Ak váš burger 14 rokov nechce zhniť, nehnevajte sa na McDonald a doučte sa biológiu

Ak váš burger 14 rokov nechce zhniť, nehnevajte sa na McDonald a doučte sa biológiu

Vydané 3.2.2015 o 10:06

Jednoduchý experiment odhalil, prečo sa burger z McDonalds nerozloží.

Už niekoľko rokov si čítame správy o hamburgeroch z McDonaldu, ktoré po 14 rokoch vyzerajú stále rovnako. Stvrdli a scvrkli sa, plesnivieť ale nezačali. Za ich dlhovekosťou vraj stojí nekonečné množstvo neznámej chémie, ktorým nás chce ich výrobca zabiť, ovládať alebo zakonzervovať. Snáď ako odstrašujúci príklad pre ďalšie generácie. Aj za to, že veríme každej hlúposti, ktorá nám vyhovuje.

Najprecíznejší experiment s hamburgermi obsahoval 9 rôznych kombinácii mäsa a pečiva. Od hamburgeru z McDonaldu až po hamburger, ktorého mäso si doma sám zomlel J. Kenji Lopez. Kenji si denne zapisoval zmeny váhy aj vzhľadu. Najhoršou časťou experimentu bolo hádanie sa s manželkou, či zápach šíriaci sa domom pochádza z hamburgerov alebo z ich psa.

Kenji chcel experiment dokončiť a po nociach strávených na gauči prišiel k prvým výsledkom. Hamburger z McDonaldu naozaj žiadny rozklad nepostihol. Ale rozkladať sa nezačal ani podomácky vyrobený hamburger. Niektoré vzorky sa dosť scvrkli, ale pleseň sa na nich neprejavila. Dve vzorky však plesnivieť začali. Konšpirátori by to asi vysvetlili inak, ale veda sa najskôr pozrie na graf.

Vďaka každodennému váženiu Kenji zistil, že dvom rozkladajúcim žemliam s mäsom trvalo 7 dní, aby stratili väčšinu svojej váhy, ktorú tvorí voda. A to preto, že kus mäsa bol väčší a mal iný tvar ako ostatné. Nerozkladajúce sa burgre stihli o väčšinu váhy prísť počas prvých 3 dní. Keďže jednou z podmienok pre vznik plesne je aj vlhkosť, záhada nesmrteľných hamburgerov sa začala objasňovať.

Kenji overil svoje závery ďalším experimentom. Pozoroval ako sa bude hamburger z McDonaldu a domáci hamburger správať, ak ich nechá v plastickom vrecku. Takto sa z nich nemohla vlhkosť dosť rýchlo vypariť. Voilá! Obe vzorky sa stali rajom pre pleseň!

Kenji dodáva: „Hamburger nezačne hniť kvôli malým rozmerom a relatívne veľkému povrchu, ktorý pomáha rýchlej strate vlhkosti. Bez vlhkosti nevznikne pleseň. Pomáha tomu aj vysoká teplota pri príprave mäsa, ktorá ho sterilizuje. To nie je nič nové. Ľudia používajú tento fenomén už tisíce rokov. Ako si myslíte, že sa vyrába sušené hovädzie mäso?“

Konšpirácia vyschnutých a tvrdých kúskov mäsa našla svoje logické vysvetlenie. Ak ste McDonald považovali za stelesnenie zla kvôli nehnijúcim hamburgerom, budete si musieť nájsť iný argument.

Zdroj: http://aht.seriouseats.com/archives/2010/11/the-burger-lab-revisiting-the-myth-of-the-12-year-old-burger-testing-results.html

 

 

Najčítanejšie na Fičí.sk

Ďalšie na Fičí.sk

Čo tak ešte jeden článok ?