Prsné žľazy, žaby, mozgy a kamzíky. Navarili by ste si podľa prvej slovenskej kuchárky?

Kohútie hrebene ako predjedlo a polievka z rakov s teľacími prsnými žľazami ako hlavný chod. Všetko zapiť chlebovou vodou.

Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči z roku 1870, ktorú napísal Ján Babilon v štúrovčine, popiera všetky mýty o jednotvárnej a chudobnej kuchyni minulosti. Kuchárka ponúka recepty na naozajstné úlety:

Polievka z rakov

Podľa prvej slovenskej kuchárky sú raky najlepšie, keď:

„Mäso z chvostíkov sa vyberie, horká látka z chrbtov sa odstráni. To, čo sa vybralo z chvostíkov, sa dá do mažiara s 21 deka (12 lôtmi) masla a drobno sa potlčie, dá sa vedno do nádoby nad oheň a často sa mieša, kým neostane pekné žlté.“

Kohútie hrebene na ragú

V predminulom storočí nebol problém zužitkovať každú časť zabitého zvieraťa. Napríklad kohútie hrebene sa pripravovali nasledovne:

„Hrebene pozrezávané z kohútov sa dajú do studenej vody a v nádobe nad ohňom sa miešajú rukou, žeby sa z nich krv vytlačila a kožka zišla. Potom sa poobracajú v soli, medzi prstami sa drvia, žeby ostali čisté, bez blanky.“

Teľacia prsná žľaza (týmus, brzlík) na ragú

Toto znie horšie, než to v skutočnosti je. Autor kuchárky Ján Babilon vysvetľuje:

„Keď sa teľa pretne, nachádza sa v chrbtovej kosti okrúhla žila, ktorú volajú mliečnou žilou. Táto žila sa vyreže, v chladnej vode umyje, potom sa varí, znovu sa voda odleje a naleje čerstvá, mliečna žila sa pokrája na rovnaké kúsky a dá sa aj s brzlíkom do kastrólika.“

Žaby s omáčkou frikasé

Niekedy bolo jesť žaby úplne normálne.

„Prichystané žabie stehienka sa zvaria v slanej vode, odcedia sa cez sito a premyjú sa studenou vodou. Do kastróla sa dá kus čerstvého masla, doň dve lyžice múky, rozpustí sa vodou alebo rybacou polievkou, pridá sa pár lyžíc palinového (estragónového) octu a citrónové kôrky, nechá sa dobre vyvariť, posolí a precedí sa do čistej nádoby na žabie stehienka a nechá sa spolu variť.“

Vyprážaný teľací mozočok

Recept, ktorý v dnešnej dobe vyznieva skôr ako horor:

„Z dvoch teľacích hláv sa vezmú mozgy, v studenej vode sa dobre vymyjú z krvi, stiahne sa z nich blanka a položia sa na plátno; zľahka sa z nich vytlačí voda, pokrájajú sa na rovnaké kúsky, porozkladajú, posolia a každý kúsok sa poobáľa v múke, ponamáča do roztrepaného vajca, obsype žemľovými omrvinami a nažlto vypraží.“

Mäso z divej kozy (kamzíka) na tirolský spôsob

Ján Babilon Slovákov oboznámil aj s receptom na dnes už zákonom chráneného kamzíka:

„Koža sa z kozy stiahne odrazu, mäso sa podelí na kusy, čisto umyté pokladie do nádoby a zasolí… Zo stehna sa stiahne blana, stehno sa vyšpikuje slaninou, dá do pekáča na masť a nechá v rúre piecť, pričom sa podlieva červeným vínom. Keď sa už dopeká, dá sa naň smotánky a pridajú sa i kôrky z čierneho chleba; prileje sa víno a často sa polieva.“

Chlebová voda

A za výživným menu, poriadny nápoj:

„Na tenké listy pokrájaný chlieb nahnedkavo užiariť a dať do čistej nádoby. Naň vliať dve holby vriacej vody, zakryté nechať vystydnúť, cez servítku precediť, podľa ľúbosti osladiť a tak piť.“

Najstaršiu kuchárku ponúka Zlatý Fond SME vo verzii pre Ipady aj iné zariadenia.

 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Platbami kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  2. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  3. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  4. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  5. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  6. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  7. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  9. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  10. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  1. Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva
  2. Diplomacia v praxi – unikát, ktorý funguje dodnes
  3. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  4. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  5. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  6. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  7. Autokamery Mio a navigace teď s 3letou záruční dobou
  8. Move in immediately, if you feel like it
  9. Predaj poistenia motorových vozidiel cez web rastie a bude rásť
  10. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 22 654
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 15 196
  3. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 13 569
  4. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 10 203
  5. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 7 829
  6. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 7 403
  7. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 7 160
  8. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 849
  9. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 725
  10. Volkswagen radí: ako svietiť a čo s hmlovkami? 5 364

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Zábavné

Neprehliadnite tiež

Mémcyklopédia: Ako vznikla hláška Bude Zomri?

Keď sa Bugár a Pelle odviažu.

Slovenskí politici prezradili svoje obľúbené vianočné recepty

Niektorí sa videami z kuchyne chvália aj na Facebooku.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kompromitujúce nahrávky už znervóznili viacerých

Niektoré nahrávky nie sú dodnes objasnené.

DOMOV

Kľúčová postava Gorily reportérom SME: Nemôžete sa pýtať

Malchárek je v akciovke so Siekelom.

ŠPORT

Sagana čaká nová skúsenosť, skúsi nemožné

Bývalého majstra sveta čaká prvý raz klasika Liége - Bastogne - Liége.