Prsné žľazy, žaby, mozgy a kamzíky. Navarili by ste si podľa prvej slovenskej kuchárky?

Kohútie hrebene ako predjedlo a polievka z rakov s teľacími prsnými žľazami ako hlavný chod. Všetko zapiť chlebovou vodou.

Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči z roku 1870, ktorú napísal Ján Babilon v štúrovčine, popiera všetky mýty o jednotvárnej a chudobnej kuchyni minulosti. Kuchárka ponúka recepty na naozajstné úlety:

Polievka z rakov

Podľa prvej slovenskej kuchárky sú raky najlepšie, keď:

„Mäso z chvostíkov sa vyberie, horká látka z chrbtov sa odstráni. To, čo sa vybralo z chvostíkov, sa dá do mažiara s 21 deka (12 lôtmi) masla a drobno sa potlčie, dá sa vedno do nádoby nad oheň a často sa mieša, kým neostane pekné žlté.“

Kohútie hrebene na ragú

V predminulom storočí nebol problém zužitkovať každú časť zabitého zvieraťa. Napríklad kohútie hrebene sa pripravovali nasledovne:

„Hrebene pozrezávané z kohútov sa dajú do studenej vody a v nádobe nad ohňom sa miešajú rukou, žeby sa z nich krv vytlačila a kožka zišla. Potom sa poobracajú v soli, medzi prstami sa drvia, žeby ostali čisté, bez blanky.“

Teľacia prsná žľaza (týmus, brzlík) na ragú

Toto znie horšie, než to v skutočnosti je. Autor kuchárky Ján Babilon vysvetľuje:

„Keď sa teľa pretne, nachádza sa v chrbtovej kosti okrúhla žila, ktorú volajú mliečnou žilou. Táto žila sa vyreže, v chladnej vode umyje, potom sa varí, znovu sa voda odleje a naleje čerstvá, mliečna žila sa pokrája na rovnaké kúsky a dá sa aj s brzlíkom do kastrólika.“

Žaby s omáčkou frikasé

Niekedy bolo jesť žaby úplne normálne.

„Prichystané žabie stehienka sa zvaria v slanej vode, odcedia sa cez sito a premyjú sa studenou vodou. Do kastróla sa dá kus čerstvého masla, doň dve lyžice múky, rozpustí sa vodou alebo rybacou polievkou, pridá sa pár lyžíc palinového (estragónového) octu a citrónové kôrky, nechá sa dobre vyvariť, posolí a precedí sa do čistej nádoby na žabie stehienka a nechá sa spolu variť.“

Vyprážaný teľací mozočok

Recept, ktorý v dnešnej dobe vyznieva skôr ako horor:

„Z dvoch teľacích hláv sa vezmú mozgy, v studenej vode sa dobre vymyjú z krvi, stiahne sa z nich blanka a položia sa na plátno; zľahka sa z nich vytlačí voda, pokrájajú sa na rovnaké kúsky, porozkladajú, posolia a každý kúsok sa poobáľa v múke, ponamáča do roztrepaného vajca, obsype žemľovými omrvinami a nažlto vypraží.“

Mäso z divej kozy (kamzíka) na tirolský spôsob

Ján Babilon Slovákov oboznámil aj s receptom na dnes už zákonom chráneného kamzíka:

„Koža sa z kozy stiahne odrazu, mäso sa podelí na kusy, čisto umyté pokladie do nádoby a zasolí… Zo stehna sa stiahne blana, stehno sa vyšpikuje slaninou, dá do pekáča na masť a nechá v rúre piecť, pričom sa podlieva červeným vínom. Keď sa už dopeká, dá sa naň smotánky a pridajú sa i kôrky z čierneho chleba; prileje sa víno a často sa polieva.“

Chlebová voda

A za výživným menu, poriadny nápoj:

„Na tenké listy pokrájaný chlieb nahnedkavo užiariť a dať do čistej nádoby. Naň vliať dve holby vriacej vody, zakryté nechať vystydnúť, cez servítku precediť, podľa ľúbosti osladiť a tak piť.“

Najstaršiu kuchárku ponúka Zlatý Fond SME vo verzii pre Ipady aj iné zariadenia.

 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  3. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  4. Investment Advisory Guide for Slovakia
  5. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  6. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  7. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  8. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  9. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  10. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene
  1. Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?
  2. Burza pracovných príležitostí opäť na Stavebnej fakulte STU
  3. Počet ochorení na rakovinu stále stúpa. Nepodceňujte prevenciu
  4. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  5. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  6. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou
  7. Slávnostná inaugurácia rektora a dekanov fakúlt EU v Bratislave
  8. Investment Advisory Guide for Slovakia
  9. Ako naučiť vaše deti správne zaobchádzať s peniazmi?
  10. Spolupráca Katedry architektúry SvF s mestskou časťou Dúbravka
  1. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 26 222
  2. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 23 010
  3. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 17 644
  4. Prievidzská firma je malý zázrak. Uznáva ju americké letectvo 13 518
  5. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 13 135
  6. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 12 919
  7. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 8 533
  8. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov 7 114
  9. Príspevok až 1750 € môžu získať záujemcovia o solárne kolektory 3 931
  10. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou 3 731

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Zábavné

Neprehliadnite tiež

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Mistrík odstúpil z prezidentského súboja, podporil Čaputovú

Mistríkovo rozhodnutie ocenil aj prezident Kiska a tiež podporil Čaputovú.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Toto by Čaputová nemala zahodiť

Po dvadsiatich rokoch môže prvé kolo vyhrať blok mimo Smeru a HZDS.

AUTO

Prichádza malé SUV Škoda Kamiq. Aké sú naše prvé dojmy?

Zaboduje priestorom aj bohatou výbavou.