SME
Utorok, 30. november, 2021 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Prsné žľazy, žaby, mozgy a kamzíky. Navarili by ste si podľa prvej slovenskej kuchárky?

Kohútie hrebene ako predjedlo a polievka z rakov s teľacími prsnými žľazami ako hlavný chod. Všetko zapiť chlebovou vodou.

Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči z roku 1870, ktorú napísal Ján Babilon v štúrovčine, popiera všetky mýty o jednotvárnej a chudobnej kuchyni minulosti. Kuchárka ponúka recepty na naozajstné úlety:

Polievka z rakov

Podľa prvej slovenskej kuchárky sú raky najlepšie, keď:

„Mäso z chvostíkov sa vyberie, horká látka z chrbtov sa odstráni. To, čo sa vybralo z chvostíkov, sa dá do mažiara s 21 deka (12 lôtmi) masla a drobno sa potlčie, dá sa vedno do nádoby nad oheň a často sa mieša, kým neostane pekné žlté.“

Skryť Vypnúť reklamu

Kohútie hrebene na ragú

V predminulom storočí nebol problém zužitkovať každú časť zabitého zvieraťa. Napríklad kohútie hrebene sa pripravovali nasledovne:

„Hrebene pozrezávané z kohútov sa dajú do studenej vody a v nádobe nad ohňom sa miešajú rukou, žeby sa z nich krv vytlačila a kožka zišla. Potom sa poobracajú v soli, medzi prstami sa drvia, žeby ostali čisté, bez blanky.“

Teľacia prsná žľaza (týmus, brzlík) na ragú

Toto znie horšie, než to v skutočnosti je. Autor kuchárky Ján Babilon vysvetľuje:

„Keď sa teľa pretne, nachádza sa v chrbtovej kosti okrúhla žila, ktorú volajú mliečnou žilou. Táto žila sa vyreže, v chladnej vode umyje, potom sa varí, znovu sa voda odleje a naleje čerstvá, mliečna žila sa pokrája na rovnaké kúsky a dá sa aj s brzlíkom do kastrólika.“

Skryť Vypnúť reklamu

Žaby s omáčkou frikasé

Niekedy bolo jesť žaby úplne normálne.

„Prichystané žabie stehienka sa zvaria v slanej vode, odcedia sa cez sito a premyjú sa studenou vodou. Do kastróla sa dá kus čerstvého masla, doň dve lyžice múky, rozpustí sa vodou alebo rybacou polievkou, pridá sa pár lyžíc palinového (estragónového) octu a citrónové kôrky, nechá sa dobre vyvariť, posolí a precedí sa do čistej nádoby na žabie stehienka a nechá sa spolu variť.“

Vyprážaný teľací mozočok

Recept, ktorý v dnešnej dobe vyznieva skôr ako horor:

„Z dvoch teľacích hláv sa vezmú mozgy, v studenej vode sa dobre vymyjú z krvi, stiahne sa z nich blanka a položia sa na plátno; zľahka sa z nich vytlačí voda, pokrájajú sa na rovnaké kúsky, porozkladajú, posolia a každý kúsok sa poobáľa v múke, ponamáča do roztrepaného vajca, obsype žemľovými omrvinami a nažlto vypraží.“

Skryť Vypnúť reklamu

Mäso z divej kozy (kamzíka) na tirolský spôsob

Ján Babilon Slovákov oboznámil aj s receptom na dnes už zákonom chráneného kamzíka:

„Koža sa z kozy stiahne odrazu, mäso sa podelí na kusy, čisto umyté pokladie do nádoby a zasolí… Zo stehna sa stiahne blana, stehno sa vyšpikuje slaninou, dá do pekáča na masť a nechá v rúre piecť, pričom sa podlieva červeným vínom. Keď sa už dopeká, dá sa naň smotánky a pridajú sa i kôrky z čierneho chleba; prileje sa víno a často sa polieva.“

Chlebová voda

A za výživným menu, poriadny nápoj:

„Na tenké listy pokrájaný chlieb nahnedkavo užiariť a dať do čistej nádoby. Naň vliať dve holby vriacej vody, zakryté nechať vystydnúť, cez servítku precediť, podľa ľúbosti osladiť a tak piť.“

Najstaršiu kuchárku ponúka Zlatý Fond SME vo verzii pre Ipady aj iné zariadenia.

Skryť Vypnúť reklamu

 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

          Inzercia - Tlačové správy

          1. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
          2. Zaujímavé štúdium, skvelá práca aj plat. Vieš, kam ísť
          3. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
          4. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
          5. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
          6. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
          7. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
          8. Chcete vedieť, kto fotí influencerky, celebrity a hviezdy?
          9. Študuj, čo ťa baví na Trenčianskej univerzite!
          10. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
          1. Tabaková mládež. Čo s ňou?
          2. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
          3. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
          4. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
          5. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch
          6. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
          7. Magnetickej rezonancie sa nemusia obávať ani klaustrofobici
          8. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
          9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
          10. Recruitment allowance as an employment recruitment instrument
          1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 450
          2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 14 982
          3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 756
          4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 7 143
          5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 5 881
          6. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 171
          7. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 3 065
          8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 700
          9. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 2 009
          10. Ako predísť intímnym problémom? Vyvolať ich môže aj bežná vložka 1 801
          Skryť Vypnúť reklamu
          Skryť Vypnúť reklamu
          Skryť Vypnúť reklamu
          Skryť Vypnúť reklamu

          Neprehliadnite tiež

          Konkurencia je veľká!


          a 3 ďalší 24. nov
          Skryť Zatvoriť reklamu