SME
Utorok, 20. apríl, 2021 | Meniny má MarcelKrížovkyKrížovky

Prsné žľazy, žaby, mozgy a kamzíky. Navarili by ste si podľa prvej slovenskej kuchárky?

Kohútie hrebene ako predjedlo a polievka z rakov s teľacími prsnými žľazami ako hlavný chod. Všetko zapiť chlebovou vodou.

Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči z roku 1870, ktorú napísal Ján Babilon v štúrovčine, popiera všetky mýty o jednotvárnej a chudobnej kuchyni minulosti. Kuchárka ponúka recepty na naozajstné úlety:

Polievka z rakov

Podľa prvej slovenskej kuchárky sú raky najlepšie, keď:

„Mäso z chvostíkov sa vyberie, horká látka z chrbtov sa odstráni. To, čo sa vybralo z chvostíkov, sa dá do mažiara s 21 deka (12 lôtmi) masla a drobno sa potlčie, dá sa vedno do nádoby nad oheň a často sa mieša, kým neostane pekné žlté.“

Skryť Vypnúť reklamu

Kohútie hrebene na ragú

V predminulom storočí nebol problém zužitkovať každú časť zabitého zvieraťa. Napríklad kohútie hrebene sa pripravovali nasledovne:

„Hrebene pozrezávané z kohútov sa dajú do studenej vody a v nádobe nad ohňom sa miešajú rukou, žeby sa z nich krv vytlačila a kožka zišla. Potom sa poobracajú v soli, medzi prstami sa drvia, žeby ostali čisté, bez blanky.“

Teľacia prsná žľaza (týmus, brzlík) na ragú

Toto znie horšie, než to v skutočnosti je. Autor kuchárky Ján Babilon vysvetľuje:

„Keď sa teľa pretne, nachádza sa v chrbtovej kosti okrúhla žila, ktorú volajú mliečnou žilou. Táto žila sa vyreže, v chladnej vode umyje, potom sa varí, znovu sa voda odleje a naleje čerstvá, mliečna žila sa pokrája na rovnaké kúsky a dá sa aj s brzlíkom do kastrólika.“

Skryť Vypnúť reklamu

Žaby s omáčkou frikasé

Niekedy bolo jesť žaby úplne normálne.

„Prichystané žabie stehienka sa zvaria v slanej vode, odcedia sa cez sito a premyjú sa studenou vodou. Do kastróla sa dá kus čerstvého masla, doň dve lyžice múky, rozpustí sa vodou alebo rybacou polievkou, pridá sa pár lyžíc palinového (estragónového) octu a citrónové kôrky, nechá sa dobre vyvariť, posolí a precedí sa do čistej nádoby na žabie stehienka a nechá sa spolu variť.“

Vyprážaný teľací mozočok

Recept, ktorý v dnešnej dobe vyznieva skôr ako horor:

„Z dvoch teľacích hláv sa vezmú mozgy, v studenej vode sa dobre vymyjú z krvi, stiahne sa z nich blanka a položia sa na plátno; zľahka sa z nich vytlačí voda, pokrájajú sa na rovnaké kúsky, porozkladajú, posolia a každý kúsok sa poobáľa v múke, ponamáča do roztrepaného vajca, obsype žemľovými omrvinami a nažlto vypraží.“

Skryť Vypnúť reklamu

Mäso z divej kozy (kamzíka) na tirolský spôsob

Ján Babilon Slovákov oboznámil aj s receptom na dnes už zákonom chráneného kamzíka:

„Koža sa z kozy stiahne odrazu, mäso sa podelí na kusy, čisto umyté pokladie do nádoby a zasolí… Zo stehna sa stiahne blana, stehno sa vyšpikuje slaninou, dá do pekáča na masť a nechá v rúre piecť, pričom sa podlieva červeným vínom. Keď sa už dopeká, dá sa naň smotánky a pridajú sa i kôrky z čierneho chleba; prileje sa víno a často sa polieva.“

Chlebová voda

A za výživným menu, poriadny nápoj:

„Na tenké listy pokrájaný chlieb nahnedkavo užiariť a dať do čistej nádoby. Naň vliať dve holby vriacej vody, zakryté nechať vystydnúť, cez servítku precediť, podľa ľúbosti osladiť a tak piť.“

Najstaršiu kuchárku ponúka Zlatý Fond SME vo verzii pre Ipady aj iné zariadenia.

Skryť Vypnúť reklamu

 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  2. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  3. Ako môžete z vašej domácnosti spraviť zelenú domácnosť?
  4. Nech trénujete kdekoľvek, nikdy nešportujete sami
  5. Volkswagen Touareg: Prvá liga za slušné peniaze
  6. Veľká jarná súťaž o cestu do Ománu
  7. Flexibilita, nedielna súčasť činnosti logistického providera
  8. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  9. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  10. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  1. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  2. Ako môžete z vašej domácnosti spraviť zelenú domácnosť?
  3. V COOP Jednote aj počas pandémie vybavíte všetko
  4. DPDgroup zanalyzovala správanie zákazníkov počas pandémie
  5. Čo bude v 2021 inak pri stavebnom povolení pre domy
  6. Konečne! PLANEO Elektro opäť otvára predajne
  7. Nech trénujete kdekoľvek, nikdy nešportujete sami
  8. Obnoviteľné zdroje energie na FVT
  9. Volkswagen Touareg: Prvá liga za slušné peniaze
  10. Veľká jarná súťaž o cestu do Ománu
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 25 817
  2. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 22 200
  3. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 18 269
  4. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 8 571
  5. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 8 322
  6. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť! 8 013
  7. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 7 800
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 789
  9. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 7 649
  10. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 7 635
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Zábavné

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Slovensko sa zrejme nevyhne vyhosteniu ruských diplomatov.

6 h

Čo sa udialo v českých Vrběticích.

2 h

Neprehliadnite tiež

Nový diel humorného podcastu.

16. apr