Fičí logo Fičí
Piatok, 19. apríl , 2019

Ak váš burger 14 rokov nechce zhniť, nehnevajte sa na McDonald a doučte sa biológiu

Jednoduchý experiment odhalil, prečo sa burger z McDonalds nerozloží.

(Zdroj: J. Kenji Lopez-Alt)

Už niekoľko rokov si čítame správy o hamburgeroch z McDonaldu, ktoré po 14 rokoch vyzerajú stále rovnako. Stvrdli a scvrkli sa, plesnivieť ale nezačali. Za ich dlhovekosťou vraj stojí nekonečné množstvo neznámej chémie, ktorým nás chce ich výrobca zabiť, ovládať alebo zakonzervovať. Snáď ako odstrašujúci príklad pre ďalšie generácie. Aj za to, že veríme každej hlúposti, ktorá nám vyhovuje.

Najprecíznejší experiment s hamburgermi obsahoval 9 rôznych kombinácii mäsa a pečiva. Od hamburgeru z McDonaldu až po hamburger, ktorého mäso si doma sám zomlel J. Kenji Lopez. Kenji si denne zapisoval zmeny váhy aj vzhľadu. Najhoršou časťou experimentu bolo hádanie sa s manželkou, či zápach šíriaci sa domom pochádza z hamburgerov alebo z ich psa.

Kenji chcel experiment dokončiť a po nociach strávených na gauči prišiel k prvým výsledkom. Hamburger z McDonaldu naozaj žiadny rozklad nepostihol. Ale rozkladať sa nezačal ani podomácky vyrobený hamburger. Niektoré vzorky sa dosť scvrkli, ale pleseň sa na nich neprejavila. Dve vzorky však plesnivieť začali. Konšpirátori by to asi vysvetlili inak, ale veda sa najskôr pozrie na graf.

Vďaka každodennému váženiu Kenji zistil, že dvom rozkladajúcim žemliam s mäsom trvalo 7 dní, aby stratili väčšinu svojej váhy, ktorú tvorí voda. A to preto, že kus mäsa bol väčší a mal iný tvar ako ostatné. Nerozkladajúce sa burgre stihli o väčšinu váhy prísť počas prvých 3 dní. Keďže jednou z podmienok pre vznik plesne je aj vlhkosť, záhada nesmrteľných hamburgerov sa začala objasňovať.

Kenji overil svoje závery ďalším experimentom. Pozoroval ako sa bude hamburger z McDonaldu a domáci hamburger správať, ak ich nechá v plastickom vrecku. Takto sa z nich nemohla vlhkosť dosť rýchlo vypariť. Voilá! Obe vzorky sa stali rajom pre pleseň!

Kenji dodáva: „Hamburger nezačne hniť kvôli malým rozmerom a relatívne veľkému povrchu, ktorý pomáha rýchlej strate vlhkosti. Bez vlhkosti nevznikne pleseň. Pomáha tomu aj vysoká teplota pri príprave mäsa, ktorá ho sterilizuje. To nie je nič nové. Ľudia používajú tento fenomén už tisíce rokov. Ako si myslíte, že sa vyrába sušené hovädzie mäso?“

Konšpirácia vyschnutých a tvrdých kúskov mäsa našla svoje logické vysvetlenie. Ak ste McDonald považovali za stelesnenie zla kvôli nehnijúcim hamburgerom, budete si musieť nájsť iný argument.

Načítavám video...

Zdroj: http://aht.seriouseats.com/archives/2010/11/the-burger-lab-revisiting-the-myth-of-the-12-year-old-burger-testing-results.html

 

 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  4. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  5. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 30 304
  2. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 9 349
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 7 253
  4. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 7 034
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 670
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 025
  7. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 4 016
  8. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 3 994
  9. Volkswagen Touareg ALL INCLUSIVE je ešte príťažlivejší 3 480
  10. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 199

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Módne trendy 2018, Fotky, Fotografie a fotogalérie

Neprehliadnite tiež

13 filmov, vďaka ktorým si môžete zaspomínať na krásu Notre-Dame

Pukance do ruky a filmový maratón môže začať.

Hlavné správy zo Sme.sk

Rebríček slobody tlače je zmanipulovaný, tvrdia politici Smeru

Rebríček slobody tlače je zmanipulovaný, tvrdia politici Smeru

Slovensko sa v aktuálnom rebríčku slobody tlače umiestnilo na 35. mieste. (ilustračné foto)
Čapica s elektródami, ktorú vedci použili v pokuse.
ČESKÝ ZÁPISNÍK

Vlaky sú znovu cool. A tak môžeme snívať aj o rýchlej ceste do Bratislavy

Nové trate sa začnú stavať v roku 2025.

Jindřich Šídlo, komentátor Seznam.cz.
Dušan Jurkovič – Jindřich Merganc – Otmar Klimeš. Kochovo sanatórium. 1928 – 1932, Bratislava. Archív Ivy Mojžišovej – Slovenské múzeum dizajnu