľa nevznikne a ani ten jeden nemá Slovensko istý 5 920
          4. Nový vlakový cestovný poriadok z vášho regiónu v denníku SME 5 282
          5. Vyberte si knihy s príbehom. Čo sa oplatí čítať na Vianoce? 5 002
          6. Deti cestujú do exotiky zadarmo 4 285
          7. Štvrtý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME 3 274
          8. Predaj osobných automobilov Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s. 3 147
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu

          Hlavné správy zo Sme.sk

          Premiér Eduard Heger počas rozpravy počas vyslovovania nedôvery jeho vláde. Vpravo Richard Sulík, ktorého SaS návrh na odvolanie podala.

          Parlament začal vo štvrtok odvolávať vládu.


          3 h
          Opatrenia proti šíreniu koronavírusu sa vo viacerých okresoch od pondelka sprísnia, reštaurácie budú prázdne.

          Nižšia DPH mnohých nezachráni a tri mesiace sú aj tak málo.


          5 h
          Peter Schutz.

          Iniciatívu SaS môžu viacerí „noví liberáli“ z OĽaNO vziať ako poslednú príležitosť zachovať si tvár.


          4 h
          Heinrich Reuss bol vraj na čele teroristickej skupiny.

          Nemecká polícia zadržala 25 ľudí, ktorí chystali prevrat.


          6 h

          Neprehliadnite tiež

          Volali sme do Fekišoviec aj Jánovi Čarnogurskému.


          a 3 ďalší 11. mar

          Konečne poriadny diss!


          a 2 ďalší 7. jan

          Ďakujeme, že ste sa zapojili!


          a 3 ďalší 31. dec

          Vypočujte si nový diel satirického podcastu.


          a 3 ďalší 17. dec
          SkryťZatvoriť reklamu