Ak váš burger 14 rokov nechce zhniť, nehnevajte sa na McDonald a doučte sa biológiu

Jednoduchý experiment odhalil, prečo sa burger z McDonalds nerozloží.

(Zdroj: J. Kenji Lopez-Alt)

Už niekoľko rokov si čítame správy o hamburgeroch z McDonaldu, ktoré po 14 rokoch vyzerajú stále rovnako. Stvrdli a scvrkli sa, plesnivieť ale nezačali. Za ich dlhovekosťou vraj stojí nekonečné množstvo neznámej chémie, ktorým nás chce ich výrobca zabiť, ovládať alebo zakonzervovať. Snáď ako odstrašujúci príklad pre ďalšie generácie. Aj za to, že veríme každej hlúposti, ktorá nám vyhovuje.

Najprecíznejší experiment s hamburgermi obsahoval 9 rôznych kombinácii mäsa a pečiva. Od hamburgeru z McDonaldu až po hamburger, ktorého mäso si doma sám zomlel J. Kenji Lopez. Kenji si denne zapisoval zmeny váhy aj vzhľadu. Najhoršou časťou experimentu bolo hádanie sa s manželkou, či zápach šíriaci sa domom pochádza z hamburgerov alebo z ich psa.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kenji chcel experiment dokončiť a po nociach strávených na gauči prišiel k prvým výsledkom. Hamburger z McDonaldu naozaj žiadny rozklad nepostihol. Ale rozkladať sa nezačal ani podomácky vyrobený hamburger. Niektoré vzorky sa dosť scvrkli, ale pleseň sa na nich neprejavila. Dve vzorky však plesnivieť začali. Konšpirátori by to asi vysvetlili inak, ale veda sa najskôr pozrie na graf.

Vďaka každodennému váženiu Kenji zistil, že dvom rozkladajúcim žemliam s mäsom trvalo 7 dní, aby stratili väčšinu svojej váhy, ktorú tvorí voda. A to preto, že kus mäsa bol väčší a mal iný tvar ako ostatné. Nerozkladajúce sa burgre stihli o väčšinu váhy prísť počas prvých 3 dní. Keďže jednou z podmienok pre vznik plesne je aj vlhkosť, záhada nesmrteľných hamburgerov sa začala objasňovať.

Kenji overil svoje závery ďalším experimentom. Pozoroval ako sa bude hamburger z McDonaldu a domáci hamburger správať, ak ich nechá v plastickom vrecku. Takto sa z nich nemohla vlhkosť dosť rýchlo vypariť. Voilá! Obe vzorky sa stali rajom pre pleseň!

Kenji dodáva: „Hamburger nezačne hniť kvôli malým rozmerom a relatívne veľkému povrchu, ktorý pomáha rýchlej strate vlhkosti. Bez vlhkosti nevznikne pleseň. Pomáha tomu aj vysoká teplota pri príprave mäsa, ktorá ho sterilizuje. To nie je nič nové. Ľudia používajú tento fenomén už tisíce rokov. Ako si myslíte, že sa vyrába sušené hovädzie mäso?“

Konšpirácia vyschnutých a tvrdých kúskov mäsa našla svoje logické vysvetlenie. Ak ste McDonald považovali za stelesnenie zla kvôli nehnijúcim hamburgerom, budete si musieť nájsť iný argument.

Zdroj: http://aht.seriouseats.com/archives/2010/11/the-burger-lab-revisiting-the-myth-of-the-12-year-old-burger-testing-results.html

 

 

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  2. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  3. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  4. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  5. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  6. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  8. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  9. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  1. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  2. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  3. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  4. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  5. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  6. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  8. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  9. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 770
  2. Najužitočnejšia appka 17 704
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 11 933
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 528
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 627
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 389
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 4 610
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 3 996
  9. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 3 617
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 111

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Módne trendy 2018, Fotky, Fotografie a fotogalérie

Neprehliadnite tiež

Egypt je najrýchlejšie rastúcou svetovou destináciou

Najviac ľudí v roku 2017 navštívilo Francúzsko

Tri spoločenské hry, ktoré si užijú najmä nároční hráči

Spríjemnia večer lepšie ako pozeranie seriálu.

16 receptov na jednoduché, efektné i zdravé cookies

Jednoduché recepty na sušienky, ktoré zvládnete aj na poslednú chvíľu.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

V pozadí detvianskej kauzy sa objavuje Kotleba a spravodajcovia

Firma z Bránikovho blogu robila čistky

Sĺpček Zuzany Kepplovej

Čo by mal Šefčovič pochopiť

Veru, nie sme ako Španieli.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Ako nevidiaci zistí, že má šaty rovnakej farby

S čím všetkým sa musí nevidiaci vysporiadať.

Píše Samuel Jezný

Kňazi vraj znásilňujú deti. Môžu za to liberáli

Biskup čelí obvineniu zo zneužitia dieťaťa. Z reakcie cirkvi zastáva rozum.