Ak váš burger 14 rokov nechce zhniť, nehnevajte sa na McDonald a doučte sa biológiu

Jednoduchý experiment odhalil, prečo sa burger z McDonalds nerozloží.

(Zdroj: J. Kenji Lopez-Alt)

Už niekoľko rokov si čítame správy o hamburgeroch z McDonaldu, ktoré po 14 rokoch vyzerajú stále rovnako. Stvrdli a scvrkli sa, plesnivieť ale nezačali. Za ich dlhovekosťou vraj stojí nekonečné množstvo neznámej chémie, ktorým nás chce ich výrobca zabiť, ovládať alebo zakonzervovať. Snáď ako odstrašujúci príklad pre ďalšie generácie. Aj za to, že veríme každej hlúposti, ktorá nám vyhovuje.

Najprecíznejší experiment s hamburgermi obsahoval 9 rôznych kombinácii mäsa a pečiva. Od hamburgeru z McDonaldu až po hamburger, ktorého mäso si doma sám zomlel J. Kenji Lopez. Kenji si denne zapisoval zmeny váhy aj vzhľadu. Najhoršou časťou experimentu bolo hádanie sa s manželkou, či zápach šíriaci sa domom pochádza z hamburgerov alebo z ich psa.

Kenji chcel experiment dokončiť a po nociach strávených na gauči prišiel k prvým výsledkom. Hamburger z McDonaldu naozaj žiadny rozklad nepostihol. Ale rozkladať sa nezačal ani podomácky vyrobený hamburger. Niektoré vzorky sa dosť scvrkli, ale pleseň sa na nich neprejavila. Dve vzorky však plesnivieť začali. Konšpirátori by to asi vysvetlili inak, ale veda sa najskôr pozrie na graf.

Vďaka každodennému váženiu Kenji zistil, že dvom rozkladajúcim žemliam s mäsom trvalo 7 dní, aby stratili väčšinu svojej váhy, ktorú tvorí voda. A to preto, že kus mäsa bol väčší a mal iný tvar ako ostatné. Nerozkladajúce sa burgre stihli o väčšinu váhy prísť počas prvých 3 dní. Keďže jednou z podmienok pre vznik plesne je aj vlhkosť, záhada nesmrteľných hamburgerov sa začala objasňovať.

Kenji overil svoje závery ďalším experimentom. Pozoroval ako sa bude hamburger z McDonaldu a domáci hamburger správať, ak ich nechá v plastickom vrecku. Takto sa z nich nemohla vlhkosť dosť rýchlo vypariť. Voilá! Obe vzorky sa stali rajom pre pleseň!

Kenji dodáva: „Hamburger nezačne hniť kvôli malým rozmerom a relatívne veľkému povrchu, ktorý pomáha rýchlej strate vlhkosti. Bez vlhkosti nevznikne pleseň. Pomáha tomu aj vysoká teplota pri príprave mäsa, ktorá ho sterilizuje. To nie je nič nové. Ľudia používajú tento fenomén už tisíce rokov. Ako si myslíte, že sa vyrába sušené hovädzie mäso?“

Konšpirácia vyschnutých a tvrdých kúskov mäsa našla svoje logické vysvetlenie. Ak ste McDonald považovali za stelesnenie zla kvôli nehnijúcim hamburgerom, budete si musieť nájsť iný argument.

Načítavám video...

Zdroj: http://aht.seriouseats.com/archives/2010/11/the-burger-lab-revisiting-the-myth-of-the-12-year-old-burger-testing-results.html

 

 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Fičí.sk

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nový úver na trhu pomôže vášmu biznisu napredovať
  2. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  3. Vyznáte sa v novom označovaní palív?
  4. Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV
  5. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  6. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  7. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  8. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  9. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  10. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  1. Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV
  2. Vyznáte sa v novom označovaní palív?
  3. Vyhlásenie Vedeckej rady EU v Bratislave
  4. 5 skvelých interiérových trendov pre rok 2019
  5. Functional spaces for creative dwellers
  6. Nový úver na trhu pomôže vášmu biznisu napredovať
  7. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  8. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  9. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  10. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 20 540
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 15 794
  3. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 12 945
  4. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí 12 564
  5. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 8 807
  6. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 7 736
  7. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 6 266
  8. Jedli ste už ružovú čokoládu? 6 219
  9. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 4 218
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 2 469

Téma: Fotky, Fotografie a fotogalérie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo, Módne trendy 2018

Neprehliadnite tiež

Fotograf mapoval Rytmusove tréningy na zápas s Marpom

Ako to vyzerá v zákulisí boxu a MMA?

Fotograf zachytil svet MMA a boxu, dostal sa aj do zákulisia Tomiho Kida

Ako sa človek cíti pár centimetrov od mlátiacich sa chlapov?

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Zabije trikrát viac Slovákov ako autonehody

Ako funguje očkovanie a prečo sú antivakcinačné hnutia.

Komentár Zuzany Kepplovej

Prečo si Tóth myslí, že nepochybil

Podľa Kočnerovho informátora žiadny verejný záujem neexistuje.