Ak váš burger 14 rokov nechce zhniť, nehnevajte sa na McDonald a doučte sa biológiu

Jednoduchý experiment odhalil, prečo sa burger z McDonalds nerozloží.

(Zdroj: J. Kenji Lopez-Alt)

Už niekoľko rokov si čítame správy o hamburgeroch z McDonaldu, ktoré po 14 rokoch vyzerajú stále rovnako. Stvrdli a scvrkli sa, plesnivieť ale nezačali. Za ich dlhovekosťou vraj stojí nekonečné množstvo neznámej chémie, ktorým nás chce ich výrobca zabiť, ovládať alebo zakonzervovať. Snáď ako odstrašujúci príklad pre ďalšie generácie. Aj za to, že veríme každej hlúposti, ktorá nám vyhovuje.

Najprecíznejší experiment s hamburgermi obsahoval 9 rôznych kombinácii mäsa a pečiva. Od hamburgeru z McDonaldu až po hamburger, ktorého mäso si doma sám zomlel J. Kenji Lopez. Kenji si denne zapisoval zmeny váhy aj vzhľadu. Najhoršou časťou experimentu bolo hádanie sa s manželkou, či zápach šíriaci sa domom pochádza z hamburgerov alebo z ich psa.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kenji chcel experiment dokončiť a po nociach strávených na gauči prišiel k prvým výsledkom. Hamburger z McDonaldu naozaj žiadny rozklad nepostihol. Ale rozkladať sa nezačal ani podomácky vyrobený hamburger. Niektoré vzorky sa dosť scvrkli, ale pleseň sa na nich neprejavila. Dve vzorky však plesnivieť začali. Konšpirátori by to asi vysvetlili inak, ale veda sa najskôr pozrie na graf.

Vďaka každodennému váženiu Kenji zistil, že dvom rozkladajúcim žemliam s mäsom trvalo 7 dní, aby stratili väčšinu svojej váhy, ktorú tvorí voda. A to preto, že kus mäsa bol väčší a mal iný tvar ako ostatné. Nerozkladajúce sa burgre stihli o väčšinu váhy prísť počas prvých 3 dní. Keďže jednou z podmienok pre vznik plesne je aj vlhkosť, záhada nesmrteľných hamburgerov sa začala objasňovať.

Kenji overil svoje závery ďalším experimentom. Pozoroval ako sa bude hamburger z McDonaldu a domáci hamburger správať, ak ich nechá v plastickom vrecku. Takto sa z nich nemohla vlhkosť dosť rýchlo vypariť. Voilá! Obe vzorky sa stali rajom pre pleseň!

Kenji dodáva: „Hamburger nezačne hniť kvôli malým rozmerom a relatívne veľkému povrchu, ktorý pomáha rýchlej strate vlhkosti. Bez vlhkosti nevznikne pleseň. Pomáha tomu aj vysoká teplota pri príprave mäsa, ktorá ho sterilizuje. To nie je nič nové. Ľudia používajú tento fenomén už tisíce rokov. Ako si myslíte, že sa vyrába sušené hovädzie mäso?“

Konšpirácia vyschnutých a tvrdých kúskov mäsa našla svoje logické vysvetlenie. Ak ste McDonald považovali za stelesnenie zla kvôli nehnijúcim hamburgerom, budete si musieť nájsť iný argument.

Zdroj: http://aht.seriouseats.com/archives/2010/11/the-burger-lab-revisiting-the-myth-of-the-12-year-old-burger-testing-results.html

 

 

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 954
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 390
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 17 273
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 485
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 048
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 986
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 513
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 213
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 843
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 027

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Módne trendy 2018, Fotky, Fotografie a fotogalérie

Neprehliadnite tiež

Merčiak a Borbély bavili divákov. Takto si ich podal internet

Áno, Laco naozaj prirovnal Neymara k Petrovi Panovi.

Koncerty a festivaly, ktoré si v okolí môžete užiť v auguste

Príde Apocalyptica aj Thirty Seconds To Mars.

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: V akom stave sú slovenské autobusy, ak ich nepustia do Rakúska

Aká je kvalita autobusov na cestách.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Majstra populizmu nemá kto nahradiť

Skutočný talent vie škodiť aj z opozície.