Fičí recept: Vyberte sa na huby, aby ste z nich mohli spraviť toto jesenné rizoto

Buď do lesa alebo do obchodu.

Jeseň nám klope na dvere a pýta si so sebou aj jesenné recepty. Hubové rizoto sa hodí napríklad ako výdatný pohubačkový obed, ak ste si domov doniesli plné košíky. Ak ste toľko štastia nemali, v supermarketoch je húb na výber dostatok a vystačíte si aj s kuriatkami alebo hlivou. 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prečítajte si tiež: Dajte si pozor, aby ste z lesa neprišli ľahší o stovky eur. Viete, ktoré huby sú zákonom chránené? Čítajte 

Nezabudnite rizoto nechať na záver chvíľku postáť. Syr a maslo sa v ňom roztopia a ono dostane tú správnu mazľavú konzistenciu. 

Suroviny

  • 400 g ryže na rizoto (alebo obyčajnej guľatozrnnej)
  • cca 1 l vývaru (môžete použiť zeleninový alebo hydinový)
  • 300 g húb (kuriatka, dubáky, hlivy, šampiňóny)
  • polovica zeleru
  • polovica cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 ml bieleho vína
  • 30 g masla
  • hrsť nastrúhaného parmezánu (plus zopár hobliniek na ozdobu) 
  • olivový olej 
  • čierne korenie

Postup

1. V hrnci rozohrejeme olej. Zeler, cibuľu a cesnak nakrájame na drobné kúsky, vložíme do hrnca a opekáme do zlatista.

SkryťVypnúť reklamu

2. Medzitým prepláchneme ryžu. Keď má zeler zlatohnedú farbu, pridáme ju do hrnca. Dôkladne miešame, kým ryža nezačne priesvitnieť. Prilejeme víno a 3 minúty miešame. 

3. Keď sa víno odparí, pridáme huby a chvíľu opekáme. Ak sa nám zdá, že sa ryža pripeká, pridáme trochu oleja. Potom pridáme prvú naberačku vývaru. Premiešavame a počkáme, kým ryža vývar absorbuje a až potom pridáme ďalšiu, až kým sa nám neminie vývar. Bude to trvať približne 25 minút. 

4. Ryžu ochutnáme. Ak je v strede príliš tvrdá, pridáme ešte jednu naberačku horúcej vody. Okoreníme, prípadne dochutíme a stiahneme z plameňa.

5. Na záver do ryže pridáme nastrúhaný parmezán a maslo, zakryjeme na 10 minút pokrievkou a podávame posypané hoblinkami parmezánu.

Ak sa s receptom podelíte na Instagrame, pridajte k nemu hashtag

SkryťVypnúť reklamu

#FiciRecept

Radi si ho pozrieme!

Prečítajte si tiež: Fičí recept: Vymeňte intrákové vifonky za niečo zdravšie, ale podobne rýchle Čítajte 

 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu